Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Redakce . . .

29. 05. 2021
22
26
1483
Autor
blacksabbath

Zřizovatelem klubu REDAKCE POEZIE je majitel serveru. Jeho posláním je věcně a podnětně se vyjadřovat k literárním textům či pokusům a svými výběry, komentáři, recenzemi a úvahami reflektovat zdejší prostředí.

atkij, Gora, Lyryk, Můra73, Pomerančová, Radovan Jiří Voříšek, Santi€, snake 01, vk, Zbora

REDAKCE PRÓZY je klub zřízený majitelem serveru Písmák a spravovaný dobrovolníky z řad uživatelů. Cílem klubu je kultivace prozaické literární tvorby na serveru Písmák.

bixley, Gora, kvaj, Lakrov, reka

Poslední dobou často čtu v komentářích "napadání" práce redakcí.

Kdyby někdo náhodou nevěděl....opsala jsem vám členy redakcí do prologu.

Někteří z nich už nepublikují. Někteří se na delší či kratší dobu odmlčeli. Každý z nich má své osobní problémy, možná i zdravotní. Chodí do práce, má rodinu. Nemůže trávit čas jen na Písmákovi.

Nejsou to profíci. Jsou to autoři a lidé stejně tak jako my.  Co jim brání  přestat pracovat jako redaktoři a dělat si v klídku jen to co my ostatní??? Nikdo nás nehoní. Píšeme si a očekáváme, že všechna naše díla stačí některý z redaktorů přečíst a zhodnotit.

A dokážeme kritizovat jejich práci, to nám jde výborně! Nebo reagovat, v případě, že zrovna nechválí, mlčením, uraženým trváním si na svém bez jakékoli diskuse, i když nad příspěvky trávili svůj volný čas a snažili se motivovat, vysvětlit svůj názor a poradit autorovi.

Uvědomme si, že je to práce dobrovolná!!! Oni dělají něco navíc!!! PODLE SVÉHO NEJLEPŠÍHO VĚDOMÍ!!!

A tak vás vyzývám....

...kdo umíte konstruktivně rozebrat dílo a nezištně pomoct dalším autorům (třeba nováčkům) pokuste se o to!

Nemyslím si, že je vhodné o tom diskutovat pod díly. Takže zde dávám prostor k diskusi. A prosím slušně, bez napadání a urážení!

P.S. Já jsem za každou radu vděčná.

Svůj názor squaw již řekla. Howgh.


26 názorů

Zbora
14. 07. 2021
Dát tip

Děkujeme za podporu! :)


K3....ano pod dílo patří názor na dílo....rozbor, kritika.....tady jsem chtěla dát prostor pro "handrkování", které podle mě pod dílo nepatří.... díky za tvůj příspěvek


K3
09. 06. 2021
Dát tip

Trochu mi to přijde jako mnoho povyků pro nic, vždyť přeci pod dílem je jasně napsáno: názory čtenářů  nebo přidat vlastní názor - kritiku. Kritika je na druhém místě. A navíc ta zkušená, odborná, by měla být označena jako vážná. Já jsem byl vžycky vděčný za každé slovo a že jsem často dostával co na frak. V drtivé většině měli "kritici" pravdu. Proto tady asi ten server je. Tak nač se přít?

 


Já Lucie píšu...
31. 05. 2021
Dát tip onaline

Kamamuro, moc pěkně si to napsal :) Také bych uvítala to rozdělení komentů. Už kvůli tomu, že já sama nepíši žádné rozbory, ale spíše mé osobní pocity... Ale je moc fajn, že tu nejsou reklama, toho si cením!


Kamamura
30. 05. 2021
Dát tip Aru, Hamar, onaline

Já osobně se snažím kritiky psát (úplně mi nesedí to slovo "kritika", nechci za každou cenu kritizovat, spíš názor, reakce, diskuze, atd). IMO je přínosem každému, když se kromě vlastní tvorby zabývá i tvorbou ostatní, zkouší nad ní přemýšlet, nebo nějak reagovat - proto zbožňuji Kočkodana, který reaguje na cokoli a pořád, takořka kompulzivně! ;-) 

Docela bych uvítal, kdyby (jako třeba na herní platformě Steam) byly pod tvorbou zvlášť Recenze/Kritiky/Hodnocení pro ty, které se k dílu chtějí vyjádřit nějak obšírněji, nejlépe podle nějaké metodologie, a zvlášť diskuze, která by obsahovala běžné reakce typu: "Dobrý, piš dál", "Prima!" nebo "Tohle mi fakt nesedlo". V tom je přece rozdíl, ne, a tady se to míchá dohromady. Ale nečekám, že se něco bude měnit ani to "nevyžaduji" - nepřítomnost reklam jasně naznačuje, že vývoj serveru (software) je nadšenecká (a zřejmě neplacená) činnost, takže se snažím darovanému koni nekoukat na zuby, pokud někdo server spravuje a poskytuje zadarmo, je to vždy důvod k vděčnosti. 

Jinak se snažím zaujmout postoj Bilbo Pytlíka, vyjádřený v proslovu na Velké Narozeninové Oslavě slovy: "Mám vás všechny moc rád, ale neznám ani polovinu z vás tak, jak bych rád, a tak zřejmě ani polovinu vás nemám rád tak, jak si byste si zasloužili."


Lerak12
30. 05. 2021
Dát tip

Se omlouvám, že jdu proti zásadám věčné vděčnosti k nakopávaným (!) "radním." Připadá mi tento zdejší apel, jako za komoušů  "Ať žije KSČ!" Nemyslím si, že jsou zde nezbytní a jsou zarukou k posunu ke kvalitě autorské tvorby. Písmák by existoval i bez nich, je tomu tak i jinde. Ale to je rozhodnutí majitele servru a já do jeho stanov nemám právo mluvit a respektuji to! Ale to neznamená, že slušně řečeno budu nadbíhat a dělat si u vedení oko, abych to měl u nich dobrý a "nevezli" se po mě. 

Každý má snad nějaký základní "vkus a přehled" o zdejších autorech. Také v podvědomí ví, jak má literatura vypadat.  Pokud se mi něčí zdejší díla zamlouvají, mohu si je brát za příklad a inspirovat se! Případně, je slušně v os. vzkazech požádat o případnou radu a názor na svá díla. Za optání mi nikdo hlavu neutrhne. Jsme amatérský server a také jen s amaterskými redaktory a amaterskou kritikou! Omlouvám se ještě jednou, Blacksabbath. Ale smysl tohoto dojemného výkřiku k zdejším zneuznalým  "radním" mě připadá absurdní a hlavně zcela zbytečné. Mé názory zde byly brány za rebelské kecy a byl do určité míry při vzkazech "upraven." Už zde jen čtu díla a svůj názor mohu (zatím) bez obav říci... i bez vzletných a sladkých řečí.


K3
29. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Soudit by měli samozřejmě ale i ostatní, nejenom redaktoři. Vždycky se to vyplácí zpětnou vazbou.


To Black: Ou, škoda :(


K3
29. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka

Vždycky jsem si práce redaktorů vážil. A rozebrané dílo je vždy k jeho prospěchu. Nakonec autor je ten poslední, tak je to na něm, zda uzná za vhodné cokoliv měnit. Sám jsem si tu činnost zkusil a vím co obnáší. Mezi autory a redakcí přeji mír v srdci.


blacksabbath
29. 05. 2021
Dát tip Aru, Já Lucie píšu...

Okamžiku...možná se vyjádří i redaktoři....


Lucinko.....ten poslední komentář od Majakse je ironie.....:-((((


Pánové....držte se tématu!!!!!!!!!! Soukromé  si vyřiďte ve zprávách!!!!


Lami
29. 05. 2021
Dát tip

Tak mi to osvětli třeba ve zprávě.Budu rád.


Lami
29. 05. 2021
Dát tip

Majaksi, žehráte na urážky a přitom jste mi 40 minut před touto vaší kritikou v díle Kastela nadával do dementů.Opravdu nevím jak si to mám vysvětlit?


Já Lucie píšu...
29. 05. 2021
Dát tip vesuvanka

Black, děkujeme, že si otevřela tuto diskuzi a upozornila tak na všechny redaktory, které tu máme!

Já si myslím, že tato funkce není vůbec lehká (především časově), proto všem redaktorům vzdávám ten největší hold! Jste fakt dobří! Je skvělé, že je tu máme a já osbně je považuji za někoho zkušeného, který mi může předat cenné rady a rozumí psaní více než já. Proto jsem vždy ráda, když má díla navštíví někdo takový. 

Nesouhlas nebo že se něco nelíbí je v pořádku, ale hrubost, narážky, urážky a vulgarismy by tu padat neměly. Proto si važme konstruktivních komentů! Ještě jednou děkujeme, že tu někdo takový je :)


Evženie Brambůrková
29. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka

Vážím si každého názoru. Pokud je slušný. Urážky a sprosťárny sem nepatří.

Upřímně se obdivuji tomu, kdo svou radou pomůže druhým. Já bych to nedělala.


netWoor
29. 05. 2021
Dát tip Benetka

:) 


Janina6
29. 05. 2021
Dát tip Lami, blacksabbath, netWoor, Gora, K3, Jamardi

"Píšeme si a očekáváme, že všechna naše díla stačí některý z redaktorů přečíst a zhodnotit." Nevím, jak kdo, ale já tohle fakt neočekávám :-) Naopak, trochu vetší "přísnost" by mi nevadila. Vzpomínám si, když jsem tu v roce 2007 začínala, většina redaktorů si nových autorů nějakou dobu nevšímala vůbec. A zrovna tak si většinou nevšímali těch slabších či "průměrných". Museli jste napsat něco fakt dobrého, aby vám vůbec zanechali nějaký komentář. A když vám redaktor dal TIP, byl to málem důvod k oslavě. Nechci tvrdit, že to byl ten nejlepší přístup, protože ze začátku člověk občas potřeboval povzbuzení a připadal si jako neviditelný. Ale opačný extrém taky není ideální. Redaktor by měl tak trochu ovlivňovat zdejší vkus, myslím si. Zní to blbě, ale měl by jít příkladem. A jeho tip by měl něco znamenat. Pokud začne tipovat literárně odfláknuté blbůstky, tak hodnotu svého tipu devalvuje. To je snad jediné, co bych mohla nějakému redaktorovi vytknout. Jinak hluboce smekám, co všechno stíhají přečíst a okomentovat, většinou kvalitně. Díky, redaktoři.


Aru
29. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

iví, iví, nikoho jsem nekritizoval za konkrétní komentář, kritiku. jestli se ti jedná o to Kastelovo dílo, kde ona diskuze proběhla, už jsem se tam omlouval. hlavně jsem nepochopil dosud proč tomu dal Radovan tip, od řádového člena nečekám zdůvodnění svých kroků, ale od člena redakce čekám, že je schopen zdůvodnit, nebo obhájit svoje kroky, ale příliš jsem se tam rozhohnil a dopadlo to jak to dopadlo, to je celé.

díval jsem se, že redakce prózy je mnohem líp udělaná, po půl roční neaktivitě se např. redaktorovi členství zruší.

co se týče redakce poezie, tak vůbec není jasné z aktuální hlavní strany klubu, pro koho je redakce určena, může vstoupit kdokoli kdo je jenom aktivní na Písmáku a chce pomáhat ostatním běžnými komentáři, nebo redaktor má splňovat určité literární a diskuzní kvality?

je tu několik skvělých redaktorů, ale i ti méně skvělí

 


annnie
29. 05. 2021
Dát tip Nami 99, blacksabbath, Gora

Měla jsem pocit, že bouřlivé debaty již utichly, ale možná mi něco uniklo. Pak tedy podepisuju tvůj názor, ostatně jsem se již dávno v tomto smyslu v nějaký tý nekonečný hádce vyslovila. A dodávám, že pokud kdokoli o hlubší rozbor svého díla nestojí, má možnost dát to ostatním najevo jediným kliknutím ("autor nestojí o hlubší rozbor" či tak nějak to je v profilový stránce).

Já osobně si velmi vážím všech komentářů (k dílům svým i ostatním) - ať už s nimi souhlasím nebo ne - pokud nemají za cíl urazit či trápit autora. Vcházela jsem do Písmákova s představou, že právě vzájemný komenty jsou smyslem tohohle webu. Takže díky redaktorům i všem, komu stojí za ten čas a práci dát ostatním vědět, jak jejich texty četli.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru