Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jahve a Cardi

Výběr: Gora
24. 05. 2021
17
18
798
Autor
Movsar

Jahve a Cardi

Pohoršen světaběhem, jednoho dne Jahve ukázal na zpěvačku Cardi B a řekl: Ty! Od nyní už navždy budeš žít v panelovém domě v Chlumci nad Cidlinou!

Cardi B se zrovna slunila u bazénu své kalifornské vily, pila barevný koktajl a poslouchala vlastní hudbu. Jakmile Jahve vyřkl svůj bezlítostný soud, sbalila si své Louis Vutton kufry a vydala se na dlouhou cestu do Chlumce. Zaoceánskou lodí doplula až do Rijeky a potom střídala autobus, vlak a od Poděbrad pro výluku šla už pěšky řepkovými poli a asfaltovými silnicemi.

Když konečně dorazila na sídliště u nádraží, u předsedy družstva pana Zemplína vyzvedla klíč od 2+1. Brzy se budou měnit umakartová jádra za zděná, avizoval radostně předseda nové družstevnici, bude tu trochu prašno, omluvil předem komplikace s tím spojené. A kdybyste cokoli potřebovala, zadíval se předseda chlípně na široký klín družstevnice řinoucí se skrz latexový outfit, sám v apartních teplácích a tílku, zvoňte tady na ten zvoneček. Cardi B ničemu nerozuměla, ale přesně to měl Jahve ve svém zlomyslném plánu.

 

Svatý Jeroným

Bylo horké odpoledne, na terase veliké ořechové skořápky 1+1, již obýval, právě dopíjel expreso a chystal se číst čtvrteční esej Václava Bělohradského, když ho vyrušil zvířecí nářek. Odložil šálek i noviny a vydal se tím směrem. Brzy spatřil pajdajícího lva. Opatrně se k němu přiblížil. Zvedl mu pracku probitou trnem. Trn pomalu vyjmul, ránu ošetřil kořalkou a nabídl lvovi místo u stolu. Dali se do řeči.

"Ty, Jeronýme, co tě sem vlastně přivedlo?" začal předvídatelně lev. "Budou se o tom psát kdovíjaké blbosti, lve, ale ve skutečnosti už jsem měl plné zuby společnosti a hlavně křesťanů. Jak možná víš, měl jsem na starosti kroužek feministek, které by se bez kurately muže ani nevysmrkaly, vzal jsem to na naléhání přítele Rufina, nikomu se do toho nechtělo, ale brzy jsem to slitoval: nedovedeš si představit, co je to za řeholi, potýkat se s tlupou ženských s pitomými názory." Lev pokyvoval hlavou a tvářil se, že o tom taky něco ví. Jeroným pokračoval: "No a potom ty věčné hádanice mezi mnichy, samé bohulibé téma, jedno horší než druhé.."

Dlouho si tak Jeroným se lvem povídali, když do pouště padal soumrak, slunce ronilo červenavé slzy a cikády rozehrály svou malou noční hudbu. Jeroným vytáhl láhev kořalky, častoval sebe i lva a když už bylo na dně, lev se otázal: "Ty, Jeronýme, odejít takhle do pouště pro pár zblblých fen," zahleděl se podezíravě, "neskrýváš přede mnou něco?!" Opilý Jeroným si ještě přihnul a spustil: "Máš intuici šelmy. Všechno je jinak.. Žil jsem s ženskou jménem Paula a ta měla dceru Eustochii. Paula se imrvére modlila a vedla k tomu i holku. Jenže tu už ve třinácti brali chlapi, byla to samice jak víno, prsa jarničky, tvrdý, že bys o ně rozbil tenhleten panák, člověče, nohy až na zem a zadek jedna bláhovost. Spal jsem s ní.." Lev se usmál pod vousy, pokýval a mávnul tlapou, že tohle dobře zná. "Jenže to neznáš křesťany, kamaráde, ti zavedli strašné pořádky," pokračoval znechuceně Jeroným, "nic se nesmí, všechno je fuj a hanba. A tak mě hnali k soudu. Na co bych čekal, sebral jsem se a utekl sem," vstal a odešel dovnitř veliké ořechové skořápky pro další láhev kořalky.

Pomalu do pouště vešel ranní chlad a tak se přátelé rozloučili. Lev ještě ze tmy zařval hrdelním hlasem na pozdrav anebo proto, že mu k chuti přišla lvice, a byl pryč. Jeroným zkontroloval ajfon, jestli mu nepíše Eustochie a šel taky spát.

 

Smutná Jitka

Toho dne byla Jitka už od rána smutná. Nepozdával se jí vlastní obraz v zrcadle, příliš chladný květen a prázdná krabička od cigaret. Ještě že v láhvi zbyla trocha kořalky, podívala se vzhůru ke dnu. Rozehřátá usedla Jitka za cembalo v rohu ložnice a spustila. Sice byla stále smutná, ale s každým tónem přece jen i trochu veselá.

 


18 názorů

Lakrov
22. 06. 2021
Dát tip

 Autora nelze (byť čtu "anonymně") nepoznat a shledávám, že tenhle triptych, zvláště jeho střední část, je o dost "výš", než bývá autorův standard. Prostě mě to tentokrát oslovilo. Tip.


bixley
13. 06. 2021
Dát tip

Ta druhá je nejhezčí. Ale ta první má taky kouzlo.


lastgasp
09. 06. 2021
Dát tip

Zábavné dystopické vyprávění pobavilo až jsem pobryndal ubrus kafem. Zaslouží to tip.


Rozmluvu se lvem jsem si opravdu vychutnal. Kdyby se toto téma rozvinulo ještě obšírněji, s radostí bych pokračoval s četbou dál a možná si k tomu dal i tu kořalku.


K3
03. 06. 2021
Dát tip

Vždycky jsi dobrý, ale občas je to prostě famózní, jako zrovna tady. Ne nadarmo jsi obdržel výběr. Ten začátek Jahve mě připoměl jeden správný film. Docela by mě zajímalo, jestli tě náhodou neinspiroval.


díky


Movsar
31. 05. 2021
Dát tip

Urcite ano budu rád!


Mohli bychom dílko nominovat do soutěže PM za květen?


stromeček
30. 05. 2021
Dát tip

to je náš rodinný klenot......

podotkl pan Ezop.


Obdiv Tvé fantazii! U Cardi B jsem se dost pobavila nad představou, kdyby bydlela v paneláku :) Druhá pěkná a u třetí si nám poradil lék na smutek... Lehkost, kterou u Tebe vždy oceňuji, tu byla více než obvykle, to má Janina pravdu!

Gratuluji k výběru od Gory! Zasloužil sis :)


Josephina
25. 05. 2021
Dát tip

čtenář Bělohradského je očividně šelma psovitá, když chce feny ...


Jamardi
24. 05. 2021
Dát tip

Jestli to Jahve moc nekomplikuje. To Jitka si zavrzá a hned je to lepší.


Andělka1
24. 05. 2021
Dát tip

***


annnie
23. 05. 2021
Dát tip

Jahve a Cardi mi téměř způsobili smrt usmátím. Druhý dvě taky výborný! Tip a.


Aru
23. 05. 2021
Dát tip

některé pasáže byly rozhodně zajímavé ;)


Janina6
23. 05. 2021
Dát tip

Tak tohle mě naprosto uchvátilo. Jakási větší lehkost z toho na mě dýchla, než z jiných tvých miniatur. A v Jitce jsem se skoro poznala... akorát místo cembala mám jen piáno, ale ten recept proti smutku je dobrý.


Benetka
23. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

No tak zcela evidentně se psaním veskrze bavíš a tak je to spravne tak to má byt... ;) A mě baví to číst.


Gora
23. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Pěkné čtení na neděli.

Pajdajícímu lvu bych taky pomohla, pokud by mne nezakousl:-)

Obdiv tvé fantazii.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru