Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ukrytá v máku

07. 06. 2021
2
15
596
Autor
Kamamura

Now you see me... and now you don't!

"Maličko, a uzříte mě, a maličko a neuzříte mě..." - dobrý voják Švejk, odcházeje se vyspat z láhve kořalky, kterou co železitou vodu musel vypíti na ex před lajtnantem Dubem. Byl moc vopatrnej, nic neprozradil, ale teď už... poslušně hlásí... že teď už to cejtí...

Byla

ukrytá v máku,

prozradilo ji však hejno ptáků.

 

Vila

v řadě paneláků,

po flámu těžko je, kocour jak z praku.

 

Síla 

ukrytá v láku,

okurky, buráky, na chlast maj' páku.

 

Zas je

ukrytá v máku,

dvě částice míjí se, míjí... v mém Tokamaku. 


15 názorů

Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

aktij - jasně, rozeberte si to na součástky, jsem snad fašista, abych někomu nařizoval, jak nakládat s mými texty? Jak to všichni říkají v Johnu Wickovi - "rád posloužím, rád budu užitečný"!

Ještě není zamluvené levé zadní sedadlo, klakson a poznávací značka, má někdo zájem?


atkij
07. 06. 2021
Dát tip

První sločka tvoří krásný obraz...dopíšu si vlastní děj...


Kočkodan
07. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

 

Já jsem také rád, že maková Markéta zmákla reakci na jedničku a ani ji nenapadlo  hrabat v zemině a hledat válečnou sekyrku. Takže jsem se u ní trefil přesně do černého. (smajlík milovníka harmonie a idyly)


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

Safián - aha, helemese, a já jsem myslel, že takové píšu, tak to bude nějaké nedorozumění, ale IMO nic, co by se nedalo seriozní diskuzí napravit. Tedy ne všechny, ne zrovna v této básni, tohle byla fakt momentka, ale jestli tedy máš čas a chuť na hlubší diskusi, tak si ode mě přečti něco z níže uvedeného:

Mansus

Mlha nad Pouští

Paměti mořského vlka (nejsou to verše, ale neva)

Lawenderr

Kočkodan

Dětství

Na koštěti

Kdo se pohne, zkamení,

Ševely podzimního listoví

Dagmaram

... a nakonec i Ťapšlap jde do světa, díl čtvrtý, je solidně narvaný kontentem. 

Sestupně podle významu, kvality a sémantické hustoty.

Tedy - přečti si to, jsou to věci, za kterými si stojím, nikoliv jen žertovné výkřiky a dovádění, a řekni mi, co si o tom myslíš, zejména z hlediska sémantické hustoty (množství kontentu na řádek textu nebo verš).

Mě je jasné, že to ztrháš, protože jsi evidentně zvyklý na řemeslně dokonalé výrobky, a já jsem začínající amatér, i když fanaticky nadšený. Já s tím stejně nepřestanu, i když to rozcupuješ, ale zajímavé komenty si velmi rád poslechnu, nakonec jsem už prosil lidi, aby mi něco řekli, ale většinou je odpověď - moc dlouhé, moc složité. Což není samo o sobě známka kvality - dlouhé i krátké věci mohou být špatné i dobré. Délka a komplikovanost sama o sobě není měřítkem kvality. 


Safián
07. 06. 2021
Dát tip

Kamamuro, jak říkáš ve svém komentu. Je to těžké. Taková malá Nedokončená nebo spíš Nezačatá. Zaujala mě tvoje poznámka o verši narvaném sémantikou. Proč takové nenapíšeš. To by mě zajímalo. Cesta je vyšlapaná. Stačí po ní jít a přidat nějaký ten krok.


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

UVM - BTW mě se zas líbí nejvíc verš poslední, ale/protože je strašně překombinovaný. Já hodnotím kvalitu poezie podle toho, kolik sémantiky autor narve do jednoho verše, podobně jako se do kufru dá nohama našlapet neomezené množství fuseklí a trik, když pořádně zaberete!


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

Tak jo, díky moc, Ukrytá. Ještě ti napíšu tu hezkou básničku jako projev díků, jen co dopíšu Ťapšlapa!

I tys mi zvedla den z mandlí, myslel jsem, že jsem zas nechtěně pohledem zamordoval nějakou křehinkou vílu, ale vše se v dobré obrátilo, víla je naživu, a vesele štěbetá!

Ejchuchů!


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Kočkodan - už jsem jí napsal, omluvil se jí, nabídl smazání, případně reparační báseň na nějaké veselé, slunečné téma. To by mělo stačit. Dál se odmítám užírat výčitkami svědomí, jdu psát Ťapšlapa, ať to do večera stihnu.


Kočkodan
07. 06. 2021
Dát tip

 

Jak uz naznacoval mrkajjící emotikon, tak nejsem dílkem zhrozen. Ci neco podobného. Osobne si tipuji, ze ani kolegyne a jmenovkyne v prípade prectení nezbledne nebo nezrudne a nevychrlí sérii polohlasných nadávek na tvou adresu.


Kamamura
07. 06. 2021
Dát tip

Nojo, to je ta potíž, když píšete, ale úplně přesně nevíte (kdo ale přesně ví, že). Nicméně, mazat to nehodlám, pokud mě o to  ona osoba sama nepožádá explicitně (policy), pokud požádá, smažu to hned a bez řečí, maximálně jsem ochoten se omluvit, tobě, Kočkodane, tobě, blacksabbath, komukoliv, omlouvám se, jsem ten, který sem, jiným být nedokážu, přes to vlak nejede. Kdyžtak mi dejte BAN. Čau!


Kdyby někdo nevěděl.......Tokamak je zařízení, vytvářející toroidální magnetické pole, používané jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu.....čili podle mně ....fantasmagorie........určitě ji nemá...naše něžná-ukrytá v máku..... jak z praku...tady to vypadá na přísloví...."podle sebe soudím tebe......napiš pro ni něco laskavějšího.....

beru jen první a poslední strofu......


Kočkodan
07. 06. 2021
Dát tip

 

S dotazem sem zalétám:

Copak řekne Markéta?... ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru