Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Phantasia III.

30. 05. 2021
13
7
411
Autor
Benetka

Dnes.

https://www.youtube.com/watch?v=Skhq34l1PWU

Stojím na chodníku u nároží domu nějaké velké křižovatky ve městě. Z leva za mnou se po ulici řítí závratnou rychlostí tramvaj. Jede tak rychle až vykolejí přičemž smete auta zaparkovaná u chodníku přelomí a vyvrátí pár stromů až se nakonec zaboří do zdi domu naproti. Vše doprovází strašný hluk a také prudký vítr který víří listí papírky a úlomky skla. V havarované tramvaji zhasnou světla a rozhostí se ticho.

Střih.

Ze spánku mne probudí nějaký zvuk. Posadím se na lůžku a spatřím AnděLenku. Tančí prozpěvuje si a směje. V ruce drží sklenku bílého vína. Překvapeně na ni zírám. Takhle ji neznám! Ano - chodí na dámské jízdy spojené s návštěvou diskotéky ale vždy když se nad ránem vrací tak je tichá jako myška. A hlavně: Nikdy nepije! Všimne si že na ni koukám a posadí se naproti mě na maserský stůl a říká: Poslouchej! Zjistila jsem něco o té tvé tramvaji! Víš že přitom zemřela jedna starší paní? Pustím ti video zpomaleně dívej se. Ve filmu se znovu dívám na splašenou tramvaj. Už se blíží k domu do kterého má narazit. Jeden starší muž stačí uskočit a skrýt se do vchodu. Ale starší žena už nikoli. Má zelené šaty a bílý kloubouček. Film teď běží políčko po políčku. Žena se snaží přeběhnout před tramvají směrem do ulice. Ta ji ale zachytí a ona skončí pod ní. Toho jsem si předtím vůbec nevšiml říkám AnděLence. Najednou se probudí i Adámek rozsvítí lampičku a říká: Mami tati co se děje?! Nic Adámku řeknem současně - spinkej. AnděLenka se svléká a lehá si na svou stranu postele.

Střih.

Snažím se nahmatat AnděLenčino tělo. Natahuji ruku šátrám a nic. Kde je?! Vždyť si přece lehala vedle mne!? Natahuji ruku ještě víc a stále nic. Ruku už mám tak daleko že to až není možné... Ještě kousek a!

Probudím se a jsem sám.

Je půl třetí ráno.


7 názorů

Zeanddrich E.
01. 06. 2021
Dát tip Benetka

Je to hezké


Benetka
30. 05. 2021
Dát tip Aru, Gora, annnie

Děkuji Vám všem. Za návštěvu za přečtení za názory za milá slůvka.

Písnička je nádherná. A je zvláštní tím že se v ní s lehkostí střídají pasáže plné klidu a míru s těmi poněkud temnějšími... Mám ji rád už spoustu let a kolikrát v létě se přistihnu že si ji zpívám v zaměstnání při práci... A vůbec Janouška. Jsem totiž původně folkař. Třeba KDO TO ZAVINIL...

Ano. Zapamatovat si sen je těžké. Ale když se takto vzbudím uprostřed noci po třech čtyrech hodinách spánku znovu už neusnu. A tak vlastně ani sen zapomenout nejde. Přepsal jsem si ho tak jak jsem si jej uložil do paměti. Možná se některé detaily ztratily v překladu. A možná že některé vjemy a emoce ani nejde správně zachytit slovy...

Adámek už vlastně není Adámek. Jenže prostě zvyk je železná košula. Letos mu bude sedumnáct. Je to MŮJ kluk!

...a synovi koupím tank aby nebyl tak úplně bezmocný...


gabi tá istá
30. 05. 2021
Dát tip Benetka

aj za AnděLenku *


dievča z lesa
30. 05. 2021
Dát tip Benetka

bez slov ... milá ubolená duša


annnie
30. 05. 2021
Dát tip Benetka

Já tomu nerozumím: vždyť to JE tvůj sen, ne? Ta písnička se k němu sice hodí, ale děj je úplně jinej...

Velmi pěkně, živě zapsáno, spousta detailů. Tip. Kdo je Adámek?

Měj den

lepší než sen

a.


Evženie Brambůrková
30. 05. 2021
Dát tip Benetka

Pamatovat si sen je těžké.  A ta písnička je skvělá.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru