Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozmazlené lidstvo

26. 06. 2021
14
45
1018
Autor
bixley

Milan Lasica: Máme se tak dobře, že jsme rozmazlení, a to je velké nebezpečí a tomu se musíme ubránit.

 

Ano, lidstvo je rozmazlené. A tím i nebezpečné. Zvíře si v noci buď svítí očima, pokud je k tomu uzpůsobeno, pokud ne a v noci špatně vidí, jde prostě spát. Člověk nikoli. Musí si posvítit. A k tomu potřebuje elektřinu. Lidstvo je sice vysoce inteligentní a vynalézavé, ale už málokdy domýšlí důsledky svého rozmazleného počínání. Říká tomu ovšem pokrok.

Všimněte si, kolik toho lidstvo vymyslelo od konce 19. století dodnes, za takových sto padesát let. Auta, parní lokomotivy, letadla, elektrický proud, umělá hmota… Spoustu dalších věcí na to navázaných, tedy tratě, dálnice, elektrárny apod. A proč to všechno? Hlavně proto, aby si lidstvo ušetřilo námahu. Proč by se člověk trmácel pěšky nebo na koni či oslu, když už ve starověku vymyslel kolo a povoz a k němu nyní dovymyslel pohon na benzín, páru či elektřinu? Proč by člověk chodil po poli a ohýbal se, když má teď pluh a kombajn?

Teprve až si zamoří výfuky, zplodinami a odpadky vše kolem sebe, ubývá mu půda a přírodní materiál, začne přemýšlet, co s tím. Safra, vykáceli jsme moc lesa na dřevo. Co kdybychom začali vyrábět věci ne ze dřeva, ale z ropy, té máme dost. A je tu umělá hmota dnes obecně zvaná plast. Uplyne padesát let a plast máme všude. A opět se vynoří ta zapeklitá otázka: co s ním?

Ukazuje se, že většina plastů v oceánech jsou dnes převážně takzvané balíčky různých jídel „s sebou“, tedy plastové kelímky, krabičky, vidličky, lžičky… Začínají se vymýšlet kelímky, do kterých se bude moci nalít horká káva a pak se po vypití kávy snědí. Jak bohulibá či planetolibá myšlenka! Ale to se budou muset pěstovat plodiny jenom na jedlé kelímky! A bude další problém zajistit pole na jejich pěstování a techniku na jejich zpracování. Nebylo by lepší, kdyby lidi ty kelímky nevyžadovali a donesli si vlastní skleničku nebo láhev? Na víc použití než jedno?

Elektřina je další problém. Potřebujeme jí pořád víc. Dnes máme vše na elektřinu, hlavně počítače, které všechno řídí a ve chvíli, kdy by spadly, se totálně zastaví život. Taky máme elektromobily, elektrokola, elektro… Nic z toho bez elektřiny nefunguje. Kde ji vzít? Počet elektráren na řekách je omezený, jaderné elektrárny nám občas vybuchnou, taky kde skladovat odpad, že? Sláva, máme solární panely, slunce nám elektřinu vyrobí! Taky větrné elekrárny. Ale přemýšlí někdo nad tím, cos těmito solárními panely a větrnými elektrárnami bude za sto let? Jak je zlikvidujeme?

 

 


45 názorů

bixley
19. 07. 2021
Dát tip

Chápu. Dokud v důsledku živelní katastrofy nespadne Bílý dům a nezahyne v něm americký prezident, tak je malá šance, že se něco změní.


zeleda
18. 07. 2021
Dát tip

Renáto, to je bohužel dáno vývojem, který nelze zastavit. S vývojem techniky se objevují stále sofistikovanější novinky, které mají negativní vliv na životní prostředí. Jakékoli omezení by sice přineslo zlepšení prostředí, ale výrazný pokles životní úrovně. A to nikdo nepřipustí. Zejména politici. Už ve starověku lidé ničili své životní prostředí hlavně žďářením lesů. Uvolňoval se CO2 a také metan a to zabraňovalo úniku tepla do atmosféry. Výsledkem byla dlouhá období sucha a četné války za lepší životní prostor. Vše souvisí se vším, tzn. i s dekadencí naší současné společnosti. Ale to je na delší povídání. Já o těch periodách společenského vývoje píši publikaci. 


K3
27. 06. 2021
Dát tip

To je, Renato pravda. Ale co bude s jadernými elektrárnami? Co bude s vyhořelým palivem, jadernými hlavicemi...


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

Díky, hanko


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

Opět musím říct: no právě. Komfort, to je ono. Šlo mi hlavně o to naznačit, aby se už lidstvo konečně poučilo a PŘEDEM přemýšlelo, jak určitou věc, kterou začne vyrábět, potom odklidí. Třeba ty solární panely. Větrné elektrárny apod. Co s tím za sto let bude??


K3
27. 06. 2021
Dát tip

S těmi úklidy mi přišlo, jako byste se chtěli do té doby totality vrátit. Když byly povinné. Propánakrále, úklidy, brigády a já nevím co všechno byly k ničemu. Ten bordel pod okny paneláků, v centrech, v parcích, byl všudypřítomný a neustálý a ty akce nebyly nic platné. V současnosti rozhodují koncerny a jejich peníze. Zatím se jim vyplatí plast, protože to je pro ně levnější. Stačilo by ale několik odvážných zákonů a nebát se jim postavit i za cenu nižšího komfortu nás všech. Jenže do toho se nikomu nechce...


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

No právě, Karle, proč to jde tak pomalu? Díky.


K3
27. 06. 2021
Dát tip

Dnes jako ekologická aktivistka. Ale neboj, jsem na tvé straně. DDT se jednoduše zakázalo, ale bylo tu ještě mnoho let a je vlastně stále. V nás. Přitom by to šlo jednoduše nahradit, dřevem, papírovými kelímky, sklem... Proč jde sakra všechno tak pomalu?


miromurka
27. 06. 2021
Dát tip

Díky za odpověď. Já tam tu nadsázku bohužel nevycítil. Každopádně s uvedenou pointou se ztotožňuji. 

Ideální by byly např. automobily z cukrové vaty; při prvním lijáku je rozpustí déšť a je po nepleše (tj. už žádné rezavé plechy)!


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

Celé je to nadsázka. Směřuje to pouze k tomu, že by bylo dobré, abychom konečně trochu přemýšleli dopředu a když něco vyrobíme, už předem věděli, jak to budeme likvidovat, až nám to doslouží.


miromurka
27. 06. 2021
Dát tip

V textu stojí, že ke svícení je potřeba elektřina, to je ovšem veliký omyl! K osvětlení může posloužit i tzv. oheň!

A bez legrace: článek na mě působí velmi povrchně, zaujatě, jedním slovem: hloupě. Argumenty jsou klamavé, manipulativní, jalové, fádní. Fejeton to není, neboť k fejetonu, myslím, nerozlučně patří nadsázka, vtip, lehkost. Přijde mi zarážející, že autorem textu je redaktor prózy.

Formulace, myšlenkové zkrat(k)y a neobratnosti mi přijdou skličující.

Nerad bych zlehčoval v článku naznačená témata, poslední dobou mě podobné věci rovněž trápí a marně si nad nimi lámu hlavu.


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

Lucinko, nejsme ani tak nároční na sebe, jako nároční na svoje potřeby. Máš pravdu, je otázka, jestli dokážeme slevit z těchto svých potřeb, které vlastně mnohdy ani nejsou potřebami. Abychom jednou nedopadli jako v té Werichově pohádce o rybáři a zlaté rybce.


Máš/máte pravdu... Vše co není vyrobeno přírodou jde proti ní, ale já doufám, že to půjde nějak omezit. Teď je ale otázka, jestli lidstvo dokáže slevit ze svých nároků. Protože právě my, jsme sami na sebe strašně nároční.

P.S. Už dlouho jsem neviděla napsáno slovo takzvané :) Vždy jen tvz. Díky za to!


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

díky. alegno.


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

vesuvanko, vřele souhlasím.


vesuvanka
26. 06. 2021
Dát tip

Odpadky v přírodě, to je jeden z největších nešvarů. Začíná to vyhozením jednoho plastového kelímku či pet láhve přes zaneřáděné turisticky atraktrivní oblasti  a končí zamořenými oceány odpadky všeho druhu... Jak už zde bylo napsáno, základem by měla být výchova dětí v rodině a ve škole, aby měly rády krajinu, kde žijí a samozřejmě i  přírodu. 


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Jamardi, pokud vím, byly to různé akce Z. Ono nešlo jen o úklid uvnitř domu, ale taky o úpravu předzahrádek před činžáky, pletí květin apod. My jsme v rámci pracovního vyučování ve škole taky měli jeden týden tzv. pozemky a jeden týden tzv. dílny. Dnes to děti nemají a myslím, že jim to dost chybí. Domnívají se, že stačí něco nabušit do PC a hned se všecko udělá samo.


Jamardi
26. 06. 2021
Dát tip

Jak naznačoval Aru, je potřeba, aby ve školách děti vychovali k tomu, aby uklízeli dobrovolně. Za socialismu byl zavedený povinný úklid chodby v každém vchodu, kdy se střídali obyvatelé bytů v každém podlaží a týdně i velký úklid suterénu, mytí skel dveří a úklid před domem - na tom se také střídali obyvatelé bytů. Kromě toho také býval jarní úklid, kdy uklízel všichni společně. Na tom se také podílely děti, aby to šlo rychleji. A na střídavých úklidech také. Za socialismu to bylo zavedeno povinně a neexistovala jiná varianta a tak se úklid lidem zhnusil a nepochopili, že je důležitý. Teď toto dělají úklidové firmy. Lidé se začali stydět, že makají zatímco si to jiní zaplatí. 

Nejlepší je o tom mluvit v hodinách, kde je základní téma úplně jiné. Děti to překvapí a lépe si to zapamatují. Výuku v hodinách ekologické výchovy mohou děti vnímat násilně, protože budou tušit, že se po nich chce, aby se něco z toho naučily.


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip

Jasně, chápu, že jde o noční živočichy, jen není pravda, že by si dokázali v noci sami svítit očima.

"Může za to reflexní vrstvička zvaná tapetum lucidum, která se nachází uvnitř oka, za sítnicí, a odráží světlo z okolí. Díky ní prochází každý paprsek světla sítnicí dvakrát, a zvíře tak vnímá své okolí jasněji. Když se na takto vybaveného tvora posvítí baterkou, jeho oči světlo odrazí a tím vyvolají dojem, jako by samy svítily."


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Dík, vesuvanko.


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

janino, díky. Myslela jsem kočky a noční živočichy, kteří se dokážou orientovat ve tmě.

Kočkodane, díky za komentář, i když jsi tak trochu plýtval proudem. :-)


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip

Se základní myšlenkou určitě souhlasím, ale obávám se, že je tu "nahuštěno" na malém prostoru až příliš mnoho problémů, takže se samozřejmě nemůžeš věnovat žádnému do hloubky a musíš hodně zjednodušovat. Ale pokud ti šlo jen o ten "alarm", tak článek asi plní svůj účel. Jen bych chtěla upozornit, že žádné zvíře si v noci nesvítí očima :-) ale možná to měl být vtip.


Kočkodan
26. 06. 2021
Dát tip

 

Já jsem aspoň nebyl líný tvoje dílko přečíst a informovat o tom malou částečku světa v tomto komentáři. Ale zase jsem tím spotřeboval špetku proudu... Všechno holt souvisí se vším...


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Díky, aleši.


dievča z lesa
26. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

blacky ... Katapulťáci na videu spievajú A co deti v 79roku a celkom milo sa pri tom usmievajú ... ako sa tvárili v 2006 ... a dnes? ... prognosticky to naozaj zvládli*


bixley
26. 06. 2021
Dát tip Aru

Ohledně těch hraček, to už jsem taky četla, že se těmi počítači,mobily apod., což jsou novodobé hračky, v podstatě lidstvo samo likviduje...


Aru
26. 06. 2021
Dát tip

iví, tak daleko to nedojde, každá říše jednou zkostnatí natolik, že zatrhne tyhle náročný projekty a naopak se bude co nejvíc snažit spoutat vlastní obyvatele, tak dlouho, než vše shoří ve válkách a... a začne se nanovo


Aru
26. 06. 2021
Dát tip

ano, přesně o tom to je, místo vnímání přímo a zklidnění mysli a objevení světa za zrcadlem je dětem už od mala do tohoto světa odepřen.

jinde jsem psal, že bych si chtěl předchozí životy pamatovat, což je přesně kvůli tomuhle - nenechat se obalamuti a zblbnout.

dost podobně to vnimáme bixley, a máš pravdu, situace je alarmující, stali jsme se otroky našich vlastních hraček, někteří si dokonce myslí že na Marsu najdou nový ráj, kde budou moci znovu začít až Zemi/Gaiu zplundrují a zničí, což myslím nenastane. hodně lidí bude zklamaných až bude kolonizace Marsu označena za nesmyslnou :D


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

blacki, vyjádřila jsi to přesně i tou písní. Díky.


blacksabbath
26. 06. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa, Jamardi, vesuvanka, Alegna, K3

a nedáme si pokoj a nedáme si pokoj...a příroda už zuří....snaží se nás tak napomenout?????.... Co tak zanechat nějakou modř na nebi a zeleň na zemi.

https://www.youtube.com/…Cl4

Až se všichni přestěhujem do obrovských měst Až dálnicí zeměkouli opředem Až budem pyšni na všechno, co dovedem Až suroviny budem vozit z Měsíce Až počasí bude řídit družice Až budem létat na Venuši na výlet Až za nás budou počítače přemýšlet...!!!!!!! Až budeme mít továrny i na stromy Až umělá tráva bude před domy Až zavládne v celém světě blahobyt Až budem umět skoro všechno vyrobit...Pak bude možná pozdě na to chtít se ptát: Co děti, mají si kde hrát?


bixley
26. 06. 2021
Dát tip Jamardi

Ono je to dnes na hlavu postavené.  Děti se vezmou do lesa a pak se jim přes mobilní aplikace ukazuje, jak vypadají ptáci a jak cvrlikají. Místo aby se jim řeklo, aby mobily nechaly doma a snažily se být potichu, aby toho ptáka viděly a slyšely naživo.


Aru
26. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka

je to neřešitelný problém, pokud se nezačne už od škol učit, že je potřeba mít rád svoji krajinu, kde lidé žijí, místo aby se jim do hlav rvali pouze čísla, data a vzorečky, do té doby se nic nezmění, jeden problém se bude řešit jiným. děti jsou velice vnímavé a pochopí to nejsnáze

jednou člověk zajde tak daleko, že nebude mít na výběr, než se ohlédnout zpět


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Jasně, neúcta k přírodě, ale způsobená naší leností a rozmazleností. Jak jsem napsala v úvodu, zvíře si svítit nepotřebuje, ale to není líné si najít potravu a taky nemá potřebu zahánět nudu hraním počítačových her a podobnými blbostmi.


Aru
26. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, Jamardi

ale bixley, už jsem to psal minule :D

je to pořád o neúctě k přírodě, že s ní lidé ztratili spojení, nebudu to psát znova :D ale odtud pramení všechny ostatní problémy. materialisté s křesťany veří na jeden život, takže proč si neužít, proč nezasvinit svět, když podle nich jsme tu jen jedinkrát, ale materiálisté co odvrhnuli vše spirituální to rozhodně povýšili na novou úroveň ničení a neúcty...

solární panely jsem viděl v přírodě, vypadá to šíleně, místo louky, nebo lesa, les solárních panelů, v naší krajině naprostá absurdita, ještě tak někde v pouštích bych to pochopil


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

dievča, doufejme. :-)


na prvý pohľad sa zdá, že pohodlnosť prevyšuje um ... snáď to tak nie je ... snáď sa človek nebráni prijať desivú  diagnózu a učí sa vyvodzovať dôsledky ... *


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Díky, Milane


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Přesně tak jsem to myslela, jamardi. Díky.


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

To jistě, ale když na to lidstvo konečně přijde, tak je zpravidla už pozdě. A odnese to půda, zvěř a rostliny.


Jamardi
26. 06. 2021
Dát tip

Máš naprostou pravdu. Snaha o vylepšení se zaměňuje s rozmazleností. Kdo je spokojený, řadí se dolů a každý nespokojený uřvanec výše.

Nošení vlastního nádobí by se mohlo zavést. Mohli by vyrábět i trochu plastového - kdyby bylo hodně drahé, tak snad by to nevyhazovali. Ta přirážka k ceně by se mohla odvádět státu a použít....

Co bude potom, na tom nezáleží.


revírník
26. 06. 2021
Dát tip

O tom budou přemýšlet ti další a určitě na něco přijdou. Člověk je sice v porovnání s ostatními tvory rozmazlený, ale nesrovnatelně všechny převyšuje rozumem a vynalézavostí, v tom je jeho síla a taky příčina, proč zcela ovládl Zemi. Lidstvo si v každé etapě svého vývoje zásluhou elitních jedinců zatím vždycky poradilo se všemi nedokonalostmi a překážkami, a poradí si zas.


bixley
26. 06. 2021
Dát tip

Nás samozřejmě ne. Ale naše pravnuky a prapravnuky... :-)

Díky.


Když to seskupíš na jednu hromadu, je to děsivé. Musíme doufat, že jako to lidé vymysleli, tak to dovedou odstranit. Jednou, snad.

Ale to nás z toho hlava už bolet nebude.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru