Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ON A ONA aneb MÍSTO ŠÍPKU

16. 06. 2021
15
34
993

ON A ONA aneb MÍSTO ŠÍPKU

Je květen, krásné jarní počasí. Svítí slunce a květy rostlin už rozkvétají. Není zima. Vítr pohupuje listy ze strany na stranu. Klimbá právě těmi, které patří šípkovému keři. Přesněji tedy dvěma těmto keřům. Jsou asi dva metry vysoké. Mezi nimi se náramně vyjímá dřevěná lavička. Je stará, zchátralá, celé posetá lišejníkem... Tato lavička je ale výjimečná. Je tak perfektně schovaná, že ji žádný kolemjdoucí jen tak nenajde ani nezahlédne. Také je unikátní v tom, že se na ní schází pořád dva stejní lidé. Ano, On a Ona. Je to jejich “Místo šípku”. Tak tomu říkají. Je to proto, že šípek je jejich symbol. Nejen proto, že jejich lavička sídlí u šípkových keřů. Šípek je malý a křehký jako jejich láska. Když si ho vezmete do úst, je kyselý a trpký jako... Je léčivý. A to je to, proč ho oba mají tak rádi. Vždy, když spolu tráví čas, uzdraví je to. Cítí se jako znovuzrození. Vidí tu tvář, na kterou čekali celý den. Najednou se zastaví čas. Jsou šťastní, že mají právě tuto chvíli pro sebe. Jen On. Jen Ona. Čekali na ni celý den. A tak tu sedí a jen si ji vychutnávají. Nemohou se jí nabažit. Ví, že je určena pro ně. Mlčky sedí. Jen se prohlíží. A nic...

Ale není to tak. Není to zamilovaný pár z příběhu Petr a Lucie, který by viděl všechno růžově. Oni jsou jiní... Jejich symbolem je šípek, právě pro jejich důvody, které doopravdy mají. Jsou v nich. Někde hluboko tam někde budou. Žijí ale jinak, po svém. Jak?

Květnová neděle se prolíná do odpoledních hodin. Mezi šípkovými keři má své místo lišejníková lavička. Je to to jejich Místo šípku. Schází se tady každý den. I dnes, v neděli. Vedle lavičky je tmavě zelený odpadkový koš na psí výkaly. Tito dva psa ale nemají. Tak proč ale chodí na místo, kde je koš na výkaly?

Vpravo sedí On.

Má oválný hodně snědý obličej a na samém povrchu hlavy je jen čisto, žádný šedivý vlas - jen lysina, pleš. V uchu zlatou náušnici. Je mu patnáct let. Má zapadlé tmavě hnědé oči a nos velký a kostrbatý. Uši vytvarované jako Babiš. Ty na něm Ona doslova nesnáší! Na rukou se tvarují bicepsy, které se mu nádherně formují pod černým obepnutým tričkem. Na něm má černou bundičku s nápisem BAD BOY, která mu končí až pod koleny. Na nohou, jak jinak, než černé rifle, které drží velký řemen. On je totiž trošku vyzáblý. A také černé tenisky ADIDAS s velkými tkaničkami, o které se málem přerazil, když šel na Místo šípku. Vzal si s sebou reproduktor, miluje rap.

Kdyby ho Julča viděla, tak by protočila panenky a řekla: „Zase jeden ze sta kluků, který vypadá úplně stejně jako všichni ostatní. Uplé tričko, uplé džíny a ještě mu chybí růžová neskutečně dlouhá mikina. Ho by si od ostatních nepoznala.”

Vlevo sedí Ona.

Má dlouhé černé vlasy, které si vyčesala do culíku. Na snědším obličeji jí svítí velké tmavé oči, dlouhé umělé řasy a černé huňaté obočí. V uších velké stříbrné náušnice ve tvaru kruhu, které se jí dotýkají ramen. Oblékla si bílé tílko, pod kterým se jí vyjímá její větší poprsí. Přes to má krátkou černou bundičku. Po bocích obtáhlé černé legíny a černobílé tenisky s velkým bílým páskem značky VANS.

Ona je kus patnáctileté holky, žádné brčko.

Na Místo šípku s sebou přinesla pár energetických nápojů MONSTER. Na rukou má dlouhé gelové nehty. V nich svírá dvě krabičky těch nejlevnějších cigaret a žvýkací tabák. „To nesmí chybět!” řekla si.

Na Místě šípku sedí On i Ona. Mezi nimi je reproduktor, ze kterého hraje nějaký český rap. Oba ho mají rádi a zpívají si do něj o sto šest. „Dáš si Lift?” křikne po něm Ona a podá mu žvýkací tabák.

„Jo!” odpoví jí. On i Ona ho dají po chvilce mezi ret a dáseň a začnou hlasitě žvýkat. Vítr fouká, slunce svítí a Ona najednou flusne na chodník a řekne: „Proč sis nechal vyholil hlavu? Vypadáš jako blbec.”

„Ale... to víš, sázka o cíga,” poví On.

„Ajo, tak to Tě omlouvá,” řekne Ona a pousměje se. „A máš je?”

„Jo, Ježíš,” řekl otráveně a protočil oči.

„Tak dej, dáme si.” Jako na povel jí hned krabičku podal.

„Tady máš oheň.” vzal zapalovač a podal jí ho. Rap nahlas hrál, kouřili, z cigaret čmoudil dým a On najednou vzal nápoj MONSTER a poví: „To mě snad nakopne,” a otevřel ho. Oba smrdí od kouře. Ve vzduchu se míchala vůně parfému a dýmu. „Proč by Tě to mělo nakopnout, jako?”

„V partě je teď nová holka,” pověděl opatrně. „Jarmilek prý kvůli ní přestane pít a kouřit,” řekl s hrůzou.

„Jo, to už tady bylo... Přece pamatuješ, jak to zkoušel Jarmilek i ty na mě. Jak jste mi naslibovali, že přestanete kouřit, žvýkat Lifty... Ale lepší je si vybrat někoho, kdo mě zásobuje. Viď?” odpověděla mu a začala se smát od ucha k uchu a popotáhla z cigarety.

„Co vlastně říkáš každý den doma?” vyptával se jí.

„Říkám, že jsem byla u táboráku,” odpověděla a oba se popadali za břicho, jakou to senzační výmluvu Ona vymyslela.

Až je to přestalo bavit vytáhli mobil a na nějakou dobu se odmlčeli.

Začalo se smrákat. Šípky se začaly stahovat k sobě. Vítr fouká více. Mají štěstí, že Místo šípku není na veřejném místě, protože jinak by jim ten český rap u lidí jen tak lehce neprošel. Ani jeden nemluví. Sedí s mobilem a jen hýbají palci. On dlouhým palcem se záděry a Ona tím s gelovými nehty. Oba popíjí, houpají nohama a nahlas jim hraje reproduktor. Najednou Ona řekne: „Miluješ mě?” Nic se neozve. Proto se ho ještě jednou a nahlas zeptá: „Miluješ mě?”

„Sorry, teď nemůžu,” poví.

„Tak miluješ mě, miluješ mě?” naléhá na něj.

„Jo, jasně. Co mi jiného zbývá,” odpověděl si jen tak pro sebe. Naštěstí to neslyšela, a proto, aby získala Jeho pozornost, ho vzala za jeho frajerskou bundičku a obklopila ho celého polibky. Náležitě jí to oplácel...

Mají doopravdy On a Ona šípek v sobě?


34 názorů

Dobré poledne! Určitě mrkni, budu moc ráda! A když přihodíš i nějaký ten koment, tak bude ještě radši :)

Těším se, pěkný den!


ALFONS
22. 07. 2021
Dát tip

I já děkuji. Měj se fajn. A jakmile mi to čas dovolí, pročtu i tvá další díla. 


Alfonsi, přeji dobrý večer! Je to přesně jak píšeš :) Moc mě těší, že se líbilo! Děkuji za zastavení, tip a Tvou stopu zde. 

Měj krásný zbytek dne plný snů! Pápá.


ALFONS
21. 07. 2021
Dát tip

Genius loci kontra realita. Super. 


Zeanddrichu, ahoooj! Není zač :) To já děkuji, že si věnoval čas ještě dalšímu přečtení a komentu.

Teď nevím, jestli je Tvůj druhý odstavec lichotka, ale snad ano :)

Je pravda, že každý vztah je jiný a my do toho nemáme co mluvit, ale pozorovat a psát, vymýšlet je určitě povoleno :)

Krásný zbytek pondělí!


*„do toho vztahu" mělo být napsáno na konci mého komentáře:)


Díky za e-mail,..., přečet jsem ještě znovu, velice pečlivě:).

Je to velice hezky popsané (rozepsané); - takhle hutně napsat o něčem, co je pro většinu mužů jemné jako pavučina, ..., může jenom ..holka:)

(( ...)).

Zde dole na Zemi (a jinde tomu patrně nebude jinak:) ) je mnoho druhů vztahů; - dalo by se spíše řící, že je přesně tolik druhů, kolik je těch vztahů :). Pokud je nějaký vztah v nějakém smyslu slova pro obě osoby i léčivý (v určitém smyslu slova, v určité vrstvě je ale, myslím si, léčivý snad úplně každý:) ), pak my další lidé,..., my zvenčí, nemáme do právo moc vrtat, řekl bych :)

(( ...)).

 

 


Dobré dopoledne, Jamardi! Vymazala jsem velká písmena u zájmen, jen jsem tam nechala On a Ona - tyto bych chtěla totiž zachovat. Smazala jsem: Jeho, Její atd. 

Je možné, že je to nějaká karikatura...

Pěkný den!


Jamardi
28. 06. 2021
Dát tip

Vidím, že velká písmena u zájmen tam máš. Mně to připomíná zamilování polozblblé německé dívky do židovského chlapce.  Schází se tajně za keřem, neví, nakolik je to láska a nakolik revolta proti zákazu a současně má v sobě vypěstovaný odpor, že má TO jako ON (pardon ONI).

Lidi tenkrát po krizi zchudli, cítili nejistotu a tak se bavili: Karikatura, která se objevovala před válkou.


Já Lucie píšu...
28. 06. 2021
Dát tip 8hanka

Hanko, dobré ráno! Díky moc za návštěvu a zastavení!

Podle mě, je Tvá reakce přirozená a ne sobecká, protože tento způsob rozhodně není žádoucí, ale existuje. Nejspíš se to odvíjí od rodin, jak vyrustají, jestli jim je tam dobře a vlastně dost často i to, jestli dostávají dostatek lásky, pochopení, důvěry od rodičů...

Jestli je to pouze hraní si na lásku? To já nevím, musela by ses zeptat jich :)

Přeji Ti nádherné pondělí!


8hanka
27. 06. 2021
Dát tip

veľmi pútavo napísané, má to atmosféru... priznám sa, som sebec, prvé, čo ma napadlo - ako dobre, že takto nežijú moje deti ...

ako to asi vyzerá v ich rodinách...

aj takto vyzerá láska...či len hranie sa na lásku?


Zdravím, K3! Díky za přečtení a reakci! Jak píšeš, šípek se k tomuto páru skvěle hodí, právě pro trpkost ale i krásu... 

Přijde mi, že velká písmena (On a Ona) nejsou tak špatná, ale chápu :) Stejně tak i názor na zmíňku o Babišovi.

V povídce je symbolů až až... Pro mě to není jen tragédie, ale takové obecné vyzobrazení lásky, která tu mezi námi je. Možná je tam moc otázek a málo odpovědí... Ale já odpovědi poskytnout nemohu a především nechci, protože já je sama nevím a myslím, že právě to dělá tu myšlenku, která je zde dost podstatná.

S názvem by se dalo hrát :)

Přeji krásnou neděli plnou krásných maličkostí!


K3
26. 06. 2021
Dát tip

Koukám na ten název. Mě by docela stačilo Místo šípku nebo šípků:).


K3
26. 06. 2021
Dát tip

Já se přidám. Šípkové keře jsou trnité a mají kyselé plody, ze kterých se dá levně vyrobit opojné výborné víno. Krom toho jenom jen tak mimochodem hezky kvetou, ale zase rychle odkvétají. To vše se odráží i v těch dvou postavách. Příměr fakt originální, to je na povídce asi nejcennější. Velká písmena se mi tam taky nepasují a zmínka o Babišovi to kazí. Já ho nemám rád, ale tohle vyjádření je urážlivé. Povídka má být asi symbol znázorňující určitou, dost početnou skupinu životních ztroskotanců. Působí to, alespoň na mě jako tragédie. Únik z něčeho špatného do ještě horšího. Bezvýchodného. Vidím tam ale taky trochu i toho hezkého kvetoucího. Je dobře, že to bude v PM.  


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Díky. Volám Prózu měsíce :-)


Janino, určitě! Moc děkuji :)


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip

Ráda bych nominovala tuhle povídku do Prózy měsíce, pokud tedy bude Lucie souhlasit :-)


Já Lucie píšu...
20. 06. 2021
Dát tip Gora, annnie

Zdravím všechny! Omlouvám se, že na vaše odezvy, přečtení, tipy a zastavení děkuji až teď... 

Goro, moc si vážím Tvé pochvaly! Máš pravdu, zájmena s velkými písmeny nejsou nezbytně nutná, proto jsem je přepsala na malá. Těší mě, že se Ti líbí můj popis, že sis atmosféru dokázala představit a nejvíce, že to v nímáš jako můj další zdařilý pokrok :)

Kočkodane, tak tady jsi určitě neprudil :) Já bych to tam mezi nimi také nevydržela, takže Tě naprosto chápu... :) P.S. Ani rap není nic pro mě, hehe. 

Sidneckiji, jeee, vítám Tě tu u mě! Jsem ráda, žes ke mně zavítal a pokochal se mou povídkou. Děkuji za koment, který mě moc potěšil! Jestli Tě mé psaní nadchlo, tak mrkni i na mé předešlé texty, budu ráda :)

Jamardi, tak teď už se Ti to bude líbit jako celek, jelikož jsem tam dala malá písmena :) Mé otázky na konci jsou spíš uzpůsobené k zamyšlení, možná trošku řečnické, takže není nutné na ně dokázat odpovědět, ale je super když vidím, že nad nimi dokonce i někdo přemýšlí :) Chápu, že si to za tak krátkou povídku nemohla poznat, a proto Ti píši toto, protože jestli ho mají, to nevím ani já...

Blackie, díky, že ses stavila! Jeee, jsem moc ráda, že se Ti můj popis líbil, protože mně také :) K ostatnímu se vyjadřovat nemusíš, chápu...

Majaksi, moc si vážím Tvé reakce! Já Tvůj koment také pojmenuji parádou :)

Lastgaspe, jooo, to by mohlo být zajímavé a to bychom teprve viděli ty rozdíly :) Majuksule už jsou pryč. Díky za přečtení!

Alegno, moc děkuji! Já chválím, že ses pozastavila nad mou psací chvilkou :)

Aleši, Aleši... :) Zachtělo se Ti vzpomenout si na Maturitní večírek, já si ho budu muset asi přečíst :) Ale jsem ráda, že jsem Ti mohla vnuknou asociaci!

Dievča, děkuji moc, že ses se mnou podělila o kousek své příhody. Máš naprostou pravdu, každý má něco, jiný šípek a každý ho má v sobě jinou mírou. Je to tak, ale je my právě těchto dívek líto...

Vesuvanko, juuu, to mě těší, že se líbilo! Moc díky za pochvalu a tip :)

Má písmáko-matko (annnie), ahoooj! Ooo, jsem ráda, že mé pokroky pečlivě zaznamenáváš a jsi při nich ;) Mám také radost!

Janino, děkuji, že sis dala práci s komentem, který je pro mě hodnotný. Máš pravdu, kdybych za "šípek" dala "nezralé maliny" mohly třeba nakonci povídky dozrát v jejich lásku a hodilo by se to k TD. Ale já bohužel nevím, jestli by stihly už tak rychle dozrát... Takže asi proto jsem raději zvolila šípek, který je povětšinu trpký. Ale také věřím, že jednou tak trpký nebude, protože náznaky těšení se by mohly něco znamenat :) Opakující se slovo "má" už jsem také obměnila, díky za upozornění!

Přeji krásný večer a zase někdy příště na čtenou!


Janina6
19. 06. 2021
Dát tip

Originální. Klidně to mohlo být i k dnešnímu tematickému dni Den malin nezralých :-) Pěkně jsi vystihla, že to, čemu se dneska říká láska, nemusí vypadat na pohled tak něžně a romanticky, jak si lidi většinou představujou. Je samozřejmě otázka, jestli tohle láska je. Píšeš, že se na sebe celý den těšili - a pak tam většinu času sedí a každý čučí do svého mobilu... Ale je z toho znát, že se tak nějak potřebovali navzájem, tak možná z toho časem i nějaký silnější cit vyroste.

Napsané je to pěkně, měla bych sice pár připomínek (např. v popisech hodně často používáš slůvko "má" - třeba v odstavci "Má dlouhé černé vlasy, které má učesané..." atd. Občas se tohle sloveso dá něčím pro pestrost nahradit. Třeba nosí učesané místo má. Oblékla si místo má...) ale to jsou drobnosti. Četlo se to skvěle.


annnie
19. 06. 2021
Dát tip

Lucie! Výborně!!! Významnej posun ve tvý práci!!! Velmi velmi dobře napsaný! Mám opravdu radost. Tip!!! a.


vesuvanka
17. 06. 2021
Dát tip

Lucko, pěkně a barvitě napsané, také mě zaujala metafora se šípkem, TIP


dievča z lesa
17. 06. 2021
Dát tip 8hanka

u nás na dedine v parku posedávajú na lavičkách nerómske deti ... každé jedno si nosí v srdci od svojho narodenia za hrsť kyselkavo-trpkých šípok ... pokoj v rodine je dnes vzácna zálezitosť ... spomeniem príklad z odpozorovaného 

u susedov mali  trinásťročnú Janku ...  odkedy začala dospievať (fyzicky - narástli jej prsia) otec sa jej vulgárne slovami najvyberanejšími dennodenne vyhrážal, nech sa opováži otehotnieť ...  mama sa len rozplakala a keď nebol doma, zapíjala to vínom ... Janka bez problémov zapadla do nevhodnej lavičkovej partie ... dnes má tridsať, nedávno som sa spýtala susedov, ako sa jej darí ... a oni sa pochválili, že čaká svoje prvé dieťa 

ako tam posedávajú na tých lavičkách, každý so svojou špeciálnou zásobou šípok, rada sa na nich usmejem ... ak sa dá, hodím reč hoci o počasí ... oni úsmev oplatia, sú len obití životom a čosi im chýba ... raz ma jeden z nich oslovil, či neskúsim (mám 60) ...  povedala som, že ešte som to v živote neskúšala a tak to hádam vydrzím až do konca života ... a on, že DOBRE


vybavila se mi povídka Maturitní večírek od Šimka a Grossmana:

"...Jedničkář Mícha, který byl vždy vzorem slušného chování a jehož nejvulgárnějším výrazem bylo úsloví "Jdi mi k šípku", připíjel personálu vinárny vodou z květin a dožadoval se příchodu nájemných děvčat. Také ostatní premianti zapoměli na dobré mravy..." 

 


Alegna
17. 06. 2021
Dát tip

chválím přiblížení vnímání života mladých


lastgasp
17. 06. 2021
Dát tip

Aktuální svět adolescence? Zajímavéby by bylo srovnání před dvaceti lety a za dalších dvacet let. Poznámka k majuskulím, zde opravdu ruší.


Luci..musím tě pochválit....pěkně jsi si vyhrála s popisem...úplně to vidím......(k trávení času těchto mladých lidí se vyjadřovat nebudu)...*/**************************


Jamardi
17. 06. 2021
Dát tip

Mně by se taky líbilo, kdyby byla zájmena psaná normálně malým písmem. Básníci sice občas toto dělají a nikdo jim to nevyčítá, ale mně se to nelíbí ani tam.

Ptáš se, jestli mají doopravdy v sobě šípek? Viděla jsem něco trpkého a nějaké trní, ale jestli doopravdy šípek, jak to mám poznat z tak krátké ukázky? A co oni ví o šípku a co ví o sobě? Jenže jsou mladí v vyjádření "trochu šípek" nebo "možná šípek" jim asi nejde z pusy. Líbí se mi, jak jsi popsala uvažování mladých lidí.


Sidneckij
17. 06. 2021
Dát tip

Dobrý opis mládeže a páči sa mi kontrast s prvým párom.


Kočkodan
16. 06. 2021
Dát tip

 

Luciňátko, nemusíš se bát, že na tebe zařvu: „Tak s takovým dílkem jdi k šípku!“ Trpěl bych, jen kdybych tam jako třetí hačal já – rap většinou  není hrnkem mé melty, ale hlavně by mne deptal retkový kouř. To je však čistě hypotetické, lavička patří mládí a určitě nebudu vopruzovat.


Gora
16. 06. 2021
Dát tip

Metafora se šípkem je objevná, zajímavá. Dobře vybraný námět, uvěřitelný.

Lucie, jestli mohu podotknout - velká písmena Ona, On dejme tomu, místo jmen, ale Mu, Jí, Ho již v textu docela ruší a nemá podle mě opodstatnění.

Popisy docela fajn, to o Babišovi bych vynechala, ale ani by ani nebylo nutné psát, že hrdinové mají snědší pleť. Tys je totiž popsala tak dobře, že jsem si představila  situaci se vším všudy. A ono to nakonec vlastně není důležité, jde prostě o mladý pár.

Mně se to velice líbilo, když vezmu do úvahy, že nepíšeš moc dlouho a kolik ti je, tak to vnímám jako krok kupředu!


Bixley, je to smutné, že to tak chodí... Teda ne ve všech případech, ten můj jsem si trošku přikrášlila, jak to tak bývá :) Jsem ráda, že se líbilo... V popisu jsem si vyhrála, tak jak to mám ráda :)

Díky za tip na opravu! 

Přeji krásný večer a moc děkuji.


bixley
16. 06. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Tak to - asi - mezi dnešní mládeží chodí. Říkám asi, protože s ní nejsem v kontaktu. Hezky popsané prostředí i postavy. 

 

Pokud je to celé psané spisovně (tedy v řeči autora), dala bych ram palci, ne palcema.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru