Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Medituj na téma

30. 05. 2021
1
2
232
Autor
back up

Medituj na téma: Jediná jistota je nejistota...

Každý den chodím do moře sama, brzy, když všichni ještě spí. Opatrně vstávám a plížím se ven. V tuhle ranní hodinu mám vodu nejraději. Na pláži ani noha, moře je klidné, hladina rovná a lesklá. Slaná voda je teplá a krásně nadnáší. Plavu co nejdál od břehu, v černé hloubce mi prosvítají nazelenalé nohy a dno už dávno zmizelo. Přístav se vzdaluje a lodičky odjíždějí, z polorozpadlých rybářských domků jsou vidět jen špičky střech. Moře mě nese ještě dál. O tomhle se mi mockrát zdálo, přesně takový konec bych si přála. Rozplynout se v moři, aby mě už nikdy nikdo nenašel. Ztratit se a nechat ryby, aby mi okusovaly vnitřnosti, ještě, než ony samy skončí v rybářské síti, na grilu a na talíři, v trávícím traktu strávníků a tak dále. Mokré vlasy se mi lepí na záda a omotávají mi hlavu a krk. Jsem prázdná bárka bez plachty a bez vesel, ležím na vlnách a nechám se poponášet přílivem a odlivem, houpu se tam a zpět v rytmu vlnící se chaluhy. Ježaté rostliny se mi obtáčejí kolem kotníků. Zhluboka se nadechnu a ponořím. Už necítím ruce, ale přesto ještě plavu, plavu ze všech sil.

 


2 názory

Je to krásné, ale pro mne děsivé. Miluji moře, ale jen kde vidím dno.


Luzz
31. 05. 2021
Dát tip

mně by se to asi víc líbilo jako báseň, jako prozaická miniatura je to pro mě příliš rozmělněné.

ale některý místa jsou dobrý, třeba toto:

"Ztratit se a nechat ryby, aby mi okusovaly vnitřnosti, ještě, než ony samy skončí v rybářské síti, na grilu a na talíři, v trávícím traktu strávníků a tak dále."

(napadlo mě, že by v závěru mohla být ještě nějaká zmínka o strávníkovi, který si šel zameditovat/zaplavat a kterýho taky nakonec ožerou ryby... atd.)

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru