Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čeho se ještě dočkáme

24. 06. 2021
22
61
1175

Nejen pro starší ročníky, které budou mít podobné vzpomínky.

Nedávno jsme se s Olinou zamyslely nad tím, co vše se za našeho dosavadního života událo a objevilo nového a převratného. Předesílám, že mi za měsíc bude 65 a tak už něco pamatuji.

Zkuste se zamyslet s námi a přidávejte něco málo ze svých vzpomínek:

Když mi byly 3 roky, přinesl táta naši první televizi Mánes.  Babi s dědou měli takovou s malou zelenou obrazovkou, kterou museli zastínit novinami, aby tam bylo aspoň něco vidět.

Když bych přeskočila k současnosti, mohu si na televizi pustit to, co jsem zmeškala, vyhledat film nebo prostě cokoli. 

Naučila jsem se používat počítač, chytrý telefon a děsnou spoustu věcí, o kterých se mi nikdy nesnilo.

Nechávám Vám místo, nebudu přece vzpomínat sama :-)))

 


61 názorů

Dík za návštěvu.


:)


Evženie Brambůrková
03. 07. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Papiňák mě trochu děsí už od mala, ale použiji ho a remosku miluje moje dcera. Peče v ní králíky. Friťák bez oleje a mikrovlka byl super vynález.


Josephina
02. 07. 2021
Dát tip

používám občas papiňák, ale friťák a mikrovlnku ne, zatím mě víceméně minula remoska ...


Přesně tak, Janino. Je to podivná závislost, která sice život usnadní, ale příváže nás, jak kozu na řetěz. 

Když jsem šla na rande, tak to bylo ,,v půl druhé u hřbitova" a byli jsme tam. :-)))


Tak to jsme tam, 8hanko, v té Nerudovce byli spolu. Pak nás honili poliši po celé Malé Straně. :-)))


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip 8hanka, blacksabbath

Pro mě je asi největším "vynálezem", který nám změnil život, mobil. Za mého dětství byl ve vesnici jediný telefon, umístěný v takzvané hovorně v jednom z domů. Když vám chtěla zavolat třeba tetička, tak zavolala do té hovorny a někdo z rodiny, která v tom domě bydlela, vám přiběhl vyřídit, že např. v 15:00 vám bude volat tetička z Ústí. Takhle jsme telefonovali! Když jsem jela na týdenní brigádu, tak rodiče týden netušili, jak se mám. Říkali jsme si: žádné zprávy - dobré zprávy. Kdyby se mi něco stalo, tak se to dozvíte...

Dneska? Být pořád k zastižení, heslo doby. Nedovolám se synovi na mobil a jsem nesvá, nedovolám se druhý den a šílím... Pěkný bič jsme si s těmi telefony na sebe upletli...


8hanka
26. 06. 2021
Dát tip Janina6

V 60 rokoch som videla prvý raz Winnetoua - láska na celý život, počúvali sme do noci rádio Luxemburg, sused založil skupinu, nevedeli anglicky tak pesničky spievali podľa počutia z rádia, stretávali sme sa u nás, počúvali Kryla a snívali o lepších časoch, v roku 1976  koncert Hutku v Nerudovke, v   1990 Kryl na trenčianskom hrade, asi meter odo mňa spieval a rozprával, bol úžasný...v decembri 1980 na moje narodeniny zabili Lennona...a roky 1984 a 1987 príchod mojich synov, najväčší dar od života...dnes ďakujem za internet a mobily, že môžeme byť stále v kontakte... už sa nevráti chlapec z mladosti  pod moje okno a nezahrá Otázky...čo už, o pol roka 65


My měli v nádherných 70 letech skvělou hudbu a narváno. :-)


Lami
26. 06. 2021
Dát tip

Vesnické zábavy jsou.Tedy před virem byly.Ale podle odborníků, kterých jsem se ptal, je to tak na 50% stavu z 80. let.


Tak to jsem ráda, že si ještě něco pamatuji.


Jamardi
25. 06. 2021
Dát tip

Evženie, ano, je to přesně ten vysavač. 


Evženie Brambůrková
25. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa

Moc vám všem děkuji za vaše krásné vzpomínky.


Tvoje vzpomínka je krásná, TanoLarinová, a díky za ní. Poslední budka už byla rozebrána.


To je mi líto, Majaks, že se u vás nic nestalo. Tady se furt něco děje. :-)


Evženie Brambůrková
25. 06. 2021
Dát tip Marcela.K.

Diapozitivy jsou super, Marcelo, nášla jsem na chalupě i promítačku.


Ano, Hamar, měli jsme půjčený přehrávač na kazety, to mi bylo asi 24. Pak jsme si ho taky pořídili. A ty kazety byly namluvené jedním hlasem. Nejlepší byla ta známá věta z porna: ,,Au, au, spálil  jsem si pí..:" :-)))


Jasně, Jamardi, ten vysavač byl žlutohnědý, vypadal trochu jako torpédo a hadici měl obalenou takovou pletenou punčoškou. Je to tak?


I v tom je znát pokrok, Aleši. Máme i nová slova a nad některými žasnu.

Já jsem vytvořila ,,mejloviště" a je dost využívané. Tedy u nás. :-)))


To, čeho jsme se dočkali včera, bylo děsivé a je mi těch lidí moc líto.

Aspoň trochu pomoci dokážeme všichni. Děkuji za návštěvu, Musaši.


Jano, tvoje vzpomínky jsou krásné, ale ještě i my jsme si mohli hrát na ulici v Kobylisích vybíjenou a auto byla vzácnost.

Když přijel do Prahy Gagarin, byli jsme ho vítat a já seděla tátovi za krkem a mávala mávátkem.


Marcela.K.
25. 06. 2021
Dát tip

Barevné diapozitivy... čekají , ale nevím, jestli ještě funguje promítačka ;-)


Hamar
25. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Pamatuji si jako malý návštěvu takového toho VHS nomáda. Jednou odpoledne k nám přišel do bytu takový znuděný chlápek, pod paží video a v tašce pár videokazet. Zapojil video, vysvětlil ovládání, předal kazety a šel si, po náročném programu minulého dne, zdřímnout k našim do ložnice. Celé časné odpoledne jsme se s bráchou dívali na Toma a Jerryho, pak nás ještě naši nechali koukat na "Indiana Jones a chrám zkázy" a pak už poslali pryč, když se chtěli dívat na Ramba a kreslené porno. :-) Všechny ty filmy byly dabovány takovým tím jedním nevzrušivým mužským hlasem. Hezky je to ukázáno ve filmu "Slunce seno a pár facek" :-)


Jamardi
25. 06. 2021
Dát tip

Pamatuji těžký, bytelný kuchyňský robot z padesátých let a též vysavač a pračku z těchto let.

Moje babička měla nohu č. 22 a nakupovala i jako dospělá v konfekci. Též mám po ní ručně šité boty této velikosti s hodně tvrdými podrážkami. Při klepnutí o podlahu to duní.


aleš-novák
25. 06. 2021
Dát tip IQ nick, Alegna

mění se význam slov...chaty v minulém století byly stavby, chaty v tomto století jsou jen řeči...


Musaši
25. 06. 2021
Dát tip

Když jsem se včera v noci díval na Čt 24, ptal jsem se pořád dokola: čeho se ještě dočkáme?

Za podnět k založení "knihy proměn" tip.


vesuvanka
25. 06. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa, Janina6

Milí Písmáci, ani ne za dva měsíce mně bude 75 let, takže mám hodně vzpomínek a uvedu jen ty starší. Do první třídy jsem začala chodit v roce 1952. Ve třídě a ve školní družině visely na stěně fotografie Stalina a Gottwalda. Jejich fotky bývaly dokonce i na titulních stránkách čítanky a dalších učebnic.  

Vzpomínám na první televizi z roku 1954, kterou měla v  ulici jen jedna rodina. Jako děti jsme byly na televizi moc zvědavé, a tak jsme byly na chvíli pozvány a shlédly krátké filmy, něco jako týdeník v kině.

Auto bylo v ulici také jen jediné a samozřejmě, aut bylo tenkrátmoc málo (uhlí a pošta byly rozváženy pomocí koní), takže jsme si klidně mohly hrát i na silnici.  Když se auto odřelo, nedávalo se přelakovat, ale odřené místo se natřelo miniem (oxid olovnato-olovičitý Pb3O4), jako ochrana proti korozi. Minium mělo zvláštní odstín červené barvy, takže "záplaty" na autech byly nápadné. Vzpomínám na sentinely, to byla parní nákladní auta (topilo se v nich uhlím), která v padesátých letech ještě jezdila.  Pro zajímavost posílám odkaz na wikipedii, kde je i fotka sentinelu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Sentinel

Další vzpomínky jsou  na první umělou družici Sputnik 1, kterou Sověti vypustili do vesmíru 4. října 1957, měsíc poté následovala další družice Sputnik 2 se psem lajkou - bohužel lajka uhynula za několik hodin po startu. Když 12. dubna 1961 vzlétl první člověk do vesmíru, ohlásil to školní rozhlas, čímž bylo přerušené moje zkoušení z němčiny. 

TIP


Jsou vůbec ještě dnes venkovské zábavy, Lami?


Tak to máš, Aru, taky půlkulatiny :-)


Evženie Brambůrková
25. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa

Ahoj dievča, táta byl navigátor a učil  nás znát hvězdy a já to pak učila své dcery a nyní už je budou brzy umět pojmenovat i moje vnoučata.

V polovině 70 let jsem byla už na vysoké a odkládali se tam skvělí profesoři a docenti a asistanti, kteří měli nějaký problém. My jsme to na peďáku vlastně vyhráli :-))) 


Lami
24. 06. 2021
Dát tip Aru

Černobyl, Černobyl, ještě, že jsem tam nebyl - skandovalo se na jedné vesnické zábavě.Pak přijeli fízlové.Bylo mi 19.


Aru
24. 06. 2021
Dát tip Lami, blacksabbath

no vážené Písmáctvo, vlastně v mém roce bouchnul Černobyl, 2 měsíce přede mnou, tak ať je tu o jednu dobrou zprávu navíc :D:D


dievča z lesa
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

bola som sedemročná, keď prvýkrát pristáli kozmonauti na mesiaci ... práve som skončila prvú triedu a môj otec mi povedal, že keď sa budem dobre učiť a zmaturujem, za odmenu ma vezme na výlet raketou na mesiac, pretože vtedy to už bude možné 

maturovala som tri roky po podpisovaní charty a anticharty, v roku úmrtia Johna Lennona, v čase neustálej studenej vojny a nenormálnej normalizácie ... rekreačné lety na mesiac sa realitou nestali  

ALE čo sa za mladi naučíš ... a preto kade chodím, tade rozjímam o vesmíre

 


Evženie Brambůrková
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

A je to krásné si tak trochu zavzpomínat.

I já mám kuchyňský robot, který sice umí jen základní funkce, ale mám ho ráda. A při frekveci mého pečení je prostě úžasný. A pečící papír omyvatelný je ještě lepší. :-)))


Čudla
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Jsem skoro stejně starý a opravdu je na či vzpomínat. 


Alegna
24. 06. 2021
Dát tip

První počítač mých dětí se jmenoval DIDAKTIK, namísto monitoru se používala televize


Abakus
24. 06. 2021
Dát tip Aru

je dosť veľa vecí, o ktorých som snívala a splnili sa. tereraz si už dávam na svoje sny sakramentský pozor. Ako dieťa som chcela mašinu, ktorá keď niečo napíšem, zapamätá si to, aby som nemusela prepisovať do aleluja v noci a pomáhať mame s prepisovaním textov do uzávierky súťaže.  A to teda trvalo nejaké roky, než sa to splnilo. 

jeden je ešte nesplnený - navádzací pás na diaľnicu - riadenie prevezme pás a  ja už iba zleziem na konkrétnom mieste - a tých 300 km na diaľnici si môžem pospať. 

Pokrok je relatívna vec - babička mala robot z roku 1951 ktorý okrem iného brúsil nože, leštil parkety  a varil lekvár na sporáku - teda kontrolovane miešal.

Ja som vďačná - okrem iného za papier na pečenie - to je podľa môjho názoru jeden z dôležitých vynálezov, asi hneď po počítači.  A hneď  za ním asi akumulátorová kosačka - netreba meniť olej, nesmrdí a  nepresekáva kábel.


Okamžiku........co se týče strun - mně se líp hraje na ty staré....kdyby jsme nelítali do vesmíru - nebyla by díra v ozonu.....a až bude za třicet let - to já už tady nebudu:-))))

supí....tak tomu se říká pokrok:-)))))


Pořád mne fascinuje ten obrovký pokrok ta 60 let.


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Taky máme elektroauta, alektrokola, na střechách domů solární panely,... 


Děkuji za vaše vzpomínky a optimistické vize do budoucnosti.


supizmus
24. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Když mi bylo 16, měl jsem holou bradu a vlasy pod krk. Dnes je mi 37 a mám vousy ke krku a plešku jejíž sláva hvězd se dotýká :-) Svět okolo nestíhám nerflektovat


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

to je hrůza, jsem tu zdaleka nejmladší :D


Kočkodan
24. 06. 2021
Dát tip Aru, vesuvanka

 

Jelikož jsme v rodině neměli žádného prognostika či věštkyni, tak jsem prožil poměrně klidné dětství a mládí. Kdybych se totiž dozvěděl, že se v druhé polovině 90. let objeví na internetu amatérský literární server zvaný Písmák, tak bych byl nesmírně smutný, respektive vzteklý, protože bych na něco tak skvostného nechtěl ty předlouhé roky čekat.

 

 

 

Asi v roce 1967 koupili rodiče sestře psací strojek Consul (podle mě s pěkným designem). To byl mimo jiné zatraceně velký rozdíl, jestli člověk udělal chybku na něm nebo v modernější době na PC.

 

(I já přidám údaj o absolvovaném věku: 63 let a přesně 2 měsíce)


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

šak já žertuju :)

já za 30 let budu říkat, že jsem zažil Písmák :D pokud teda jako tady budu pořád votravovat svět svojí maličkostí, žejo :D


neee...právě jsme dostavěli po střechu.... glajchu.... a při vázání stuh na stromeček  jsem je viděla.... kolonu tanků  a dědy zbledlou tvář.........:-(((((


To si my, důchodce, pamatujeme moc dobře. Na to nezapomeneme.


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

tys dostala tanky, iví? :D: D


mě když bylo deset....přijely tanky..:-((((


Jasně, lupu měli taky a u televize bylo i rádio.

A po tom všem, co napsala Renata, taky přistál člověk na Měsíci. Zrovna na moje narozeniny. A v tom roce mi bylo 13.


blacksabbath
24. 06. 2021
Dát tip Aru, Lami, vesuvanka, Gora

JO!!!....u babičky jsme měli také televizi....takovou prťavou...před ní stálo zvětšovací sklo...tedy něco takového podobného.....bylo to naplněno vodou a ta časem ubejvala.....ale když se nos přitiskl až na sklo...bylo i něco vidět....a měla jenom jeden čudlík....zmáčnout a hotovo...čim jsem starší....tím mi víc jednočudlíkové přístoje vyhovují:-))))))..https://pbs.twimg.com/…jpg


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Mně bylo nedávno 62. :-)

Takže: vzpomínám na kotoučový magnetofon, posléze kazetový magnetofon potažmo vinylové desky a gramofony, posléze cédéčka

dále videopřehrávač s videokazetami, posléze DVD


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru