Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ta zezdola 3

02. 07. 2021
7
14
396
Autor
lastgasp

Praporky výrazem uvědomělosti

Ta zezdola 3

Všichni pokývali hlavou a poradili mu, ať se jí radši vyhýbá. Její aktivita se projevovala tak, že se stávala časem nevědomky ochotným jedincem, poslušným nástrojem, s charakteristikou čestné, uvědomělé občanky a kladným vztahem k lidově demokratickému, následně socialistickému zřízení. V některých případech svoji oddanost však přeháněla, až si lidi odrazovala. Soudružství do ní vrostlo pevně a trvale. Když ji někdo oslovil paní Karásková, ohradila se, že není vdaná a je soudružka. Působilo to groteskně a nepřirozeně, ale Květa vždy na oslovení soudružko trvala. Tykat si, mimo schůze, s ostatními nájemníky neodvážila.

Při každé příležitosti osvědčovala svoji oddanost. Pravidelně se zúčastnila práce ve volebních komisích. Bez ohledu na to, jak je přijímána její snaha o procentní účast na volbách a výsledcích voleb, obcházela všechny partaje a vysvětlovala důležitost volebního aktu. Pečlivě informovala ze svých zkušeností, nebo ze získaných informací o kandidátech voleb a jejich zásluhách. Volby. Volby byly pro ni svátečním aktem, něco jak oslava narození Páně pro křesťany.

„Přece poznám, kdo je náš a kdo je proti nám,“ říkala, když mezi svými cejchovala své okolí. V zájmu nejvýše dosaženého procenta volební účasti chodila s přenosnou urnou se soudružkou Bečkovou, další uvědomělou členkou volební komise, k lidem, kteří nemohli chodit, nebo se volbám vyhýbali, Byla často zklamaná. Nemohla ve svém přesvědčení pochopit, jak může občan lidově demokratického státu neplnit svoji základní povinnost. Nepřipouštěla si možnost, že by to byl výraz nesouhlasu s budováním socialismu a bojem za spravedlivý mír.

Velké starosti ji činil Lojza, který ji dělal naschvály. Ona se s vehemencí pokaždé snažila mít stoprocentní účast. A on, vždy chodil volit až druhý den, pět minut před uzavřením volební místnosti. Často urputně do poslední chvíle čekal před volební místností a nedal se přemluvit za žádnou cenu. Měl z toho škodolibý pocit jakési převahy, protest, kterým si vyvažoval svoji situaci. Jednalo se třeba o všední skutečnosti.

„Hele lásko, na můj hlas Národní frontě si musíš počkat. Já mám času dost.“

Aby jí pozlobil, upevňoval praporky v oknech obráceně a střídavě. Celý dům měl okna vybavena držáky na rámech a každý byt dostal potřebný počet vlajek, československou, sovětskou a rudou. Lojza to měnil vždy obráceně, nebo je nevyvěsil vůbec.

„Soudruhu Křenku,“ domlouvala mu, „zase ste jedinej. Vždyť jste mi to slíbil, že ty praporky vyvěsíte. A zase jste je nevystrčil.“

Předstíral zapomnětlivost anebo jí tvrdil, že jedině on má praporky správně, zatímco ostatní to sabotují.

„Záleží přece na tom, z který strany se na vlajkoslávu koukám, né,“ a zval ji do bytu, aby se přesvědčila. Nebyla tak hloupá, aby se nechala zlákat. Byla sice dost zvědavá, jak to v jeho staromládenecké domácnosti vypadá, ale strach z jeho divokých očí, a hlavně jeho atletické postavy jí to nedovolil.

Lojza Křenek byl zaměstnán jako plavčík, zpočátku na Žluté plovárně, později v plaveckém stadionu v Podolí. Žil sám, s nikým v domě se nepřátelil a stýkal se jen s přítelkyní, vdanou paní, která k němu chodila uklízet a vyprat. Květa se s ní často hádala kvůli jejím dětem, které v domě dělaly nepořádek a hluk. Možná její zlost byla odrazem jakési žárlivosti na její vztah s Lojzou.

Když s jeho chováním a řečem, k nimž si přidávala smyšlené názory, seznamovala Cimburka, příliš nepochodila. Vždy jí říkal, že o něm a jeho způsobech příslušná místa vědí. Uklidňoval ji, jak mohl tím, že se jedná o bezvýznamného neškodného blbce, který režimu nemůže škodit. Květa s jeho uklidňováním nebyla spokojená a obracela se i na předsedu uliční organizace KSČ soudruha Troubka. Ten ji uklidnil lépe a dokonce poděkoval, ale nápravu Lojzy změnit stejně nedokázali. Dlužno říct, že se o to ani nepokoušeli.


14 názorů

lastgasp
03. 07. 2021
Dát tip

Evženie díky za přečtení a hodnocení. Naše děti to nesmí nikdy poznat, ale měly by vědět, jak jsme žili my.


Dobře to píšeš, tak to bylo  a nesmí se to vrátit. Nikdy.


lastgasp
03. 07. 2021
Dát tip

Ivi Díky za přečtení a hodnocení. Máš pravdu, i dneska je to odporný jev.


lastgasp
03. 07. 2021
Dát tip

Jano díky za přečtení a hodnocení. Tvůj komentář bych mohl vložit do textu. Věrohodné a je dobré si to připomenout, zvláště před volbami.


blacksabbath
03. 07. 2021
Dát tip vesuvanka

byli soudruzi a soudruzi.....fanatismus je všude špatný....*/*****


vesuvanka
03. 07. 2021
Dát tip

Přemku, díky za další připomenutí té doby. Tenkrát jsme posměšně říkali kladném poměru k lidově demokratickému zřízení zkratkou "KLAPOKLIDEZ". Vyvěšování vlajek bylo dobrovolně-povinné. Vylepovali jsme do oken jen papírové československé vlajky (v domě držáky v rámech oken nebyly), a to vždy až pozdě večer před svátkem. Kdo vlajku nevyvěsil nebo nenalepil, riskoval, že to bude mít v kádrovém posudku... V roce 1958 jsme měli přikázáno zdravit ve škole učitele slovy "Čest práci!". Někdy jsme se přitom šklebili, a tak ředitel nakonec příkaz zrušil, aby tento "posvátný" pozdrav nebyl zneucťován. TIP


lastgasp
03. 07. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča z lesa málokdo měl odvahu sejmout své hříchy. Tvůj tříďas byl chlap.


lastgasp
03. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka

Jaroslave díky čtení a tip. Ta uvědomělost měla různé stupně. Znal jsem velice uvědomělé soudruhy, kteří si vyprávěli tak radioaktivní vtipy, že se i rudá vlajka začervenala a Dzeržinskij by střílel od boku. 


všeličo mi to pripomenulo ... v 90tom roku sme mali prvú stretávku po maturite (po10tych rokoch) ... triedny profesor slovenčinár sa mi pred spolužiakmi ospravedlnil za to, že do môjho posudku písal isté veci, aj keď mal na to iný názor (otca vylúčili zo strany začiatkom 70tych rokov) ... počas školy som nikdy nemala pocit, že by mi chcel priťažiť ... prekvapilo ma to a zohrialo pri srdci, že dáva veci do poriadku


revírník
03. 07. 2021
Dát tip

Ti dva soudruzi, co tolerovali Lojzovo švejkování, nebyli pohříchu ani zdaleka tak uvědomělí, jako soudružka.


lastgasp
02. 07. 2021
Dát tip

dievča z lesa děkuji ti za přečtení a tip


lastgasp
02. 07. 2021
Dát tip

Irenko děkuji za přečtení a tip. Podobných soudružek bylo všude dost. Před nimi se mluvilo jinak, než doma a mezi svými.


Gora
02. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka

Praporky byly ostře sledovány, bydleli jsme na náměstí a všechna okna je musela mít.

Květa ve tvém příběhu je poměrně vzácný případ fanatičky tehdejšího režimu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru