Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průvodce po galaxii

02. 06. 2021
9
7
403
Autor
Movsar

Průvodce po galaxii

V téhle zatáčce vypálili na vysokého blondýna s červenou botou, ale stengun se zasekl. Tak vrhli granát, ale vzalo to jen dveře mercedesky. Přesto šrapnel a kus kožené sedačky a otrava krve a dál už to sami znáte.

Teď tudy tečou auta ve dvou proudech jako někde na kalifornské hajvej, bez úcty k mrtvému, říká průvodce turistům, tahle země mohla šlapat jako hodinky, podívá se k zápěstí, kopne do koloběžky postavené do cesty, a zavelí sejít dolů do Holešovic, kde točí výbornou vatu.

 

Pod svícnem

Mají pivínko a slaný drobt na vidličku. Mají všechno, čas, trochu korun i lásku, už postrádají jen na stole svíčku. Sedí v hipsterské kavárně v Ovenecké, o sobotním dopoledni, neviděli se od pondělí, probírají den po dni. Ona ale přece nevydrží a požádá vousáče s kalhotami na šle, aby jim rozsvítil. Mají všechno, čas, trochu korun i lásku, jen testy nemají, a pod svícnem prý bývá tma.

 

Cestou metrem C

Ve stanici metra Pražského povstání je nemálo cestujících, ale ticho téměr úplné. A přesně takto proběhlo v roce '45 Pražské povstání.

Stanice Vyšehrad, to není Šemík a spol., nýbrž kongresové hotely a veliká policejní stanice, kam z kongresů rovnou odvádějí tuneláře k podání vysvětlení.

I.P.Pavlova. Sem nasázeli bufety s americkými žemlemi, aby lidé na ulici slinili a neznalým tak usnadnili orientaci v systému pražské podzemky.

Muzeum, tam před pětadvaceti lety šílenec s nožem upevněným na tyči, jako pravěký lovec mamutů, ohrožoval lidi. Policistovi ho bylo líto, nevystřelil, a tak byl proboden. Kryčema zneškodnil až student jednooborové filosofie.

Hlavní nádraží. Tady se pozná místní cápek: když se postaví proti směru jízdy, je odsud; když po směru, je to cizinec.

Florenc. Tady člověka za bílého dne okradou a zabijí. Ještě stihne říct: Dejte někomu ten lístek na autobus do Žatce, ať nepropadne..

Vltavská. Když je zvlášť horké počasí, dopravní podnik prodlouží eskalátory až k řece a lidé z nich skáčou po hlavě proti hladině. Osvěží se po úmorné cestě upoceným vagonem a užijí spousty legrace. V mokrých šatech pak stoupají Miladou k Letné, kde na trávníku berou bronz. Ale to už je zas jiný příběh.


7 názorů

Movsar
07. 06. 2021
Dát tip Ptakopysk, annnie

Děkuju přátelé.

Název Milada mi byl prvně taky nesrozumitelný, myslel jsem ba squat Milada, ale popral jsem se s tím a už ho používám. Tak se šíří slova po tom světě. ☺

Ano, Annie, je to starý príběh, někde na googlu urcitě po něm krvavé stopy zůstaly. 


Ptakopysk
04. 06. 2021
Dát tip

úlet


Hurá! Opět je tu "starý, dobrý Movsar"! Díky, že jsem si s Tebou mohla projet zastávky metra, kterého si v Brně moc neužiju. Ale i v Brně by ses divil, co všechno je na zastávkách šalin. 

První dvě super, opět drsné... :) 


annnie
02. 06. 2021
Dát tip

No sláva, můj autor je zpět! Všechny tři výborný. Ta první dost drsná, ale velmi mě pobavila, až to se mnou škublo při tom detailu s koloběžkou.

To s tím probodením je fakt pravda?

Tip a.


lastgasp
02. 06. 2021
Dát tip

Glosovaný bedekr až na samotnou dřeň s pokusem o vtipné zakončení. Rebusové stoupání Miladou k Letné by bylo srozumitelnější popisem Horákovou.


Andělka1
02. 06. 2021
Dát tip

***


Gora
01. 06. 2021
Dát tip

Byl bys dobrý průvodce pro mimopražské... zajímavé nápady, improvizace.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru