Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Špindírka a Čuníci

31. 05. 2021
5
8
469
Autor
Aru

Ërlli - Árli

Mjørin - Mjérin

V louži za vepřínem si hrála malá víla Špindírka. Byla sirotek, ztratila rodiče při kalamitě kůrovce na Šumavě. Ujali se jí naštěstí dva vepříci, Pašík a Čunička, která byla neplodná a tak si adoptovali vílu v Adopční kanceláři pro opuštěné magické bytosti. Protože žili v chlívku, tak ji dali přiléhavé jméno Špindírka a naučili ji žít vepřím životem. Ráno se porochnit v bahýnku, k snídani šrot, v poledne když šli do lesa, tak pár žaludů. Špindírce nikdy nešli překousnout a málem si na nich vylámala zoubky. Houby a červíci byli také moc dobří a odpolende si mohla hrát na dvorku, večer ji vyhnali na skládku, aby si tam sama ulovila nějakou dobrotu. Když byla až moc čistá, tak ji hnali, aby se ošplouchla v močůvce. Večer si ji důkladně ohmatali kolik má kilo.
 
Tortill s družkou seděli v hospodě naprosto vyčerpáni, na každou židli vylepili jeden inzerát a čekali. Tortill měl velikánskou sklenici, skoro větší než on zlatavého moku s pořádnou kuchařskou čepicí navrch. Jeho družka měla ve vysoké sklínce nalito něco k pití rudé barvy, protože ji to připomínalo Athény. Jak tak seděli v čím dál tím víc podroušeném stavu a dávala se do nich veselost, všimli si venku, tak seděli šikovně u okna, jak po cestě jde nějaké malé hnědé stvoření. Tortill se začal smát a ukazovat ven. Jeho družka se pokoušela nadzvednout a koukat, kam Tortill ukazuje, ale byla už hodně mimo.
 
Pronásledování malého stvoření se nevedlo vůbec dobře, bylo nesmírně rychlé a hbité. Tortill šel neustále na stranu a mizel v příkopu, jeho družce se neustále pletly nohy a hledala víc Tortilla, než to malé stvoření. Nějakým zázrakem ale došli na dvorek, kde se Tortill rozplác' a jeho družka o něj zakopla a natáhla se přes něj. Rozhodli se tedy, že přenocují na místě.
 
Mjørin seděla s Ërlli celý den před barákem ke kterému nepřišel žádný uchazeč a Tortill se svojí milou byli také pryč. Mjørin se o ně začala strachovat, jestli je neunesl nějaký hulvát, upír! Už se chtěla rozběhnout a někam je jít hledat, ale Ërlli jen mávla rukou, že ti dva se neztratí, a že je rozhodně jen tak někdo nedostane. Tak tam seděli, drželi se spolu za ruce, slunce už zapadalo a nikdo nepřišel.
 
Špindírka dorazila domů do chlívku k Pašíkovi a Čuničce. Pořádně ji prohmatali, hlavně stehna a bříško a spokojeně ji řekli, že zítra bude její den na který se zcela výjimečně bude muset umýt v čisté vodě. Víc ji neřekli, protože to mělo být velké překvapení pro Špindírku, která celá natěšená si vlezla do hromádky slámy a představovala si co asi dostane za dárky. Ohlodanou kost, nebo kus vysušeného hovna. Raději rychle usnula, aby si neprozradila dárek dopředu a nebyla z toho úplně zklamaná.
 
Začínalo svítat, Tortill otevřel oči a cítil se nesmírně těžký a nemohl se skoro vůbec nadechnout, jako kdyby byl snad zavalen a skutečně zavalen byl! Jeho družka ležela na něm, naštěstí neměla na sobě zbroj, tedy neměla na sobě vůbec nic, při nočním pronásledování jaksi ztratila šaty. Když se probudila a zjistila, že Tortilla měla celou dobu za ležení, (dost nepohodlné) rychle vstala, postavila Tortillu na nohy, vzorně ho oprášila rukama, až to pleskalo a Tortill chytal ruměnec do tváří. Pak si rychle zakryla jisté partie, ale i tak měl Tortill poněkud dřevěnou chůzi. Už chtěli odejít ze dvorku, protože už dávno nevěděli proč přišli, když uslyšeli u zdi chalupy jak si prozpěvuje u kohoutku malá vílí holčička a přitom se myje. "Já jsem malá Špindírka, pořádně se umyju a dostanu hovno, nebo kost."
 
Přišli k ní, Tortillova družka se schovávala za Tortilla, ale to vůbec nepomáhalo. Už se jí chtěli zeptat, jestli není úplně opuštěná, lačnící po rodičích, když na dvorek vešel Pašík s Čuničkou v řeznických zástěrách s paličkou na maso a velkým řeznickým nožem. Tortill hned poznal kolik uhodilo, vybaven skvělou intuicí a věrným kladivem, rozmách' se a omráčil Pašíka a Čuničku. Špindírka se dala do pláče, že nedostane kost, ani hovno, nebo něco podobně krásného. Tortill Špindírce vysvětlil, že měla být jejich snídaní, prasatům že se nedá věřit a že oni shodou okolností mají pro ni nové rodiče. Špindírka si utřela slzičky a vyrazila s nimi na cestu. Z toho plyne poučení děti, že ani praseti všechno neprojde.

8 názorů

Aru
01. 06. 2021
Dát tip

to jsem naznačoval Evži, ale i lidi sní prakticky úplně všechno, když se podíváš po světových kuchyních, tak není co by se nejedlo, ale chápu jako to myslíš ;)

děkuju 


Tady je jasně vidět, že prase sežere všechno. A u některých lidí to platí také. 


Aru
31. 05. 2021
Dát tip annnie

byli to zvrácení čuníci :D

však je to poslední díl, už ta série upadává

díky annie ;)


annnie
31. 05. 2021
Dát tip

Mně se to zdá jako pomluva čuníků. Tohle by nikdy žádnej vepřík neudělal!!! Tip ti dám, protože je to vtipný, ale jsem nespokojena :)


Aru
31. 05. 2021
Dát tip

jo, k Mjørin a Ërlli, buď bude ještě jeden díl, nebo je závěr tohleto, poučení jako vždy velmi praktické a poučné :D

díky ivi ;)


blacksabbath
31. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa, Aru

Aru.....to byl ale napínavý díl......kamže to Špindírka poputuje ....uřčitě k Mjørin a Ërlli a budou na ní móóóc hodní.......Jjjj abych nezapomněla....to závěrečné poučení.... že ani praseti všechno neprojde......tak je to správné-tak to má být!!!!


Aru
30. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa

myslím že i pro dvounohá


Kočkodan
30. 05. 2021
Dát tip

No jo, ale to platí bohužel jen pro ta čtyřnohá...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru