Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Živé sny

22. 05. 2021
8
5
398
Autor
back up

Za každou významnou událostí lze najít člověka s jeho konáním. Některé druhy konání se však mohou stát osudové. Výklad s sebou nese vždy riziko, že jim přičteme mylný obsah a věštba se naplní v opačném významu. Zvláště nezkušeným věštcům se stává, že rozum, který má pomoci při podrobné analýze, nerozpozná souvislosti či detailní vztahy. Správná věštba je výzvou celému duchu a ukazatelem na cestě našeho osudu.

 

Na podzim začal Benjamin pokašlávat. Než domluvil jednu větu, musel ji dvakrát přerušit, ehm, ehm. Zavedla jsem ho k doktorce a okamžitě identifikovali zánět plic. Ben měl horečku a večer jsme mu dali studený zábal, je zamotaný v ručnících a z čela mu čůrkem tečou potůčky potu. Měl živé sny, zdálo se mu, že se proměnil v kapku vody a ta stéká do postele. Přidávají se další kapky vody a postel se naklání, ujíždí po podlaze a po kluzkém svahu do blátivé louže. Kaluže se postupně proměňují v potok a pak se potok vlévá do řeky a postel se otáčí ve vodním víru, který se nedá zastavit. Ve víru bylo Benjaminovi špatně od žaludku, snažil se vypádlovat pomocí směšného plastového vesla, ale nešlo mu to a otáčení nabíralo na rychlosti. Potom se řeka zatočila do moře a moře se rozlilo do šířky. Příliv nadzvedl vlny až na pobřeží, kde se tyčil obrovský dům. Hnědá voda se s hukotem vyvalila do vyšších pater a zaplavila byt, ve kterém právě sedíme u stolu a já ho nutím polykat prášky a pít horký čaj.

Mami, já neumím plavat,“ zavzlyká.

Nakonec usnul.

 


5 názorů

Rajmund
04. 06. 2021
Dát tip

Zní to jak příručka z oboru psychojátrye


PavelK
22. 05. 2021
Dát tip Gora

Líbí se mi jak se v závěru prolne sen s realitou. Přiznám se, jsem nezkušený věštec. Tohle mi spíš přijde spíš jako sen, než snové vidění pro věštbu. Benjaminovi muselo být hodně zle. Kapka zaniká v moři, její jedinečnost mizí jako se ztrácí naše životy. Ten dům jste vy, rodiče kteří ho chrání.


annnie
22. 05. 2021
Dát tip

Výborný! Tip a.


Sny nejsou obrazy našich myšlenek. Je to něco mimo chápání a nikdo mi nevysvětlí, kde se to bere.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru