Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VySvĚdČeNí, aneb podivuhodný Pepík

30. 06. 2021
9
22
857
Autor
Aru

Ministerstvo školství nesouhlasí s tímto textem a označuje ho za maximálně škodlivý a kdyby mohlo, tak by ho s velkou chutí scenzurovalo. Prosím nečtěte ho, pokud vám nebylo 18 let a ani ho nečtěte svým dětem. Text obsahuje humor vymykající se představám ministerstva. Raději svým dětem přečtěte právě vydanou knihu napsanou našimi úředníky "O prospěšnosti státních škol,' v prodeji již o prázdninách ve vybraných knihkupectvích. :D

: D

Bylo 30. září, co to povídám, 30. června. Pepík opět dostal vysvědčení, ale tentokrát ke svému údivu místo samých jedniček měl samé pětky. Škola ho ve druhé třídě začala maximálně srát. Raději chodil do lesa a objevoval přírodopisná tajemství přírody osobně, než ze tvrdých školních lavic ve vydýchaném vzduchu školní třídy, který je dobrý na paměť a tříbí smysly.

 

Pepík měl les takříkajíc v krvi, protože jeho maminka, nadšená houbařka houbařila ještě v devátém měsíci těhotenství a tak se Pepík narodil do jehličí, kam žuchnul, když jeho maminka zrovna čistila křemenáče. Maminka vybavena jen košíčkem, lipovým čajem v termosce, papírovými pytlíky a "rybičkou" ho tehdy zabalila do natrhaného kapradí. U studánky mu dala napít z chladivé vody, protože neměla mlíčko. Pepík pak ležel dva týdny se zápalem plic v Malé dětské nemocnici ve Vrtiškovicích a jeho maminka chodila na psychologická sezení k Dr. Tvrdému, tak se narodil později Pepíkovi bráška Frantík.

 

Za školou Pepík nejraději sbíral lysohlávky a Muchomůrky Červené se kterými se vydával na halucinogenní jízdy. Lehával po lesích, místo aby se řádně vzdělával, nikomu to nepřišlo divné, jelikož místní si o něm říkali, že je z divné famílie. Jeho maminka z toho ale měla potíže, protože Pepíkovi rostly neomluvené hodiny a musela podávat vysvětlení u paní Ředitelky Mokré, která s apatickým manželem neměla šťastné manželství a tak vzala za vděk ruční prací Pepíkovi maminky.

 

V sedmi a půl založil Pepík s bráškou a několika nejduchaplnějšími spolužáky rockovou skupinu "Malí buřti," Pepík měl bicí na dřevěný xylofón, Anička trumpetku a zpěv, Kája chrastítko a tamburínu a Frantík flétničku. Kapela ale zůstala nepochopena nehudebními rodiči i spolurodáky, kteří připodobňovali vystoupení Malých buřtů k meluzíně po rambajs. Kapela se na nátlak obyvatel Vrtiškovic rozpadla a došlo i k zabavení hudebních nástrojů a zákazu vstupu na místní uměleckou školu.

 

Pepík nevěděl co si má s vysvědčením počít, když tu uviděl na cestě domů opuštěný zapalovač, to sama prozřetelnost mu ho dala do cesty. Pepík došel domů, kde byl akorát bráška Frantík, který měl samé jedničky, což hned dal s jásotem Pepíkovi doma vědět, jak se mu zadařilo. Pepík se jen ušklíbnul, věděl už jaký obrat může v životě dítěte školní docházkou povinné přijít. Pepík se posadil v pokojíku k dětskému stolečku a připravil si pastelky a čtvrtku papíru, vedle položil vysvědčení, které hodlal zfalšovat. Chvíli pečlivě pozoroval vysvědčení, než se pustil do práce začínajícího padělatele. Když byl hotov, zkontroloval originál a padělanou kopii. Byl spokojen, podle Pepíkova mínění bylo padělané vysvědčení k nerozeznání, až na známky. Udělil si samé jedničky, které krásně vybarvil různými barvičkami, aby vynikly a maminka mohla být šťastná a nemusela navštěvovat různé odborníky.

 

Poté vzal to hnusné vysvědčení do umyvadla v kópelce, které zapálil. Vysvědčení hořelo a okolo se linula vůně Pepíkova vítězství, což s veselým poblikáváním kvitovalo čidlo na stropě. O chvíli dorazili hasiči, ale Pepík se železným klidem zapřel inkriminovaný dokument, jehož shořelé zbytky chytře spláchl. Vyšetřovatelé v hasičských kombinézách se nemohli zmocnit důkazů, protože žádné nebyly. Pepík se chlubil, že dostal samé jedničky a znechucení detektivové raději odjeli hasit problémy jinam.

 

Pepík nedočkavě čekal na maminku, která chodila až večer, pracovala u silnice za městem, kde měla mnoho klientů. Když maminka přišla domů utahaná z celodenní práce, Pepík ji s vítězoslavným úsměvem ukázal svoje vysvědčení, Maminka se vůbec nezlobila a začala se ohromně smát. Pepík nechápal co by měl pást, když mu maminka řekla, že z něho bude určitě jednou pasák.


22 názorů

Prosecký
12. 07. 2021
Dát tip

Dobrí, jen mi není jasné, jestli ve větě"Poté vzal to hnusné vysvědčení do umyvadla v kópelce, které zapálil" zapálil umyvadlo nebo vysvědčení.


Aru
03. 07. 2021
Dát tip annnie

děkujuuuu annie ;)


annnie
02. 07. 2021
Dát tip

:) :) :) Tip a.


Aru
01. 07. 2021
Dát tip

myslíš Evži? :D

já teda nevím, díky


Skvělý kluk, ten se neztratí.


Kočkodan
30. 06. 2021
Dát tip

 

Aru, zkusím mrknout a vzít tvůj komentář jako pokus o suchý humor. Dvojce z chování možná ještě unikneš. ;-)


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

paní Mokrá, nedoučovala vždy nějakého žáka? :D


Kočkodan
30. 06. 2021
Dát tip

 

Pepa se tvorbou falza vysvědčení a vybarvením bičů také pěkně vybarvil...

 

Zdá se, že jeho lesní porod nebyl komplikovaný a budoucí podvodník přišel na svět hladce jako klouzek.

 

Já měl v první třídě opravdu paní učitelku Mokrou.

 

(Hošík mi tak trochu připomíná malého Josifa Vissarionoviče, ale s tímto pocitem budu asi silně minoritní.)


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

smutný Benetko? no to pozadí asi jo, ale dokáže pobavit, to víš, jsem takový depresivní sluníčko :D:D

užívej kópelky ;)

díky


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

díky dievča, to jsem rád ;)


Benetka
30. 06. 2021
Dát tip

Dybych měl řéct proč toš bych mosél popravdě odpovědět že nevím. Ale příjde mi to jako veskrze smutné vyprávění. No jo no... Dycky sem byl divný... Toš nic. Idu si dat do kůpelky vanu. Po týdňu ně teče teplá voda......


Aru ... vďaka za dávku šibnutej fantázie ... hneď je život znesiteľnejší*


Aru
30. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Jamardi, líbí se mi tvůj pozitivní přístup :)

myslím, že kdyby se tím lidé řídili - dělat to co je baví, že by byli mnohem šťastnější ;)

kópelku jsem převzal, rád ji použiju, když se to hodí :D

děkujuuuuuu


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

to je v pohodě, já do 15ti nečetl nic :D a vidíš, dneska jsem naprosto funkční a platný člen společnosti, vůbec ne se stranící všeho a všech :D:D

iví, teď budou přece prázdniny, tak budeš mít 2 měsíce volna :D


Jamardi
30. 06. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Domácí výuka: "Kdyby jsem věděla, že na mě nikdo nemůže, netrčela bych kdesi, kde se mně trčet nechce, ale šla bych do lesa."

Hanáci by byli pyšní, že se "kópelka" tak líbí. :)

Zfalšované vysvědčení je první vlaštovka pro zlepšení známky z výtvarné výchovy. :)


Aru...hlavně mu to neříkej.......už takhle ho dostat nad knihu je nadlidskej úkol....vliv otce je veliký...:-(((....Zatím se k záhadě Vrtišky ve Vrtiškovicích a vysvědčení nedostanu...sotva stíhám číst novinky.....


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

děkuju IQ, mám pocit, že je pátek, i když není :D


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

iví, tak se toho ujmi ty, Vrtiška ve Vrtiškovicích a záhada vysvědčení, to je super námět ;)

no nevím, pokud chce být vnuk tím bagristou, tak by měl polevit v učení :D

hm, trojky jsem také neměl :D:D


IQ nick
30. 06. 2021
Dát tip

Pobavilo b:-) 


No jsem zvědavá...jestli se toho někdo chytne a napíše pro Vrtišku záhadu o vysvědčení. Vnuk už mi to svoje také ukázal. Nemá samé, ale trojky tam nemá.....:-)))))...příští rok jde do šesté:-((((


Aru
30. 06. 2021
Dát tip

diký iví, myslím že Pepík je pro běžný život ztracený případ :D

vůbec by mě to nenapadlo, kdybych neuviděl děti s vysvědčením, hned jsem na to sedl :D


blacksabbath
30. 06. 2021
Dát tip Aru

Aru....povídka nese tvůj jasný rukopis:-))))))....se nedivím, že chodil na hodiny přírodopisu do lesa.....v lavici a s ústy potaženými hadry...komu by se chtělo...jjj...byla to divná familie........vono co se v mládí naučíš...ve stáří najdeš.......kdoví....třeba do Vrtiškovic přijede záhadolog Vrtiška a Pepíkovi do objasní....že takhle teda neee.....že by se pak do lesa nemusel dlouho nepodívat.......


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru