Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlevnili nám kachny

21. 05. 2021
19
44
1206

   Zlevnili nám kachny! Mělo mě to napadnout.

   Nedostatek vozíků, polámané berle a zbytky utržených oděvů na parkovišti. Že po obloze prolétne jakýsi potenciálně nebezpečný asteroid jsem nedávno četl, ale že by se schylovalo k válce, to mi nějak uniklo. Známá pokladní mi sice divokým gestikulováním cosi naznačovala, ale já nějak nepochopil..

   Co? Rozhodil jsem rukama na dálku.

   Zase to kroucení a lomení rukama. Přidala i oči v sloup. Vše naznačovalo, že se mám raději otočit a zmizet.

   Nedbal jsem a mávnul odmítavě rukou. Při průjezdu kolem mrazáků s kachnami jsem konečně prozřel. Mé vnímavé smysly zaznamenaly bitvu na ostří hole. Občas někdo i vykřikl. Ať už to bylo něco odpudivě ošklivého nebo jen obyčejné bolestivé zaúpění.

    Kachny létaly vzduchem, což je ostatně jejich přirozenost, i když ne v této ledové podobě. V letu se srážely s kapkami rozstřikující se krve, které byly důsledkem lítého boje a několika rozražených hlav.

   Jeden z ptáků dokonce přijel po podlaze na svém ledovém hrudí až ke mně a mírně se otáčel. Chvíli jsem si kachničku prohlížel a váhal. Dobře jsem udělal. Její sebrání by se totiž rovnalo nepromyšlené sebevraždě. Však po mně také jedna paní okamžitě hodila pohledem výmluvně vražedným. Jak se tak plnily vozíky, zjistil jsem, že místní občané, většinou v důchodu, mají doma mrazáky na minimálně pět kachen. Všichni!

   Pravdou zůstává, že než jsem stačil přečíst svůj fikaný nákupní seznam a nanosit sepsané zboží do svého vozíku, bylo vymalováno. Při letmém pohledu do pultu, který jsem s velkým respektem a ostražitostí pomalu míjel, zahlédl jsem na dně povalovat se poslední dvě kachničky s roztrženými obaly. Zřejmě „válečná“ zranění. Rozhostil se klid.

   Tedy až na dvě postarší sváteční dámy, co blokovaly uličku se svými plnými vozíky napříč, aby nikdo nemohl projet. Plkaly a pomlouvaly bezohlednou mládež, a že se chová jako dobytek.

   Ach jo.


44 názorů

Oskar Koblížek
před 8 měsíci
Dát tip

8hanka: Bez slev bych snad ani nejedl!...:o))))


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip

som dôchodkyňa, no ešte som žiadny boj nezažila, nie, že by som chcela, to nie...určite je to tým, že chodím nakupovať cez obed alebo pred záverečnou, vtedy je prázdno a super akciové kusy vypredané...ale čo sa týka kačíc, musím sa priznať, že posledný rok či dva nakupujem kačacie stehná a prsia  a v zľave:) Tých býva dosť aj keď som v obchode ja, takže môžem brať, koľko mi len dôchodok dovolí...no,čo ti budem hovoriť, veľa nie...celú kačku nekupujem, u nás je záujem hlavne o stehná(kačacie), tak čo potom s tým zvyškom...


Děkuju, Lakrove. Já už při nominaci Goře říkal, že nejsem proti, Aspoň to "soupeři" budou mít jednodušší! :o)) Díky moc za tip.


Lakrov
22. 06. 2021
Dát tip

 V tomto kole plném obsáhlých, promyšlených povídek, je tenhle fejeton spíš jakousi "častuškou", takže ač mu nechybí humor, v převaze nálady ostatních textů na horních příčkách neobstojí. Na větu "...Měli jste přijít včas..." by se hodila nějaká invektova :-) I bez ní ale Tip.


bixley
13. 06. 2021
Dát tip

Jo, někdo jde na to kách...


Jak jinak :)


Udělala jsi mi radost, že se řežeš. Tedy doufám,že jen smíchem. :o))


Udělala jsi mi radost, že se řežeš. Tedy doufám,že jen smíchem. :o))


Oskare, to je perfektní! Naprosto se řežu :) Moc vtipně a pěkně napsané! Ale já bych je také nechala, vždyť tyto akce jsou jediné jejich vzrušení z jakého se můžou těšit... Myslím, že nejlepší spoušť je kvůli máslům :)


lastgasp
10. 06. 2021
Dát tip

Z příběhu těžím zkušenost. Chodím většinou do Kauflandu, ale asi v nevhodné dny, protože jsem tam ještě nikdy něco podobného neviděl. Budu muset sebrat u výtahu se válející reklamy a zjistit, kdy se mám na souboj penzistů vypravit. Jestli natočím o tom film, reportáž, uveřejním zde odkaz.


Květoň Zahájský
07. 06. 2021
Dát tip Oskar Koblížek

Dnešní penzisté jsou totiž zoceleni a zakaleni útlakem celé řady prožitých režimů. Od protektorátu přes socialismus až po dnešní hodný kapitalismus. Každá výzva byla pro ně Everestem a každý drobný úspěch důvodem k oslavě. Nehledě k tomu, že vojenská služba byla tehdy povinná a člověk tam k lecjaké užitečné dovednosti přišel.

Těch drobných radostí a malých vítězství se teď najednou bolestivě nedostává, ale senior je potřebuje stejně, jako když byl mladý. A tak jednou z mála možností, jak získat pomyslné body, jak být první, jak přelstít režim, jak udělat dojem na prsatou sousedku, už najednou není úspěch v práci či koupě červeného Ferrari, ale nákup potraviny ve slevě. Hrrr na ně!


Ač to tak nevypadá, tak já jim to vlastně ani za zlé nemám. Beztak jsou naočkovaní svými potomky, aby jim v jejich pracovní době, nakoupili. A možná taky Jiřka a Máňa by si kachnu daly, ale nemůžou moc chodit, tak proč by jim nevzali, že jo. Pochybuju, že je v takovým množstí brali jen pro sebe...i když, kdo ví! Jen ta urputnost "boje" mě překvapila, Květoni. :o)


A já bych seniorům tu trochu nákupního adrenalinu neměl za zlé. Těžko už budou skákat bungee jumping nebo drandit na skateboardu. Mimoto je hezké vidět, že i penzista si může dovolit nakupovat opulentně a velkoryse.


dík...


Proč ne. Aspoň to soupeři budou mít jednodušší... :o))) Díky.


Oskare, mohla bych nominovat do soutěže Próza měsíce??


No za všechny prachy, Kočkodáku. Nějakou rezervu si radši nech.


Oskar Koblížek
24. 05. 2021
Dát tip annnie

Potěšen. ;o))


Kočkodan
22. 05. 2021
Dát tip

 

Drahý Oskare, Zlevnili nám kachny je dílko za všechny prachy.

 

(Samozřejmě si jen pohrávám se slůvky, řadím se mezi spokojené čtenáře.)


annnie
21. 05. 2021
Dát tip

Pobavena. Tip a.


Marcela.K.
21. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, Oskar Koblížek, 8hanka

Koblížku, víš, že vlastně neznám... jelikož v ty dny, kdy vyjdou nové akční letáky, nakupovat nejezdím, protože mně opravdu nedělá dobře stát někde ve frontě. Mně vadili i lidi v Praze na Václaváku, jak se tam pletou do cesty na chodníku :-D To víš, holka z malého města, kde do lesa to mám deset minut chůze. Navíc kupuju raději jen to, co potřebujeme a spotřebujeme. Pět kachen by nám stačilo tak na dva roky! :-D

Ale jednou jsem to viděla, když jsem jela po noční z práce a neuvědomila si, že je čtvrtek, nebo středa, nebo kterej den to bývá a potřebovala jsem kapustu a tak jsem zajela do Kauflandu a stála neskutečnou frontu s jednou hlávkou kapusty ve vozíku a nechápala ten blázinec. U kasy měli regál s kytkama, tak jsem si za odměnu koupila rozkvetlý ibišek a řekla si, že tohle fakt NE! Od té doby je mi Kaufland protivnej a nejezdím tam. Tenkrát se tam lidi ( ve většině důchodci) rvali o mléko a máslo. Byl to moc smutnej pohled. Na druhou stranu chápu, že spousta lidí má nízký důchod a musí počítat s každou korunou. Jenže oni je tam kolikrát asi vyšlou ty pracující děti , že ;-)


Oskar Koblížek
21. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

... ono se to děje občas i u másel ve slevě. :o))) No a pokud nejsi obdařena holí, případně několika, tak stejně nemáš proti tomuto prodloužení ruky šanci. Díky za přečtení.


aa aač v důchodu......nejsem frontový bojovník....chodím nakupovat večír....nechci přijít o fasádu.......apropó....aa kachny nerada....:-))):-)))


Oskar Koblížek
21. 05. 2021
Dát tip Gora

Aha...tak to je tam vskutku celkem zbytečný a myslím, že se bez něj děj obejde. :-)) Vyhodím. Dík.


Gora
21. 05. 2021
Dát tip

Hm, špatně jsem to napsala - jde mi o slovo bohužel, ne v důchodu, Oskare...


Jani, opraveno (tohle je vostuda!). Nevím, co ty prsty na klábosnici vyváděly. Děkuji za uznání.


Marcelko, jsem rád, že tě to nepopudilo. Vidím, že to znáš. ;-))


Díky, Di.


Milá Goro. Nechtěl jsem tím důchodce v žádném případě nějak urážet, ale o nich to, bohužel, tentokrát je. Mladýho jsem tam u těch bojů žádnýho neviděl. Bylo to dopoledne (já měl zrovna volno) a tak tam prostě nebyli. Byli v práci.


Budeš se divit, Mates, ale tak jak to popisuješ, tak jsem to snad i viděl! :-))


Gora
21. 05. 2021
Dát tip

Dobrá miniatura, Oskare. Tahle parketa ti sedne.

že místní občané, bohužel většinou v důchodu, - nerozumím, proč je tam - v důchodu - jestli to nemá skrytý smysl, tak bych to smázla. 


Natočit to, sestříhat, občas zpomalit záběr, přidat dramatickou hudbu - a je to na Oskara - Oskare!


Marcela.K.
21. 05. 2021
Dát tip 8hanka

Už jsem taky důchodkyně, ale asi divná, nesnáším nákupy, fronty  a zlostné důchodce, co se perou :-D  a mají divokost v očích... Nejezdím nakupovat do Kauflandu...


Janina6
21. 05. 2021
Dát tip

To je vtipné a přesné! Pěkná nadsázka. Kéž by nadsázka, že? :-) Oprav si "Však po MNĚ také jedna paní...", pak to bude až nesnesitelně dokonalý text.


Diana
21. 05. 2021
Dát tip

Vtipné počtení :-)))


Hasiči mají výhodu, že si je při zásahu mohou hned upéct. :-))


Fakt nepřeháněl, Revírníčku. ;-)


Oskar Koblížek
21. 05. 2021
Dát tip Kamamura

No dobrá. Máš pravdu. PČP připouští pouze "potenciální", tak já to opravím a už o tom nebudeme mluvit, jo? :o)))


Kamamura
21. 05. 2021
Dát tip

Potenciální, nikoliv "potencionální"! Cituji:

"Přídavné jméno potenciální je definováno jako možný, uskutečnitelný. Přestože v Akademickém slovníku cizích slov se objevuje i varianta potencionální (jako řidší podoba slova potenciální), Slovník spisovné češtiny i Pravidla českého pravopisu uvádí jako jedinou variantu tvar potenciální."

Aspoň já to mám tak v kebuli z dob, kdy jsem překládal, natlučeno. Ale jazyk se nám mění, věty jako "Objednejte si Vaší kartu ještě dnes!" se stávají normálem, místo aby z nich člověku (právem) vypadly oči z důlků, takže je možné, že i zde se norma změnila...

Jinak pěkná miniatura, naštěstí se nejedná o letní novinářskou kachnu! ;-)


revírník
21. 05. 2021
Dát tip

Jo, ta mládež! Hamba mluvit.

Napsals to, Oskare, hezky a vtipně. Skoro se mi zdá, žes ani moc nepřeháněl.


Aru
21. 05. 2021
Dát tip

bez kachen, ale i bez zranění :D

nejlíp se v období slev nakupuje asi hasičům, ale musejí přijet s plnou výbavou :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru