Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŤAPŠLAP JDE DO SVĚTA... díl dvanáctý

02. 06. 2021
13
66
1491
Autor
Aru

Autor Rajmund se o díl nepřihlásil, proto zastoupila dvojice spoluautorů Aru+blacksabbath....nechť čtenáři opět upřou svoji pozornost na jednotlivé odstavce a odhanou, kdo napsal který odstavec.

Ťapšlap kouká na to třpytění, jde pořád blíž a blíž, neví co si počít, tak pro jistotu vytahuje z boční bambulky, promiňte kapsy, mop a schiavonu a jen tak pro všechny případy si prozpěvuje.
"Na pět prstů navleču si kroužek, šestým okolo vousu dám si na nos, přes sedmý se převalím pravou nohou přes krk."
A když v tom narazí nosem do
Pegasky Duhilky! 
Má po těle stříbrná třpytivá peříčka a křídla v barvě slunce a hřívu, stejně jako Ihahá z duhy.
"Ahoj, já jsem pegaska Duhilka a tady je můj příbyteček," vysvětlovala pegaska Duhilka.
"Ó, jste velice třpytivá, klaním se vám," ohýbal se Ťapšlap v kolenou, až to vrzalo a kdesi v dáli spadla lavina.
Ale to už přifuněla skřítka Elfínka a kopla Ťapšlapa do zadku, až se rozplácl na zemi jako žába, protože ji naštvalo, když viděla jak se mu v kalhotech dělá bambulka a pořád roste.
"A já jsem Elfínka," a odstrčila Ťapšlapa od Duhilky, když se zvedl ze smetí na zemi. Než ale stačila cokoli dalšího říct, přiřítil se i jednorožec Ihahá, až mu od kopýtek odlétaly pruhy duhy a chvíli jenom na Duhilku němě zíral, protože i jemu se mezi stehny zvedala bambulka.
 
Elfínka nevěřila vlastním očkám. "Tak už i Ihahá!"
Kecla si na zem a v hlavě se jí honila slovíčka. Zatímco Ihahá a Ťapšlap zírali....ano-ano zírali...na Duhilku, brblala si: "Tak! A zapálila se jim lejtka. To je nadělení-to je nadělení!"
Ale protože byla chytrá...chytrá tak jako všechny ženy i skřítky na světě, věděla, že když se dva perou - třetí se směje. "Však až se jim ztratím z vočí, budou prstíčkem štourat, budou mě hledat."
"HRRROM DO SKALY!!!" ...půjčila si zahromování od orla, který jí chtěl sezobnout. "Nejdřív mě chtěli sezobnout! Orel i Ťapšlap. A teď tohle! Ale vždyť já jsem ještě malina nezralá. Mám na sezobnutí čas."
Zamyslela se a pak ho dostala. Nápad!
"Island je sice ostrov, ale určitě tady někoho najdu. Ještě bude Ťapšlap vzdychat. HRRROM do těch jejich bambulí!"
Nechala Ťapšlapa a Ihahá zírat na Duhilku, zvedla se ze země, oprášila si šatečky a pomalu, tak aby ji neviděli, se šourala pryč. Dál a dál od toho nevěrníka...
Před sebou slyšela zvuky šumsvistu. Pořád byly blíž a blíž.....
"No páni! To jsou draci! Kdo mě zachrání?"
 
Když Elfínka zmizela Ťapšlapovi z dohledu udělal si z vousů deštník, protože začalo mrholit, ale najednou si Ťapšlap povšiml podivuhodné díry v zemi, přistoupil k ní, aby se podíval zblízka. Když v tom jak zíral do bezedné hlubiny se díra otřásla, ozvala se rána jako blázen a vyletěl proud vody. Ťapšlapa to vymrštilo do povětří a zcela zchladilo, ale protože měl vousodeštník, tak elegantně ve spirálách přistál na zem jako zmoklá slepice. Bylo to totiž přírodní vřídlo, které bylo aktivní.
"To jsem z toho kůň, totiž jelen, voda prýští sama ze země a my vždycky museli prosit trpaslíky, aby chvíli nečutali diamanty a udělali nám studnu." Dumal Ťapšlap s vousodeštníkem nad hlavou, pak se vrátil k Ihaháému, který měl pořád přebambulkováno, ale ouha, kde je Elfínka?
"Kde je Elfínka?" Jo, to už jsem říkal Ťapšlape. Ťapšlap chvíli bezradně koukal do prázdna, žádná odpověď nepřicházela, pak ho napadlo že,
"když už mám ten deštník, já kutil vyšmodrchám se  z toho, tak ještě semhle a je to, mám lupu, ha, to koukáš?" To koukám, Ťapšlap měl z vousodeštníku vousolupu, hleděl s ní k zemi a pelášil po stopách za Elfínkou.
 
Duhilka se natočila bokem k Ihaháému, lehce přitom pokrčila zadní nožku blíže k němu, aby vynikla její krása a Ihahá od ní nemohl vůbec odtrhnout oči, jako by je měl k Duhilce přibitý, nebo to musel být nějaký magnetismus zapeklitý.
"To je moje stáj a určitě jsem ti to už neříkala," vysvětlovala Duhilka a ukazovala kopýtkem na svůj příbyteček.
"Říkám stáj," trvala si na svém Duhilka, "máš moc krásný, ehm, jednoroh," vynašla se Duhilka.
"Pojď do mé stáje Ihaháé," vzala ho Duhilka s kopýtkem kolem zad a odešli do stáje dělat malé pegasáčata, jednorožáčata, pegaskorožáčata a jednoropegasáčata.
 
Zatím co Ťapšlap sledoval stopy Elfínka, ta se krčila za keříčkem a čekala až si jí dají draci k svačině. "Slupnou mě jako malinu!"
Už cítila jejich ohnivý dech, už se loučila se světem a litovala, že odešla od Ťapšlapa.
Ťapšlap ucítil oheň. Zvedl hlavu od země a......nevěřil vlastním očím.
Vždyť to je Mëdärin a Förinë s dětmi Lärjï, Lëjrï, Jënä a nejmladším přírůstkem Nøjärli!
"Haló, haló! Kamarádi!"
Mëdärin otočil hlavu a zakoulel očima. " Förinë, děti! To je Ťapšlap! Kde se tady bereš kamaráde?"
Všichni se k Ťapšlapovi nahrnuli. To bylo objímání. To bylo vypravování.
Elfínka jen kulila svoje kukadla. To je její hrdina. Zase ji zachránil.
"Ehm, Ehm", zakašlala decentně. Ťapšlap se plácnul rukou do čela. Vždyť on v tom všem radování ze setkání s přáteli dočista zapomněl na Elfínku.
Vzal ji za ručku a řekl: " Dovolte přátelé, abych vám představil svoji skřítku. To je moje Elfínka."
 
Pomalu se smrákalo, Förinë udělala táborák u kterého se draci sesedli a udržovali ho ohněm. Ťapšlap z nedalekých keříků nařezal větvičky svojí zálesáckou rybičkou Krvoneřez a naostřil je. Elfínka koupila v nedalekém konzumu buřtíky, měla po kapsách ještě nějaké korálky a knoflíky. Ťapšlap si ještě umně vyřezal kytaru a natáhl struny z nedalekých potočních rostlin, tak hudbymilovné listy to byly. Pak se všichni konečně sesedli, kolem ohně, opýkali buřtíky s konzumu na klacíkách. Ťapšlap vzal kytaru a spustil.
"Tam v leseééé, jááá svou Elfínku potkááál...," všichni se drželi za uši, v dáli zase padaly laviny a suťová pole a vybuchlo několik sopek, ke kterým se hned seběhli Islanďané, aby je obdivovali, že jim to ještě funguje, i přesto, že se nechali úplně zkazit turismem.
 
Náhle se ale ozval šramot, Mëdärin se výhružně nadzvedl, ale to přišla jenom Duhilka s Ihaháém a drželi se kopýtky a zamilovaně se na sebe dívali. Mëdärin si zase rychle sednul, protože začínal cítit jisté tlačení u slabin. Elfínka se už vůbec nezlobila, protože kouzelný koně patří k sobě, ale pro jistotu si s Ťapšlapem odsedli dál od nich. Tak všichni strávili příjemný večer, jen Duhilky a Ihaháéo se nikdo neptal co dělali, protože si byli vědomi, že jsou v pohádce a že si to mají nechat mezi jednotlivými díly.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

66 názorů


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Oberon, ale není nic původního, vychází z Albericha, který se překrývá, nebo rozvíjí Andvariho - Sága o Volsunzích. za nejstarší zdroj považuju právě Andvariho.

podle Islanďanů jsou nejmenší víly, skřítci jsou o něco větší, elfové jsou podobní lidem a trollové jsou o hodně větší, jakože o hodně, chtělo by to ale ověřit na vlastní očiska, ale kdo takovou schopnost dneska má?


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip

BTW myslím, že na tom obrázku s Oberonem je vlevo dole vidět i Ťapšlap, nebo některý z jeho kamarádů. Možná Elfinka nebo Duhilka?!

( ... hihihihi ...)


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip

Tradiční pohádkoví elfi jsou odlišní od těch Tolkienových - je to pisklavá drobotina s křidélky, která je záštipná, z lidí si dělá rouzné magické šoufky, atd. 

Podívej se ostatně na tuhle ilustraci Oberona ke Snu noci Svatojánské:

https://en.wikipedia.org/wiki/Oberon#/media/File:Shakespeare's_comedy_of_A_midsummer-night's_dream_(1914)_(14729845086).jpg

Ruku na srdce - připadá ti to jako trpaslík?


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Oberon, neboli Alberich, nebo ještě původněji Andvari byl ale trpaslík, to si vyprošuju dělat z něho elfa :D


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

přiznám se, že jsme na škole neprobírali elfské rodové linie, ani jsme se zcela trestuhodně neučili elfštinu, ani dračí jazyk, v mývalím domečku pak víc frčely trpasličí a skřítčí příběhobáje a moje chatrná paměť tomu taky moc nepřidala :D


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip Gora, Aru

Okamžik - jasně, že byl Oberon v Želazném, dobrý postřeh, máš bod!

Také se objevil ve slavném Zaklínači od Sapkovského, v adventuře Kentilla na ZX Spectrum, ve hře King Arthur na PC, ale hlavně vystupuje ve Snu noci svatojánské od Williama Shakespeara, což bychom měli znát všichni ze školy, že. ;-)

Je to totiž profláklá postava středověké a renesanční literatury, jakož i různých lidových pohádek, tradičně je to král elfů, nebo pohádkových bytostí vůbec (anglicky "fairies", nebo též "seelie" ve staré angličtině).

Král Oberon

Klasifikace pohádkových bytostí


bixley
02. 06. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Prosím vás, neposílejte mi už avíza, já další díly nepíšu.


Jaj, tak to je na Tobě :) 


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

asi to má každý jinak, v té době mi bylo všechno ukradený, ty roky jsem vymazal víceméně úspěšně z paměti :D


Já Lucie píšu...
02. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Okamžiku, doslova jsem to hltala :)

Aru, ano, mě ještě "mučí" ve škole, to víš, devítka se musí řádně zakončit ;)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

díky moc Lucie, anooo, s iví je veliká zábava psát, setkání s draky sice napadlo mě, ale nikdy bych to nezrealizoval :)

také se měj krásně ;)

tebe ještě mučí ve škole?

no vrátit bych se tam nechtěl, ztracený roky života :D


TO BYLO BOŽÍÍÍ! Jste skvělé a nenahraditelné duo, které nemá chybu! Jsem tak ráda, že se potkali s Dračí výpravou a další romantika, no toto :) Perfektně jste to vyšperkovali a je super, že se nám to spolupsaní hezky rozepsává a dílů přibývá, jen tak dál Písmácí! 

Tak se mějte a přeji pěkný večer, jdu se vrhnout na díl od lastgasp :) Jsem totiž trošku pozadu, ach ta škola :)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

ne-ee Okamžiku, spíš se ukázali ;)


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip bixley

Správně, Duhilka, Elfinka, Šmudlinka, Lištěnka, Kokoška, Pokožka, Božka i Roznožka porodí každá jednoho až pět skřítků, Ťapšlapínek bude mít najednou spoustu dětí, a druhá až pátá série budou celé mimískové!

Ťapšlapínek bude místo bezcílného vandrování muset makat jako fretčička, aby vydělal na alimentíčky na ty všechny mimísky, a král Oberon ho neposlal za zanedbání povinné péče do vězeníčka. 

Pracovní název: "Svobodný, ale v chomoutku! aneb tak dlouho se čvachtá ve džbánku, až se ouško urvinká!"

Kočky by kupovaly, a svobodné matky (naše modelové čtenářky), nám utrhnou ruce už v ramenních kloubech!

Ejchuchů!


blacksabbath
02. 06. 2021
Dát tip Aru

...to je jednoduché...lastgaspovi se zadřelo PC a vypadl....než posunovat pořadí vagonků po depu...bylo jednodušší zapojit náhradní vagón... Aru je otcem i matkou všech skřítků a pohádkových bytostí...taková lokomotiva....já takovej tendr....a řadím  vagóny...tedy spoluautory k dílům.....napadlo nás, že každý napíšeme jeden odstavec......ve druhém případě...kolega Rajmund nestihl vlak ve stanici.....zapojili jsme náš hitlák a jelo se dál...:-)))))

Stačí?????


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

ty okna jenom když píšeš díl ze společného psaní, jinak to zatěžuje stroj

iví mě našla a objevila :)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

vesuvanko, to je zbytek s vtipu co se nedochoval, původně byla Duhilka duha, ale haprovalo to s předchozím dílem, tak se z ní stala pegaska, což je úplný oxymorón, Pegas je jméno :D

na Islandu je ale přeturistováno, co jsem slyšel, tak dramaticky kazí místní. ta věta brousí v příběhu trochu do vážna, není tam jen tak pro nic


Aru
02. 06. 2021
Dát tip Gora

je vidět, že už mě znáš Goro :D

co mi prolétlo kolem očí, to jsem tam vrazil, jako když vaří pejsek s kočičkou, něco je cíleně použito s předešlých dílů, no a pak se objeví Duhilka a všechno se řítí neznámo kam :D


vesuvanka
02. 06. 2021
Dát tip

Aru, díky za vysvětlení původu jména Duhilka :-))). Mě zmátlo  "i". Kdyby to byla Duhylka, tak by mě pravděpodobně duha napadla. 

Islanďané mají radost, že "věci fungují tak jak mají" a že sopky lákají turisty. Je to fascinující přírodní děj a podívaná. Někteří turisté si dokonce na chladnoucí lávě opékali párky :-)))


blacksabbath
02. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa, Gora

Irčo šumsvistu je v mém odstavečku...:-))))...k bambulce se také  nevyjadřuju....to je čistě pánská záležitost

Okamžiku...při psaní mám otevřeno nespočet oken a pro sichr kontroluju, zda je to správně.....jména vymyslel Aru...bylo nutné je opsat z jeho dílu....vlastně okopírovat

Yoshiro....tak chceš jeden díl????

Jani....to se ti Aru trefil do noty

dievča...to "Hrrrom do skaly!" je určitě ujme jako hláška na Písmoni....já už to používám...:-))))))

bixley......* by se měla dávat před každá odstavec, který Aru napíše.....ale

ale to byste...

měli jednoduchá hádání, kdo napsal jaká odstavec......

Děkujeme všem!!!!!!


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Okamžiku, přes mobil to je strašný, jendou jsem to zkusil a stačilo mi to bohatě, jedu přes tablet a mám to jako v PC.

ještě k těm drakům, to bylo vymyšlený hned, jen jsem kombinoval písmena, poslouchal jak to zní v norštině a vydal, nejvtipnějsí je Jënä, vyslovuje se Varpu :D

to je tím jarem :D néé do červený knihovny máme daleko

noooo, možná že Duhilka porodí, já nevím. u draků je problém že jsou v Dračí sérii, což je jinej příběh, už pak to sladit je masakr


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip

Aru - no ten epilog chci.  ;-) Nemluvím do větru, další série budou znamenat hromady peněz! 


Gora
02. 06. 2021
Dát tip Aru

Tak jste pokročili, Aru a Ivi, a docela významně! Těší mne, že na Islandu se všem líbí, starým i novým hrdinům.

Aru, podle tvého slovníku je poznat, co jsi právě momentálně na Písmoni četl: např. suťová pole a další, která ti právě přeletěla před nosem, jako šumsvistu apod.

K bambulce se raději vyjadřovat nebudu:-), ale z Iviny hlavy určitě nebude.

Setkání s draky se mi líbí!

 


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Kamamuro, tak chceš ještě jeden díl? ;)


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip Aru

Cože, sedmnáct dílů, a na mě už nezbyl ani jeden slot? To je skandál, spiknutí to je, já to tak nenechám, já to požen u vejš, vy mě ještě neznáte, ale až mě poznáte, tak vás přinutím až k pláči! ;-) Vy mě totiž znáte jenom z té dobré stránky....

Já oficielně žádám, nožičkou dupaje (až omítka opadává a cihly praskají),  aby se pro mě formát nastavil o jeden nečíslovaný epilog, který bude zároveň spojovákem do druhé sezóny, která se bude jmenovat "Ťapšlapova dobrodružství ve vesmíru", a bude v HDR 4K kvalitě s desetibitovými barvami s proslaví se nejmíň tak, jako Kubrickova Vesmírná Odysea nebo současný populární sci-fi seriál "Expanse"! Vyděláme na tom všichni, budou "tanťijémy", žranice, smaženice, merčandajz, příjmy z reklamy, akční figurky a nejmíň deset počítačových her o Ťapšlapovi na PC, PS5 a ten nový Yksbox, co ho nikdo nekupuje!

;-)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Okamžiku, ti draci jsou z Dračí vypravy, což bylo první Písmácké spolupsaní a ta jména draků jsou moje dílo :D

pro vyslovnost draků si to dej do norštiny ;)

díky ti


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

vesuvanko, Duhilka má původ v duze ;)

díky moc; jo jo, pro Islanďany je výbuch sopky národním svátkem a všichni se k tomu seběhnou :D


vesuvanka
02. 06. 2021
Dát tip

Těším se na další díly :-)))


vesuvanka
02. 06. 2021
Dát tip Aru

Skvělá práce obou autorů, omlouvám se, že jsem četla později než následující díl. Zaujalo mě jméno pegasky Duhilka (přestože jsem nekuřačka, trochu mi připomnělo značku cigaret Dunhill). Potěšilo mě setkání s draky, posezení u táboráku, a v dálce  vybuchující sopky, které potěšily Islanďany. :-))). TIP

Ivi, moc se mně líbí obrázek, vůbec se nedivím Ťapšlapovi, že se zakoukal do Duhilky :-)))


Aru
02. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa

to se nebojím, už je další díl, tam se vynořil ;)


neboj Aru ... príbeh pokračuje ... čo je živé, nestratí sa


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

díky moc dievča, ale úplně se v té elektrizujicí atmosféře zapomnělo na Kozíbrádka, a to jsem ho vymyslel :))


dievča z lesa
02. 06. 2021
Dát tip Aru

Hrrrom do skaly! na ktorej rastie Duhiholka voňavá, Elfíholka pôvabná, Ťapšlapus bambulus, Ihaháhus takybambulus a  ... dvaja pisatelia=DUOROMANTIKA


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

to je rychlost přímo omračující ;)


lastgasp
02. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Tak se vážení připravte, třináctka jede.


Luboši..radím ti, aby sis urychleně vzpomněl na dětskou hru "Krvavé koleno"? Já ti dám, že "Vrzající koleno – tak to patrí urcite Ivi."....a ještě jedna rada....choď hodně dlouho...neboť já mám jednu ruku dlouhou... jako Saxana....dosáhnu až do Mnichova.....řada různě se tvářících smajlíků


blacksabbath
02. 06. 2021
Dát tip Aru

INFO pro spolupsavce....kolega Rajmund se dnes ozval....a protože mu nechceme upřít jeho účast....my se na ní těšíme!!!!....posunujeme závěreční díl (zatím) na číslo 17 a Rajmund se zapojí do vlaku vagonem č. 16......

ergo-kladívko to vypadá následovně:

připojené vagony ve vlaku Spolupsaní

díl č. 1 blacksabbath, díl č. 2 Gora, díl č. 3 Aru, díl č. 4 Kamamura, díl č. 5 bixley, díl č. 6 annnie, díl č. 7 Okamžik, díl č. 8 lastgasp nahrazeno spoludílem Aru + blacksabbath, díl č.9 Já Lucie píšu...,díl č. 10 Gora, díl č. 11 dievča z lesa, díl č. 12 Rajmund nahrazeno spoludílem Aru+blacksabbath

vagony na seřadišti:

díl č. 13 lastgasp, díl č. 14 Jamardi, díl č. 15 Já Lucie píšu...,díl č. 16 Rajmund, 17- závěrečný díl Aru


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

díky moc vám všem ještě jednou ;)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Kamamuro, díky moc,

on Ťapšlapův vous většinou vyřeší všechny nesnáze a protivenství :D

má to tu správně jarně jiskřivou náladu i mečík se do příběhu protlačil, ale Duhilka by si nakonec ukradla málem celý příběh pro sebe, ale nakonec naštěstí si uzmula jeno Ihaháéo - pořád si myslím, že je to nejlepší jméno, rozhodně bych tak pojmenoval i svého potomka, kdyby mi ho teď čáp přines :D


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

díky moc bixley, to je tím jarem, všechno kvete, pučí. jo no on Ťapšlap by neopustil svojí Elfínku, jen Duhilka je prostě tak moc krásná, jako duha sama :D


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

lastagasp, těším se s čím se vytáhneš, příběh je pořád otevřený ;)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Jamardi, vždyť je to narážka na první odstavec, kde říká, že je to její příbyteček a tady tu větu použije znovu, ale změní to na stáj, ale dělá že to říká prvně ;)


Jamardi
02. 06. 2021
Dát tip

Aru, Duhinka mu to říkala a ne neříkala :)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Kočkodane, ty jeden :D

Duhilka je od duhy :))


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

ahoj Rajmunde, nezoufej, můžeš mít další volný díl ;)


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

Jamardi, kůň s křídly - Duhilka - bydlí ve stáji ;)

díky


Kamamura
02. 06. 2021
Dát tip Kočkodan

A já se přidám se svým dokonalým basem, kterým disponují jen skutečně obézní lidé (zvukaři vědí o čem mluvím - když chcete mít pořádné basy, musíte mít velký reproduktor!), a pěji společně s dalšími autory chválu na toto Vaše, totiž naše (šmarjá, dyť i já jsem spolupachatelem! Při další Kulturní Revoluci jdu také ke zdi za prznění žánru a obhlodávání lidové slovesnosti a podstatnojmennosti!) dílo, které se jistě zapíše zlatým písmem do stříbrné knihy památek Národní Slovesnosti, neboť se jedná o takzvanou "instantní klasiku", obsah sáčku stačí vysypat do hrnce, přidat 30ml obecné gramotnosti, vědro vody ze studánky tak husté, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník. Ve dne je docela obyčejný, ale sotva se na hladině objeví první hvězdy...

[ERROR! Semantic integrity compromised! Reloading last saved position...]

... tedy, jak říkám, moc se vám, totiž nám to povedlo. Každý se něco naučil - Aru trpělivosti, blacksabbath ikebanu, Ťapšlap zjistil, že kdo nosí nosánek pyšně nahoru, nemůže se Skřítenkám dívat do dekoltů a pod sukénky - nene, to se musíte plížit pěkně při zemi, jako Milášek Smeagol, glum-glum, no a já, přátelé, já jsem se naučil té lidské pokoře, jak o ní tuhle Radovan Voříšek občas tak jímavě píše. Kajícně doznávám, že jsem chtěl insertací očarovaného meče do příběhu postrčit pohádku žánrově k hrdinskému eposu, neboť jsem podobně jako Merlin s Excaliburem, trpaslíci s Gramem (nikoli jednotkou hmotnosti, ale Sigurdovou čepelí) nebo Bajaja s Drakomlatem doufal, že čarovná čepel dodá Ťapšlapovi kuráže a inspiruje ho k hrdinským, a dost možná státotvorným činům.

Ale dnes vidím, jak moje malicherná lidská pejcha byla ouvertůrou k mému zaslouženému pádu, a když se nám Ťapšlápek od hlavy až k patě opatlal od různých roztomile vonících šťav a humorů tělesných, a libido zcela opanovalo jeho (u skřítka pochopitelně) miniaturní, roztomilou mozkovničku, seznal jsem, že takhle je to všechno vlastně lepčejší, že rodinným životem s Elfinkou a občasným obskakováním různých víl, hejkalic, klekánic, turistek, húrisek, věštkyň, valkýr, tankistek, inspektorek, ouřednic, císařoven a skřítek (plurál od "skřítka") získáme daleko poutavější a složitější zápletky, a mnohem přitažlivější dějové zvraty, a hlavně širší, a zdravě lidovější obec čtenářskou. 

Ergo jsem se poučil, aspoň trošíčku zmoudřel, jak doufám, a vybavila se mi scéna z geniální Kyberiády geniálního Stanislava Lema, jehož dva hrdinní Konstruktoři Trurl a Klapácius zabránili bratrovražedné válce na planetě Kwau (upřímně už nevím, jak se jmenovala, googlovat to nebudu...), která byla červenou linkou na rovníku rozdělena na žlutou a růžovou polovinu, a obyvatelé obou polokoulí se chystali zrovna, že se navzájem zprovodí ze světa. 

Trurl a Klapácius tenkrát použili Děckometu, revoluční zbraně, která s velkou kadencí začala vystřelovat z oběžné dráhy do atmosféry planety kojence a batolata na roztomilých padáčcích, takže obě armády rázem zapomněly na válčení, zapomněly na pušky, děla, éroplány, šavle, meče a bodáky, a začaly schánět plíny, sunar, plastové láhve z dudlíkem, další plíny, ručníky, plastové vaničky, gumové kachničky, uklidňující miminkatou hudbu, pohádkové knihy, plastové hračky, dudlíky, zvonečky a panenky, a na válku se rázem a na dlouho zapomnělo. 

A to je tak nějak to nejlepší a nejkrásnější. Ámen!


bixley
02. 06. 2021
Dát tip Aru

No tohle je přímo díl s hvězdičkou! Ale parádní. Má to skvělý humor

odešli do stáje dělat malé pegasáčata, jednorožáčata, pegaskorožáčata a jednoropegasáčata...

Hlavně že se sešli s draky a všichni jsou zamilovaní...

 


lastgasp
02. 06. 2021
Dát tip

Rajmunde ahojka. Co by sis na mě připravil, kdyby si stíhal? Aru s Black mě dostali! Trefně.


Kočkodan
02. 06. 2021
Dát tip

 

Vrzající koleno – tak to patrí urcite Ivi.

Aspon ze Elfínka kopla Tapslapa do pozadí a ne do té bambulky.

Duhilka mi (jménem) trochu pripomíná fajfku.

Jde o pohádku, tak ty burty budou asi hlavne z masa, bez ruzných „zajímavých“ slozek.

Pri pomyslení na jednu pulku autorské dvojice (muzete hádat, která to je) se mi udelala v kalhotách bambulka, tak ji zkusím po odeslání komentáre rozchodit… ;-)


Rajmund
02. 06. 2021
Dát tip

Dík za záskok:-) , Nějak nestíhám


Jamardi
02. 06. 2021
Dát tip

Příjemné počteníčko, kouzla s vousy a šikovnost Ťapšlapa neznají mezí :)

Akorát se mi nezdá věta "To je moje stáj......" vysvětlovala Duhilka


Aru
02. 06. 2021
Dát tip

klidně se pochval iví, máme to krásný :D


Chváli nás nemůžu...to musí udělat čtenáři...nebo popřípadě naše společné dílko roztrhat....nechť je však čtenář laskavý a shovívavý.....

ještě musím odstartovat další díl...už to bude díl č. 13 a autorem bude lastgasp.....takže KE STARTU PŘIPRAVIT! POZOR! TEĎ! Je to lastgaspe na tobě!!!!!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru