Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Vrtiška: Záhada vysvědčení - díl druhý

04. 07. 2021
10
29
842
Autor
Aru

Nyní si nastavme zrcadlo, než se pustíme do pokračování. V minulém díle dostal Vrtiška telefonicky zakázku od Vítězslava, všeználka a dítěte školou povinné v Kadibudce nad Vltavou. Zakázkou je ztracené vysvědčení, které bylo ukradeno. Vítězslav neběžel na policii, ale za Vrtiškou, obeznámen s ním z časopisu Tajemství a záhady, který odebíral jeho otec. Ferda se ukázal jako nadprůměrně samostatný jezevčík se zálibou v oblékání. Na scéně se objevili i skřítci o jejichž existenci pověděl Vítězslav Vrtiškovi a Ferdovi. Nyní můžete pověsit zrcadla na zeď a začíst se do dalšího dílu.

"Ano, pane Vrtiško, teď už bude škola prázdná, ale v prvním patře je okno, co nejde pořádně přivřít. Už jsem na to několikrát upozorňoval školníka Mrtvého, ale zatím s tím nic neudělal."

"To se nám teď ale docela hodí, tak pojď Vítězslave, musíme do školy."

"To je výborné, já zatím cestou upletu lano, které vás bude jistit ze střechy, závaží najdeme po cestě."

Když došli ke škole, Vítězslav měl už upletené lano s přivázanou cihlou. Vrtiška hodil lano se závažím na střechu a Ferda s Vítězslavem mu dělali krytí, aby občané Kadibudky nepojali podezření. Když byla cihla dobře zaklíněná, vlezli dovnitř, Ferda se vezl na kladce v košíčku, co měl po brašnách.

"Jste opravdu dobrý záhadolog pane Vrtiška, teď musíme do šaten."

"Jen aby nás nenačapal školník."

"To nehrozí, on je hrozně líný, už mu několikrát strhli část platu, když jsem v ředitelně upozorňoval na jeho nedostatky."

 

Vrtiška už raději nic nedodal, jen si myslel jaký je Vítězslav divný. Ale pak v něm hrklo, byl sám, tedy až na líného školníka kdesi zahrabaného, a on s dítětem...

"Tak jsme tady, vidíte, to je ta myší díra ve které žijí skřítkové."

"Vypadá to jen jako obyčejná myší díra, tady je i bobek Vítězslave."

"Jsou tam určitě skřítkové!" Trval si na svém Vítězslav, když v tom zahučelo z myší díry:

"To jsou věci, záhadolog s dívkou v šatně, co to asi znamená?"

 

"Co? Kde?" Vrtiška se rozhlíží odkud jsou ty hlásky a kde že je ta dívka?

Zato Ferda nelení, neokouní, větří, koná. Pomalu se plíží k díře odkud vychází šramot a hlasy. Chňap a drží v tlamičce zmítajícího se skřítka.

"Auvej, jouvej! Jauvajs! Pust mě!" Skřítek se snaží dostat z tlamičky Ferdy a přitom si vší silou drží čepičku s bambulkou na hlavičce.

"Ferdo! Postav ho na zem, ale hlídej, aby se nám neutekl zpátky do díry," zahřměl v šatně Vrtiškův hlas.

"Pššššš," leknul se Vítězslav, "uslyší nás Mrtvý školník."

"No jo, to by byl průšvih." Vrtiška si uvědomil, co by se stalo, kdyby byl ve škole načapán. Svezl se na botníček až zapraskal.

"Tak, teď se uklidníme a shrneme si vše co víme. Co nevíme, to nám dopoví skřítek. Jak se vlastně jmenuješ?"

"Já jsem prosím skřítek školní. Jmenuji se Výpočetníček-slabikářový. Ale maminka na mě volá Výpo."

"Takže," ujal se znova slova záhadolog. "Víme, že tady došlo ke ztrátě vysvědčení.  A to ostatní, i to o té dívce, nám jistě rád objasní Výpo! Že? Ferdo, hlídej pořádně!"

 

"Ona je ta dívka," ukázal skřítek prstíkem na Vítězslava. Vrtiška s Vítězslavem se na sebe nechápavě podívali.

"Její rodiče ji to zatajili, protože chtěli mít tak moc kluka, že upláceli v porodnici a pak všude lhali, ale my skřítci víme všechno, chi, chi, chi." Začal se smát skřítek, až se válel po podlaze.

"Tak to mění dost věcí," podotkl Vrtiška.

"Tak to seru na nějaký vysvědčení, když mě rodiče klamali celou dobu," strhla si dívenka odznáček za vzorné chování a za nejotravnějšího všeználka, "ale já teď nemám kruci žádný jméno," vyhrkla.

"Můžeš si dát jméno jaký chceš," mrknul na ni šibalsky skřítek Výpo.

"Budu si říkat Linda a dělat si budu taky co chci!"

"Tak to je správný!" Odvětil skřítek, "i my to tak máme, třeba takový zdymadlo."

"To jste byli vy?" Divil Vrtiška.

"Jasně, chtěli jsme vidět jak se s tím popasujete, ale vám jde asi o jedno vysvědčení." Červenal se skřítek a koukal do země.

 

Ferda už vůbec nehlídal myší díru, už to nebylo potřeba a vytáhl z brašen pelíšek a misku s granulema ve tvaru medvídků, které v leže chroupal a přitom poslouchal povídání.

"Ano, vysvědčení," vzpomněl si Vrtiška proč vlastně přijel do Kadibudky, "máte ho?"

"Ne ne, my už ho nemáme, on si nás totiž najal školník, kvůli tady Lindě, ještě jako Vítězslavovi..."

"Nojo", řekla Linda, "to on se mi chtěl pomstít za to, že jsem na něj donášela řediteli."

Vrtiška vstal z botníčku, nasadil si buřinku, do ruky popadl hůlku. "Myslím, že dnes bylo na jednoho záhadologa záhad až dost. Vítězslave, tedy vlastně Lindo, to už si musíš vyřešit sama. Možná bude stačit omluva a Mrtvý školník ti vysvědčení vrátí."

Linda se zachmuřila. "Já za ním zajdu a omluvím se. Výpo půjde se mnou. Žejo? No ale vlastně, to vysvědčení je teď už vlastně na jiné jméno."

"To vyřešíš s rodiči a po prázdninách s panem ředitelem," pípnul Výpo.

"Haf, hafhaf," doplnil diskuzi Ferda.

"Tak se tady mějte a už žádné lumpárny!" Vrtiška si zapnul baloňák. Ťuknul na pozdrav do buřinky a vysoukal se oknem ven.

"Teda Ferdo, už se těším domů do svého křesla a na lulčičku".

"Hauu, haf, hauu," odpověděl Ferda.

Počkejte pane Vrtiška. Počkejte! Nemohl by jste zajít za našima se mnou?" zavolala Linda hlasitě. Ani se nebála, že ji uslyší Mrtvej, tedy pan školník.

..... Pokračování příště.

 

 

 

 


29 názorů

Aha, no jo, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí :)


Aru
21. 07. 2021
Dát tip

kdepak aby se mi smotaly závity, s iví je to zábava tvořit, ono to totiž nemělo být původně vůbec takhle dlouhé, ale nové a nové nápady přicházely ;)

jo, obrázky po čase se bohužel ztratí vložené do děl.

díky moc za čtení ;)


Wow, tak takto zamotené jsem to teda nečekala! Divím se, že Tobě se ty mozkové závity nezamotají, protože já jen zírám :) Jen škoda, že mi obrázek nejde načíst... Jdu honem na konec, ať ještě zastihnu ty rodiče!


Aru
05. 07. 2021
Dát tip

Vrtiška by šel do školy možná i jiným více povoleným způsobem, ale tehdy ještě akční Vítězslav ho nasměroval a uplet to lano po cestě, šli tam tak deset minut! :D

ředitel nevyužíval nezletilého, Linda, coby Vítězslav byla chorobně pořádkumilovná, to byla čistě její iniciativa, odznáčky ji dali, protože na tom nikdo neshedal nic divného :D

školník, to je jiná, původ jeho spavosti si může dosadit každý jaký chce a kradéž objednal, jak naznačil sám Vítězslav, dostával jenom část platu, tak byl na Viťezslava naštvaný, tenhle díl je prudce psychologický :D

ano, Vrtiška je na obrázku moc sympatický, dřív jsem si ho představoval, jako českého Colomba :))

děkuju


Jamardi
05. 07. 2021
Dát tip

Trochu mně vadí, že Vrtiška nedovoleně vnikl do cizího objektu, ale asi si pana Vrtišku moc přivlastňuji. :)  Ostatně dělají to všichni sympatičtí policajti v televizních filmech a seriálech a udělala to i vzorná policistka Melany z Policie Hamburk. A když to srovnám s tím, čeho se dopustili druzí: Líný ředitel využíval nezletilého, aby dělal jeho práci za něj. Líný školník nejen že nezabezpečil okno, z kterého mohl někdo vypadnout, ale ani nezajistil opravu osvětlení v šatnách, kde byla tma tmoucí a objednal krádež vysvědčení. Rodiče Lindu mnoho let týrali tím, že jí zapírali její identitu.

Do vyšetřování se zapojil tentokrát i Ferda, protože chytil skřítka do tlamičky a pak ho hlídal. :)

Na obrázku vypadá Vrtiška jako švihák lázeňský a hůlku má jen pro parádu. :) No jo, on se pan Vrtiška rád předvádí :) Jezevčík se povedl. :)


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

ahooooj Evži, ano vyřešili, ale skvělý příběh si žádal pokračování ;)

díky :)


Evženie Brambůrková
04. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Takže se vyřešily dvě záhady, ale zřejmě ještě není konec. Tak zatím pa, pa.


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

Kočkodane, ty jeden, jedná se pouze o přeměnu šatní, to ostaní měla Linda vždycky, jak to dokázali rodiče tajit před světem, na to se mě neptej :D


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

děkuju moc vám všem za čtení za milé ohlasy, třetí díl se klube, ještě nás čeká kus legrace ;)


Irčo......děkujeme...:-))))))


Gora
04. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Vidím, že skřítci jsou stále v kurzu!!

Ještě že Ferda je dobrák, náš Rufík by skřítka zakousnul.

Pěkné čtení i zápletka, potlesk autorům!


Luboši, ještě ty začínej... zrozící smajlík

Jani, IQ nicku....těší mě, že se těšíte.....ale ještě nevíte na co:-)))))


Kočkodan
04. 07. 2021
Dát tip

 

Aru a Ivi, vy jste psavsky jako svinsk... chci říci siamská dvojčata. Jenom doufám, že je to u vás pohlavně všechno v pořádku. Ne aby se z Aru najednou vyloupla Aranka a z Ivi Ivan...


IQ nick
04. 07. 2021
Dát tip

Samá příjemná překvapení. Těším se na pokračování.

b:-))) 


vesuvanka
04. 07. 2021
Dát tip

... a už je tu skřítek Výpo, vyřešená záhada s vysvědčením i se zdymadlem,  které nezdýmalo. Ivi, pana Vrtišku a Ferdu jsi vystihla hezkým obrázkem. TIP a těším se na pokračování :-)))


blacksabbath
04. 07. 2021
Dát tip dievča z lesa, Alegna

Al.... dievča...děkujeme za krásné komentáře.....sama jsem zvědavá kam sa to dokotúlá....

mimochodem....cukrová vata....mňam...:-))))))


dievča z lesa
04. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, Alegna

vy dvaja ste sa tuším hľadali ... jeden načne, druhý rozvinie, prvý pregúľa, druhý očančá ...  a a a .... a srandy kopec ... fajnovo sa VÁM to točí ako na retiazkovom kolotoči + cukrová vata až za ušami


Alegna
04. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, Aru

tak jasno do šera vnesl skřítek výpo..... čeho se ještě asi dočkáme ... jo black, Aru má otevřenou bránu do světa fantazie a to skýtá nekonečno nápadů, s tím se může popasovat jen ten nejodvážnější, tedy ty :-)

mimochodem pěkná kresba


hahahahaha....to si povíme....až se bude schylovat díl třetí k závěru..:-)))))


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

bude už jen jeden díl :D


jjj...dievča...ještě bude  -nejméně-  jeden díl....s Aru se dát do party...tak je to na román:-)))))....děkujeme


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

děkujeme moc dievča, ještě závěr ve třetím dílu ;)


dievča z lesa
04. 07. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

no to je PARÁDNY ŠKRIATKOVSKÝ diel ... pred škriatkami sa skrátka neskryješ ... vedia VŠETKO a zrejme HNEĎ ... pán Vrtiška má na vyobrazení neskutočne prirodzený priam ležérny postoj záhadológa a Ferdo zdá sa byť v plnej pohotovosti  

priposielam jeden neviditeľný  vrtitip blacky do vačku 

pekne ste to spoločne vymiesili

 

 


aůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů


Aru
04. 07. 2021
Dát tip dievča z lesa

záhada je kdy to skončí, právě mi dorazily štosy materiálu na psaní :D


jjj...hlavně ty pamětihodnosti:-)))))))....a dovyřešit konečně ty..tytyty....záhady


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

děkuji moc iví, jinak obrázek iví, jestli to nevíš je od iví :D

takový krásný příběh, škoda ho takhle utnout, ani jsme si neprošli Kadibudku nad Vltavou, což poznávání míst k létu patří :D


blacksabbath
04. 07. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa, Gora

Tak a je to tady.....záhada vysvědčení je sice objasněna....ale.......konec to ještě není, vážení přátelé.......zrcadlo...jak by řekl Aru.....budete muset nastavit ještě alespoň .... jednou....??? Dyš von má tolik nápadů, že nevím, kde se to v něm bere:-)))))))....díky Aru!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru