Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Vrtiška: Záhada vysvědčení - díl třetí

05. 07. 2021
9
20
679
Autor
Aru

Znovu si musíme nastavit zrcadla, bude to naposled, tak si je pořádně přeleštěte. Ve druhém díle se Vrtiška s Vítězslavem a Ferdou vloupali nezákonně do budovy školy s úmyslem získat důkazy o ztraceném vysvědčení a ohledat na místě činu důkazy. Mrtvý školník jim pomohl svojí nedbalostí o práci. Našli myší noru ve které žili skřítci. Ferda pohotově svými jezevčonorními instinkty jednoho odchytil. Vzápětí bylo zjištěno, že skřítci existují i znají všechna tajemství - z myších děr se asi dobře odposluchává. Vítězslav tedy není Vítězslav, ale Linda, která přestala být chronicky vzorným žáčkem po prolomení této záhady a tajemství.

"Co je to tady za rachocení?" Probral se Mrtvý školník z hlubokého spánku. Koukl na klícku s křečky, jejichž byl hrdým chovatelem a odebíral časopis Vzorný křečík. Ale křečci po vzoru svého pána chrněli.

"Tak křečci to nejsou, to je ale záhada! Snad nemám ve škole zloděje!" Vyděsil se Mrtvý školník, protože si vzpomněl na to okno, co měl dávno opravit a kvůli kterému ho pořád prudil tehdejší Vítězslav. Školník těžce vstal, navlékl na sebe montérky, pudově vzal do jedné ruky kleště a do druhé baterku a vydal se na obhlídku po škole. Když dorazil k šatně, odkud slyšel hlasy zapnul baterku, která ale nefungovala.

 

"Co tady děláte? Nekradete snad šatní botníky a přezuvky?" Vyděsil se školník, když je načapal.

"Já jsem Jiří Vrtiška, záhadolog, vyšetřující jedno ztracené vysvědčení, asi víte o které jde," takticky vysvětlil Vrtiška, že by i Hercule Poirot byl na něj hrdý. Školník zahlédl skřítka a tak mu bylo jasné, že nemá cenu zapírat.

"No, vlastně ano, ale já ho chtěl vrátit po čase, ale přemohl mě strašný spánek..."

"Musím se vám omluvit pane Mrtvý školník, bylo to trochu přehnané, ale vy furt spíte a také bylo objasněno...," to už ale nebylo slyšet, protože Linda jenom mumlala do země.

"Tak já to dopovím, Vítězslav je vlastně Linda, chystáme se za jejími rodiči, ale nemůžeme se pořád vyhrabat odsud ze šatny," dodal Vrtiška. Školník jen zalapal po dechu, nevěděl vůbec co říct.

"Já jdu také," vložil se do toho Výpo, "ti budou koukat!"

 

"Tak pojďte, otevřu vám dveře a když už budete ve městě, nezapomeňte navštívit naši starodávnou kadibudku na náměstí se srdíčkem, je stále funkční, tak ji můžete použít. Naproti je pumpa s živou vodou, ale ta je zamřížovaná, voni doktoři by neměli do čeho píchnout a u cukrárny můžete posedět pod naší starou lípou, mají tam tááakovýhle rakvičky," školník roztáhl ruce, aby ukázal ty skvosty zapsané až v Gunnesově knize rekordů.

"Tady je to vysvědčení, Lindo."

"Děkuji pane školník, ale nejdřív si budu muset pořídit nějaké hezké šaty, kterej magor by dneska chodil v námořním oblečku." Linda přesměrovala svůj pohled s prosebným výrazem na Vrtišku.

"No tak dobře," Vrtiška se začal prohrabávat po kapsách, "já snad ztratil peněženku." Ferda ji ale pohotově vytáhl z brašny.

"No jo, Ferdo, ty máš ty svoje brašny, úplně jsem zapomněl, že jsem ti cestou sem svěřil naše finance.Tak šup, šup, jdeme nakupovat, prohlédnem si město a nakonec se zastavíme u vás doma, Lindo."

Školník jim otevřel dveře a ještě dlouho jim mával. Pak si šel, úplně vyčerpán, znovu lehnout.

 

Naše malá výprava, skládající se z Ferdy, záhadologa Vrtišky, Lindy a Výpa se vydala do centra. Všichni šli za sebou jak husy, jen Výpa se nesl v kapse Lindy.

"Tady do toho obchodu, prosím. Ten mě vždycky lákal šatečkama za výlohou. Ale jsou jen pro holčičky."

"Haf, hááf."

"Ano, Ferdo. Ty můžeš počkat venku. Jen mi dej peněženku." Vešli. A začalo to.

Jedny šaty s kytičkama, druhé s puntíkama, třetí s motýlama. Růžové tričko, tyrkysové tričko, tričko s flitrama, tričko s obrázkem Minnie. Boty s mašličkou, boty s přeskou, boty s volnou špičkou, boty s volnou patou. Vrtiška si sedl na zem a jen tiše vzdychal.

"Tak to by mohlo pro začátek stačit. Už jsem si vybrala." Vrtiška před sebou uviděl holčičku v růžových šatečkách posázenýma flitry, v růžových střevíčcích s mašlí. Promnul si oči. Snad se mu to nezdá.

"Líbím se Vám?"

Vrtiška jen vzdychnul, "ano, moc."

Zaplatil a potácivým krokem vyšel z obchodu.

Ferda se na něj tázavě podíval. "Háááf?"

"Ano Ferdo, hááááááf."

"Tak a teď jdeme nejdříve do té cukrárny, musím se občerstvit," pravil Jiří, když konečně přišel trochu k sobě.

 

Usadili se venku a pan Vrtiška hned objednal. Pro sebe silnou, ale silnou černou kávu a pro Ferdu misku vody. Pro oba pak dohromady velkou rakvičku. Pro Lindu a Výpa dohromady malinovku a také jednu rakvičku. Pohodlně si natáhl unavené nohy před sebe a popíjel kávu, pochutnával si na rakvičce, když tu náhle se ozval jekot: "Uááá, kde jéééé. Výýýpo, kde jsi?"

"Lindo! Co se stalo?"

"Výpa tady není. Vylezl si na rakvičku, že si lízne šlehačky a najednou zmizel."

Ferda v ten moment vylezl na židličku a skokem zmizel taky ve šlehačce, kde se to všelijak kroutilo, jak se tam Ferda noroval. A pak konečně se skřítkem za kabátek v zubech se vynořili.

"Huráááá," křičela Linda na celou cukrárnu, až se lidi ohlíželi, ale Lindě to bylo jedno.

"K rakvičce už mě nikdo nedostane, pšíky, pšík, teď už budu baštit jenom kremrole, ty jsou mnohem bezpečnější." Prohlásil skřítek, když ho Ferda postavil na zem a olízal z něho šlehačku.

"Ty jsi pašák, Ferdo, taky se olízej. No nekoukej na mě, takhle tě chovat nebudu. Tak, teď už nám zbývají jen ti tvoji rodiče Lindo, myslím že budou valit oči."

"To budou, pane záhadolog," ozval se Výpo. Linda neřekla nic, protože v ní byla najednou malá dušička a tak k ní Výpo přistoupil.

"Nic se neboj, jsme při tobě," řekl jí Výpo něžně.

 

Stanuli konečně před domkem Lindiných rodičů, jako kovbojové na divokým západě a ačkoli nebylo poledne, ale pozdě odpoledne, chyběla tu jen harmonika z filmu Tenkrát na západě. Otec zaléval záhonky a matka se slunila na lehátku, bylo pořád letní vedro.

"Tak jsem tady!" pronesla tvrdě Linda, když vešla na zahradu se svým doprovodem. Zlost se jí nalila do hlavy za ty roky obelhávání. Matka úlekem spadla z lehátka a otec se celý pokropil, když spatřili Lindu v růžových šatečkách s flitry.

"My víme všechno, heč! I to, že máte dceru." Dal se do toho Výpo s ručičkami v bok a vypadal skutečně výhružně, jako trochu větší Amanita. 

"No to byla opravdu hloupost, co jste vymysleli," kroutil nad nimi hlavou Vrtiška.

"Haf Hafí hááf," dal k dobru i Ferda a protáhl se ze zívnutím a protože byl na nožičkách celý den, tak si na to sednul. 

Lindini rodiče tam stáli jako malí Jardové a vůbec nevěděli co na to říct a hrozně se styděli za tu lež, co se na ně provalila.

'Tady je to hotový', řekl si Jiří pro sebe, ale neodolal dodat.

"Ale kdybyste měli nějakou záhadu, tak se obraťte na mě, jsem totiž tuze slavný záhadolog Vrtiška a přes léto objíždím celou republiku i do měst s těmi nejpodivnějšími názvy."

 

 

 

 


20 názorů

Aru
21. 07. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

ano, byli také vypuštěny, ono to zakecání se v šatně bohatě stačilo :D


Aru, kadibudky si nech na jindy :D Ale o zajímavosti nepochybuji!


blacksabbath
21. 07. 2021
Dát tip Aru, Já Lucie píšu...

JJJ...Lucinko...my se při psaní bavili královsky.....a těší nás, že i čtenáři.....:-))))))))


Aru
21. 07. 2021
Dát tip

díky moc Lucie, v téhle části už jsem tuším byl docela zoufalý, jak se z toho zamotaného klubka vymotat, ale iví to zachránila. jinak původně to mohlo být ještě delší, chtěl jsem víc vyzdvihnout používání kadibudek, takže měli být všude, ale to by byl celý další díl :D


Já Lucie píšu...
21. 07. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Koneeec! Tleskám, Blackie a Aru! Krásně jste to završili a záhady vyřešili :) Bravurně jsem se bavila a líbilo se mi to všemi směry! Jste prostě dvojka a když se do toho přidá ještě pan Vrtiška, Ferda a nějaká ta záhada, tak z toho vznikne toto :)

Papapa.


Aru
05. 07. 2021
Dát tip

díky Alegno, jo, je to štramanda :)


Alegna
05. 07. 2021
Dát tip

ó, Lindě to sluší na obrázku .-)

musím uznat, že vaše třídílné dílko má šmrnc


Aru
05. 07. 2021
Dát tip

díky moc Goro, to jsem rád, že se ti to líbilo ;)


Gora
05. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Povedlo se, záměnami hýřil nejeden klasik a i vy jste ji skvěle zvládli... velmi zábavné!!


Aru
05. 07. 2021
Dát tip

Jamardi, Ferda se nezmenšil, oni ty rakvičky byly "taaaakhle velký" jak ukazoval školník :D

konec je takový zvláštní a Vrtiška by se určitě rád znovu vydal na cesty ;)

díky ti ;)


Aru
05. 07. 2021
Dát tip

díky moc dievča, rodiče udělali pořádnou botu, ale dopadlo to dobře nakonec, nápadad na Vítězslava/Lindu byl hned od prvního dílu :D

děkuju


Jamardi
05. 07. 2021
Dát tip

Hledím jak se Ferda zmenšil, aby mohl zmizet ve šlehačce. :) To je nový trik, který se naučil od skřítka? S Ferdou po boku nebude mít pan Vrtiška konkurenci. :)

Smířlivý konec mě potěšil a ulevilo se mi. :)


úžasné, nežne našľahané a na konci aj rázne ... nech sa vážení rodičia láskavo preberú k životu VÝKRIČNÍK a bodka 

dvojtip


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

Kočkodane, to je vypilovaný k dokonalosti, zrovna na tom slovu jsme dlouho dělali :D


Luboši já ti dám překlep...Myšák Mickey a Myška Minnie...postavičky pana Disneye, ale ty nás jenom štengruješ

Evženko....my děkujeme....

 


Kočkodan
04. 07. 2021
Dát tip

 

Kdybych napsal, že se mi dílko vůbec, ale vůbec nelíbilo, musel bych se za tu lež stydět a zrudnout až po folikuly vlasů. Proto něco podobného nevypustím z huby ani náhodou.

 

Jedinou miniaturní vadou na kráse je ten nešťastný chuchvalec překlepů v „tričko s obrázkem mumie“.


Aru
04. 07. 2021
Dát tip

to je super Evži, díky moc ;)


Pobavili jste nejen sebe, ale i nás. Díky :-)))


Aru
04. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

tak to je skvělý iví, kde mám ty dětský špunty :D

díky iví, i já se skvěle bavil ;)


blacksabbath
04. 07. 2021
Dát tip Aru

Tady je to hotový.....neodolám a dodávám...že jsem se při psaní s Aru výtečně bavila. Doufám, že se při čtení pobavíte i vy, čtenáři.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru