Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický den: ŠEŘÍK JAKO KOUZELNÉ SLOVO

22. 05. 2021
15
36
694

Přemýšleli jste už někdy nad samotným slovem šeřík? Nebo nad jeho významem, zvukovou stránkou, nebo jen tak...?

Květnový Tematický den: Den rozkvetlých šeříků!

Nevím, jestli se mohu připojit do TD, když není mé dílo úplně miniatura nebo povídka. A s tím se váže i to, že si nejsem jistá správně zvolenou kategorií. Fejeton mi přišel takový nejschůdnější... 

ŠEŘÍK JAKO KOUZELNÉ SLOVO

Slovo šeřík je naprosto ohromující! Zkuste si ho teď říci nahlas a posuďte sami! Mě naprosto fascinuje! Ne, jen proto, že kvete v květnu. Musím ale podotknout, že v tomto měsíci kvete naprosto většina rostlinných alergenů. Ano, je to něco, co známe a je nám blízké, než nám ho teda někdo zničí a udělá místo něj nějakou prospěšnou budku na testování covidu. Zpátky ale raději ke kráse tohoto keře. Samotnou vůni též známe a barvu jistojistě také. Je to prostě ta holčičí, fialová, růžová, přiznávám, že to může být i bílá. Prostě ta, která nesmí chybět v žádné šatní skříni dívek, protože sukně s touto barvičkou jsou základ. 

Sice na 1. máj se zamilovaní líbají pod třešní, ale stejně znakem jara třešeň není. Vyfoukl jí to totiž někdo? Ano, je to náš milý šeřík. Ale bohužel nesmíme zapomínat i na ty, kteří ho zas tak v oblibě nemají. Většinou je důvod jasný. Buď jsou puntičkáři, kterým vadí nepořádek, když z nich padají snítky anebo jsou alergici, protože zrovna šeřík obsahuje velkou dávku alergenů. Nevím, co je horší. Buď kýchající člověk nebo někdo se smetákem v ruce. 

A teď dál k samotnému slovu. Šeřík obecný neboli Syringa vulgaris. Samozřejmě tady nebudu vyjmenovávat jeho druhy, protože to mě tak vzrušující nepřijde. Otázkou je, jak asi toto slovo vzniklo? Googlím, googlím až vygooglím, že pochází z první poloviny 19. století. A byl by v tom čert, kdyby se o něho někdo z našich homosapiens předků nezasadil. Byl to ctěný Jan Svatopluk Presl, ano, je to ten přírodovědec. Vymyslel ho sice, ale jako předlohu měl už slovo z ruštiny. Můžeme ho taky znát pod pojmem řebříček, bez, chřenka, špaňhél, anebo prostě tak, jak ho znám já, protože jsem doteď o těchto názvech ani nevěděla. Jako každá správná rostlina má i svůj význam. Bílý šeřík nám symbolizuje první lásku. Purpurový odstín zase vášeň a fialový, růžový potom lásku obecně. Proto je šeřík dobrou volbou i na obdarování a samozřejmě nesmíme opomenout jeho lékařské účinky, které jsou obdivuhodné!

Šeřík - jak slyšíme i vidíme, jsou v těchto slovech tři písmena, která mají přidanou hodnotu, tak tomu říkám já a moc se mi to líbí! Jednoduše mají nad sebou ještě takovou “ozdobu” - háček nebo čárku. Ve slově je celkem pět písmen a z toho více jak polovina jsou s “ozdobou”. To pro mě znamená, že je to celkem libozvučné a pestrobarevné slovo, které mě čím dál tím víc baví! Co vy? Je ale pravda, že musíte umět hezky říci “ř”, jinak to bude trapas, i když je “k” neznělá souhláska. 

Doufám, že teď vás šeříky ještě více okouzlily!

Zkuste se zasoustředit jen na slovo, o kterém si tady povídáme. Podívejte se zde na tuto básničku, na kterou jsem právě teď narazila, je moc milá. Je tam tolik “ř” a “r”, že si dávejte pozor, aby se vám nezamotal jazyk!

Hádka (J. Dědeček)

Bedřich má rád bez, 

Šárka zase šeřík,

hádají se dnes 

zas o stejný keřík. 

K čemu ale tolik křiku, 

co by byl bez bez šeříku, 

nebo šeřík bez bezu? 

Pro dvě snítky vylezu 

–  bez pro něho, šeřík pro ni – 

ať vědí, že stejně voní. 


36 názorů

Miluju šeřík, miluju Tvůj text o něm, děkuji Ti Lucie


F.M.R.C., dobré odpoledne!

Díky za zastavení a milá slova :) Jsem ráda, že Tě to, jak jsem téma TD zpracovala, chytlo ;)

Přeji pěknou neděli!


Lili.
09. 10. 2021
Dát tip

Úchvatné-mám rád slova s písmeny s přidanou hodnotou.No a amatérsky mě zajímá botanika.Proto mě jména jako "šeřík" nebo "dřišťál" fascinují.I když třeba "vratič" nebo "kerblík" či "bršlice" také mají svůj nádech originality.Není nad českou řeč a její české,moravské či slezské dialekty.Píšeš skvěle.


Alfonsi, já děkuji, že ses stavil u jednoho z mých tématických dnů :)

Přeji pěkný večer a zase někdy u dalšího textu!


ALFONS
27. 07. 2021
Dát tip

Ťípř a díky za přidanou hodnotu.  


Zeanddrich E.
26. 05. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Jó, Lucie, Morava je prostě jiná země:)


Já Lucie píšu...
24. 05. 2021
Dát tip Zeanddrich E., ALFONS

Romane, zdravím! Jsem moc ráda, že ses k mému rozumování o šeříku také dostal!  

Mluvíš mi z duše! Já jsem pojmenování "bez" pro šeřík také vůbec neznala a samotnou mě to dost překvapilo! Ano, bez jsou prostě "kozičky", ze kterých se dělá "kozičkový sirup". Možná to bude holt tou  Moravou :)

Přeji Ti krásný večír!


Šeřík je květem mého dětství (či jeden ze dvou, tří květů:) ); -rozkvétal totiž ..vždy kolem výročí mého příchodu na tento svět:) (( ...)).

Jinak mne ale překvapilo, že šeříku se také říká „bez" :) -U nás, na jihu Moravy, je bez pouze jeden (jinak také jmenován jako „kozičky", „bezinky" :) )


Karle, jeee, to si mě velice potěšil! Moc si Tvé pochvaly vážím :) Je to pro mě pocta.

Měj krásný den!


K3
23. 05. 2021
Dát tip

Zapadá to to fejetonu, a z TD mě nejvíc zaujalo, proto T.


Honzo, naprosto Tě chápu :) O to více si vážím toho, že si ke mně zavítal. Ano, šeříky umí udělat dobrou náladu, tak snad i tento můj "fejeton" Ti udělal radost :)

Tak ať je Ti lépe a ať se Ti ji povede dopsat! Krásný šeříkový den!


zeleda
23. 05. 2021
Dát tip

Nějak mě ta měsíční témata unikají. Ani nevím, kde se o nich dočíst. Faktem je, že na brouzdání po různých portálech mám teď velmi málo času a nechci pozornost příliš tříštit. Není mi nejlíp a léta útočí. Potřebuji dopsat hlavně svoji poslední historickou publikaci. A to bude trvat ještě několik měsíců. Ale povídání o šeříku se mi líbí. Se psem chodím na venčení kolem rozsáhlého keře fialového šeříku, vždy si přivoním a udělá mi to lepší náladu. 


Kočkodane, jsem ráda, že za něj nedostanu na holou :) 

Ty neznáš "zasoustředit se"? Mrzí mě, že si vykiknul, ale zase nové slovo je tu!

Měj se, páčko!


Vesuvanko, zdravím! Jsem ráda, že se líbilo! Díky, že si četla a je pro mě pocta, že se díky mě i něco naučila, já také :)

Tak zase přístě na čtenou!


Kočkodan
22. 05. 2021
Dát tip

 

Lucko, za dílko ti určitě nenašlehám větví šeříku na holou.

 

Jenom jsem se myslím ještě nikdy nepotkal se slůvkem „zasoustředit se“ a při našem kontaktu mě zatáhlo za ušní bolteček, až jsem slabě vykviknul. (smajlík)


vesuvanka
22. 05. 2021
Dát tip

Lucko, Tvoje zamyšlení nad šeříkem a původem názvu se mně líbí. Je to pro mě ostuda, že jsem po původu názvu šeříku nepátrala, přestože se zajímám o botaniku (já spíše ten latinský název - Syringa josikaea), takže jsem se díky Tvému dílu poučila. Díky a TIP :-)))

Hezká je i básnička :-)))


Jeee, ďakujem :3 Básničku jsem přesně podle toho vybírala :)


je to jednoduché ... orgován milujem ... a básnička, ktorou sa končí tvoj fejtón, krásne vonia


Dievča, jsem ráda, že se líbilo! Na chrobáka mám řešení a možná ne :)


pozdravujem šeřík ... a teraz mám v hlave chrobáka, ako vzniklo pomenovanie orgován


Janino, čauvec! Jééé, jsem ráda, že na Tebe má tvorba takto pozitivně působí :) Díky za potvrzení fejetonu a především za moc moc moc milý koment! Jsem ráda, že se líbilo!

Tvá teorie zní dobře, hehe :) Ano, nejhorší je kýchající člověk se smetákem! 

Měj krásný a suprový den!


Janina6
22. 05. 2021
Dát tip

To je super :-) Vždycky u tebe "nachytám energii"... K prologu: Ano, přemýšlela jsem, a vymyslela, že šeříky dokážou přivolat šeření. Prostě se šeří kvůli šeříkům, že jo? Kdo nevěří, ať do mého parku mezi peříky běží :-) Ke 2. odstavci: Víš, co je nejhorší? Kýchající člověk se smetákem v ruce!

Jinak já jsem pro, že tohle je fejeton. Myslím, že se "definici" fejetonu dost blíží, a v dnešní době se navíc už škatulkování moc nenosí... formy a žánry nám přerůstají ze škatulek ven, a asi je to dobře!


Dobře, díky za pomoc!


Gora
22. 05. 2021
Dát tip

Lucie, není to zcela typický fejeton, ale asi je tvému útvaru nejblíž, nechala bych to tak...


To já moc děkuji, Goro! Velice mě potěšil Tvůj milý koment, díky za něj :) Jsem ráda, že sis početla a ještě více, že měl textík úspěch!

Můžu se zeptat, zařadila bys dílo do fejetonu, nebo by se na to raději hodilo něco jiného? Ptám se Tě jako odborníka :)


Gora
22. 05. 2021
Dát tip

Mě vysloveně potěšilo, Lucie, že jsi šla na TD oklikou. Byl to dobrý nápad a zajímavé čtení, díky!


Bixley, moc Tě zdravím! Jsem ráda, že si ke mně zavítala a pokochala se takovým mým malým rozborem :) Vycházela jsem spíše z Wikislovníku, kde to bylo obdobné jako v Ústavu pro jazyk český. Také jsem hledala na stránce Biooo, (je to sice obchod, ale bylo to moc zajímavé) kde to mám moc ráda :)

Moc mě těší, že si Ti líbí, jak jsem to pojala!


Okamžiku, díky za návštěvu! Nemám nic proti ráčkování, ale nepřišlo mi to ani od věci :) 


bixley
22. 05. 2021
Dát tip

Lucie, patrně jsi vycházela z tohoto textu:

Ústav pro jazyk český (avcr.cz)

Český etymologický slovník Jiřího Rejzka, který upozorňuje, že pojmenování šeříku jakožto bezu je rozšířeno v mnoha slovanských jazycích. Podle Rejzka samotné slovo šeřík bylo vytvořeno obrozencem Preslem, který vycházel z ruského slova siréň a připodobnil ho přídavnému jménu označujícímu barvu šerý podle typického zabarvení květů šeříku.

Moc se mi líbí, jak jsi to pojala, samotné slovo šeřík má opravdu svoje kouzlo a vyvolává v nás spoustu příjemných asociací.


Jamardi, jsem ráda, že si četla! Díky i za Tvé poznatky, se kterými souhlasím :)


Jamardi
22. 05. 2021
Dát tip

Zajímavé zamyšlení o původu slova. Já mám šeřík nějak spojený s barvou - říká se fialová šeříková nebo růžová šeříková. Mám představu že je to odvozené od barvy stínů při východu nebo západu slunce.

Vůně šeříku a bezu je úplně jiná! Ale jsou to silné vůně a každému nesedí.


Já Lucie píšu...
22. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Black, díky, že si přišla! Ano, Aru to pojal naprosto jiným způsobem a i já :) Myslím si, že od slova šeřit se by ten název také mohl vzniknout... Nojo, holt do černa šeřík ještě nevyrostl :)

Přeji krásně rozšeříkovaný den!


a já si myslela...že je to od slova šeřit se.....páč je pod ním stín a když pod ním stojím....vidím jen bohaté...nádherně vonící květy....škoda, že nemá odstím černé...jiná se u mě v šatníku totiž nenajde....asi také proto ho mám ráda...pro ty jeho barvičky....hezky jsi to Lucí uchopila....úplně jinak...zatím.... než ostatní....tedy až na Aru....:-))))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru