Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězdy italské astronomie a gastronomie

31. 05. 2021
5
13
460
Autor
Kamamura

Povídka je reakcí na netWoorovu báseň Blázni:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=521001

Galileo Galilei, proslulý astronom a fyzik se v pochmurné náladě vracel za šera ztemnělými ulicemi Říma ze slyšení u inkvizičního tribunálu, které se věru odehrávalo docela jinak, než si představoval. Očekával kolegium přísných, asketických, avšak zbožných církevních hodnostářů, se kterými bude diskutovat o teologických aspektech svých fyzikálních objevů a teorií. Místo toho ho přijal vrchní inkvizitor Giormo Fontachini sám; oproti očekávání růžolící, korpulentní chlapík s mastnou bradou, na kterém bylo vidět, že si světských radovánek rozhodně neodpírá. Giormo Galileimu kultivovaným, žoviálním basem sdělil, že má v zásadě dvě možnosti: buď okamžitě a bez výhrad odvolá své kacířské učení o heliocentrismu, nebo mu přítomný inkviziční vyšetřovatel Luca Brassini, původním povoláním "mistr málodobrý" přezdívaný vězni v inkvizičních žalářích "pan Svědomíčko", velmi odborně a zručně otevře schránku tělesnou a provede Galilea tajemstvími mikrokosmu jeho vnitřních orgánů podobným způsobem, jako Galileiho dalekohledy odhalují užaslým očím Galileových vědeckých přátel taje makrokosmu planetárního. 

Galileo si bez dlouhého váhání zvolil možnost první, odmítl zdvořile inkvizitorovo pozvání setrvat na večeři ("bude se podávat kachna po burgundském způsobu se světlou jíchou, Milánské tortelloni s nejlepším toskánským olivovým olejem - to prostě musíte, musíte ochutnat, Mistře Galilei..."), a vypravil se pěšky k domu, kde si pro účely návštěvy Říma pronajal podkrovní byt. 

Vyčítal si zbabělost, kolena se mu ještě třásla, když si vybavil "nářadíčko" onoho příšerného katana Brassiniho, různé kleště, vrtáky, dláta, a ještě další, horší věci, jejichž účel bohudík neznal. Měl jsem se ještě otočit a něco zvolat, něco, co by si historie pamatovala, jako statečný Giordano Bruno, který neváhal jít pro své přesvědčení až na hranici svých možností. Třeba "Do roka a do dne tě zvu na Boží soud, Giormo Fontachini!" - nepříliš originální, ale patřičně působivé a patetické. 

Jak tak zadumán kráčel ulicí, všiml si na nedalekém náměstí nějakého srocení lidu. Zastavil se a zkoumal, co přilákalo pozornost shromážděného davu, sledoval zraky lidí až ke střeše blízkého domu, kde stál rozježený, zoufale vyhlížející muž, jehož neupravené šaty vlály ve večerním povětří, a volal: "Přece mě nemiluje, vím to najisto, ale mohu já bez ní vůbec žít? Žít, či nežít, to je to, oč tu běží!"

Pod ním se cyničtí obyvatelé okolních domů sázeli, jak celá věc dopadne. "Říkám ti, Vincenzo, že skočí. Je mu už všechno jedno." "A já sázím pět stříbrných florénů, že neskočí, Paolo. Podívej, jak se mu třesou kolena, ani vlastními slovy se vymáčknout neumí, a tak krade repliky od toho anglického škrabáka Shakespeara." "A já říkám že skočí, a sázím deset florénů proti těm tvým pěti." "Houbelec! (těžko přeložitelná tradiční italská kletba) Dvacet florénů, že neskočí!"

"A přece skočí!" zvolal právě příchozí Galileo Galilei a třískl o okraj kašny na náměstí měšcem se třiceti florény. Jeho zvolání zakončil příšerný jekot, který náhle přerušilo ošklivé, mokře znějící žuchnutí, po kterém se rozhostilo téměř dokonalé ticho. Galileo beze slova shrábl obstojnou sumu z okraje kašny a odcházel domů jako vítěz sázky. Satisfakce, kterou při tom pociťoval, byla mnohem, mnohem slabší a ubožejší, než si byl sám sobě ochoten přiznat. 


13 názorů

Ale no tak, pane kolego, žádná nemístná skromnost.


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Květoň ... Mistře... vy... zde?... Já... erh.... moment, někde jsem tu měl ještě z minula sedmdesát lahví rumu, hned něco přinesu... a něco drobného k snědku... taková čest! ;-D


Květoň Zahájský
16. 10. 2021
Dát tip Kamamura

Hezká historická anekdota. Skoro by si tento žánr zasloužil na Písmáku vlastní šuplík.


Norsko 1
01. 06. 2021
Dát tip

Já a Galileo. Takovou fotku bych chtěl mít !


Kamamura
01. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

blacksabbath - no přeci na Písmáka, ne? Základem je bytelná skleróza. Něco napíšu, pak na mě přijde spaní, když se vzbudím, tak si nepamatuji, co jsem předtím psal, čtu vlastní texty a zírám, co všechno se člověk na těch internetech nedozví!


Já mám pocit, že ve škole jsme se to učili jináč....:-))))....kam na to chodíš????...(ja)ký server?????...:-)))).*/***


Kočkodan
01. 06. 2021
Dát tip

 

Génius Kockodan (za opetovnou chválu dekující) by nerekl nic objevného: „Prase!“  (zase jen pokus o humor, ani náznak snahy o urázku)


Kamamura
01. 06. 2021
Dát tip

Kočkodane, já už jsem to nějak psal, ale znovu - ty jsi prostě génius. Já sám se přistihnu, že se mi něco neobvyklého stane, třeba dneska mi při snídani vypadla pečlivě odvážená porce humusu (cizrnové a sezamové pomazánky, nikoliv úrodné černozemě) na podlahu, a když jsem to pracně uklízel, říkal jsem si - co by tomuhle asi řekl Kočkodan?! ;-) /s


Kočkodan
01. 06. 2021
Dát tip Kamamura, blacksabbath

 

českým výčepním je Galileo sympatický, i oni rádi volají: A přece se točí!


Norsko 1
01. 06. 2021
Dát tip

Galileo hvězda byl, a bude.


Aru
31. 05. 2021
Dát tip

neboooj, naštvaný nejsem, jen že tu máme dvě diskuzní vlákna k jednomu dílu, tak když tak piš sem, ať tam neděláme netwoorovi bordel

jo no, křesťanská láska v minulosti, to se mnohdy rovnalo životu v řetězech, nebo rovnou v plamenech na hranici


Kamamura
31. 05. 2021
Dát tip

Aru - tak teď nevím, jestli jsem tě naštval, nebo jestli se mnou v zásadě souhlasíš, nebo jestli nějaká třetí možnost ;-)

Mě je jasné, že podobnými texty naštvu spousty lidí, ale mě to prostě nejak vnitřně dere, historická fakta jsou jednou historická fakta, a na Galilea by činěn docela drsný nátlak. Samotný Koperník unikl mučidlům a hranici jen proto, že už by v době publikace svých děl starý a nemocný. 

Ideologická podpora kolonizačního procesu Nového světa byla také od církve pěkné svinstvo - výroky, že černoši a indiáni nemají duše, a že jsou tedy podobni spíše zvířatům, a proto je možno s nimi tak nakládat, atd. Filosofování jistého pana Sepulvedy, který došel k názoru, že fakt, že domorodci mají pouze primitivní nástroje a nerozvinutou kulturu je důkazem, že je Stvořitel určil k tomu, aby jim vládly po všech stránkách nadřazené národy evropské, nebo závěr jisté papežské komise, která se vypravila za oceán zkoumat, proč tolik černochů na plantážích páchá sebevraždy, a došla k závěru, že je to proto, že jim jsou nedostatečně vštěpovány křesťanské hodnoty, které sebevraždu zapovídají, takže byl přes moře vypraven náklad dotovaných biblí. 

Dědictvím toho je dnešní americký rasismus a obrovská vrstva kulturně a historicky vykořeněných obytel, která dodnes doslova bojuje o holé přežití - Americké pořádkové síly zastřelí v průměru jednoho černocha denně. 

To všechno mě nějak pořád dere, ono pokrytectví, rozpor mezi slovem a činem, navrch huj, vespod fuj.

No nic... 

Buďme tolerantní, že. Snažme se. 


Aru
31. 05. 2021
Dát tip

tak to můj komentář z díla Blázni patří sem, ty to dáš nejdřív do komentáře a pak jsem z toho úplně zmaten :D

já si nemůžu pomoct, ale křesťani mají tu svojí Novou smlouvu, což by měl být jejich hlavní manuál životem, ale těžce a pěkně z výšky na něj během své existence srali, takže pro mě je to prostě náboženství co ztratilo tvář už hodně, hodně dávno, ale pořád se nacházejí další naivní lidé, kteří jim skočí na špek a co konali v historii, to je přece jedno, vždyť je to tak dávno


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru