Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chaloupka v lese

03. 07. 2021
16
11
491
Autor
Entropia

 

V šeropaměti

bukového labyrintu

kde plíživé prsty

páčí petlice

 

namísto sovích očí

kolaps času 

uhrane pocestného

v chaloupce na muří noze

 

koště zapustilo kořeny

vymýcené dveřmi leze do oken

a zbytky lidských kostí

usebral si les

 

po babě ani slechu

jen v údolí had

dálničních bludiček

dává tušit time flow

 

 


11 názorů

Musaši
16. 07. 2021
Dát tip

V případě Ruska mohou být specifikem například  čarodějnice, které létají v koši a nikoli na koštěti. Ten koš někdy na ilustracích vypadá jako balónový koš, jen ten balón tam chybí, jindy čarodějnice, lépe čečeno baby Jagy, používají při letu v koši koště jako pádlo.


Entropia
14. 07. 2021
Dát tip

Zvedavec, ty světy jsou v děsivé blízkosti, člověk na ten kontrast nechtíc narazí, když jde občas "zkratkou" a zabloudí :-)

Musaši, připomněls mi americký film Anna Karenina, mě vždycky fascinuje, jak se někdo pokouší ztvárnit dílo autora jiné země, jak zpracuje dobové reálie, specifika a mentalitu daného národa, v případě filmů o Rusku například nepostradatená kulisa je pravoslavná chrámová hudba nebo tuhá ruská zima...

 


Musaši
09. 07. 2021
Dát tip

Škoda, že chaloupku na kuří nožce už lze najít jen v pohádce, nejspíše v ruské pohádce. Ale možná by se ještě nějaká našla - na Sibiři, tam, kam cesty nevedou.  Tip.

Tam, kam cesty nevedou by se dalo najít ledacos. Možná, že je třeba si odpočinout od cest a ukazatelů směru.


zvedavec
07. 07. 2021
Dát tip Entropia

najväčšie zmeny prináša čas v nás, v našom vnímaní a schopnosti odhaľovať potenciál existujúceho

učarovalo mi, že si dokázala medzi tými svetmi vnímania ako keby prepínať a čarovné je pre mňa práve to, že v tej chalúpke si dokázala vnímať viac než to, čo oko vidí


Entropia
04. 07. 2021
Dát tip

Díky všem!

law, k pohádce to mělo fakt daleko, to máš pravdu, případná muří noha by stejně byla pohřbená v těch rozvalinách záhadně držících pohromadě:)

Pavle, babu už si vzal les, ale stopy toho světa, co býval, se usilovně drží v těsné blízkosti civilizace:)

Aru, to máš pravdu


Aru
03. 07. 2021
Dát tip

hmmm, však ono není všechno jak se na první pohled zdá, zrovna včera jsem četl seriózní článek, kde mimo jiné padlo, že je u nás víc čarodějek, než "koučů," takže asi není vše ztraceno :)


Krása a smutno zároveň.........*/*******************************


Čudla
03. 07. 2021
Dát tip

Líbí /*


PavelK
03. 07. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath, zvedavec

Jo svět už není to co býval. Kde začínal les končila civilizace, civilizovaní římané se do lesa báli vstoupit. Ten povzdech v tom vidím. Dokonce povzdech po očividném zlu (které má tu funkci, že je přemáháno dobrem). Dnes jsme vše prozkoumali, do všeho vnesli světlo a možná se nám zatmívá co je dobro a co zlo. Znám babu z perníkové chaloupky, svět si žádá intenzivnější prožitky, z perníku sklouzla k pervitinu a po detoxu je v péči charity, sem tam nabízí balený pardubický perník na dálničním odpočívadle. Možná, že baba z chaloupky na kuří nožce o kus dál v mekáči prodává smažená kuřecí stehýnka. Svět není to co býval vane to z toho, proč ta angličtina v závěru? Svět není to co býval...


lawenderr
03. 07. 2021
Dát tip

jj, mi přijde, jak kdybych to psala já :) jen jinak - básnička dýchá, žije -  a místy i zkouší, abysme třeba na chvíli nežili my:) pro mě má kouzlo.

Jen mi někde přijde trochu moc pod dusítkem slov, je jich tam někde na mě moc 

... namísto sovích očí

kolaps času 

uhrane pocestného

v chaloupce na muří noze ...

 

jako by na mě na konci někdo hodil peřinu :) a než se z ní vymotám - les už je jinde. Chaloupku na muří nožce bych si tady hooodně rozmýšlela ... :) ale tvoje pohádka ... a pro mě asi nejslabší místo.

 

Jinak gratuluju! - vybrala si tě báseň :)) (teda jen mýma očima a všim ostatním, čím jsem schopná ještě vnímat)

 


Gora
03. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Husí kůže, Entropie... plastický obrázek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru