Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Správně Tajemný Blues

19. 05. 2021
3
13
487
Autor
Kamamura

Pro úplnost a pořádek musím poznamenat, že jsem státní bezpečností pronásledován nebyl, byl jsem na to příliš mladý, v listopadu 1989 mi bylo 17. let. Nicméně na listopadové demonstraci jsem náhodou přítomen byl, nikoliv z politického přesvědčení (politika mi byla ukradená), ale proto, že mě máma vyhnala, ať nesedím celý den u kompu a jdu se podívat mezi lidi, demonstrace je oficiální a ohlášená a budou tam prý mluvit zajímaví lidé. No, koukal jsem, kamarádi, jako blázen...

!!!POZOR!!! - píseň je designována ke zpěvu na melodii písně "Poslední kovboj", pokud jste kotlíkář a drhnete při zpěvu o "sladké dřevo" (a nemyslím teď lékořici, sakra, já bych si dal lékořici, mňam!), tak použijte stejné akordy ze zpěvníčku, které jsou u sloky (je to dost primitívní). Refrén nepoužívám, takže ten se učit nemusíte, celý odpadá, to se vám ulevilo, co? Jedete prostě pořád dokola sloku, dokud vám nedojde text nebo posluchači. Pokud vám dojde dřív text, nezapomeňte si říci zbývajícím posluchačům o potlesk, sami většinou netleskají, potvory nevděčné. Tady je video s písní kvůli referenci:

https://youtu.be/Khm7JgBxYrI

V šuplatech leccos se mi válí...

mince, redukce úesbé,

racčí křik přes Moráň letí v dáli,

na dveře tluče mi Estébé.

 

Otevřu dveře a jsem milý,

za což jsem poctěn pendrekem,

páni příslušníci se zastavili,

aby mi helfli s úklidem!

 

A tak z okna šuplíky letí,

fusekle, kabát a starý komp,

do hloučku hrajících si dětí,

lepší když do vás bací hrom. 

 

To už se příslušníci loučí,

spletli si dvéře partají, 

kat posvítí mi smolnou loučí,

což Rudé Právo zatají.

 

Dabába dába dava dam-dam,

(dibum didam... ta dam ... [es] dam)

Dovada douba dimbydamby,

Džjubadadubada doudadam!


13 názorů

bože...ože....že.... ty jsi popleta:-)))):-)))):-))))


Kamamura
20. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

blacksabbath - už TO MÁM! Je to tahle píseň, v tomhle okamžiku:

https://youtu.be/Khm7JgBxYrI?t=90

Nebyl to Suchý, ale Tučný! ;-) A nebyl to jazz, ale country! ;-)

Jo, halt mi nemládne, mozkovna...


Kamamura
20. 05. 2021
Dát tip

... a to bylo v roce 1989, kdy ještě fungovala Železná opona a se Západem se neobchodovalo. O rok později už jsem měl Commodore Amigu 500, šestnáctibitový počítač, jehož hlavní procesor Motorola 68000 měla dokonce 32 bitovou architekturu. 


PavelK
20. 05. 2021
Dát tip

Já v tý době viděl počítač jen v televizi v TV seriálu Druhý dech z prostředí JZD. Družstevníci se kolem té novinky obsypali v kravíně, kde byl aby dávkoval krmení. Máma žádnej v kravíně neměla.


Kamamura
20. 05. 2021
Dát tip

blacksabbath - mě se při tom honila hlavou melodie nějaké staré jakoby jazzově loudavé písně, snad od Suchého ze Semaforu (?!), zpívá se tam nějak "Snad jsem si vysnil... <něco> z mraků...", a víc fakt nevím, jen tu melodii a rytmus, jehož je poslední sloka věrným dadaistickým záznamem ;-)

Jinak když jsem se učil na perkuse, tak měl každý zvuk fonetické pojmenování - "duum" (bas, rána otevřenou rukou doprostřed), "ka" - (úder pravou rukou na hranu) - "tek" - úder levou rukou na hranu, normálně oficiální terminologie, nekecám. 


Kamamura
20. 05. 2021
Dát tip Nostalgia_For_Infinity

 No jasně, byl jsem jedno z těch šťastných děcek, které dostalo po strašném žadonění k vánocům ZX Spectrum, osmibitový počítač a šlágr celých osmdesátých let (Sir Sinclair ho začal tuším prodávat v roce 1982). Sice se to s dnešními počítači nedá srovnávat, byl na tom BASIC, a kdo byl frajer, programoval v Assembleru / strojovém kódu, ale to mi přiznám se moc nešlo. Maximum, co jsem dal dohromady, byla textová hra ve vývojovém prostředí Great Adventure Creator (GAC). Ale hlavně na Spektráč byla spousta božích her, které jsem pařil a smažil, až mi ze zanícených očí slzy tekly, a ségra žalovala: "Mamí, brácha si zas hraje na pípárně!" Jo, to byly časy...


...tebe v roce 1989 vyhnala máma ať nesedíš u "kompu"? :)


Aru
20. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

no jo, iví, ale mě byli v tý době 3, takže poslední sloka mi uniká.

to víš, v mým roce vybouch Černobyl, to po mě chceš moc, abych to pochopil :D


a víš co???.....úúúúúplně nejlepší je poslední sloka......(to je pokus o fór)


Aru
20. 05. 2021
Dát tip

ještě že to nebylo třeba v Jugoslávii při jejím rozpadu, to by tě mamka hnala od kompu do zákopů, občas je dobrý nebejt u všeho a raději sedět doma


Kamamura
19. 05. 2021
Dát tip

Máš bod! Najdeš i ta ostatní velikonoční vajíčka?


Abakus
19. 05. 2021
Dát tip Kamamura, PavelK

Historicky to nesedí, ale hystericky hej. USB a ŠTB sa minuli - každé v inom tisícročí. 

Damdadam.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru