Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do svítání

14. 07. 2021
20
18
789

Zážitek nemusí být pozitivní, jen když je silný.

Do svítání

Dokumentární road movie o strašidelných místech v Česku.

19. 6. 2021, 20:30 – FunPark Galerie Šantovka, Olomouc

Patříte k lidem, kteří by za žádných okolností neprošli večer kolem hřbitova? Bylo by pro vás snazší uhryzat si nohu, než strávit noc v opuštěném domě, ve kterém podle legend straší? Věříte na duchy a jiné nadpřirozené jevy? Bojíte se u hororových filmů, ve kterých vystupují temné síly, zbloudilé duše nebo sérioví zabijáci? Pokud jste odpověděli na předchozí otázky ANO, tak právě vás tohoto strachu zbaví nový film olomouckých filmových tvůrců ze studia George Vision s názvem Do svítání.

Na české filmy chodím v posledních letech s obavami, podobně jako k zubaři. Člověk vynaloží nemálo peněz a podvědomě očekává, že to bude bolet. Nejinak tomu bylo i před promítáním posledního opusu režiséra a kameramana Jiřího Slečky, jehož minulá veselohra Po setmění, o pěti nejstrašidelnějších místech České republiky, mnou otřásla. Rád bych věřil, že šlo o parodii na mysteriózní thriller lekající diváky strašlivým scénářem, děsuplnými hereckými výkony, příšernými dialogy a hrůzou z toho, že snímek snad nikdy neskončí. Film, který by už neměl mít žádné další díly, se však vrací zpět jako co? Ano, uhádli jste, jako další díl.

Do svítání je jedním ze vzácných případů pokračovaní neúspěšných titulů, jež se vyrovnají prvnímu dílu a jakkoli by se mohlo zdát, že to není možné, v mnohém jej překonávají. Štáb se vydává na statek Pohádka na Šumavě, kde žil a tvořil největší polistopadový vrah Ivan Roubal, pak navštíví velhartický hřbitov, který údajně posloužil jako předloha Erbenovy Svatební košile, prozkoumá nejtajemnější les v Česku zvaný Bor, krátce setrvá v rozvalinách hradu Trosky a letmo propátrá záhadný les Pánova březina ve středních Čechách. Tvůrci filmu slibují nevídanou podívanou, která divákům objasní, zda jsou tato ponurá místa, opředena děsuplnými pověstmi, hrůznými příběhy a mnohými pavučinami opravdu tak strašidelná, a jestli se na nich skutečně děje něco záhadného a nadpřirozeného. Vyzpovídají obyvatele, kteří zde pracují, trvale žijí nebo se příležitostně zjevují a před návštěvou každé z lokalit povypráví místní pověst či legendu herec divadla Tramtarie Marek Zahradníček. Ve filmu účinkují Pavel Rosypal, Václav Steiger, Jiří Slečka, Michaela Lasotová, Michal Václavek a Otomar Dvořák.

Pro téměř každou lidskou činnost lze stanovit základní pravidla, která ji vyzdvihují na určitou úroveň. Jinou kategorií je povýšení této činnosti na umění, které může popírat běžná pravidla, ale současně přitom zavádí nová. Ti, kteří se žádných pravidel nedrží, sice mohou tvrdit, že jim jde hlavně o surovou autentičnost, ale nejspíše se rozhodli spáchat uměleckou sebevraždu mimořádně komplikovaným způsobem. Nemůžu neříct, že by film byl vyloženě špatný. Ukazuje se, že i chatrný námět, odfláknutý scénář, chybějící režie a mizerné provedení lze díky neobvykle kreativním nápadům ve střižně ještě více pokazit. Tajemné kroky, ponurá až depresivní atmosféra, mobily bez signálu, náhlé nevolnosti, mdloby, přízraky v houštinách a ve tmě levitující rudě planoucí oči, to vše indikuje znaky braku líčeného s osudovou vážností. Paradoxně jen o maličko víc nadsázky by stačilo k trefné žánrové parodii. Bez zřetelné hyperboly a ironie však dílo neochvějně směřuje k parodii bezděčné. O to víc je skličující.

Chvílemi jsem uvažoval, zda Do svítání není spíš komedie, protože u řady scén jsem se opravdu od srdce zasmál. Například tomu, že technik s sebou všude vláčel high-tech aparaturu, která byla matně černá, strašlivě veliká, neuvěřitelně těžká, ohromně digitální, se svítícím displejem a odnímatelnou anténou. Přístroj nedělal nic, pouze generoval šumy. Když někdo přiblížil ruku k anténě, tak šum zesílil. Počátkem sedmdesátých let jsem měl tranzistorové rádio, které dělalo totéž. Také jsem nepochopil, proč měli tak špatný timing, že do každého cíle přijeli po setmění. Pravda, kulisy zchátralého statku, starého hřbitova nebo divokého hvozdu vypadají za tmy o mnoho děsivěji a návštěvník kina má potom větší strach, že akční hrdinové zhynou. Nesmí však jít o druh filmu, ve kterém jim to divák naopak přeje.

Snímek, jenž svým křiklavým minimalismem nezastírá, že je velmi nízkorozpočtovým, vyhlašuje otevřenou válku paranormálním jevům a temným silám, které se v navštívených lokalitách zjevují vzácně až ojediněle i podle legend. Chce být tak nějak ze všeho něco, ale pořádně není z ničeho nic, o nic v něm nejde, ačkoli se neustále snaží přesvědčit, že o život, ale celé je to nakonec jedno, protože mu chybí dramatické prvky, napětí, zápletka a smysl. Herci nevědí, co mají hrát, divák neví, jestli se mu to nezdá a rozsáhlé prázdno se tvůrci snaží vyplnit papírovými dialogy plnými prázdných úvah:

„Tak, přátelé, zase nic. Nic tady není, nic se tady neděje. Ale mám z toho divný pocit.“

„Já bych to tak černě neviděl, třeba tma, ta tady je. A jaká! Taky mám divný pocit. Ty ne, Michaelo?“

„A víte chlapi, že já taky? Úplně s mi rozbušilo srdce.“

„Ukaž? Já si jenom odložím kameru… No, buší silně. A nějak nepravidelně.“

„Počkejte, já si taky sáhnu. No jo! Arytmicky. A přístroj šumí taky neobvykle. Mám takový divný pocit.“

„Můžu taky? Já mám lepší smysl pro rytmus. No vážně, na této straně buší nekoordinovaně a silně, na této straně zase… Hele, Míšo, víš, že máš levé prso menší než pravé? To je divný pocit.“

„Vím. A teď se mi ještě do té deprese z arytmie spustila migréna! To jsou určitě ty temné síly.“

„Nebo premenstruační syndrom. Nemáš zvýšenou hladinu estrogenu a touhu po sacharidech?“

„Ne. Jenom ten divný pocit.“

„Nechci malovat čerty na zeď, přátelé, ale teď mi volal bratr švagra sestřenice tchánovy neteře, že mají doma všichni takový divný pocit, ať prý jedeme radši jinam.“

„Tak já vypnu Spiritbox, sundám anténu a můžeme.“

Nečekal jsem nic, i tak a jsem byl zklamán. Když vezmete jakékoliv video, které jste pořídili na dovolené, vystříháte záběry, ve kterých se nic neděje nebo na nich není nic vidět a ty pak slepíte dohromady, dostanete velmi podobný film. Z celého večera mi utkvěly jen dva světlé momenty. Prvním byla káva zdarma, druhým pak nadějné houkání sirény policejního vozu. Strážci zákona však jeli do obchodní galerie Šantovka kontrolovat nošení respirátorů, nikoli zatknout tvůrce filmu, jak jsme doufali. Nuda, šeď, prázdnota. Pohled na zvolna usychající kaktus by byl nepochybně dramatičtější. Divák sedící přede mnou během promítání poslal čtyři SMSky, přes E-bay koupil olbřímí balení granulovaného krmiva pro psy a po zbytek filmu se snažil vycvičit chrousta, aby mu přelézal z jedné ruky na druhou.

Mnohé by se dalo zachránit zajímavým nebo šokujícím rozuzlením, ale ani to se nepovedlo. Konec přišel za plného vědomí náhle a nečekaně jako infarkt. Přesto se všem pozůstalým divákům ulevilo, jako by film skonal po nekonečně vleklé, těžké nemoci. Když už upadají dialogy, kochám se alespoň hezkým prostředím nebo mě dostane práce s kamerou či střih, ale co bych si měl odnést z filmu Do svítání? Odnesl jsem si aspoň plakát. Kdyby rozdávali DVD s tímto snímkem, nejspíš bych si je vzal také. Ne jenom kvůli pocitu jakési drobné satisfakce, ale hlavně pro to, že jde o jeden z těch filmů, které si člověk pouští, když mu jeho život připadá ničemný, špatný a zoufalý. Protože ať se vám děje cokoliv zlého, tenhle film je horší.

 


18 názorů

Kamamura
07. 08. 2021
Dát tip

Vidím ID "Květoň", dávám automaticky tip, jako proti stovce s trhákem v ruce v mariáši. 

Pak jsem si to přečetl až do konce, a vidím, že chybu jsem neudělal. Zaujalo mě, že autor stojí i nestojí o hlubší kritiku zároveň. V tom jsme si podobní. 


zeleda
17. 07. 2021
Dát tip

Moc pěkný a vtipný rozbor. Pobavil jsem se. Ještě, že nechodím do kina a nedívám se na telku. 


Abakus
14. 07. 2021
Dát tip

ešte horšie ako tento film, bolo jedno divadelné predstavenie. Tam na konci dokonca vracali vstupné -nepríjemné bolo, že som mala pozvánku - lístok zdarma a  nemohla som inaksovať späť prachy za zabitý čas. Ale pokušenie postaviť sa  do fronty naq prachy bolo veľké.


Neviděl jsem to, ale z toho, jak to líčíš mě napdlo, že tvůrci zamýšleli názorně ukázat divákovi, co znamená "posrat se v kině". Druhá možnost je, že se posrali oni.


Oskar Koblížek
13. 07. 2021
Dát tip revírník

No, Květoni milý, musím se ti přiznat, že ...návštěvník kina má potom větší strach, že akční hrdinové zhynou. Nesmí však jít o druh filmu, ve kterém jim to divák naopak přeje...   mě úplně poslalo do kolen. 


Květoň Zahájský
13. 07. 2021
Dát tip Aru, Gora, 8hanka, Kočkodan, blacksabbath, revírník, annnie, gabi tá istá

Díky, přátelé, díky.

Nechodím do kina často, proto nevím, jestli mám vůbec právo opovážlivě vynášet unáhlené soudy a šířit své uměnovědné názory. Film byl neskutečně jalový a nudný, ale na druhou stranu jsme si o něm povídali ještě čtyři dny poté. Tak silně na nás zapůsobil.

Tvůrci jsou očividně reprezentanty názoru, že filmů, kde se pořád něco samoúčelně děje, které jsou plné strojených zápletek, hloupých efektů a vyumělkovaných postav už bylo dost, a Do svítání je první příslib další nové, realistické vlny kinematografie, která bude zobrazovat život takový, jaký je, bez děje, zápletek, hrdinů i efektů. Jistě si snímek najde i řadu zastánců, kteří v jeho důsledné trapnosti odhalí zobrazení absurdity dnešního světa.

Jeho návštěvu mohu doporučit pouze slovy klasika: „Otíku, senzační film! Rumunskej! Máš lístek? To musíš vidět! Ještě že jsem ti ho koupil, tumáš, ať nezmeškáš. Je to trochu cestopisný a trochu erotický, no, já bych na to šel ještě jednou, ale nemůžu, musím se koukat na besedu o hovězím dobytku.“


8hanka
12. 07. 2021
Dát tip Kočkodan

najskôr vo mne hrklo, že ideš rozoberať moju obľúbenú trilógiu s Ethanom Hawkom Pred úsvitom, Pred súmrakom, Pred polnocou...našťastie, nešlo o ich kópiu...

nepozerám horory, nie som milovník nadprirodzených javov, na cintoríne sa nebojím ani po zotmení...je tam pokoj, zopár svetielok a veľa spomienok...

pridávam sa k annie, ak do kina, tak jedine s tebou...neviem síce, či by som  mala niečo z filmu, ale zo stretnutia s tebou určite áno...nejdem rozoberať, čo konkrétne, stačí, že aj pri čítaní ma od smiechu bolí bránica a naživo by toho bolo určite viac...

chcela som vypichnúť zopár naj hlášok, no zistila som, že by som skopírovala prakticky všetko, taký macher vtipného  slova si...prosím, choď častejšie do kina, veľmi to potrebujeme...pokojne preplatím vstupné...stojí mi to za to, liečba smiechom je skvelá vec...

"Mnohé by se dalo zachránit zajímavým nebo šokujícím rozuzlením, ale ani to se nepovedlo. Konec přišel za plného vědomí náhle a nečekaně jako infarkt. Přesto se všem pozůstalým divákům ulevilo, jako by film skonal po nekonečně vleklé, těžké nemoci."


Neměl by se fasovat spíše hodnotný alkohol? To by pak byl ten film snesitelnější.


annnie
12. 07. 2021
Dát tip Aru

Květoni - když do kina, tak s tebou! :) :) :) Díky za vzrušující zážitek :)

Tip a.


revírník
12. 07. 2021
Dát tip

Bavil jsem se.


Prosecký
12. 07. 2021
Dát tip

Nedlaleko města mého mládí je na lesní cestě do Litic místo, kterému se říká "U tří zabtých řezníků".


Diana
12. 07. 2021
Dát tip

Ano, vynikající recenze. Taky na nové filmy nechodím, nemám na to nervy...


Kočkodan
12. 07. 2021
Dát tip

 

Květoni, tvoje dílko mě tak zaujalo, že jsem odmítl i švába chtivého drezúry.

 

Do svítání ti zřejmě natolik pocuchalo nervy, že ses při psaní v důsledku nižší koncentrace dopustil drobné chybičky, což by se ti bez onoho filmařského traumatu asi nestalo. Mám na mysli část souvětí „Pokud jste odpověděli na následující otázky ANO...“Zde bych se přimlouval za nahrazení původního adjektiva výrazem „předchozí“.


já bych musela bejt podvobrazboží


Aru
12. 07. 2021
Dát tip

iví, možná by měli k tomu filmu dávat místo kávy něco tvrdšího s létáčkem od kolika  začne být film pro diváka zajímavý :D


blacksabbath
12. 07. 2021
Dát tip Aru, 8hanka

Ač na duchy věřím...na hřbitov půjdu klidně o půnoci.....strach v opuštěném domě mít určitě nebudu....ale.....tak zevrubně jsi to popsal, že i když jsem ten film neviděla....teď mám strach.....na něj jenom jedním vočkem kouknout....*/******************


Gora
12. 07. 2021
Dát tip 8hanka

No tak, káva zdarma a cvičený chroust, nejsou to dostatečné bonusy letního večera? A radost z toho, že ještě existují letní kina /u nás je pár let zrušné/ bych k tomu přidala. Monology si asi herci vymysleli, aby aspoň něčím pobavili diváky?

Ty jsi to celé veledílko bezvadně shrnul, Květoni.


Aru
12. 07. 2021
Dát tip 8hanka

:D

Květoni, měl bys rozhodně shlédnout víc špatných filmů, skvělá recenze, moc jsem se nasmál

aspoň Míša si užila nějakého vzrušení, pokud jsem dobře počítal, tak na ní byli tři - pak příchod večer dává docela smysl, když po natočení materiálů na daném místě a vypnutí kamer se odtamtud ozývaly strašidelně hekání zvuky :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru