Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ťapšlap jde do světa - díl čtrnáctý

02. 06. 2021
9
32
890
Autor
Jamardi

Dnes už víme, že pozdější dobrodružství našich přátel byla ještě hodně veselá. Ale nepřebíhejme. Ihahá, Duhilka, Gothstein, Elfinka a Ťapšlap se za svitu prvních ranních paprsků dostali až na Bílou horu, kde se na husté trávě usadili a hned poté okamžitě ulehli a usnuli.

V tom samém okamžiku nebo o pár minut později začal kroužit nad Bílou horou mladý jestřáb Vojta. Vojta byl nezkušený jestřáb, teprve se učil lovit. Bydlel ještě u rodičů za Prahou a lítat do Prahy měl zakázané, ale doslechl se, že je v Praze spousta líných a nepozorných holubů, a tak se těšil, že jednoho přinese domů. Holubi však toho dne vyspávali po mejdanu na Staroměstském náměstí. To Vojta nevěděl. Nechtěl však přiletět s prázdnou a považte – zalíbil se mi spící Ťapšlap. A ty jeho vousy! Brzy bude stavět své vlastní hnízdo a pěkné vousy se mu budou hodit. Chytil Ťapšlapa a letěl domů do hnízda na stromě na kopci Erz u obce Turzko.

Položil ho na podestýlku a čekal, dokud někdo nepřiletí, protože nevěděl přesně, co má dělat. Ťapšlap pořád spal.

„Cos to donesl? Skřítka? Tys mě neposlouchal, když jsem říkala, že se máš skřítkům vyhýbat?“ Právě přiletěla jestřábice Uršula a její křik bylo slyšet všude okolo.

Ťapšlap se probudil a nemohl uvěřit tomu, kde je. „Já snad ještě spím,“ říkal si pro sebe. Po vousech mu šlapala jestřábice Uršula a rozčileně mávala křídly. „Tyhle vousy a vlastně všechny provázky jsou velice nebezpečné.“ slyšel už zřetelně. „Na schůzi povídali o orlovi z Islandu. Za letu zavadil o nějaké vousy a praštil se do skály. A taky se do nich může zamotat noha...“

Jestřábice Uršula si uvědomila, co právě dělá. Lekla se, uchopila Ťapšlapa a vyhodila ho z hnízda.

Ťapšlap letěl, padal z větve na větev, snažil se brzdit rychlost pádu co to šlo. A bum! Byl na zemi. Zkusil se pohnout. Hlava v pořádku, jedna ruka, druhá taky, jedna noha. Druhá ne, ta ho bolela. Vtom se podíval před sebe a viděl, jak k němu jede velký kufr na kolečkách.

„Zastavte! Pozor, přejedete mě!“ začal křičet Ťapšlap.

„Co tak křičíš, mládenče. Nemůžeš uhnout stranou?“ zpoza kufru vykoukla ježčí hlava.

„Zranil jsem si nohu, ale když počkáte, odvalím se kousek stranou. Vidím, že jdete do kopce a ten kufr je těžký,“ řekl Ťapšlap.

„Jsem ježčice Vendula a právě se stěhuju k synovi, který tady kousek bydlí. Doteď jsem bydlela dole za zatáčkou, ale začali tam jezdit závodníci a každou chvíli se vybourali zrovna u mého domečku. Už jsem se bála vystrčit nos z domu, aby mě nezranili.“ „A ty jsi kdo a co se ti stalo?“

„Jsem skřítek Ťapšlap a jestřábice mě vyhodila z hnízda.“

„Ó ty jsi šťastný skřítek!“ zvolala ježčice Vendula „Pojď za mnou. V domku teď nikdo není, můj syn odjel se svou ženou na svatební cestu. Udělám ti obklad z kostivalu, snad ti uleví.“

„Rád. Nevím, jak vám poděkovat. Sám nevím, co bych teď dělal.“ řekl Ťapšlap.

Jestřáb Vojta seděl na stromě a smutně je pozoroval.


32 názorů

Jamardi
04. 06. 2021
Dát tip

vesuvanko, jsem ráda, že se ti to líbilo. Díky :)


Jamardi
04. 06. 2021
Dát tip

Kočkodane, dík :)

Vzpomínám si, že Uršula Kluková byla hlasitější. Myslím, že byly takové narážky že je jako slepice, měla takovou roli. Ale když vystupovali u nás v divadle (se Šimkem a Krampolem), rozdávala o přestávce bábovku - sice jsem nedostala, jen ti, co seděli vpředu, ale toto si u ní dost pamatuju.


vesuvanka
04. 06. 2021
Dát tip

Pěkné. Ťapšlap byl v ohrožení života , ale jestřábice ho zachránila tím, že ho vyhodila z hnízda. Sice se potloukl, když dopadl na zem, ale měl štěstí na hodnou ježcici Vendulu, která se ho ujala a udělala mu obkladek z kostivalu. Vojtovi se nedivím, že byl smutný, myslel si, že to byl skvělý úlovek, a zatím...TIP a těším se na další díl :-)))


Jamardi
04. 06. 2021
Dát tip

Kamamuro, děkuju za rozsáhlý rozbor a tip :) 

 


Kamamura
04. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, Aru, Gora

Tak tohle je velmi kvalitní díl, který hýbe děj směrem, jenž se mi maximálně zamlouvá. V kontrastu s tradiční rolí čápa, který v různých pohádkách přináší děti, přilétá zde co Deus ex Machina jestřáb, který nepřináší, ale naopak odnáší hlavního hrdinu z dosahu rozvrkočelých,  reprodukcechtivých skřítek, aby ho navrátil na cestu, která více sluší bludnému rytíři (kterým Ťapšlap, alespoň v mém pojetí, stále ještě je - i když notně zťapal z Cestišky, to si přiznejme), tedy cestu osamění, sebezpytu v lesní samotě, nezištného zachraňování oupících panen od tradičních potvor - aby pak, světských radovánek nežádaje, odmítl tenata světské lásky a rodinného života, a - zahaliv se do cestou omšelého krzna - hlouběji se na své vyhublé herce ponořil do nekonečného lesního hvozdu, jenž je metaforickým vyjádřením neprobádaných hlubin lidské duše. 

Jen tak dál, přátelé, jen tak tál!

Nejsem sice krvelačný, nebo pomstychtivý člověk, a násilí nijak nemiluji - mí přátelé vědí, že sypu ptáčkům, a dojímá mě úsilí rostlinek pracně zjara prorážejících studený asfalt vozovky. Nicméně kdyby třeba Duhilku, Elfinku, Božku, Roznožku i Pokožku nešťastnou náhodou (nedejbože!) chytil lesní troll to pytle, a usmažil si je se šalotkou, čerstvou petržílkou a trochou rozmarýnu k snídani (ne vždy vyleze včas z křoví Gandalf, že), tak musím říct, že v takovém případě by zřejmě slza nezkropila mé líce, ba právě naopak. Náznak úsměvu, krocený vhodně dobrým mravem, rozjasnil by mou tvář, a následoval by řízný tip, podobný fleku betla nezkušeného nováčka ("Seš mladej na žebráka, woe!"). 

A více již neřeknu, ať rozhodne Vůle Všehopána, a umění mých přátel spolupsavců! 

Howgh!


Kočkodan
04. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, Gora

 

I když se ve tvém dílku vyskytují jestřábi  a bodlinatý hmyzožravec, tak ho nepovažuji za ptákovinu a s odporem necedím mezi zuby: „Ježkovy voči...“ ;-)

 

 

 

„Právě přiletěla jestřábice Uršula a její křik bylo slyšet

 

všude okolo.” – tak tady jsem si vzpomněl na paní Klukovou.


Jamardi
03. 06. 2021
Dát tip

lastgaspe, s bratry Grimů přeháníš, ale jsem moc ráda, že se ti to líbilo :)


lastgasp
03. 06. 2021
Dát tip

Bezvadné a inspirující, květnatě se dál ubírající velký příběh Ťapšlapovy cesty do světa. Pohádka dostává poutavý nádech, že i bratři Grimů by mohli závidět. 


blacksabbath
03. 06. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Hlášení přijato.....už rekognoskuju terém...:-)))))


Aru
03. 06. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

super, tak ať ti píše ;)


Já Lucie píšu...
03. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa, Aru, Gora

Jeeeee, těším se! A podávám hlášení, že další díl se blíží do podoby napsání ;)


Aru
03. 06. 2021
Dát tip

ano, děkuji, píšu si slečno blackí ;)


blacksabbath
03. 06. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa

INFO......PŘIPOJILA SE ABAKUS.......

čekáme na díl č. 15 Já Lucie píšu...

následovat bude Ťapšlap - intermezzo Abakus,

pak (snad) díl č. 16 Rajmund,

díl č.17 Kamamura,

díl č. 18 dievča z lesa,

....... závěrečný díl Aru


třebe bude mít ježčice Vendula alespoň (h)rozinky.....:-)))))))))))))))))))


Aru
03. 06. 2021
Dát tip

"Kde není sladkostí, tam ani Aru není."

Citát - Aru

:D


Aru....to byl jen příměr.....nezlob-neprovokuj:-)))))...ještě nám do toho někdo zamíchá perníkovou chaloupku....<*-*>


Aru
03. 06. 2021
Dát tip

slyšel jsem dobře? nabízel se perník a marcipán? kam mám běžet? :D


na 22:02:28.....Uvidíme jestli bude hodná, dobrá nebo poťouchlice...v perníkové chaloupce byla ježibaba taky nejdřív milá...:-))))ale to už nám poví autorka dalšího dílu....necháme se překvapit...:-)))))


Jamardi
03. 06. 2021
Dát tip

Ireno, děkuju :)

Říkala jsem si, že taková pijatyka nemůže zůstat bez následků :)


Gora
03. 06. 2021
Dát tip

Jarmilo, zapojení zvířat do příběhu je velmi osvěžující, těším se z nich:-)

Lucie si určitě dobře poradí...ale kdo ví, zda ještě Ťapšlap potká své přátele a jak to bude dál...

 

............

zalíbil se mi spící Ťapšlap - mU


Jamardi
02. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča z lesa, dík :)

Dnes to byla opravdu rychlovka, asi dobrá konstelace hvězd na psaní :)


dievča z lesa
02. 06. 2021
Dát tip Jamardi

dnes z islandského lesa, cez Malú stranu, Bílou horu a znova do lesa ... rozprávkový život na plné obrátky ... našťastie jastrabica Uršula bola informovaná o škriatkovských fúzoch, ktoré sú nebezpečné ... to bolo zas o chlp a Ťapšlapovi išlo doslova o krk ... ešte-že vtáčia pošta funguje rýchlo a neodkladne ... pekne napínavé a zamotávajúce sa


Jamardi
02. 06. 2021
Dát tip

Ivo, Lucie, bixley, děkuju :)

Ivo, snad se tak nepřetvařovala. :)

Lucie, jak tě znám, už tě něco napadlo. :)

bixley, to už není na mně.  Ale jak je svět malý, je tu velká šance. :)


bixley
02. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, Jamardi

Tak to se nám to zamotalo do vousů! Jestřáb, jestřábice, ježčice... To jsem zvědavá, jestli ještě najde Elfinku. Ale pěkně zamotané! Chválím.


Já Lucie píšu...
02. 06. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Tak noví kamarádi, zranění... Co pak já s tím asi provedu :) Jamardi, moc pěkně si to napsala, ale i zamotala :) Nové nápady se námi jen chrlí.

Myslím si, že tři díly za den je náš osobní rekord, co říkáte? :)


blacksabbath
02. 06. 2021
Dát tip Aru, Jamardi

Koukám...koukám a vidím....expres nabral na rychlosti....to je závěj...to je zával....Ťapšlapčích dílů...:-)))))....Jarmilo....parádní díl aaa ...napínavý....uf-uf-uf....Ťapšlap ve spárech jestřába....a vono to ještě může dopadnout ukrutně....co když si ho ježčice Vendula nabodne a nechá vysušit na zimu???.....kdo nám tenhle spletenec rozplete????....Jjjjj...už to vím....a startuju.....takže....

KE STARTU PŘIPRAVIT! POZOR! TEĎ...je to Lucinko na tobě:-)))).....................díl č. 15 Já Lucie píšu...těšíme se!!!!!!!!!


Jamardi
02. 06. 2021
Dát tip

Okamžiku, Aru, děkuju :) Uvidíme!


Aru
02. 06. 2021
Dát tip Jamardi

to je rychlost, tedy :)

chudák Ťapšlap, ani vousů nestihl použít, aby nedostal ještě dřevěnou nohu


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru