Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Vrtiška: Záhada Monacké dámy

25. 06. 2021
14
27
815
Autor
Aru

Pan Vrtiška se probudil, měl klidné sny jako obyčejně, protože odhaloval jednu záhadu za druhou - úspěšně. Už už chtěl vyřešit záhadu vykousaných Lužických hor, kterou kvůli její komplikovanosti řešil s polským protějškem Jerzym Więrtiszkou. Část Čechů osnovala bleskově přepadnout Lužici, rozkládající se historicky jak v Německu, tak Polsku v kooperaci s kolegy chystajícími se vtrhnout do polského Kladska a obě území zajistit vozíky, prostředkem se kterým měli Češi úspěch a jak všichni víme, tuto taktiku vymyslel ještě před husity Henry ze Skalice, kterou úspěšně sám na vozících vyplenil a vypálil.

 

Ale - ve vyprávění musí být vždy nějaké to ale, aby se příběh zaškobrtnul a nepokračoval v dobrém nakopnutí, (boji na vozících) - to už dorazil pošťák Mirek Spímrádzachůze a zvonil Vrtiškovi na zvonek.

"Ci, cilililili, lilink, otevře ty dveře konečně někdo?" Vyzváněl zvonek u domovních dveří.

"Dobré ráno, jste Jiří Vrtiška?"

"Ano, máte pro mě nějakou záhadu k vyřešení?" Lačně se zeptal Jiří a zvědavě obhlížel pošťáka ze všech stran a měl neodolatelné nutkání se mu hrabat v brašně a záhadu tak okamžitě vyřešit.

"Ne, mám pro vás dopis, je do osobních rukou, nebo jak se to správně říká," zívnul si pošťák a začal se opírat o futra, "tady mi to podepište."

 

Když se pošťák odplížil a ulehl do nejbližšího keře, (vysilující je řemeslo doručovatelské) Jiří se vrhnul roztřesenými prsty na dopis. Byl růžový a voněl, no ano, po růžích. Jiří by řekl, že už to je záhada, ale to se mu zatrhlo, takže jen otevřel pusu na prázdno. Bytem se linula příjemná vůně, až z toho jezevčík hepčíknul.

"Kých," dodal Ferda.

 

"Tak se podívejme, kdo mi to píše," prohlásil Jiří, který se dosud neoblíkl a byl v pyžamu s kachničkami, kombinovanými s malými čuníky s křidýlky. Vzal do ruky starodávný nůž na dopisy. Dostal ho, když vyřešil záhadu jednoho měšťana, který si stěžoval, že už 300 let má strašlivou chuť na krev a musí proto přepadávat lidi ze svého města Strašnic. Vrtiška opět záhadu vyřešil a poradil ctihodnému občanovi, ať jde studovat na učitele, kde může pít svým žákům krev beztrestně a ještě mu za to budou platit. Dopis psala žena.

 

"To je tedy záhada!" Mrknul Jiří šibalsky tam, kde tušil odkud se odvíjí příběh.

"Drahý Jiří," stálo v dopise krásným psacím písmem, "doslechla jsem se o vašich záhadologických schopnostech. Potřebuji nutně Vaši asistenci."

"P.S. V pyžamu raději nejezděte. Monica Nevěrná."

"Óóó," divil se Jiří, na obálce byla Monacká adresa, "tak tedy zahraničí, Ferdo, sbal si misku, jídlo a hračky, vyrážíme do Monaka."

 

Jiří se dal do kupy, učísl se, oholil, ošplíchnul se v neckách v kópelce a z dlouhé chvíle si při čistění zubů bafal ze své oblíbené lulčičky. Ferda s vyčítavým pohledem s brašnami na sobě po stranách seděl připraven u vchodu. Konečně se Jiří (ne Ferda) oblíkl, v baloňáku mu to moc slušelo a vůbec nevypadal jako ti úchylové v parku. Baterka v Nokii ukazovala 69% nabití. Nasadil si buřinku, do vycházkové hole v podpaží vsunul brašnu a v druhé ruce měl deštník. Jezevčík mu ještě v rychlosti flusnul na lakýrky, aby se mu leskly. Tak vyrazil po boku Ferdy směr Monako, tedy k nejbližšímu nádraží, protože se letadel strašně bál, od té doby, co na své dvoubarevné televizi zhlédl Letecké katastrofy.

 

Jiří se řítil místní lokálkou, která jela, no určitě dobrých 15km/h., protože zodpovědný strojvůdce Karel Čumímvšudemozně ji nechtěl nechat přehřát, ostatně už koukání po holkách v krátkých sukénkách ho stálo dost úsilí, aby zbrocený potem divokou jízdu sám ustál. V Dojčgermánlandu přesedl na o dost rychlejší vlak, ale zase nebylo na co se koukat. Místní strojvůdci raději počítali pražce na kolejích, až jim z toho oči tikaly. Tzv. železniční tik je smutná nemoc strojvůdců věnujících se přílišnému řízení Mašínkolomotivy. Vrtiška trochu zabloudil do Švýcarska, když se pokoušel vysvětlit, že jede do 'Montyho Karla.' Tuto nejapnou část plnou alpských omylů raději přeleťme přes hřebeny hor, aby Vrtiška už déle necestoval, přece jenom, už je tak trochu unavený a nevzal si ani dost tabáku na tuto Hannibalovu cestu.

 

Konečně byl Vrtiška na udané adrese, šeřilo se a Jiří pociťoval zvláštní napětí v kalhotách, které ho upozorňovalo, kam se asi tato záhada bude ubírat. Zazvonil, zvonek měl evidentně francouzský přízvuk a trochu napoleonský komplex. Rozrazily se dveře a v nich byla Monica, sexy třicátnice v dost odvážných rudých šatech, (dospělejší čtenář si může odmyslet spodní prádlo).

 

"Můj záhadologický zachránče, zde je ta záhada a manžel není doma," mimochodem, což nevysvětlovalo, (nebo ano?) proč byly na stole skleničky s vínem, 'nějaké jídlo k večeři' a zapálené svíčky. Sedli si tedy ke stolu, Monica hltala celou dobu Jiřího očima a když dojedli, vrhla se na něj jako šílená roztoužená lvice a strhala z něho nelítostně šaty, (hlavně Colombovský baloňák.) Tušíte správně, Monica byla šílená nymfomanka a Jiřího tato záhadná žena stála bezmála celou noc, než padl vysílením na postel po bezpočtu čísel, (po třetím ztratil přehled). Ferdovi nezbylo nic jiného, než aby si zacpal uši, aby jeho psí dušička neutrpěla psí šok. Záhada je tedy vyřešena, myslel si usínající Jiří a nezapsal to ani do deníku, hrůza!


27 názorů

Aru
21. 07. 2021
Dát tip

jo, Monica z Monaka :)

a taky si rozšířil obzory v oblasti žen :D

díííky ;)


Aru, Aru, no toto :) Jsi šprýmař na jedničku! Jak tak koukám, tak pan Vrtiška si rozšířil obzory v oblasti záhad!


Aru
25. 06. 2021
Dát tip

než se rozepisovat s popisem, tak jsem jim dal vystihující jména, včetně Monicy Nevěrné :) a shoda s Monakem není náhodná :D

děkuju vesuvanko ;)


Aru
25. 06. 2021
Dát tip

máš pravdu Jani, ta věta je totiž několikrát předělaná a takhle to dopadá, byla ještě míň srozumitená, opravím ;)

ztřeštěný to je, nápady se přímo řinuly, např. mluvící zvonek není chyba :D

děkuju moc Jani ;)


vesuvanka
25. 06. 2021
Dát tip Aru

Pěkně a vtipně napsaný příběh. Rozesmála mě i jména pošťáka Spímrádzachůze a strojvůdce Čumímvšudemozně :-)))


Janina6
25. 06. 2021
Dát tip Aru

Ejhle, kam až se nám Vrtiškovy záhady ubírají... Je to trochu ztřeštěné, ale vtipné, prostě aruovské :-) Akorát bych navrhovala malou opravu ve větě "Už už chtěl vyřešit záhadu vykousaných Lužických hor, kterou kvůli své komplikovanosti řešil s polským protějškem" - dala bych "kvůli její komplikovanosti" (té záhady). Takhle to vypadá, že komplikovaný byl Vrtiška. A nepiš mi zas, že to tak máš schválně :-)


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

já tam musel dát lechtivější scénku, nemohl jsem si pomoct :D

jo, vrtiška je dobrej materiál, tak záhady jsou mu denním chlebem, už je na tom závislý a Ferda je super společník, klidně by se mu mohl dát i větší prostor, ale na to už nezbyl prostor :D bylo by to tak třikrát delší, kdyby Ferda mluvil :D

děkuju Jamardi ;)


Jamardi
24. 06. 2021
Dát tip Aru

Tak na začátku se mu záhada líbila. Konec byl sice vyčerpávající, ale jak by to celkově zhodnotil, těžko říct. Není pan Vrtiška chorobně zvědavý?

Hledím, jak si každý to svoje povolání užívá. :)

 


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

náš psíček, mimochodem jezevčík nosil v zimě a v dešti kabátek, brašničky tehdá nebyly, spíš se nosil on, když byl uťapkaný :D

fantazie, ta jede, ale no musím říct, že používám doping u takovýchto delších psaní, totiž kafíčko - dřív jsem ho vůbec nepil, takže má na mě silnější účinek


Aru
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

děkuju moc iví, detaily je to co dělá psaní zajímavějším, ale zase se nesmí předetailovat : D

popis záhadologa, jen jsem použil povinnou výbavu, teda až na to pyžamo a lakýrky :D

polský záhadolog byl původně vlastně příbuzný, ale sešlo z toho, to se tak v rodinách stává :D a Henry je skutečná herní postava :D


Evženie Brambůrková
24. 06. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Nebudu to pokoušet, stačil mu zimní kabát, ve kterém vypadal jak srolovaná pikniková deka. 

Fantazie na blbiny máme pořád ještě dost, že?


blacksabbath
24. 06. 2021
Dát tip Aru

Kladně hodnotím popisy jednotlivých postav!!!!....pošťáka, strojvůdců a polského protejška Więrtiszku...(slovenský kolega tady již také byl a zajímavý by byl i madarský kolega):-)))....vyčerpávající popis oblečení pana záhadologa i Ferdy.....ho ouplně vidím s těma brašnama:-)))))..Vrtiška měl hůl i deštník, buřinku...baloňáK!!!...ten je veledůležitý.....zádada "mládeži do 15 nepřístupná"...vyřešena....je mi těch dvou skoro líto:-)))))....

shrnutí:...Arůůůůů.....hezky jsi si pohrál j jednotlivejma postavama

aaaa snad měli sílu...Vrtiška i Ferda.... vrátit se do vlasti...ještě jich bude určo potřeba k vyluštění dalších záhad


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

tak ono to fakt existuje :D ale nejsou kožený, jak měl Ferda :D


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

psí brašny jsem nehledal, ale na zádech je spojuje popruh a dole se to dá zapnout, určitě by ti to nějaký šikula vyrobil, když si to Ferda sám nasadil a zabalil si do toho věci ;))

děkuju moc Evži, po delší době výbuch fantazie :D


Kde se dají sehnat psí brašny? Bilbo už ten vyčítavý pohled má, tak aby měl lepší důvod.

Krásně jsem se pobavila a ty postavičky jsou super. :-)))


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

ano, byla to dost vyčerpávající záhada, určitě by si měl odpočinout, pokud ho Monica pustí :D

děkuju dievča ;)


dievča z lesa
24. 06. 2021
Dát tip Aru

táto záhada by mohla mať pracovný názov Záhada opakovaného pátrania ... originálny je postup práce aj spôsob odhalenia ... pán záhadológ po vyšetrovaní do úplného vyčerpania by si zaslúžil pár dní dovolenky a psík Ferdo tiež*


Aru
24. 06. 2021
Dát tip annnie

ale já jsem bez úplně sekretářky, redaktora, i majordoma :D

šák já to neřeším, co jsem opravil je opraveno, to ostatní je na příštích generacích, aby se s tím popraly ňják :D


annnie
24. 06. 2021
Dát tip

Ale co... to neřeš. Koneckonců to je práce redaktora, popřípadě sekretářky, nikoli spisovatele :)


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

kujůůů annie, možná je ten název blbě M/m, ale kašlu na to :D


annnie
24. 06. 2021
Dát tip Aru

:) :) :) Tip a.


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

ale, ale, nevěděl jsem, že Kočkodan je takový hřebec a ještě znalý světa žen :D


Kočkodan
24. 06. 2021
Dát tip Aru

 

Podobné psaníčko mi nepřišlo... no... opravdu už skoro měsíc!


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

lastgasp: jó, Vrtišku si záhady najdou samy, někdy méně počestné : D

děkuju


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

teď už je to snad opravený, dopsaný a odstavce nemají kilometrovou délku :)

díky moc bixley ;)


lastgasp
24. 06. 2021
Dát tip Aru

Také rád řeším záhady, ale Vrtiškovi mohu jen závidět. Ferda to s ním nemá zrovna lehké.


bixley
24. 06. 2021
Dát tip Aru

Moc hezky s humorem, Aru! Líbil se mi popis pošťáka i strojvůdce, páně Vrtiškova charakteru i zálib ohledně ustrojení a navíc konečně vyřešil pořádnou záhadu!!

 

P.S. ne zborcený, ale zbrocený potem


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru