Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Šéřik i šeřík

22. 05. 2021
14
26
648
Autor
Aru

Kárl fon Šéřik seděl zrána v malé zahradě, obklopené městskou zástavbou. Ve větru se kolem houpal šeřík. Bylo velice větrné počasí, ale Kárl fon Šéřik dodržoval tradice svého rodu v jehož erbu byl svatebně bílý šeřík v modrém poli a v druhé polovině erbu byl nebesky modrý šeřík v bílém poli. Šéřikové byl tuze starý rod, jenž se ve své vlasti zasadil o to, aby všude v jejich panstvích byly zasazené šeříky s přísným zákazem utrhnout byť jedinou větvičku. V roce 1945 tak nastala prapodivná situace, kdy trhalomilovní lidé šeříků se vrhali na konci války i přes zákaz s nůžkami, srpy, kosami, stříhacími traktory, kosacími kombajny i vrtulozastřihávacími letadly na šeříky fon Šéřiků, kteří v narychlo vybudovaných zákopech, dřevěných kulometných hnízdech z posedů a krmelců předělaných na bunkry bránili v uniformách rakouské císařské armády svoje šeříky, které jim patřili po generace. Bez rozdílu stříleli po Rusích, Němcích i Češích. Bylo jim to jedno, ti všichni jim totiž chtěli ukrást jejich milované šeříky, nic jiného je nezajímalo a chtěli mít tolik šeříků, kolik jen mohli unést.

 

Vždy když se narodil nový výhonek v rodu byl na miminčí počest zasazen nový šeřík. Šéřikové měli nejkrásnější šeříky na světě. Zabývali se intenzivně jejich šlechtěním od středověku, kdy v jejich rodu padl na jejich předka v bouři keř šeříku a přisrazil ho k zemi. Šlechtic když se probudil z bezvědomí obdivoval se kráse šeříku a na památku této významné události si změnil jméno na fon Šéřika a začal s jejich intenzivní sadbou. Po staletích množení a pěstění měl rod Šéřiků žluté, pomerančové, růžové, rudé, modré všech odstínů, černé, to byl ale spíš omyl, bíle samozřejmě, zelené s maskováním, různobarevné všech chutí, duhové i bezbarvé šeříky. To ale na konci války skončilo, zbylí Šéřikové pozorovali zkázu svého panství. Utíkající Němce maskované za keře šeříků, veselé Čechy držící v každé ruce tucet větví šeříku švihajíc s nimi roztouženě rozjuchaná děvčata toužící po poválečném sexu. I Rusy, kteří svoje tanky důmyslně zamaskovali šeříky pronásledující pohyblivé německé šeříky. Šéřikům se povedlo uchránit jediný výhonek nudného bílého šeříků a s ním odešli do rakouského městečka, jehož jméno nedokázali vyslovit. Kdokoli se o to z Šéřiků pokoušel, dostal malou mrtvičku, ale vlastnili tam nějakým omylem dům a tak odešli. Ale před tím zapálili všechny cennější budovy, věděli z historie, že pokud se o to nepostarají sami, tak jim čerství revolucionáři po vzoru francouzských revolucionářů jistě majetek sami zabaví.

 

Na zahradě bylo chladno, Kárl fon Šéřik se zadíval zamilovaně na keř šeříku, vzpomínal na svoji starou vlast v Böhmen s upíjejícím čajem na zahradním stole, už dávno neměl pro co žít a jelikož neměl ani sestřenici, nemohl se ani oženit. Nezbývalo mu než se nechat obsluhovat služebnictvem, upíjet čaj a strádat bez potomků na těle i na duchu i v tento pro jeho rod slavný den šeříků, jelikož o to se zasloužil právě rod Šéřiků, ještě za starého císařství.


26 názorů

Aru
22. 05. 2021
Dát tip

ano, to je rozhodně pravdivá historie :D

díky Evži ;)


Hlavně, když vím, kde se šeřík vzal :-)))


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

to rozhodně, možná to jak si brali příbuzné taky moc nepomohlo :))

děkuju


Jamardi
22. 05. 2021
Dát tip

Jen fon Šéřik vědí, co je to láska k šeříkům. 


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

Kočkodane, lepší už to nebude, myslel jsem si, že už ses tím u mě smířil :D

to víš, mě to ve škole jako malý mrně nezajímalo, tak to tam teď mrskám hodně intuitivně, něco mi opraví opravátor a zbytek je holt jakej je, takovej je život, nic není dokonalý ;)


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

když jde o text takového charakteru, tak tam propašuju žertíku kolik mě jen napadne.

to je škoda Jani, určitě by ses tam našla, pořád jsou ještě volné díly u Ťapšlapa.


Kočkodan
22. 05. 2021
Dát tip

 

Neše(t)řím chválou – bezvadné. (tedy kromě pravopisu)


Janina6
22. 05. 2021
Dát tip

Jé, to je fajn, že ten čaj byl schválnost, to jsem tvůj smysl pro humor trošku podcenila :-)

Já se nepovažuju za (speciálně) prozaičku. Čtu i píšu obojí, ale je fakt, že momentálně mám asi blíž k próze. Jen toho času kdyby bylo víc. Třeba ty vaše "spolupsací" seriály vůbec nestíhám sledovat.


Aru
22. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča, děkuju snažil jsem se tam ládovat slova šeřík a Šéřik co to šlo ;)


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

Jani a víš, že mě napadlo z toho udělat pokračování? pole působnosti je tam obrovský, od středověku až po současnost, vytáhnout pár významějších pomyslných předků

upíjející čaj není chyba, ale žertík, že vzpomínají spolu na staré časy, znělo to dost legračně na to, abych to tam nechal.

díky moc Jani, těší mě, že ke mě zavítali i prozaici, vím že je to na Písmáku docela oddělený


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

Goro, to jo, to mám na rozdávání. tématický den jsem vždycky prošvihl, tak snad se pro příště polepším, ale nic neslibuju ;)


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

bixley, devastace byla nutná, aby zůstali jen existující barevné varianty šeříků, děkuju


 tvoj príbeh o nudnom bielom orgováne rozvoniava po krajine


Janina6
22. 05. 2021
Dát tip

Super historické drááma, vidím to tak na desetidílný televizní seriál, ve kterém si zahrají všichni naši nejslavnější dosud žijící herci, z těch nežijících možná některý kvůli takové roli i vstane z mrtvých :-) Bavily mě tvoje slovovynálezy, jako „trhalomilovní lidé“, „vrtulozastřihávací letadla“ nebo „na miminčí počest“. A pobavil mě i upíjející čaj („vzpomínal s upíjejícím čajem na zahradním stole“), jen se pokouším přijít na to, co může takový čaj upíjet, možná rum? Chci říct, že dokonce i tvé chyby jsou zábavné. TIP jako hrom.


Gora
22. 05. 2021
Dát tip

Vtipná mini, Aru, a zase jinak podaná... máš opravdu bujnou fantazii, díky za příspěvek k TD...


bixley
22. 05. 2021
Dát tip

Ta devastace šeříků na konci války - fuj! Ještě že fon Šeříkové aspoň něco zachránili a prchli. Pěkný příspěvek!


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

původně jsem chtěl uvést nějaký hezky dlouhý název jedné rakouské vesničky, ale když jsem viděl název, tak mě samotného postihla menší mrtvička :D

děkuju vesuvanko ;)


vesuvanka
22. 05. 2021
Dát tip Aru

Ráda jsem se seznámila s fon Šéřiky, pěkně napsané :-))), TIP


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

všechny ty šeříky mě úplně ošeříkovali, až jsem z toho celý zešeříkovatěl :D

děkuju moc Lucie ;)


Aru, teda fon Šéřiky jsem doteď neznala, ale už ano :) Pěkně si to uchopil až barvy přecházejí! Moc hezký nápad!


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

děkuju Okamžiku ;)


no právě...votomtoje!!!!!


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

díky ivi, když jsem si ráno četl o všech těch šeřících, tak jsem dostal takovou chuť se na to taky vrhnout, ale z hrůzou jsem zjistil, že je na to jenom dnešek


blacksabbath
22. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru......teda ty jsi to uchopil přímo fon Šeříkově.....mohu jen dodat....nahoře bez.....do šeříků nelez......nech šeřík kvést.......*/****************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru