Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Desatero úspěšného tloustnutí

05. 06. 2021
21
30
1019
Autor
Kamamura

Někdo se snaží zhubnout, a nejde mu to a nejde. Jiný je zase jako sušinka, rád by se osvalil, ale nemůže přibrat ani gram, ač tláská čokoládu, bůček a kremrole. Jiný zase z lehkostí, až grácií, dospěje do toho nebo onoho extrému, aniž by se jakkoliv snažil, jako zenový mistr, který neusiluje, ale nachází a triumfuje. Nechci se chlubit (u blacksabbath už mám stejně za samochválu pár záhlavců), ale to je přesně můj případ. Sám od sebe jsem se vypracoval až na 194 kilo (teď mám sice jen 188, protože jsem vyšel z formy, ale na dva centy není nikdy pozdě!), aniž bych sledoval jakoukoliv strategii, nebo se o cokoliv snažil. 

Pokud tedy chcete přibrat, zkuste to podle návodu níže. Je to "success story" jako malovaná. Pokud naopak ale chcete zhubnout, rozhodně po mě nic z níže uvedeného neopakujte!!! Tímto veřejně prohlašuji, že se každý pouští do četby nebo následování mého Desatera na vlastní pěst a zodpovědnost, a když si někdo dietně ublíží, nenesu a nemohu za to nést žádnou odpovědnost!

1) Místo vody můžeš klidně pít mléko, protože je zdravé na kosti a zuby.

2) Olivový olej je nejzdravější pokrmový tuk, proto ho můžeš lít na všechno v neomezeném množství, zvlášť když ti farmář Francesco z italské Molise dodává opravdu kvalitní a drahé plechovčičky. 

3) Důležitá je pestrá strava. Pokud střídáš oříšky (kešu, vlašské, pistácie a pekany) pěkně se sušeným ovocem a sušeným masem, můžeš to všechno jíst v neomezeném množství, protože je to zdravé. 

4) Nikdy se nevaž. Vážení tě stresuje a nervuje, a jelikož jsi stress eater, zbytečně pak jen jíš a tloustneš. Na váhu nestoupej, do zrcadla se nikdy nedívej, ven nechoď, nějak to dopadne.

5) Jez v noci. V noci se kalorie nepočítají, protože Pámbu spí, a nemůže tě tedy za trest ztloustnout. 

6) Spi jen tehdy, když se ti chce, ale nikdy v noci. Noc je škoda proflákat spaním, protože všichni spí a dají ti pokoj, a můžeš tedy v klidu gamesit, čučet na filmy, nebo psát nesmysly na Písmáka.

7) Každý jednou umře, a nezáleží valně kdy, jak, a proč. Jak jste jednou mrtví, může vám být všechno jedno, proto se nemá smysl strachovat o zdraví.

8) Nikdy necvič. Čas cvičit byl v mládí, kdy jsi byl ještě krásný a štíhlý. Teď jsi tlustý, starý, potíš se a funíš, tak nenuť svět, aby se na to díval. 

9) Chodit na procházky nemá smysl, protože nakonec vždycky dojdete tam, odkud jste vyšli. Je to čistá ztráta času, a projev chabého intelektu. Mudrc sedí na místě jako hora, a nechá události, osoby a životní zvraty, aby ho samy vyhledaly. 

10) Tloušťka není vada na kráse, a kdo se odmítá zamilovat do tlouštíka, je rasista. Pokud jste vtipný, bohatý a asertivní, budou vás ženy milovat stejně, pokud máte 50, 100, 150, nebo 200 kilo. Příkladem budiž Donald Trump.


30 názorů

Lili.
18. 12. 2021
Dát tip

Nechci opouštět "pravou" víru ,ačkoli občas jsem i trochu "levý",ale nepokradeš a nepožádáš manželky bližního svého je zoufale nemoderní.Důkazem budiž,že se to ve světě pořád děje,a nejen to.(Že by bylo lidstvo tak zkažené??Vyloučeno!)

Tohle desetero působí kompaktněji.

Ps:Nerouhám se!


8hanka
07. 06. 2021
Dát tip Gora, gabi tá istá

Napísala som Ti dlhočiznú správu, sem ešte zopár slov - k hýbaniu sa nepotrebuješ nikoho, ak predsa len, môžem to byť na diaľku napríklad ja...a po každej vychádzke napíšeš správu:)) Ak sa chceš hýbať, nepotrebuješ nikoho, sám si určíš čas, trasu, nemusíš sa nikomu prispôsobovať, vyvetráš si hlavu, cestou si možno všimneš to, čo si inokedy nevnímal...zastavíš sa, kde chceš Ty, pôjdeš, kam chceš Ty...

a keď prídem do Prahy alebo Ty na Slovensko, dáme si  aspoň dvojhodinovku:)


Kamamura
06. 06. 2021
Dát tip cvrcka, 8hanka, gabi tá istá

8hanka - díky moc za přátelská slova, i já bych s tebou vyrazil na procházku, a jak rád! Obzvlášť teď, když už mi díky letité bručlavosti, neochotě vycházet na denní světlo a vzhledu zůstala jen hrstka kamarádů, a ti nemají většinou čas, všichni mají 1k6+1 dětí (k6 znamená v Dračáku hod šestistěnnou kostkou), můj nejlepší kámoš má pět dětí, a čas má na mě jen po telefonu a to jen tehdy, když se přesunuje z bodu A do bodu B a nemůže dělat nic jiného ("zbyly nám jen časové odřezky a piliny"), druhý kamarád má tři děti, ale každé s jinou ženou, takže s nimi žongluje jako klaun s motorovými pilami. No a další je manažer ve velké firmě, za ženu má divou Slovinku (nebo Srbku? už nevím. Na každý pád Jugoslávku), a ta mu nedává vydechnout, tak na mě taky nemá moc času. No a poslední můj kámoš si vzal členku Českého Svazu Maratonců a Obsesivních Pobíhačlů, a ta ho honí dokola jak nadmutou kozu, prý aby nebyl tlustý jako já. Tak ten taky nemá čas. A kamarádky, co jsem měl, se všechny vdaly, a buď plodí děti, nebo se je snaží plodit, a nebo mají plné ruce práce s těmi, co už naplodily. A se svými bývalými se nestýkám, protože si buď nemůžeme přijít na jméno, nebo si nemáme co říci - teda až na jednu, ale ta se věnuje vědecké kariéře, a já nerozumím slovům, co jí vycházejí z úst. 

Jak vidíš, mě zahltit nemůžeš, to dřív zahltím já tebe. Pojďme psát do pošty ;-)


8hanka
06. 06. 2021
Dát tip Gora, Kamamura, cvrcka, gabi tá istá

počas nevydareného manželstva som nerváky zajedala čokoládou...výsledok sa ukázal na váhe a zdravotnom stave...keďže sa deťom otec nevydaril, musela som nahradiť aj jeho a motivácia ani nemohla byť väčšia...veľmi som sa chcela dožiť ich dospelosti a samostatnosti, podarilo sa...ešte stále je toho dosť, čo by som rada odložila na smetisko dejín - myslím teraz na kilá...chcela by som Ti toho veľa napísať, ale nechcem to tu zahltiť...i ja som si robila srandu sama zo seba, no vo vnútri so sa bála, čo bude, ak ...raz sa neohnem, nevstanem, nenadýchnem...denne sa snažím chodiť, kilá idú pomaličky dole a dokonca ma začali baliť muži...väčšiu radosť mi robia letné šaty, ktoré s hrdosťou nosím...škoda, že nebývaš bližšie, denne by som Ťa ťahala von, stačia do ruky turistické palice a ide sa...o chvíľu vyrážam...


lawenderr
06. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Pámbu nikdy nespí, Kamamuro :) nebo mi to tak aspoň připadá, když se v noci probudím, koukáme si vytřeštěně do očí. Tloušťka je kuří oko domestikované civilizace - s´na něj teď šlápnul - proto navrhuju pedikúru: za každé slovo, které napíšeš, udělej jeden krok. Na jídlo ti zřejmě nezbyde víc jak deset minut denně :D Vítězství! Nesměju se, bo mám starosti sama se sebou :) ... počítám si kosti ...


Aru
06. 06. 2021
Dát tip Kamamura

řeč byla o stříbrném meči, vypadlo mi celé slovo, Geralt měl samozřejmě meče dva, ocelový na lidi, převážně, protože i nelidi jako trpaslíci a elfové, s těmi také toho moc nepochodíš se stříbrným mečem a potom stříbrný meč samotný, v knihách ho sice měl vždy u svého koně Klepny, kdy každý jeho kůň se jmenoval Klepna, ale v Zaklínači 3 už ho vesele nosil na sobě, hrál jsi to viď? je to mistrovsky udělaná hra


Kamamura
06. 06. 2021
Dát tip aleš-novák, Gora

Michal Tučný mi k mému desteru vlastně napsal jedenácté pravidlo:

11) Jen neberte vážně váhy, třeba je vadný závaží,

nebo si řekněte - ta váha si mě neváží!


Kamamura
06. 06. 2021
Dát tip aleš-novák

Zrovna jsem na youtube objevil velmi relevantní a on topic píseň od Michala Tučného, kterou tímto linkuji:

https://youtu.be/cJQuXrZrqmw?list=PLPfi7ICeqP2pqcGXlDHY0CJUDYOWalhC0


Květoň Zahájský
05. 06. 2021
Dát tip Aru, Gora, Kamamura, aleš-novák, annnie, gabi tá istá, 8hanka, Kočkodan, vesuvanka

 

Já odjaktěživa razím teorii, že svačina je nejdůležitější jídlo dne. Člověk má začít svačit hned po snídani a skončit před večeří, akorát s malou přestávkou na oběd. Ovšem moje žena, jak už to tak u žen bývá, našla kdysi zálibu v hladovění. Jednou denně pojedla homeopatické množství nějakého lupení a zbytek sil načerpala využitím fotosyntézy, což jí zajisté umožňovala nezdravě zelená barva pokožky. Jestliže při jízdě na kole spolkla omylem mouchu, musela pak držet nejméně tři dny hladovku. Když v restauraci viděla, že stoly jsou vkusně vyzdobeny květinami s mohutným listovím, poručila si pouze talíř, příbor a salátovou zálivku. Naštěstí ji to brzy přešlo a všechno (včetně kil) se vrátilo do normálu. Je vcelku zbytečné vynakládat nadlidské úsilí na to, abychom zabránili přírodě mít nás takové, jaké sama chce.


Aru
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura, cvrcka

Kamamuro, jen podotek, upír se vidí v dnešních zrcadlech a to velmi dobře, možná si vzpomeneš na Geralta od Sapkowkého. Geralt nenosil svůj meč jen tak pro srandu, nebo aby se s ním vytahoval po hospodách před milostnými pletkami, ale měl ho na monstra, mimo jiné na upíry.

doba benátskych zrcadel, kdy se jako podklad používalo právě stříbro je dávno pryč, možná tak nějaká umělecká dílna ti ho zhotoví, nebo nějaký restaurátor to dovede, nevím. dnes se nanáší na zadní stranu zrcadla hliník a ten jak známo nijak upírům neubližuje,

není zač, rád jsem pomohl a ozřejmil ne poprvé omyl se zrcadly :D

jinak jsi to moc hezky popsal v oněch 4 bodech ;)


Danny
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

:))))


Kamamura
05. 06. 2021
Dát tip Gora, 8hanka

Safra, já mám rekord, patnáct tipů, to se mi nikdy ještě nepovedlo, a to si těch některých svých kryptických veršovánek tak nemírně a nemístně cením. Kdo by si pomyslel, že úspěch se dostaví teprve tehdy, až budu psát o vlastním sádle a studu - ta ironie. Bohové, pokud existují, jsou škodolibé potvory! Lepší bude je asi už teď kstáru nezavádět... 


Kamamura
05. 06. 2021
Dát tip 8hanka, cvrcka

Díky, Theo, tvoje přítomnost tady je jako návštěva VIP (jako kdyby se třeba Johnny Depp nebo Angelina Jolie přišli podívat, co to tady sepisujeme), takže já ti samozřejmě moc děkuju za vlídná a vtipná slova, diskriminaci hubených si fakt nedokážu představit, protože podle mé zkušenosti je diskriminace tlustých o dost horší, protože tlustý člověk je pro většinu lidí fakt intuitivně odpudivý - a to já nekritizuju, jedná se o evolucí vybraný úspěšný reflex, člověk se přirozeně štítí nemoci, stáří, slabosti, tloušťky, projevů úpadku a podobně, a naopak vyhledává krásu, sílu, odvahu a další úspěšné znaky, protože evolučně, když ses dala do tlupy se silnými a krásnými lidmi (protože krása rovná se plodnost, a plodnost znamená větší šance na zachování rodu), tak jsi měla větší šance prosadit své geny do dalších generací, a proto se dnes tyto přeživší úspěšné varianty zcela racionálně a právem štítí nemoci, tloušťky, stáří, úpadku, a podobně. 

Tento reflex ovšem samozřejmě dnes kompenzujeme rozumem, protože společenská norma je nikoho neostrakizovat a nemarginalizovat, zvláště ne kvůli vzhledu, rase, zdraví nebo věku (alespoň ne otevřeně), takže mě třeba v tramvaji lidé pouští sednout, když vidí, jak se namáhave hrabu s hůlčičkou do schodů, což je v padesáti ostuda, ale věci jsou, jak jsou, že. Za poslední dva měsíce jsem se dost zlepšil, chodím na delší a delší procházky, chůze je jistější a svižnější, méně funím a kašlu, takže ačkoliv mám do zdravého člověka pořád daleko, i marginální pokrok je pokrok. 

Nicméně abych se opět vrátil ze sebestředné zpovědi - jako romantický mladík jsem si myslíval, že krása je relativní hodnota, že když je člověk krásný duševně, tak nemusí být krásný fyzicky, protože vnitřní krása je důležitější, a všude jsem to hlásal, ale můj kamarád z filosofie, kterého moje názory tenkrát iritovaly (říkal, že jádrem mého koketování s buddhismem a východními kulturami je nemírné pojídání rýže a mému tenkrát synkretistickému pojetí Boha - věřil jsem, že všechna náboženství mluví vpodstatě o tomtéž, a že se nakonec dohodnou, podají si ruce a půjdou na zmrzlinu - tak tomuto Všebohovi říkal přezíravě "Jabuddhalláh" a pořád si mě kvůli němu dobíral otázkami jako - "Hele, a může ten tvůj Jabudhalláh souložit, nebo nemůže? None, neurážej se, to je teologický problém..." Nejhorší to bylo, když jsme se opili...), tak tento můj kamarád mě hlasitě obviňoval, že jsem pokrytec, a vyzýval mě - "když si myslíš, že krása je relativní, tak to dokaž činem - teď hned se začni dvořit té nejšerednější holce, co potkáme (já jí vyberu), vyspi se s ní, měj s ní děti a rodinu - ale abys nepodváděl, tak si umiňuji, že si to musíš užívat!"

To byl samozřejmě velmi silný argument (jestli něco filosofové umějí, tak konstruovat argumenty na míru hádce). Já jsem si uvědomil, že mi skutečně některé holky připadají tak ošklivé, že bych s nimi nic mít nemohl. Tenkrát jsem se utěšoval tím, že snad někomu připadají hezké (v duchu Plíhalova textu "Každá holka pro někoho má sluch absolutní"), ale když můj nezřízený životní styl za mnoho let odvál poslední zbytky mladického šarmu (míval jsem ho, ale nevážil jsem si ho), tak jsem jako nově ošklivý a tlustý člověk poznal, že absolutní sluch má pro tlusté lidi opravdu jen malý zlomek populace, a chtě nechtě jsem si musel přiznat, že krása není pojem relativní, ale bolestivě absolutní.

To mě na pár let knokautovalo, prchal jsem z lidské společnosti, zakrýval si tvář, zakryl jsem doma všechna zrcadla i lesklé plochy, docela jako upír, který se nemůže dívat na to, že žádný obraz v zrcadle nevidí, a docela jako upír jsem žil sám ve věčně zšeřelém pokoji, jen se svými milovanými filmy, knihami, hrami a "kamarády" s redditu, kteří nikdy neviděli a neuvidí mou tvář, takže to nebyl problém.

Ovšem to bylo právě to období, kdy jsem za pět let přibral padesát kilo, a z vady kosmetické se stal závažný zdravotní problém. 

Z čehož plyne několik ponaučení:

1) Neprchejte před svými problémy, nelze se před nimi zavřít do hradní věže. Jako v povídce A. E. Poea Červená smrt, nakonec zjistíte, že si je nesete pořád s sebou, jako boháči, které kosila červená smrt i na exkluzivním banketu. Nebo se vám stane, že až se jako jeden ze Zeměplošských čarodějů zavřete ve strachu před Smrťákem do čarovné truhly, kterou opatříte ochrannými runami, tak se vám hned u ucha ozve velkými písmeny: "TADY JE ALE TMA, CO ŘÍKÁTE?"

2) Pravdu měl Nietzche (kterého jsem začal číst právě díky lidem z FFUK), když psal, že krása je pojem absolutní a fenomén vzácný a cenný, a že vždy vede k plodnosti - fyzická krása vede k plození dětí, a duševní a intelektuální krása vede k tvůřčí činnosti - literární, vědecké, a obecně umělecké. Je to IMO hluboký postřeh.

3) Dokud krásou oplýváme, měli bychom si jí vážit, pečovat o ní, a spotřebovávat ji opatrně, po malých kouskách, aby nám vydržela co nejdéle. To se samozřejmě nikdy nepovede, protože mladý a krásný člověk považuje krásu za samozřejmost, jako ryba vodu všude kolem sebe, a nedokáže si představit, že jednou třeba nebude. Proto si můžeme povzdechnout stejně jako Bernard Shaw: "Youth is wasted in the young!", což je obtížně přeložitelný, duchaplný výrok, který znamená zhruba něco jako, že na mládež se mládím zbytečně mrhá, protože mládež stejně neví, jak s mládím správně zacházet. (Nadsázka - samozřejmě, pro doslovníčky mezi námi). 

4) Souboj se stářím, ošklivostí, úpadkem a smrtí je předem prohraný, protože samotné fyzikální zákony jsou proti nám. Jeden z termodynamických zákonů říká: "Souhrnná entropie uzavřeného systému nikdy nemůže klesnout." Jinými slovy - dlouhodobě všechno buď stagnuje, nebo je to horší a horší. Důsledkem tohoto zákona je skutečnost, že každý stroj se nakonec rozrezne a rozbije, každý organizmus zestárne a opotřebuje a zemře, každá stavba se nakonec rozpadne na cihly, kameny a nakonec na prach, každou civilizaci a uspořádané společenství nakonec zachvátí dekadence, chaos a rozklad, nebo (máme-li hovořit jazykem mé milované počítačové hry Dark Souls), každý sebejasnější plamen nakonec dohoří, uhlíky dodoutnají, a vůkol se rozprostře neproniknutelná tma, do níž vylezou z Propasti příšerné věci. 

Tak, tím končí můj nemístně dlouhý, sebestředný rant, oficiálně na téma "krása, její nevyhnutelné chátrání a úpadek, smrt a marnost konání" - rant, který měl být původně jen krátkým pozdravením a úklonou důležité a vážené persóně, jakou je Thea v tramvaji, které se tímto znovu uctivě klaním, přemožen poprávu obdivem. Sebestřednost chabě omlouvám odkazem na Hemmingwaye, který tvrdil, že dílo je jen tehdy autentické, pokud píšeme o tom, co jsme sami zažili. Čili můžu tvrdit, že to není narcismus a sebeláska, ale že jsem si vzal jenom hodně k srdci toho Hemmingwaye.

Howgh!


blacksabbath
05. 06. 2021
Dát tip aleš-novák, Kamamura

Já se zdržím jakéhokoliv komentu....nebo zase dostanu "vejhružku"......už ti kručí v žaludku???...:-))))))))))))))


Kočkodan
05. 06. 2021
Dát tip Gora, Kamamura

 

Já byl  delší dobu na vážkách, jestli jsi vtipný, nebo nikoli. Po dnešku už vážně neváhám – jsi. (mrkám, to původní váhání neber tak moc vážně)


Thea v tramvaji
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Devítka je absolutní životní poznání a nirvana! 

Já jsem zažila diskriminaci hubených. Dokonce i na finančním úřadě mne po odevzdání daňového přiznání drzé (tučné) úřednice posílaly, abych se najedla. Jako kdyby to mělo něčemu pomoct... A daně mi rozhodně neodpustily. 


aleš-novák
05. 06. 2021
Dát tip Aru, annnie

půvabný úhel pohledu...bod 9 má v sobě i jistý druh zenového přesahu...


gabi tá istá
05. 06. 2021
Dát tip Gora

babka Anička mala filozofiu - kým tlstý schudne(zhubne), chudý(hubený) zdechne :)*


Gora
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura, blacksabbath

Velmi vtipné a pravdivé... co by na tvé desatero asi řekli pánové Havlíček či Doleček??

Pojal jsi téma zeširoka a s nadhledem... bezvadné.


Jamardi
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

jo....máš pravdu


Abakus
05. 06. 2021
Dát tip annnie

Krásne - prilepím si to na chladničku. 

je jedno staré ruské príslovie - "pochudevšaja korova ešo ne gazeľ" - pre tých, ktorí sa ruštine vyhýbali a  vyhli - schudnutá krava ešte nie je gazela.

  


Já Lucie píšu...
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Je toooo perfektní! Genialita zde určitě nechybí! 


Aru
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

vícemémě jsem se tím řídil, ale asi to nefunguje na všechny :D


Kamamura
05. 06. 2021
Dát tip

lastgasp - měnil bych s tebou hned...


lastgasp
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Podařené desatero by mohlo být rozšířeno na dvacatero. Podrobnější specifikace by jistě přivábila více postižených. Mně například chybí 10 kg do mé původní váhy a ne a ne se tam dostat. Přitom se držím pevně všech tvých čísel desatera. 


Kamamura
05. 06. 2021
Dát tip Nami 99, Gora

Díky, kamarádi za laskavá slova. Dřív jsem se za sebe strašně styděl, dnes se stydím tak nějak přiměřeně, ale nikdy by mě nenapadlo, že budu sám na sebe psát satirická dílka ;-) Když se ale člověk směje ostatním, měl by se umět smát i sám sobě. 

Můj otec v nadsázce tvrdil, že je notorickým alkoholikem jen kvůli mě, aby mi dal odstrašující příklad, a podařilo se. Alkohol jsem sice ochutnával, hlavně vyzrálé rumíky a whisky mě baví, ale stav opilosti ne, takže piju tak maximálně skleničku za večer. 

Ovšem to jídlo, to je katastrofa... A tak i já dnes říkám, že jsem ztloustl kvůli ostatním, aby viděli, jaká je to katastrofa, a hlídali si to.  ;-)

Nemusím snad zdůrazňovat, že je to lež jako věž. 


Nami 99
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Supeeer.

Mám 110, ale slibuji, že se budu držet desatera a doženu co jsem zameškal.


Andělka1
05. 06. 2021
Dát tip Kamamura

Desatero si půčím -  s dovolením na workshopy - jak hubnout bez diet - , do bioprodejny , na fb...na lekce jógy. Budu hlásat, že to mám z Písmáka, že to každý víme, ale že je to tak jasně napsané...

Moc děkuji za toto desatero.


annnie
05. 06. 2021
Dát tip Nami 99, Kamamura

Velmi pobavena. Nejvíc mě dostalo přikázání číslo pět: pámbu v noci spí a nemůže tě za trest ztloustnout :) :) :) To je na hranici geniality! Tip, výběr a Nobelova cena za to. Pá a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru