Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princip zdánlivých protikladů

08. 07. 2021
2
12
328
Autor
miromurka

"Dovolte, abych vám obkroužil oblinku," požádal malíř a jeho štětec pak překonal veškerý dívčin ostych. Okaté děvče s šetnácti léty na krku přitrouble špulilo rtíky a dočista se již zabydlelo v roli modelky.

"Tyto vaše tahy budou zdobiti slavné síně, mademoiselle," zazněl tlumený malířův hlas z nitra měkkých křivek.

Záplava tvarů na plátně a rozechvělé tvary na živé předloze, mladé svaly, pevné prsy a silná stehna; malířovo kostnaté předloktí, žilnaté ruce a zašpiněné nehty, bříška prstů rozleptaná od ředidla, sytá omamná vůně z růžového dívčího těla i ze zasviněné palety. Chvástavé blábolení v temném smradlavém ateliéru.  

Malíř se podobal černému běsu, jenž útočí z úzkých uliček viktoriánského velkoměsta či ze zapadlých hvozdů piktské divočiny. Malíř se podobal představám dávných primitivů. Jeho pohled se krutě zarýval do modelčina těla a s umanutou pečlivostí studoval texturu hebké dívčí kůže. Trpělivě přejížděl očima po jednotlivých svalech či vrstvičkách tuku a umatlaným štětcem jí tu a tam nadzvednul či pootočil paži či nohu.

Z chodby zazněly tvrdé vojenské kroky doprovázené železným cinkáním meče. Cizí člověk přišel až ke dveřím, kde se zastavil, šátral po klice, otevřel dveře a klidně vešel do ateliéru. Byl to královský rytíř.

"A dost!" řekl voják a pomalým důstojným pohybem tasil zbraň.

"Rušíte mistra při práci, královský mordýři," odseknul malíř. "Vězte, že pracuji na vládní zakázce."

"Zahoďte štětec! A přestaňte konečně zírat na tu ubouhou dívku! Oč vám vlastně jde, vy čaroději!"

"Právě ověřuji princip zdánlivých protikladů, vrahu!" zavřeštěl malíř a nečekaně bodnul ostrou špachtlí. Po rytířově tváři stékal droboučký pramínek krve.

"Ten škrábanec tě bude mrzet, šarlatáne!"

"Ten škrábanec vás bude stát život, pane rytíři! Špachtle byla namočena v prudkém jedu." Rytíř se sesul k zemi a bez hnutí malíře pozoroval.

"Nyní jste paralyzován! A ve chvíli, kdy jed doputuje k vašemu rytířskému srdci, zemřete!" Malíř obrátil svou zachmuřenou pozornost nazpět k modelce, a ta celou dobu nehnutě stála, jen bledé chloupky na pažích jí v tiché hrůze postávaly. "Vydrž ještě chvilku, maličká," řekl malíř. "Musím si na tobě ověřit princip zdánlivých protikladů," bručel malíř, zatímco prohmátaval dívčí paži; jakoby po něčem pátral.

"Zdánlivé protiklady, ty jsou všude kolem nás, mademoiselle, zdánlivé rozdíly mezi hlupákem a učencem, rozdíly mezi zbabělcem a hrdinou... vždyť největší zbabělec, to je vždycky i největší hrdina, neboť musí denodenně bojovat se svými banálními obavami a strachy; a je to upřímný niterní boj, neboť není motivován velkou slávou... a ničím z venku. Dějištěm těch nejchrabřejších kousků je mysl brýlatého třicátníka."

Malíř si modelku hrubě otočil a vychrtlými gotickými prsty jí zuřivě zkoumal záda. "Princip zdánlivých protikladů lze nalézt v čemkoliv."

Šílený malíř nadzvednul dívčin cop a divoce se rozchechtal při pohledu na strupovitou vyrážku pod hustou zrzavou loknou. "Fuj!" Malíř smíchem kuckal a pleskal se do ostrých kolen. "Jste nejkrásnější z dívek v našem městě, mademoiselle, a současně ta nejošklivější cuchta, neboť za krkem nosíte hnisavý klenot!"

Rytíř na malou chvilku procitnul a pomalu se natáhnul ke špachtli s jedem.

"Protiklady neexistují, mademoiselle; jenom stejná slova! Lidský jazyk je jenom snůška lží! A lingvisté, nechť jsou - " Nedořekl. Rytíř mu zarazil jedovatou špachtli pod žebra a poté sám klesnul vedle malířová cukajícího se těla.

Dívka se rozplakala a vyběhla na chodbu.


12 názorů

Gora
30. 07. 2021
Dát tip

Dobře, miromurko...


miromurka
30. 07. 2021
Dát tip

Přijde mi, že zrovna u tohoto textíku to snad ani nemá smysl. V zásadě nikoho nezaujal; je to jenom takovej automatickej nedopočenej nástřel. Prosím nenominovat :))


Gora
30. 07. 2021
Dát tip

Mohla bych nominovat do soutěže Próza měsíce?


miromurka
08. 07. 2021
Dát tip

Díky dík!


Gora
08. 07. 2021
Dát tip

Píšeš pěkně, za část k rytíři tip...


miromurka
08. 07. 2021
Dát tip

Komiks je zajímavý nápad; mohlo by to být vizuálně atraktivní - temný ateliér, nahatá modelka, démonický malíř; souboj s rytířem. :)


miromurka
08. 07. 2021
Dát tip

Nevěděl jsem, co s textem dál, takže jsem zpracoval první nápad. Pochopitelně se odehrála změna stylu i nálady. Po zpětném přečtení mi to připomnělo nervózní přepínání mezi televizními stanicemi; anebo násilné přerušení hloupou reklamou.


Aru
08. 07. 2021
Dát tip

škoda, jako vytváření aktu by to mělo i kapku erotického napětí


miromurka
08. 07. 2021
Dát tip

Chápu, nevěděl jsem co s tím dál. On je to jenom automatický předem nepromyšlený textík. Díky.


Aru
08. 07. 2021
Dát tip

až do příchodu rytíře se mi to líbilo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru