Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výběr perel

28. 06. 2021
11
17
492
Autor
IQ nick

Před pár lety, v podivném duševním rozpoložení, ze mě - k mému naprostému úžasu - vypadlo pár intimních příběhů, které zřejmě nutně potřebovaly ven. Když jsem je o pár měsíců později uveřejnila, začali se mě mí přátelé ptát, jak dlouho už píšu povídky a já bez zaváhání odpovídala, že od února 2015. Dnes se mě občas ptají, jestli jsem napsala něco nového a já odpovídám, že nic, že už nepíšu, že tenkrát to byl jen takový záchvat jakýsi.

Teprve před několika málo dny jsem si naplno uvědomila, že žádná z mých odpovědí není pravdivá. 

Já totiž píšu. Píšu dvacet let, kontinuálně, a nikdy jsem s tím nepřestala. Akorát mi jaksi za celou tu dlouhou dobu ani jedinkrát nepřišlo na mysl, že páchám literaturu! :-))

Začala jsem s tím v roce 2000 a to čistě z nutnosti, protože se mi nepodařilo najít schopného a ochotného copywritera, který by psal popisné, vysvětlovací a reklamní texty na můj firemní web. 

Když se nad tím tak zamýšlím, psaní nikdy nebyl můj koníček. Moje pozornost byla vždy plně soustředěná na vymýšlení a kreslení návrhů a samozřejmě na jejich konečnou realizaci v dílně. Všechno ostatní kolem pro mě byla jen vedlejší nutnost. 

Psaní textů na web jsem vždycky brala jen jako práci, kterou je nutné udělat. Práci, bez které se v dnešním světě “našinec na volné noze” nemá šanci uživit, práci, kterou za mě nikdo jiný neudělá. Netuše jak se to má dělat “správně” přistoupila jsem k nutným reklamám na našich webovkách po svém. A jak se tak těmi texty probírám, překvapeně zjišťuju, že všechny jsou to vlastně takové malé intimní příběhy. Zvídavá nakouknutí přes zlatníkovo rameno. 

Co myslíte, má text, jehož jediným účelem je vzbudit zvědavost a podpořit chuť k nákupu popisovaného “produktu” své místo v literatuře?

Budu ráda za každý názor.

Miluju perly. Miluju perly všech tvarů, barev i velikostí. Chladivá, tajemně měňavá, podmanivá, jedinečná krása perel mě jednoduše fascinuje.

Vybírání perel pro budoucí soupravu perlového náhrdelníku a náušnic proto pojímám jako malý obřad. Vždycky se mi rozsvítí očíčka jako reflektory, když se smím, se shovívavým souhlasem našeho stálého dodavatele, svobodně prohrabat oběma jeho kufry až na dno, abych našla co hledám.

Beru do rukou jednotlivé šňůry mořských perel a porovnávám rozdíly v barevném zatónování, hladkosti povrchu a intenzitě lesku, zkoumám, zda je na šňůře vyvážený poměr menších a větších perel, počítám, kolik perel z dané šňůry bude nutné odložit, protože neladí s ostatními, probírám se papírovými pásky s nalepenými jednotlivými perlami a pátrám, které by šly do páru a zároveň se hodily k vybraným šňůrám,… a při tom si neopomíjím všimnout zlatavého půvabu perel z jižních moří, polaskat tahitské krásky, nebo objevit nový, dosud neviděný tvar či barvu sladkovodních Biwa…

Upadajíc do perlového rauše, chytám stopu, čmuchám jako norník po kořisti a nepřestanu, dokud z hromady perel nevyrýžuju svůj vítězný úlovek.

 

Přiznávám bez mučení, že pokaždé vybírám perly o malinko déle než je nezbytně nutné. Ale řekněte sami, vy byste se s nimi nepomazlili, kdybyste měli tu možnost?

 

 

 


17 názorů

annnie
04. 08. 2021
Dát tip

Nojo no... Když ony to asi dost vážně berou ty umírající mušle... Ale nejsem militantní, ať si to každej uváží po svým... A já budu tu krásu všem tiše závidět :)


IQ nick
04. 08. 2021
Dát tip

Goro, moc děkuju. 

Andrejko, já si z toho nic nedělám :-)) Jsem moc ráda, že se shodneme na tom, že perly jsou fascinující.

annnie, nesmíš to skorovegetariánství brát tak vážně. Vem si příklad z Andrei, té nenarostly žábra jen nějakým trapným omylem, její nejdůvěrnější přátelé, s kterými ze všech tvorů na Zemi rozumí nejlíp jsou bílí žraloci, za všechna zvířata světa by dýchala a podívej, s perlami nemá žádný problém! :-)))))


annnie
03. 08. 2021
Dát tip

Já se ráda nechám pobavit dobrou reklamou. Tahle perlová mě pobavila, byť já osobně bohužel perly (ač je považuju za krásnější a slušivější než drahé kovy i kameny) nosit nemůžu, jsem totiž trapnej šílenej skorovegan :)

Tip a.


Andreina
30. 07. 2021
Dát tip

Hele, prolog delší než dílo, ale nic si z toho nedělej. 

Krásně jsi popsala mazlení s perlami. Je to nádherný výtvor přírody, který by měl oblažit srdce každé ženy. Z díla dýchá pocit velké lásky k těm něžným kuličkám. 

 


Gora
03. 07. 2021
Dát tip

Rozhodně piš dál, IQ, podle mne máš talent, čtivé náměty a byla by škoda nezúročit, co život dal a vzal...


IQ nick
29. 06. 2021
Dát tip

Janina : díky, zkusím sem pár textíků šoupnout

K3 : děkuju za názor. Máš pravdu, pro každého jsou perly něco jiného... - :))

vesuvanka : děkuju za milý komentář, jsem ráda, že jsem vzbudila tvou představivost.

Všem ostatním moc děkuju za zastavení, čtení a tipy. 


vesuvanka
29. 06. 2021
Dát tip blacksabbath, IQ nick

Pěkně napsané, při čtení mám pocit, jako bych si ty perly sama vybírala a představovala si i moře, odkud pocházejí.  :-))), TIP


K3
28. 06. 2021
Dát tip

Má. Zrovna tak natočení reklamy má své místo ve filmu. Ale všechno má své ale. Ne každému se musí líbit perly, a když už, každý by si nejspíš vybral tu svou, jinou. Já jsem jednou, ještě jako dítě školou povinné, vybíral jiné perly. Zapisoval jsem si slova, která lahodila mému vnímání. Takové perly mezi slovy a byl jsem rozhodnutý z těch slov napsat sloh. Mělo jít o povídku, ale pak jsem ta slova, měl jsem je napsané na pijáku, ztratil, i s tím pijákem. A tak jsem se rozhodl vybírat je znovu a hned z nich sestavovat mozaiky. Od té doby asi píšu já. A je mi celkem jedno, jestli to někdo vydá, protože co je jednou napsané se nedá odepsat. Má to trvalou hodnotu. Zkus to a uvidíš. Ale to jsem asi trochu odbočil od tvých perel...


Janina6
28. 06. 2021
Dát tip

Já jsem to "prozrazení bližších okolností" navrhovala jakože zakomponovat do toho textu, pro čtenáře, víš?

Jo, uvědomuju si, že jsem o tom asi ve tvých dřívějších povídkách něco četla, ale je to už dlouho a moje paměť... :-) Každopádně si myslím, že nejsem sama, koho by takové věci zajímaly, přičuchnout ke zlatničině se určitě hned tak někomu nepoštěstí. Takže když bude textíků víc, určitě si čtenáře najdou!

No a 30 let spolu a ještě k tomu spolu i pracovat... to smekám.


IQ nick
28. 06. 2021
Dát tip dievča z lesa

Nebylo. Nejdůležitější je si ten okamžik nebo situaci náležitě vychutnat.

 


pripomenulo mi to Améliu z Montmartu, keď na trhu s pôžitkom strkala ruku do vreca plného šošovice ... a keby tam boli perly, bolo by to iné?


IQ nick
28. 06. 2021
Dát tip

lockdowny...


IQ nick
28. 06. 2021
Dát tip Ostrich

Díky, Jani. Chybka opravena.

Jak jsem k tomu přišla? Vždyť jsi četla ty moje povídky, tak si určitě vzomeneš, že jsem zlatničinu vystudovala a chvíli pracovala jako "krámská" v zlatnictví. Po revoluci jsme si s mým mužem založili miniaturní zlatnickou dílnu, kde pracujeme jen my dva. Navrhujeme a vyrábíme luxusní originály na zakázku. Ale kromě toho musíme dělat sami i to všechno kolem. Letos to bude už 30 let.

Ale ještě větší úspěch je, že jsme těch 30 let 24 hodin denně spolu. Takže na lockdawny máme natrénováno! :-))))


Janina6
28. 06. 2021
Dát tip

Tak zrovna Výběr perel se mi velice líbí a určitě je to pro mě zajímavá miniaturka. Možná, kdybys prozradila něco víc o okolnostech (jak to přijde, že děláš takovou super práci, jako je vybírat perly provýrobu šperků? Co taková práce obnáší? atd), mohl by z toho být třeba i fejeton.

Oprav si ještě "intenzitĚ lesku" (porovnávám rozdíly v... hladkosti povrchu a intenzitě lesku). Jinak bezva! Těším se na další.


IQ nick
28. 06. 2021
Dát tip

Aru: děkuju za názor, pomoc a tip

Kočkodane: díky, tu genderovou chybku jem už opravila :-))


Kočkodan
28. 06. 2021
Dát tip

 

Nic si nekoupím, ale dílko jsem si precetl se zájmem. ;-)

Protoze se vsak jmenujes Blanka, doporucuji prejít z upadaje na upadajíc. (dalsí smajlík, snad ne svinský)


Aru
28. 06. 2021
Dát tip

proč ne, když má text nápad a dokáže oslovit, ale já nejsem odborník :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru