Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

APOKALYPSA Verze 24.6.2021

Výběr: Gora
29. 06. 2021
9
7
379
Autor
Benetka

Slávek bydlí ve vesničce Hrušky.

Snad každý už aspoň jednou slyšel o slůvku tornádo.

Slávka by nikdy v životě nenapadlo že se s ním seznámí z bezprostřední blízkosti...

Je to o štěstí a nebo to jen Pan tak chtěl?!

Kdyby Slávkův dům stál jen asi o 100 metrů jinde už by nebyl. Ani dům ani Slávek.

https://www.youtube.com/watch?v=nxaYWcgn1q8&ab_channel=JohnyZumongar

Vždycky ve čtvrtek po práci jezdí Slávek nakoupit do obchodního domu plného stesku. Vypozoroval že je tam tou dobou poněkud méně lidí než jindy. Mražák mám plný řikal si a tak jen něco na rychlovku na weekend. To znamená dvě basy píva květák a balíček mletého hovězího. Bylo vedro a dusno až k zalknutí. Avšak když zastavil se svou vypůjčenou feluškou na obvyklém místě vedle domu a jal se vynášet nákup pojednou ucítil ve vzduchu vůni deště. Ve vchodu se srazil se sousedkou ze třetího patra jak právě smyčí kolo z kolárky. Jdu za Mirdou trhat třešně. Mirda je její muž. Tak snad nezmoknu. Slávek má na paměti upozornění co každou chvilku hlásili na rédiou: Varování před bouřkami! A tak jí řiká: Ve vzduchu je cítit déšť a hlásí bouřky. Asi bych ty třešně nechal na jindy. Ale co!? Odvětí ona - nějak to dopadne. Jo. Nějak to dopadne...

Pak Slávek meje nádobí a venku je čím dál tím větší tma. A to je teprve odpoledne. Až si nakonec musí rozsvítit světýlko pod linkou. Po očku kouká ven a řiká si: Sakra! Ani neprší ani bouřka není co to k sakru je? Kdy už konečně něco příjde!?

Teď když nad tím přemýšlí tak si řiká ŽES RADĚJ NEDRŽEL HUBU TY VOLE!!!

Dal vařit párečky k večeři na plynový sporák. Stál u okna v kuchyni a koukal ven. Tma byla čím dál tím větší. A venku začalo foukat. Pro jistotu zavřel ventilačku. Pak už fučelo hodně. Stromy za domem sebou smýkaly v tom vichru a do toho začala létat polystyrénová izolace. Vedle se rekonstruuje dům. Bílé desky byly všude. Potom vítr ještě zesílil a Slávek v duchu přemítal nad tím kde to má asi hranici? Vzduchem začaly létat urvané větve a začaly pleskat první dešťové kapky. O chvilku později zhaslo světlo. Plyn syčel dál. A vítr ještě zesílil. Pojednou spustil koncert nebeský bubeník. Kroupami o velikosti stolnětenisového míčku bubnoval o vše co jen trochu zní. O auta - soused vyběhl jen tak v trenýrkách ven přikrývat svůj vůz dekou a dostal takovou ledovkou po šišce - ale Slávek se nesmál. Na střechy na parapety na okna a tak. A vítr ještě zesílil.

Ufff!!! Slávek stál zapřený o okno a řikal si kdy to povolí a vrhne jej to i s tim oknem dovnitř. Cítil jak vibruje doslova celý dům. A pak už létala vzduchem i střešní krytina a i Slávkovi pomaličku docházelo že je zle. Každou chvilku něco narazilo do okna a Slávek se bál. Tohle ještě v životě nezažil!

Vlastně ani neví jak dlouho to trvalo ale najednou byl klid. I ten plyn zhasl. Zůstala jen tma. Jo a ještě pláč sousedovic holčiček od vedle a dupot nohou na schodech a vzrušená kakofonie hlasů vůkol. Po vzoru souseda který dostal kroupou po hlívě vyšel ven jen v trenclách. Před domem asi stopadesát izolačních desek plus Slávkova popelnice která se zastavila o živý plot asi o sto metů dál plus spousta popadaných a rozbitých tašek ze střechy. Soused kterého Slávek nemá rád ale alespoň se jej snaží tolerovat řiká: Už ses koukal na auto? A jo vlastně... Auto... Přežilo bez sebemenšího šrámu. I to jeho. Ale návštěvník sklípku Slávkova kamaráda který stojí hned vedle jeho domu už tolik štěstí neměl. Na jeho Superbu na čelním skle přistála taška z jeho domu. A slávek vidí jak se blíží. Mladá rodinka. Pohledný muž nese holčičku a pohledná žena uzavírá procesí. Co se tu dělo? Ptá se slávka muž. A...?! Nooo... Evidentně o ničem nemáte páru. Něco! Se tu prohnalo. A! Něco máte s autem... Kde jste to přečkali? U Benešů ve sklípku a pak zhaslo světlo a pak jsme se rozhodli vrátit... Auto! Spatřil to a... A jeho žena počala. Počala řešit pojišťovnu odtahovku servis. Slávek jim popřál hodně štěstí a šel dál. I potkal kamarádku z protějšího bytového domu která ho přivítala slovy: Jestli si myslíš že tohle je všechno tak neboj - jde k nám druhá vlna! Kurva! Dej pokoj!! Si děláš prdel ne - tohle přece úplně stačí!!! No - jak myslíš zněla její odpověď...

Ale Slávek nemyslel. Dokumentoval. Kroupy jako pinpongáče zbořené zídky zlomené stromy popadané skřídlice štíty a zasypaná auta... A to se pohyboval jen kousíček od jeho domu. To sousedé se vydali na průzkum mnohem dál.

A do toho skutečně přišla druhá vlna...

Jestli to je alespoň trochu možné setmělo se že byla tma jako v pr...... Ne. Ranci. A chcalo a chcalo a chcalo a do toho krup! Sice menších ale stejně! A do toho přiběhli sousedi. A ne sami. Nějaká rodina s nimi. Všichni durchumdurch promočení a potlučení. Slávek stál v krytém vchodu do jejich domu a snažil se natočit nějaké video na svůj debil ale ten jejich příchod všechno přebil. 

Ještě teď když na to pomyslí tak má husí kůži...

Holka asi tak dvanáctiletá evidentně v hysterickém záchvatu křičela: Kde je tatínek?! Kde je tatínek?! On umřel! Matka ji nedokázala udržet v náručí a ani utišit. Marně jí říkala že tatínek příjde. Vše osvětlovala jenom zář debilních telefonů. Dosti příšerná scéna. A Slávek...?

A Slávek si ani za ten nejmalilinkatější máček nedokázal představit. Co. Že. Se. To. Kolem. Vlastně děje...?!

Nakonec přiběhl soused i s oním živým tatínkem - shledání plné emocí - a taky plné výkřiků: Spadla věž kostela! Dvě války přežila a teď tohle!

Ta rodina byla z domu který už není.

Snad jenom zázrakem přežili.

Ale to SKUTEČNÉ poznání na Slávka teprve čekalo......

Vrátil se do svého 1+1+NIC. Snědl studené párky s chlebem a šel si lehnout.  Bylo 22:00. Rolety nezatáhl a nechal otevřené okno. Obzorem se kmitaly čáry blesků a sem tam hrom. Ale hlavně: Než ve 24:00 zaspal tak slyšel jen nekonečnénekonečnénekonečné houkání sirén......

Vzbudil se ve 4:00 a šel se chystat do zaměstnání. 

A pořád nic netušil.

Nastartoval svůj vůz a...

Pořád nic netušil.

Pak autem přijel po kostel a dál jej policisté nepustili.

A byl skoro rád že se mu jinou cestou podařilo dostat z vesnice ven pryč dál...

Všude spousta policajtů hasičů záchranářů a tak.

A v zaměstnání byl šéf úplně ten nejšťastnější člověk na světě protože Slávek přišel. Přišel pracovat! Stokrát se mu snažil dovolat ale v Hruškách prostě nefungovalo nic. Nic! Niccc!!! Elektřina. Plyn. Internet. Mobilní signál. A řiká mu: Naší kolegyni

>TORNÁDO<

Úplně zničilo dům!

Tehdy slávek vlastně úplně poprvé slyšel o tornádu.

Hmmm...

V pátek po práci se vrátil do toho blázince co tu panuje až dosud. A zprvu na to ani neměl sílu ale! Ale nakonec se šel "projít" po vesničce své střediskové. A... Jeden neví zda plakat a nebo co...

A nebo co?!

"Spodní" polovina obce je skoro srovnaná se zemí.

První foto učinil u Hrušeckého hřbitůvku. Téměř všechny náhrobky vyvrácené a zbořené zdi.

A pak dál. Zkáza. Zmar. Žal.

Ale i šprýmy: To když viděl felušku jeho známého hozenou v metru a půl na zídce volně se kývat a další kamarád to komentoval slovy: Sem mu řikal ať nejezdí ožralý!

A...

Pak už jen...

Jen...

Zkáza.

Zmar.

Žal.

Ani jeden dům celý.

Ani jeden strom celý. Žádný.

Kamarádka celá ovinutá do fášků řiká: Manžel a syn jsou v nemocnici na operaci. Já jsem v pohodě... Hladí a líbá svou zlatou retrívrici Blážu...

A asi nejvíc plakal když viděl svoji Dolní Hospůdku...... Pane!

Prostě...

Srovnaná se zemí...........................

Pane.

Všude jen

Zkáza 

Zmar

Žal

 

Žal.

 

Žal...

 

A to je vše.

 

 

Skoro.

 

 


7 názorů

Gora
31. 08. 2021
Dát tip Benetka

Věřím, že je situace po té době již lepší, Bene.

Za autentičnost a strhující článek výběr.


annnie
03. 07. 2021
Dát tip Benetka

Slávku... AchBože... Popsals to úžasně. Jsem ràda, že jsi v pořádku a doufám, žes nepřišel o nikoho blízkýho. Muselo to bejt  nepředstavitelný... Chci poslat pár korun na nějaký to konto, ale kdybys měl pocit, že je lepší podpořit něco konkrétního přímo u vás, pošli číslo konta. Ráda pomůžu, aspoň trochu. Držím palce a.


Zeanddrich E.
01. 07. 2021
Dát tip Gora

No, člověk je malý pán..


Alegna
30. 06. 2021
Dát tip Benetka

Ámen ........ 


blacksabbath
30. 06. 2021
Dát tip Benetka

.......................................*/************************************************


aleš-novák
29. 06. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa, Zeanddrich E.

Držím palce...


dievča z lesa
29. 06. 2021
Dát tip Aru

ufff!!! ... to je hrozné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru