Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kontakt

19. 05. 2021
14
14
632
Autor
Danny

(2007)

Pavel byl vrchním sémantikem. Právě dokončoval strukturu nového kódu... snad to konečně vyjde. Sestavil poslední jednotku a uložil soubor... ještě jednou si jej prohlédl a pak klikl na tlačítko "Odeslat". Nyní je to již věc programátorů a techniků.

Chvíle volna... konečně. Pavel chytil do ruky hrnek s kafem a myšlenky se mu rozběhly na všechny strany... Dneska se na něj usmála. Ale nejspíš ze zdvořilosti, protože se on usmál na ni. Prostory vesmírné stanice byly celkem rozlehlé, takže se nevídali tak často... ale líbila se mu hodně, to zas ano.

Za chvíli došel mail od techniků: negativní. Zase. Pavel zamračeně pohlédl na malou lesklou kosmickou loď, vznášející se na obzoru. Byli tam - konečně se zjistilo, že lidé nejsou ve vesmíru sami! Ale byl problém s komunikací: "ti druzí" prostě nereagovali. Jen tak si viseli nad zvědavou Zemí a nedělali nic. Pavel si povzdechl - musí zkusit jiný kód.

"Dobrý den slečno, jak se máte?"
"Dobrý den... promiňte, spěchám, mám spoustu práce."
Zjistil, že pracuje v administrativě: to byl další pokrok. Pozdrav opětovala, ale asi také ze slušnosti, ach jo. Pavel zabořil hlavu do dlaní a po chvíli se vrátil k sestavování zprávy pro bytosti z lodi vedle.

Nejdříve jim posílali data o Zemi: spoustu, všechno možné, ale druhá strana nic. Nakonec to zredukovali na jedinou informaci: chceme kontakt. Akorát sémantický systém se zřejmě lišil: zkoušeli různá kódování, různé analogie, významy, impulsy... nic. Technici se starali o fyzickou reprezentaci posílaných dat... a Pavel o ty kódy. Moc jim to nešlo.

Pavel se podrbal na hlavě: ještě tak dlouho nesestavoval žádný e-mail: "Dobrý den, nezašla byste..." ne, to je moc všední, "Ahoj kotě..." no nezbláznil ses, Pájo? Takhle ne... vybrat vše, DELETE... co tedy? Práce stála, ale bude se na ní muset za chvíli podívat.

***

R7d pohlédl na vesmírnou stanici. Otočil se ke G2c a vyslal myšlenku:
"Tak co - už se tomu tvorovi s identifikátorem Pav-El podařilo navázat kontakt s tím druhým tvorem, který se zabývá administrativními činnostmi?"

"Stále ne, kapitáne" vyslal k němu G2c "v tomto aspektu chápu jeho motivaci: jsou to dva živočišné druhy žijící v symbióze, vzájemně si zajišťují reprodukci... co ale nechápu, je, proč o tom pokusu o kontakt stále informuje nás, a to různými formami... a ti ostatní tvorové mu v tom velmi ochotně pomáhají..."

"To taky nechápu," rozvlnil se R7d, "ale myšlení cizích bytostí bývá často nepochopitelné, to přece víš."


14 názorů

Pěkný :)


Lakrov
22. 06. 2021
Dát tip

 Ač čtu soutěžní povídky záměrně bez informace o tom, kdo je napsal, u téhle je mi z prvního odstavce zřejmé, kdo je autorem. Oceňuji nápad, ono nečekené porozumění "z druhé strany". Zpracováním je na mě ta povídka příliš stručná, abych mohl posoudit, zda se mi líbila nebo ne, ale ten nápad, odhalený na (přiliš rychle přišedším) konci je dobrý. Tip.


Sidneckij
20. 06. 2021
Dát tip

Výborná pointa.


bixley
13. 06. 2021
Dát tip

Tak kontakt by byl... :-)


lastgasp
09. 06. 2021
Dát tip

Dany to je vynikající. Je to spíše jykýsi výňatek, protože to předpokládá větší plochu příběhu. Bezva. To se ti povedlo.


Oskar Koblížek
07. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Neotřelý, úsměvný a přitom tak tragický závěr. Ach ti „primitivní“ emzáci. Pobavilo, velmi…


K3
03. 06. 2021
Dát tip

Skvěle jsi to napsal, Danny.


pošlu si avi, to tvé jsem rozklikla:-)...


OK a dík, Danny...


Danny
24. 05. 2021
Dát tip

ahoj, nominuji do PM za květen 2021


Janina6
20. 05. 2021
Dát tip

Hehehe... :-) krásná pointa!


Takže: Pozor na to, co si myslíme!


napnutá jako kšandy....a pic ho.....závěr.....parádní...*/*****************


annnie
19. 05. 2021
Dát tip

No velmi roztomilé!!! Vysílám tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru