Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŤAPŠLAP JDE DO SVĚTA... díl patnáctý

03. 06. 2021
13
31
778

Je tu další díl Ťapšlapova dobrodružstí! Jak se nám to zamotalo už minule, si můžete přečíst v klubu Písmáckých Hyzdilů, teda jen pokud nestíháte :)

Viděl, jak jdou směrem k noře, kam se Vendula stěhuje. „Je to jen kousíček, támhle!” ukázala ježčice na prohlubeň. Oba se ale táhli jakoby měli za sebou otěže. Ťapšlapa bolela noha a těšil se na obklad v noře, který měl slíbený. Vendula měla zase těžké kufry, takže šli vážně pomalu. Jestřáb Vojta je ale pozoroval do té doby, než šupli do nory. Tam už letět nemohl, je totiž jasné, že tam by se nevešel. Za to Ťapšlap s ježčicí tam skočili jako do tobogánu. „Tady máš židličku, posaď se u nás. Vítám Tě v mém novém příbytku. Hned ti půjdu připravit ten obklad z kostivalu.” hned jak to Vendula dořekla už šla připravit ingredience. Ťapšlap se tedy posadil, jak měl nakázáno a pravil: „Máte to tady moc útulné. Také naprosto chápu, proč jste se přestěhovala. Jsem tak rád, že jsem vás poznal, ale hned jak se dám trochu do pucu, musím se vrátit směrem k mým přátelům, kteří jsou na Bílé hoře, víte.” 

„Ach ano jistě, to budete muset, ale počkejte, vždyť jsme se ani pořádně neseznámili a neřekl jste mi, jak jste se z Bílé hory vlastně dostal až sem.” naléhala na něj. A tak Ťapšlap začal vysvětlovat, jak ho jestřáb Vojta unesl, jak byl pak vyhozen a že už je vlastně teď v pořádku jen nese malé následky. Také se zmínil o Elfínce, po které mu bylo smutno… „Ach, co asi dělá.” říkal si.

To vám můžu lehce prozradit, milí čtenáři. Elfínka se právě probudila a elegantně si zívla. Ani nestačila povědět dobré ráno už začala škytat. „Škyt, šťuk, škyt…” a tak neustále dokola. Ihahá to uslyšel a prohodil kulišácky: „To na tebe asi někdo vzpomíná.” A kápl božskou! Byla to pravda. Právě teď na ni přece myslí sám Ťapšlap! „Mankote, co se to se mnou děje?” vykřikla Elfínka a chytla okamžitou paniku, která neměla konce. 

„To nic, fräulein. Wo ist Ťapšlap? Kam se poděl?” vložil se do toho Gothstein. 

„Já jsem ho neviděla. Ale to bude nejspíš tím, že jsem byla celou noc velice zaneprázdněná mým jednorožčátkem.” pousmála se Duhilka a přitom mrkla na Ihaháeho. Ten se jen začervenal. 

„My suche po něm, ihned!” řekl rázně Gothstein.

„To je jasná zpráva!” křikli nahlas ostatní. A bylo tedy jasno! Jde se po něm pátrat.

Zatím si už Ťapšlap hezky liboval ve svém obkladu. Ježčice mu ho opatrně, aby ho nebodla, pokládala na nohu a u toho na něho chrlila otázky: „Tak Elfínka, ta musí být ale dobrý skřítek. Myslíte si, že vás bude hledat?” 

„Určitě! Všichni mě půjdou hledat, jak je znám už vyrazili.” pověděl na to s přehledem.

„Jste si jistý? Už jsem poznala několik případů, kdy na jednoho z výpravy dočista zapomněli a obešli se i bez něho… Nechci vás strašit, ale stát se to může lehce. Co kdybych vás tady u mne skryla. Můj syn se snachou se tady ještě neukážou dlouho. Mám tady vzadu takovou malou komůrku, tak tam můžete přebývat dokud vás nenajdou.” 

„Ale co když mě vážně nebudou hledat!” pomyslel si Ťapšlap a popotáhl.

„Nebojte, já řeknu Vojtovi, aby je trošku navedl. Tím také sám napraví, co způsobil.” Pořád ale přemýšlel, jestli to není třeba nějaká baba Jaga Vendula, nebo bytost z Perníkové chaloupky. Ale řekl si, že to přece jenom zkusí, alespoň zjistí, jestli je doopravdy pro výpravu tak důležitý. Především mu ale šlo o Elfínku. „Tak dobrá, Vendulo. Zůstanu s vámi, dokud mě nenajdou a než se mi samozřejmě zahojí noha, ale musíte mi slíbit, že hned půjdete za Vojtou, aby všem mým kamarádům pomohl!” apeloval na ni. 

„Ano, ano! Jsem tak ráda, že tu se mnou někdo bude!” Jen co to dořekla, uháněla ven z nory, jak nejrychleji mohla. Naštěstí jestřáb Vojta posedával na protějším stromě a tak ne něj zavolala: „Hej ty! Mám něco, čím si můžeš odčinit, to cos provedl skřítkovi Ťapšlapovi.” Honem sletěl dolů a pověděl: „Ano? Udělám cokoliv, vím, bylo to nesprávné.” A tak mu Vendula všechno řekla a domluvili se na tom, že jim Vojta bude dávat takové indicie a bude zbytku výpravy k službám, ale nenápadně, aby to nebylo nějaké podezřelé. A tak se Vojta rozletěl směrem k Bílé hoře.

Elfínka prozatím pořád škytala a bylo to čím dál tím více intenzivnější. „Tak už vyražme! Co když je Ťapšlap v nebezpečí! Škyt.” strachovala se. 

„Ale jakým richtung?” ptal se Gothstein.

„Škyt, no to nevím, tak třeba rovnou za nosem.” odpověděla mu.

„To je teda řádná blödsinn. Vždyť mohl jít kamkoliv!”

„Ale proč by se vydával na cestu bez nás?” vrtalo hlavou Ihaháeovi. A to byla teda pravda. Nikomu to nedocházelo. 

„Ani vousek tu po sobě nezanechal, šťuk.” rozplakala se něžná Elfínka.

„Nebo si chtěl třeba jen na chvilku odpočinout a má hlavu někde v oblacích.” chtěla ji uklidnit Duhilka, ale moc to nepomohlo. Najednou ale uviděli, jak cosi máchá křídly. 

„Škyt, šťuk, škyt.”


31 názorů

Nápodobně :)

Díky, že si četl a pěkný večer!


:)


Já Lucie píšu...
05. 06. 2021
Dát tip annnie

Annnie, přeji dobré ranko! To jsem ráda, že ses také zastavila :)

Krásný bezškytavkový den!


annnie
05. 06. 2021
Dát tip

Hodná ježčice, škyt šťuk škyt a Deutsch... Pobavena. Tip a.


Vesuvanko, jsem ráda, že se líbilo! Máš pravdu, v nejnapínavějším momentu jsem to ukončila... Ale to já schválně, aby bylo co psát v dalších dílech :) 

Měj krásné odpoledne a těším se také na další!


Kočkodane, ooo, děkuji ;) Ještěže!

Tak u dalšího dílu, papapa!


Alegno, zdravím! Můžeš chválit dokoud budeš chtít, mně to jen lichotí :) Moc děkuji!

Přeji Ti odpoledne plné fantazie!


Aru, ahoooj! To je jasné, že to bude zábavička :) Jsem ráda, že jsem to zase pěkně zamotala :D Máš pravdu, pozor na skřítky!

Pěkný den!


Nami, díky, že náš sleduješ (sice jen z povzdálí) :) Určitě to dobře dopadne, je to přeci pohádka!

Měj se!


Dievča, to mě moc těší! Vážím si Tvé pochvaly - akokeby ilustrované :)

Tak u dalšího dílu na psanou!


vesuvanka
04. 06. 2021
Dát tip

Lucko, moc pěkně napsané:-))). Právě v tom nejnapínavějším okamžiku, kdy se blíží Vojta, který se snaží napravit co pokazil, díl končí. TIP a těším se na další :-)))


Kočkodan
04. 06. 2021
Dát tip

 

No, jen aby to Vojta nezvojtil jako jeho herecký jmenovec anekdoty. Ty jsi, Lucko, moc mladická, tak ti to nic nerekne. Ale já ti reknu, ze tvoje patnáctka zádný Blödsinn nebyla. A ty taky nejsi blbá patnáctka. ;-)


Alegna
04. 06. 2021
Dát tip

chválím i minule jsem tvoji fantazii chválila :)


nojono...sichr je sichr


Aru
04. 06. 2021
Dát tip

sociálka neposlouchá pod oknama, ale čte komentáře na Novinkách, ta se těžko něco doví :D


Aru...já jen...tovíš....aby na nás nevlítka sociálka:-))))))


Aru
04. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

moc pěkně jsi to zašachovala Lucie, teda postav nám pořád přibývá, takže to bude radost zakončit :D

ale je to vážně super napsaný, ale bacha na Godsteina, na Lokti má svůj zlatý důl na turisty, ten určitě nemá čisté úmysly a taky skřítc/trpaslíci oblouzněni mamonem se rádi mění na draky, kterým záleží jenom na jejich pokladu :D


Aru
04. 06. 2021
Dát tip

jaký eroscény iví? dřív např. spávali lidé v jedné světničce a nikomu to nepřišlo divný :D


Nami 99
03. 06. 2021
Dát tip

Hezké napínavé čteníčko.

Určitě všechno dobře dopadne.


dievča z lesa
03. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

ani som nedýchala ... iba oči sa kĺzali po riadkoch ... a kedže už všetko všetúčko bolo povedané v predošlých vyjadreniach, tak iba toľko ... pôvabno-napínavo-živo-napísané (akokeby ilustrované)


Též mě to baví čím dál víc....ale už nás čeká pouze intermezzo a pak už jen tři díly a závěr....:-(((((

P.S. Až bude číst dětem...nezapomeňte vynechat eroscény....


Bixley, ahoooj! Jsem ráda, že se líbilo! Německé výrazy v českých větách mě bavily, byla to zábava :)

Pěkný večer!


Lastgasp, mě to taky čím dál tím víc baví :) Je to supeeer! Já to zase tlumočím doma, hehe :) Ale vnoučatům se to bude stopro líbit!

Krásný a dobrodružný večer!


bixley
03. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Skvělý díl o hodné ježčici-opatrovnici, co má taky dobré nápady, jak by mohli přátelé Ťapšlapa najít a jestřáb Vojta chce chybu napravit, taky dobře. Líbí se mi, jak tam propašováváš německé výrazy. Super!


Jamardi, ano, Vendulu jsem chtěla dát na pravou míru :) Také jsem napjatá!

Páčko ;)


Blackie, jsem ráda, že se líbilo! Dala jsem si záležet, aby se to pěkně nastartovalo ;) 

Těším se na další dílky! Pěkný večer!


lastgasp
03. 06. 2021
Dát tip Jamardi

Ausgezeichnet, řekl by Gottstein. Je to krásně rozehrané a baví mě to čím dál víc. Už se těším, jak to budu číst vnoučatům.


Jamardi
03. 06. 2021
Dát tip

Super! Mám radost, že se Vendula ukázala jako dobrá duše. A jsem napjatá, jak je bude Vojta nenápadně navigovat. :)


blacksabbath
03. 06. 2021
Dát tip Gora

Lucinko....moc se ti to povedlo...pěkně jsi pohádku rozehrála....Škyt, škyt, škyt....je dobře, že se ukázalo, že ježčice Vendula není žádná Jaga Vendula a to je moc dobře. Obkládečky také snad zaberou......a jestřáb Vojta? Šel do sebe. Paráda, paráda, paráda.....

dneska startuju hned dvakrát...

Abakus .....Ťapšlap - intermezzo a Rajmund díl č. 16.......KE STARTU PŘIPRAVIT! POZOR! TEĎ!.....je to na vás


Goro, dobrý večer! Děkuji moc za pochvalu, vážím si jí :) Věřím, že Vojta jim bude DOST pomáhat, aby to stihli ;)

Papapapa!


Gora
03. 06. 2021
Dát tip

Lucie, popasovala ses velmi dobře s nadhozenou zápletkou, to se cení!!

Snad tedy mají Ťapšlap s přáteli naději na brzké setkání!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru