Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Havárie kořalkovodu

19. 05. 2021
10
8
366
Autor
Movsar

Zahrádka

Před Opletalovou podprsenkárnou už chystají zahrádku. Právě tam, neboť je to hygieničtější, budou ženy zkoušet prádlo. Na trávě pod jablůňkou, do prsou je nebude píchat sluníčko a zůstanou tak bělounká, aby dál mohla svítit ve tmě milencům na cestu.

 

Dlouhý pochod k máji

Tohle jaro pajdá na jednu nohu. Hlad po začátcích, opilých chvilkách máje je ale tak velký, že skládají těla i v neprohřátou zem. Břehy ostrova na Vltavě lemují snivci. Hlavy vyvrácené k ledovému nebi, z nějž každou chvíli může spadnout třicetimetrový zbytek čínské rakety Dlouhý pochod 5, jak varovaly Novinky.cz. Dřív ale padne soumrak, zvednou se a nábřežními tramvajemi vyrazí k domovům. Ani horký čaj je neuchrání a nazítří kdekoho z nich stihne bolest zad. Zahynout pod úlomkem  rakety, věděl by o nich celý svět, celý internet, sraženi prochladlými zády jen tak nenápadně pajdají, jako tohle jaro.

 

Úchylák

Na území letenských sadů se zakazuje bez svolení dotčené osoby nebo zákonného zástupce pořizovat obrazový záznam ženských hýždí, a to ze vzdálenosti kratší 10 metrů. Strážnice mu připomněla vyhlášku městské části a požádala o legitimaci.

Zatímco nenechavý voyeur hledal průkaz, strážník bodře poučoval: "Čuč na tamteho borca," ukázal mým směrem, "ten o cemrách enom píše. To je v cajku, to se može. Babáče to nenafučí, navíc só naňho zvyknuté, córá tu imrvére." Úchylák podal strážnici průkazku a zatímco si zapisovala údaje pro blokovou pokutu, strážník pokračoval: "A kdybys je enom fotíl, ale rovnó krótit na video..." bral si hlavu do dlaní a teatrálně s ní kroutil.

"Tak ještě před námi smažete ten záznam," přikázala strážnice, strážník natahoval krk k displeji, "a můžete pokračovat."

 

Havárie kořalkovodu

V Panské se rozlila kořalka. Na křídlech jarního vánku letí ulicí vůně griotky, karibského rumu, koňaku i suchá stopa vodky.

"Hrozí opilost většího počtu lidí, je třeba uzavřít ulici," hlásí strážník s číslem 45217 do vysílačky, "od nádraží se sem stahují závadové osoby a od gymnázia z Vodičkovy mládež." Z vysílačky mu odpovídá řídící důstojník: "Uzavřete ulici, ve spolupráci s magistrátem aktivujeme krizový plán. Posíláme tam posádky integrovaného systému, ze vzduchu monitoring helikoptéry. Držte se, 45217!" 

Marná byla pohotovost, s níž strážník 45217 v zájmu zachování veřejného pořádku jednal, množství výparů etylalkoholu rázem proměnilo Panskou v místo konce světa, obraz jako ze Zjevení Janova. Po obou stranách leželi lidé, někteří ještě při slabém vědomí, jiní dočista bezvědomí, kam zafoukal vítr, tam roznemohl nohy netušících chodců. Od nádraží a gymnázia skutečně proudily davy lačnivců, aby už v Jindřišské byli strháváni k zemi a po blábolivé chvilce unášeni opilými sny. Teprve navečer, v poločase rozpadu, podařilo se situaci zvládnout, odklidit mrtvé, mezi nimi hrdinného strážníka 45217, in memoriam vyznamenaného řádem Bílého lva, polomrtvé přivést k životu, dohledat pohřešované, vyčistit chodníky a vyčíslit škody.

Tak se stalo, že na konci dubna poněkud chladného, léta páně dvatisícedvacetjedna, v ulici Panské došlo k tragédii, jež zapsána byla do kronik jako havárie kořalkovodu.

 

 

 


8 názorů

Markel
23. 05. 2021
Dát tip Movsar

pobavena všecka celá dávám *


Movsar
20. 05. 2021
Dát tip Aru

Děkuju přátelé.

Annie, to je milá reakce. Taky se toho kvasu nemůžu nabažit. O přírodě bych psát nesvedl, klibouk dolů před těmi, co to svedou.

Ale těší mě všechny zprávy, od Lucie, že cení úspornost, na tu dám a snažím se o ni. Josefina že dá vydělat likérkám a Květoň že tu pobyl jako v obrazárně a Aru a Akegně, tušil jsem, že prsa jsou nesmrtelné téma.

 


annnie
20. 05. 2021
Dát tip

Většinou když tě čtu, zachce se mi vrátit do Prahy :) Tip a.


Dnes (teda už včera) trošku delší dílo! To tu dlouho nebylo. Ale i tak Ti řeknu, že nejvíc se mi líbila Zahrádka :) Nevím proč, ale asi mám slabost na Opletalovu podprsenkárnu a Tvou jednoduchost ve stylu psaní. Samozřejmě i ostatní na mě zanechaly stopu...


Josephina
20. 05. 2021
Dát tip

tuším, že havárie kořalkovodů vypukají málem všude! jdu si taky dát nějakou šťopičku ... jen griotte už došla, škoda! .... jsi pro mě inspirativní (přes kafe a chlast slast)


Díky těm abstraktním obrázkům a hladivě zvukomalebným obratům se cítím obměkčen a uchlácholen, jakkoli je venku kosa jak sviňa.


Alegna
19. 05. 2021
Dát tip

Hm, poetická Opletalka


Aru
19. 05. 2021
Dát tip

představuju si, že se Praha blíží k apokalyptickému chaosu, tak hýždě zakázané? hmm, to bude zajímavé až budou postupně mizet nabyté stupně svobody, možná pak i Vatikán přejmenuje Kongregaci pro nauku víry zpátky na Inkvizici


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru