Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marný boj 4/4

02. 07. 2021
9
17
600
Autor
revírník

 

 

*

 

Dnes ze svého „archivu“ vyjímám dosti špatně čitelný d­oklad s razítkem „Okresní výbor Komunistické Strany Československa Třebíč“. Pojednává o mém vyloučení ze strany. Získal jsem ho po Listopadu 1989 od jedné vyplašené úřednice na donedávna všemocném, teď zkrotlém sekretariátu. Zželelo se mi jí, když se ošívala, že ho nemůže vydat, a dovolil jí, ať mi ho jen okopíruje.

Tu trochu rozmazanou, ale dosud jakž takž čitelnou kopii mám tady před sebou.

Materiál číslo 495. Pro schůzi POV KSČ. Číslo výtisku 8. Přísně tajné! V Třebíči dne 2. února 1970.

K bodu: Disciplinární záležitosti. Návrh na vyloučení z řad členů KSČ.

Je toho šest stran. Krátce se zaobírají mou dávnou minulostí, dlouze nedávnou. Zaujala mě ta nedávná:

Ze zápisů z členských schůzí, některých delegačních lístků, zvláště pak z jednání výborových schůzí, jichž se zúčastnili zástupci OV a OKRK, je možno říci, že inž. Veškrna se stal mluvčím nekritického prostředí, že nebyl usměrňován, ale naopak s jeho názory i návrhy mnozí členové strany souhlasili. Např. již v březnu 1968, tedy krátce po okresní konferenci, Veškrna na členské schůzi prohlásil: „V usnesení okresní konference se neprojevily revoluční tradice – nic v návrhu nebylo.“ Na členské schůzi v červnu navrhuje zaslat základním organizacím dopis-výzvu, aby do OV nebyli voleni ředitelé závodů. Na téže členské schůzi navrhuje, aby delegát na okresní mimořádnou konferenci byl volen tajnou volbou, a to tak, že každý člen ZO dostane lístek, na kterém uvede, koho za delegáta doporučuje. Tento způsob volby byl pravděpodobně uplatněn ve vesnické organizaci Mikulovice, jejímž byl předsedou, kde při rozhodování o delegátu dostal Veškrna 8 hlasů, s. Muška 3 hlasy a s. Pokorný 1 hlas.

Také mimořádná okresní stranická konference nesplnila předpoklady inž. Veškrny. V článku „Konfrontace“ (Jiskra 7. 8. 1968) již v úvodu píše: „Po mimořádné okresní konferenci KSČ v Třebíči je mně trochu smutno z jejího průběhu. Proces obrody má před sebou ještě velmi dlouhou a trnitou cestu.“ V témže článku se pozastavuje nad tím, že si POV KSČ dovolilo rozhodnout o pohovoru s redaktorem Jiskry, který záměrně zkresloval diskusní vystoupení člena tohoto orgánu. V dalším článku (leden 1969) nazvaném „Pohroma“ hovoří sice poutavě o proměnách lesa, postiženého sněhovou kalamitou, živelnou pohromou, avšak píše v jinotajích, neboť živelnou pohromou nazývá období po příchodu spojeneckých vojsk a přijetí listopadové rezoluce. Smyslem celého článku je nabádání – neohnout se.

Veškrna na svých pravicově oportunistických stanoviscích setrvává i po listopadové rezoluci.

Pak na třech stranách rozebírají mé vystoupení na oné schůzi devátého června 1969. Mají čeho se držet a co vyvracet, dal jsem jim to písemně. Ale oni nevyvracejí, jen větu za větou konstatují a přidávají na misku vah mých smrtelných hříchů, takže závěr ze všeho hladce vyplyne:

Při pohovoru ve výboru zákl. org. dne 27. 11. 1969 však Veškrna po podrobném projednání jeho politických postojů, které jsou v rozporu se stanovami strany, odevzdal svůj stranický průkaz, neboť došel k závěru, že v této straně nemá již co dělat. Ještě v přítomnosti Veškrny bylo výboru ZO KSČ doporučeno vyloučit jej z KSČ pro jeho nemarxistické názory.

Musím poznamenat, že soudruh Beránek, který do té chvíle jednal korektně – v rámci jejich způsobů –, tady pravdu nepíše. V mé přítomnosti se nikdy nikdo nezmínil, že moje vystoupení ze strany nebude přijato, že mě potrestají nejvyšším stranickým trestem, vyloučením. Naopak byli velice rozmrzelí, když jsem po skončení pohovoru vstal a aniž bych pohlédl na svou bývalou legitimaci, ležící vyzývavě na stole u mého místa, kam ji Beránek jako poslední nabídku smíru připlácl, odešel jsem z místnosti. O svém vyloučení jsem se s úžasem dozvěděl až za několik týdnů z československého rozhlasu, kde právě vznikl seriál o tom, jak probíhá v různých místech či na okresech vypořádávání se škůdci strany a společnosti. Každému „nepřátelskému živlu“ věnovali pět až deset minut. Tak jsem se doslechl též o sobě. V sedmiminutové řeči rozebírali mé postoje a při tom kupili jednu lež na druhou. O tom, jak jsem se záludně vetřel do strany s úmyslem jí škodit, využívaje k tomu vychytrale svůj dělnický původ, a pak jsem dělnickou třídu, která mě živila a umožnila vystudovat vysokou školu, zradil v období „takzvaného“ Československého jara a přidal se na stranu odpadlíků, zrádců a renegátů, kteří od ledna vedli „takzvaný“ obrodný proces. O tom, jak jsem útočil na věrné a poctivé soudruhy v tisku a na schůzích a oni se nemohli bránit, neboť ve společnosti vládla atmosféra útlaku, nepořádku a anarchie, takže nebyli připuštěni ke slovu. Také, jak jsem ani po bratrské pomoci našich spojenců z Varšavské smlouvy nedal pokoj a vystupoval z nepřátelských pozic proti snaze nového vedení strany a volených orgánů státu konsolidovat a normalizovat poměry, hlásaje, že kontrarevoluce tady nebyla, ani žádná nehrozila. Jak jsem ve svých článcích a výpadech jízlivě používal jinotaje v domnění, že mi prostí dělníci neporozumí, jenže oni mé záměry prohlédli a třebaže jsem se zuby nehty držel členství ve straně, abych jí zevnitř mohl dál škodit a ji rozkládat, mě z ní přes můj tvrdošíjný odpor vyloučili a stranu ode mě očistili… Atakdále, atakdále.

Ale to až za několik týdnů, kdy už byl můj osud zpečetěn, teď ještě o mé členství ve straně velice stáli: kdybych se obrátil, kdybych přiznal svou pomýlenost, pomohl bych jim s lámáním jiných vzpurných členů.

Přísně tajný materiál číslo 495 pokračuje:

Soudruhům bylo vysvětleno, že Veškrna při své otevřenosti je značným nebezpečím pro stranu, neboť přes provedené pohovory a svůj třídní původ nemá v úmyslu se distancovat od pravicového oportunismu. I při dalším pohovoru 23. 1. 1970 setrvával na pravicově oportunistických stanoviscích, vyjádřil se v tom smyslu, že v Československu socialismus nebyl ohrožen.

Na ten dodatečný, tajný a mimořádný pohovor 23. ledna 1970 jsem přišel po slušném telefonickém pozvání, nemusel jsem, už jsem se jejich členem po odevzdání legitimace necítil. Tam se mě znovu pokusili přemluvit, abych si vše ještě rozmyslel, a dojímavě brnkali na můj dělnický původ. Soudruh Beránek při tom ke mně po stole pošoupával tu legitimaci a já mu ji stejným způsobem vracel. Posléze na jeho udivený dotaz, jestli se vůbec cítím být Čechem a vlastencem, když takovou nabídku strany odmítám, jsem trochu provokativně odpověděl, že ano, ale že je pro mě ještě důležitější být člověkem, občanem Evropy a celého světa. Tím jsem to zpečetil, neboť v té době bylo „světoobčanství“, „kosmopolitismus“ jednou z mnoha nadávek odpadlíkům a zrádcům, která měla ve stupnici shora požehnaných přídomků stejnou váhu, jako proti Židům používaný „sionismus“.

Beránek se zaškaredil, strčil si průkazku do kapsy, vstal, váhavě mi podal ruku, dobrácký soudruh Pavlík taky, a tak jsme se navždycky rozešli.

Po několika měsících jsem se z rozhlasu dozvěděl to o tom vyloučení. To už jsem si musel jenom nechat líbit, tím mi posté potvrdili, že je úplně všechno v této zemi postaveno na lžích.

Přesně dvacet let po onom posledním pohovoru, v lednu devatenáct set devadesát, jsem tajný dokument určený pro schválení v předsednictvu okresního výboru k mému vyloučení od oné úřednice vymámil a poprvé si přečetl.

Teď, po dalším čtvrtstoletí, si již bez vzrušení, ale se spokojeným zadostiučiněním čtu jeho závěr:

Ze shora uvedených důvodů je proto předkládán návrh vyloučit Jaroslava Veškrnu z řad členů KSČ, neboť jmenovaný:

- o­d ledna 1968 se vysoce angažoval a vystupoval na členských schůzích, v tisku i na mimořádné okresní konferenci se stanovisky, která jsou v rozporu se stanovami strany;

- své názory nezměnil ani po listopadové rezoluci a po celou dobu vystupoval jako pravicový oportunista;

- svojí otevřeností a přirozenou autoritou je při svých názorech značným nebezpečím pro stranu;

- nesouhlasí s příchodem spojeneckých vojsk, ani s dosavadním postupem strany, zastává názor, že v Československu socialismus nebyl ohrožen.

Předkládá: s. St. Beránek, předs. OKRK, zapsala s. Eichlerová.

POV KSČ v Třebíči dne 2. 2. 1970 návrh schválilo.

V té době došlo ke zrušení základní organizace komunistické strany na lesním závodě, neboť její členové ztratili důvěru okresního vedení a byli rozpuštěni za to, že mě mezi sebou tak dlouho trpěli a ještě mi na té schůzi tleskali. Nezachránilo je ani těch pár věrných neochvějných, ba ani většina, která se dodatečně kála.

Důkladně se kál i velký náměstek za svá pomýlená slova: „Mně je jedno, kdo nás okupuje, ale ten, kdo chce přežít, musí se přizpůsobit, a já, kdyby třeba přišli Číňani, tak zežloutnu, když to bude nutný,“ jimiž poučoval ve vzrušených debatách po vpádu vojsk osazenstvo závodu.

Teď toho litoval, bil se při prověrce v prsa, že tak doslova to nemyslel, ví přece, že kontrarevoluce tady byla a spřátelená vojska přijít musela, ty neuvážené výroky vyplynuly jen z obecné atmosféry, již vyvolaly nepřátelské síly ve společnosti.

Tak si koupil odpustky – a teď nová rána, tento nový šrám na kádrovém profilu, rozpuštění jeho základní organizace. Kvůli cvokovi jakémusi. A to byl tak opatrný! Po celou vachrlatou dobu před vstupem vojsk se do ničeho nepletl, ode mě se distancoval.

Nedivme se, že nepřátelství mezi námi jen jiskřilo a že jeho pomsta byla sladká.

Ale to už je jiná kapitola.

 

 


17 názorů

revírník
30. 07. 2021
Dát tip

Je to hrozné, co tady píšeš, Andrejko, nechce se ani věřit. I když vím, že to tak určitě bylo, viděli jste to na vlastní oči.

Na svou poslední otázku si vlastně sama odpovídáš, aspoň podle mě: Ano, do poslední chvíle si nechtějí připustit, že se to stane.


Andreina
30. 07. 2021
Dát tip

Všechny díly jsem vzala na jeden zátah, a protože jsem vše zásadní napsala k dílu již jinde, tak tentokrát to vezmu z jiné stránky. 

Tvůj příběh mne přinutil, opět se zamyslet nad lidskou povahou. Proč jsme takoví? Proč je v každé společnosti jen omezený počet lidí ochotných jít až do krajnosti za svou pravdou bez ohledu na důsledky? Vždyť i tenkrát šlo o osud celého národa. Proč většina jen přihlížela a maximálně někde v soukromí nebo v hospodě u piva řešila dějiny?

Připomnělo mi to jedno ráno u pobřeží Angoly. Kotvili jsme asi padesát metrů od břehu na níž ležela malá rybářská vesnička. Možná stovka obyvatel, víc ne. To ráno nás probudil řev motorů aut a křik. Vesnici přepadla skupina mužů ve vojenských uniformách. Pod namířenými hlavněmi samopalů nahnali obyvatele vesnice do houfu na pláž, kde je postříleli. Muže, ženy, děti, bez rozdílu. Nikdo se jim nevzepřel, šli na popravu jak ovce. Přitom přesila vesničanů byla tak velká, že pokud by se na bandity vrhli, museli by je přemoct i holýma rukama, i když by oběti na jejich straně byly také značné. Jde o etrémní případ, ale pointa je úplně stejná.

Proč? Proč jdou lidé na popravu ať fyzickou nebo duševní bez odporu. Co je nutí sklonit hlavu. Do poslední chvíle doufají, že neřítel bude milosrdný?


revírník
18. 07. 2021
Dát tip

Děkuji, Honzo, je mi ctí, to jsem fakt nečekal.


zeleda
17. 07. 2021
Dát tip

Jardo, tento text je to nejúžasnější, co jsem zde od tebe četl. Dobře ty chvíle znám. Kdybych měl na hlavě klobouk, tak ho smeknu a budu chvíli tiše přemýšlet. Tip je skutečně to nejmenší, co ti mohu dát. 


revírník
06. 07. 2021
Dát tip

Ano, nemělo by se zapomínat. Děkuji, Renato.


bixley
06. 07. 2021
Dát tip

Tohle by mělo být v čítankách pro dnešní mládež, aby si uvědomila, jak se v té době žilo. Opět moc hezky přiblížené myšlení Tvoje i druhých.


K3
04. 07. 2021
Dát tip

Máš pravdu, Jardo. Je důležité o tom psát. Asi má pořád velkou rezervu školství, protože novodobé dějiny jsou ty nejdůležitější a těžko se v nich musí orientovat člověk, narozený po 89 roce, nemluvě o jejich dětech.


revírník
04. 07. 2021
Dát tip

Já děkuju tobě, Karle, za zajímavý rozbor, učiněný na základě vlastních prožitků. Myslím, že stále je potřebné se k těm záležitostem vracet, přesto, že to pro hodně lidí není moc přitažlivé téma k přemýšlení.


K3
04. 07. 2021
Dát tip gabi tá istá

Já si hrozně vážím lidí jako jsi ty. Těch kteří neohnou hřbet. Vím jaké to bylo. Nedospěl jsem k tomu hned, ale postupně. Když jsem byl na svém prvním místě, říkalo se, že kdo jednou vstoupí, sám již neodejde. Já na truc, protože jsem tu špínu viděl všude kolem sebe, jsem si zažádal o vstup k nim, abych dokázal, že zase sám odejdu. Bohudík mě nepřijali, neboť můj taťka byl "osmašedesátník." Na jiném místě mě zase nutili ke vstupu. Sám předseda JZD mi vyhrožoval, jenže to už jsem zase nechtěl já. Tady ten tvůj závěr mi připomněl slova výborného režiséra Jiřího Svobody, který byl polistopadovým předsedou KSČM a který se snažil stranu v dobré víře reformovat. Se slovy, že tahle strana je nereformovatelná se s ní tenkrát navždy rozešel. Děkuju, že jsi to napsal.


revírník
02. 07. 2021
Dát tip Gora

Moc mě těší, Ireno, že sis to ráda četla, a děkuju.

Děkuji, Ivi, však i já se divím, že jsem to přežil.


blacksabbath
02. 07. 2021
Dát tip Gora

Jardo...ty rebele...já se divím, že jsi přežil....a to myslím vážně....*/*************


Gora
02. 07. 2021
Dát tip

Jardo, ráda jsem četla tvé vyprávění o časech, kdy spousta lidí musela mlčet a žít ve lži...

Napsané opět výborně.


revírník
02. 07. 2021
Dát tip

Jejda, přátelé, vrátil jsem se z kalamitou postiženého lesa na Rejvízu, plnou hlavu lesnických záležitostí, a tady takové krásné komentáře.

Všem vám, Přemku, Hanko, Luboši a Evženie, srdečně děkuji za vyjádřené uznání. Z dnešního pohledu se to možná zdá jako nějaká statečnost, ale tak to doslova nebylo, jenom údiv a strašná zlost, jak můžeme najednou hlásat opak toho, co jsme včera uznávali. Jenom to jsem tvrdohlavě odmítal, to je celé.


Určitě jsi nebyl sám, ale statečný si byl hodně. Máš můj obdiv.

Když za mnou chodili, abych vstoupila do strany, říkala jsem, že na to nejsem připravena. Pak byl zase chvíli klid. A zase znova dokola :-)


Kočkodan
02. 07. 2021
Dát tip

 

Jardo, já tě z řad mých oblíbených autorů nevyloučím.


8hanka
02. 07. 2021
Dát tip

smutná realita rokov sedemdesiatych...

Obdivujem každého z Vás, čo nesklonil hlavu, čo si stál za svojim, aj keď bolo smutné, že na to doplácala celá rodina...iróniou je, že u nás až teraz schválili zákon o odobratí vysokých dôchodkov ŠTB a iných funkcionárov, čo narobili veľa zla a ich obete mali paradoxne oveľa nižšie dôchodky.. 

Stále je veľa čo naprávať, ide to veľmi pomaly, mnohí sa zadosťučinenia ani nedožijú.

Jarko, máš môj obdiv a úctu, prajem Ti pevné zdravie, pokoj na duši a radosť zo života, z toho, že si prežil všetko to hrozné a ostal skvelým človekom...


lastgasp
02. 07. 2021
Dát tip K3

Jaroslave, po přečtení jsem ztuhnul. Neměl jsem o těchto postupech ani představu a jsem rád, že ta pravda ukazuje, jak jsme tehdy žili. Jsi statečný člověk a velmi si vážím, že jsem tě poznal. Já jsem tehdy užíval studijní volno a psal diplomku a spousty těchto události mě míjelo. Měl jsem trochu jiné zájmy. Poučení z krizového vývoje mě nepoučilo. Díky za tvoji otevřenost.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru