Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Theia zlatá a stříbrná - i Gaia

23. 05. 2021
11
16
1072
Autor
Aru

Theina studie/rozbor, komentáře a svět Gai.

Pindaros píše toto: "Matko Slunce, Theio mnoha jmen, kvůli tobě lidé ctí zlato jako mocnější než cokoli jiného; a díky hodnotě, kterou jim propůjčuješ, ó královno, se lodě soupeřící na moři a spřežení koní v závodech v rychlém víření stávají zázraky. A v atletických soutěžích dosáhl vytoužené slávy ten, kdo si vlasy ověnčil mnoha věnci, když zvítězil rukama nebo rychlostí nohou. Srdnatost lidí však posuzují bohové a jen dvě věci pěstují nejsladší květ života v rozkvětu blahobytu: mít štěstí a vznešenou pověst. Neusiluj o to, aby ses stal Diem; máš všechno, pokud ti podíl na těchto krásných věcech připadne. Smrtelné cíle se hodí ke smrtelníkům."
Pindaros naráží na to, že má mnoho různých jmen, která mají každý jiný význam. Např. "Aithre (jasná obloha), Euryphaessa (široce zářící) a Ikhnaie (stopující)". (Theia Euryphaessa), Theia, titánská bohyně záře. Nejznámější je však Euryphaessa, tedy "široko zářící," která obdarovala zlato a stříbro svou brilantností a vnitřní hodnotou. Jméno Theia je odvozeno z řeckých slov thea "zrak" a theiazô "prorokovat." Stejně jako její sestry Foibé a Themis je i Theia věštecká Bohyně, spojená s proroctvími, v Thesálii měla svůj chrám. Theia je jedním z původních titánů, kteří jsou velkými a mocnými bytostmi. Řekové věřili, že její oči jsou paprsky světla a pomáhají jim vidět vlastníma smrtelnýma očima.
Kvůli svému spojení se světlem je často zobrazována jako krásná žena. Je laskavá "vševidoucí" bohyně, ačkoli její síly je třeba se obávat. Je také prastarou titánkou magie. Theia dokáže propůjčit schopnost vidět duchy a přízraky, stejně jako další formy jasnovidectví. Theia má dlouhé rudé vlasy, modré oči se světlem, které ji obklopuje, nebo se světlem drženém v jejích rukou. Theia je matkou slunce (Helios), měsíce (Seléné), úsvitu (Éós) a dcerou Gaii (překladáná jako Země/Terra, což ani v nejmenším nezachycuje její podstatu a poškozuje vztah člověka jako k živoucí bytosti). Theiny barvy jsou zlatá (slunce) a stříbrná (měsíc). Z hlediska aury je zlatá božská a vysoce duchovní barva, stříbrná pak souvisí s vizionářstvím, tvořivostí a duchovním spojením. Jako matka slunce (Hélios) a měsíce (Seléné - Luna) a dcera Gaii (Země), tvoří Theia spojení mezi naším hmotným světem a světem vyšším božským a duchovním, skrze svojí záři, vidění a vhled. Theia je mocná léčitelka, neboť sama Gaia si přeje mít šťastné bytosti, které vyživuje. Theia, která vidí skrz věcí nasměruje ty, kteří se nechají vést ke svému uzdravení, pokud budou chtít.
U Herodota se dočteme, že: "Nejdříve ze všeho tedy byl Chaos, ale pak Gaia..., (Země)" - Gaia je ukotvením a řádem (i průvodcem) samotným pro poutníky, kteří putují tímto světem - světem proměn. Je to Cesta Gai, (Země) - s těly vytvořenými skrze tento svět, (stvořený Gaiou), jako nádoby pro duše z jiného prostoru, odkud pramení síla duší a kam se navracejí domů. Smrt je branou pro duše vracející se zpět a těla vytvořená z tohoto světa zůstávají v tomto světě, stejně jako vše ostatní stvořené v tomto světě. Duše jako nefyzický oheň (obklopující a prostupující tělo a sídlící v srdci, zároveň je mimo tento svět) je nehmotná, přežívající tělo, neboť duch tvoří hmotu, nikoli hmota vědomí. Člověk je schopný duchovního růstu, ale ve světě fyzickém je snadné uvěřit, že cílem jsou pouze věci fyzické v čemž tkví rozkol pro mysl a způsobuje zmatení, jakým směrem upnout a vzdělávat mysl samotnou. Místo harmonie a klidu přichází chaos, protože mysl/rozum je schopna vnímat pouze zprostředkovaně skrze smysly, nikoliv napřímo - telepaticky, tím dochází ke zmatení a sporům pramenícím z nepochopení. Tato realita skládající se z hmoty je příliš hustá pro vědomí samotné, tudíž pokud není duše vytrénovaná/chybí ji zkušenosti, pak může uvěřit, že tento svět je jediný možný.
...
V minulosti, jež zůstala v legendách měli lidé bližší spojení k duchovnímu světu a ke svému vnitřnímu zraku, dokud vnímali harmonii, spojení s Gaiou a svým vyšším vedením věděli a viděli, to co je dnes současnému člověku pohrouženému ve svět neduchovní nepřístupno, (přesto tyto schopnosti se vytrácí velmi dlouho). Zbyly ale mýty, texty, které promlouvají přes věky (a vědomé lidi). Přesto odvěké cykly se střídají nezávisle na člověku a mění svět, člověk už se o to nezajímá, jako o věc překonanou, ačkoli je jimi stále přímo ovlivňován a sám se proměňuje.
Mnohými jsou považovány duchovní/spirituální sféry za absurdní, vymyšlené, nebo jen pohádka pro malé děti, protože ony jevy a vědomosti nejsou vždy každému otevřené, dokonce v technicky zaměřenem světě budou považovány za zcestné a bláznivé. Přesto svět za zrcadlem existuje, ale lidské oči, které si odvykly ho vidět dívají se jen do tohoto světa.
 

Do snů vcházím

z mýtů k vám,

sílím každým dnem.

I přes závoj

na tváři

vidím skrz hvězdy

do vašich srdcí,

jasnou aurou zářící.

V mé náruči

ochranu dám

těm co mě zavolají.

 


16 názorů

Aru
27. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa, blacksabbath

dievča, moc díky, já se bál, že bych sklidil jen výsměch, tak jsem to ani nevydal samostatně a v tichosti si to upravoval,

ale vystihla jsi to úplně přesně, bez duchovna nastoupí pohrdání. ano chaos, tedy ten Chaos - možná už řekové to tak mysleli, to co nakousl Herodotos, tam už jenom tápu, jak je to myšleno, už je to za mými hranicemi...

díky za podnětný komentář, u přírody je to vidět nejvíc, jak ji lidé pohrdají, jak už není chápána jako místo duchovní a povznášející, ale jen jako v lepším případě místo k rekreaci, v horším místo kam lze všechno vyhodit


dievča z lesa
27. 06. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Aru ... krásne si to doplnil ...  predposledný odstavec z prológu mi ponúka výklad, že keď sa z civilizácie vytratí duchovno a ľudia ním pohŕdajú, civilizácia sa rúca ... vnímať znamená stíšiť svoje chcenie a pokorne sa sústrediť ... bez pokory načúvať nastáva chaos


Aru
27. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

díky moc iví, škoda že někde jsem to musel podat jako otázku, protože si tam nejsem jistý.

Pindarův úryvek jsem rozšířil, protože mi to přišlo dost zajímavé, ale i tak je to pořád úryvek z mnohem většího celku - přeložil jsem to podle toho překladače od Induana co ho tu nedávno představoval, věty dávají mnohem větší smysl a vypadají mnohem víc lidsky než od Goolu.

a jinak tohle už zdaleka není pro každého, kde kdo už by mě označil po přečtení za šílence a magora, to vím jistě :D to psaní o cyklech jsem převzal z jedné moc zajimavé knížky co jsem nedávno četl


blacksabbath
27. 06. 2021
Dát tip Aru

Aru....ty jsi propracoval prolog!!!!...obsažné, hutné, spousta zajímavých informací...jjj lidské oči odvykly vidět a lidé toho spoustu vidět nechtějí.......díky za tohle zajímavé doplnění tvé básně!!!!!


Aru
23. 05. 2021
Dát tip

a co říkáš na tu formulaci iví?

na anglické wiki toho je víc a na anglických stránkách také


blacksabbath
23. 05. 2021
Dát tip Aru

Koukám, že jsi přidal prolog....zajímavé čtení....kde jsi tohle všechno vyšťoural....já vyšťourala jen to, že to  je v řecké mytologii titánka první generace.....ty snad s nama navazuješ kontakt.....tohle není samo sebou******************************************************************


Aru
23. 05. 2021
Dát tip

díky Milane ;)


MilanH
23. 05. 2021
Dát tip

Krásné !!!


Kamamura
22. 05. 2021
Dát tip

To mi připomělo děj japonské hororové hry Silent Hill 4, ve které se hlavní hrdina přestěhuje, a v novém bytě se jednou ráno vzbudí, a zjistí, že se nemůže dostat ven - okna nejdou otevřít, na sousedy se nemůže dobouchat, a na dveřích jsou zevnitř desítky řetězů a zámků, a pod nimi lísteček: "Nechoď ven! Walter."

Po chvíli prohledávání se pak ozve rána, a hrdina zjistí, že v kouplně se objevila ve zdi obrovská díra, kterou je možné lézt do snů lidem, které předtím hrdina pozoroval z okna na silnici. Nakonec se ukáže, že samotný byt je živoucí bytostí s vlastní agendou... ale to už nebudu prozrazovat, zahrajte si to sami, byla to jedna z mála her, u které jsem se v dospělosti bál tak, že mi drkotaly zuby!


Kočkodan
22. 05. 2021
Dát tip

 

Do mého srdce by možná bylo lepší moc nekoukat...

 

Kouknutí na tvoje dílko ale nijak zásadně nelituji. ;-)

 


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

Theie Evži ;)

já budu chrnět, už teď jsem notně ospalý,

díky :)


Jestli si v noci vzpomenu, tak zavolám. Číslo tu napsané není, ale já řvu dost nahlas, tak to uslyšíš :-)))


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

vesuvanko, nevěděl jsem jak to Písmáctvo vezme, tak jsem to dal do MIMO, aby to tolik nedráždilo, ale vyjde to až zítra, tak můžu když tak přeřadit


Aru
22. 05. 2021
Dát tip

děkuju moc ivi, jsem rád, že se líbí, teda Theia je taky ráda ;)


vesuvanka
22. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Aru, to je moc pěkná báseň, která oživuje řeckou mýtickou bytost, TIP. Proč jsi ji zařadil do kategorie MIMO?


Aru,,,,to je krásné...ukládám si...a pro tebe

https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…119


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru