Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Reptilián

Výběr: Gora
13. 07. 2021
16
29
985

„Každá důvěra je nebezpečná, není-li úplná. Je málo případů, kdy není třeba buď říci vše, anebo vše zatajit. Svěřili jste již příliš mnoho ze svého tajemství tomu, jemuž myslíte, že je nutno zamlčet jednu jedinou okolnost.“                                          Jean de La Bruyere

Ze snu, v němž se slavnostně rozzářila daleká hvězda, mě vytrhává mobil. Natáhnu se po něm, ale spadne mi za noční stolek. Lovím ho dobrou půl minutu. Vyzvánět nepřestává. Zřejmě se po mně někdo opravdu shání. Nebo je to telemarketing.

„Tady Honza...“

„Proč mi voláš uprostřed noci?“ skočím mu do řeči.

„Stal se průser, Máro. Zašili mě do blázince.“

„Hele, jako vtip dobrý. Ale jdu spát.“

„Počkej, to není vtip,“ zadrmolí Honza. Jeho zoufalý hlas mě znejistí. „Nebo myslíš, že mi fakt přeskočilo?“

„Co se ti stalo?“

„Zamkli mě na pokoji. Taky mi vzali mobil. Dneska se mi podařilo jeden ukrást sestřičce, když mi přinesla léky.“

„Hned ráno přijedu,“ utěšuju ho. „Určitě se to vyřeší.“

„O to nejde,“ přeruší mě plačtivě. „Zašili mě, když jsem se vracel z hospody. Určitě jdou i po tobě.“

„Myslíš kvůli tý blbosti s reptiliánama?“

„Není to blbost. Někdo nás musel slyšet.“

O mě se bát nemusíš, chci říct, ale v tu chvíli se hovor přeruší.

Jedna věc je jistá, můj nejlepší kamarád je v blázinci. Měl bych vymyslet, jak ho z toho vysekat, ale moje myšlenky se vrací o dva dny zpátky, do putyky jménem U Zvonu.

 

K našemu stolu se přišoural číšník a s nepřítomným pohledem na něj postavil dvě piva. Z jednoho vychlístla pěna na ubrus. „To si beru já,“ prohlásil Honza.

Měl skvělou náladu. Na pořadu dne byly konspiračním teorie, které miloval. Musím přiznat, že i já jsem o nich vždycky rád debatoval (pořád to bylo lepší než plkat o politice, sexu nebo o fotbale), přitahovaly mě, i když jsem věřil jenom tomu, co jsem si uměl vnitřně zdůvodnit.

Vybavoval jsem si naše poslední debaty, ať už šlo o přistání na Měsíci (Honza nakonec uznal, že tam Američani opravdu doletěli, jak naznačují nejnovější satelitní snímky), sklad mimozemských letounů v Oblasti 51 (jeho existenci si vymluvit nenechal, i když video s pitvou marťana neuznával) či spiknutí templářů a iluminátů (divoce se oháněl Danem Brownem a Umbertem Ecem a nehodlal ustoupit ani o píď).

„Je krásně zvětralé... Slyšel jsi o reptiliánech?“

Z toho mi spadla brada. Zbláznil se snad?

„Co to má být? Ještěří lidé?“

Na stole přistála další piva.

„Zjednodušeně ano. Má se za to, že jsou potomky dinosaurů, kteří tu s námi žijí po staletí a maskují se jako lidé, jenže nás evolučně přeskočili díky napojení na mimozemský civilizace.“

„Tomu snad nevěříš ani ty,“ zasmál jsem se.

„Natočil jsem video,“ zašeptal Honza. „Je na něm můj ředitel, jak se vrací zpět do ještěří podoby.“

„Na internetu bude určitě hromada podobných, zaručeně autentických...“

„Tohle jsem natočil mobilem.“

Na záběru jsem uviděl muže, jak se vysvléká z kůže a mění se v mohutného ještěra. Bylo mi z toho všelijak.

„Zveřejníš to?“

„Jasně, že jo.“

„Nedělal bych to. Nevíš, co za tím je.“

Ke stolu se přitočil číšník: „Chcete ještě pivo?“

 

Autobus zastaví hned u blázince. Projdu vstupní branou (snad nebude zavřená, až půjdu ven, napadne mě), pokračuju po asfaltové cestičce parkem. Co mě zarazí (i když nepřekvapí), jsou pavilony obehnané vysokými zdmi s ostnatým drátem, které připomínají vojenskou pevnost na nepřátelském území.

Vcházím do pavilonu číslo 23, kde sídlí oddělení akutní péče. „Neměla bych vás k němu pustit, nejste objednaný, “ postěžuje si postarší sestřička s vysokým tmavým drdolem, když do sešitu opisuje moje jméno, datum narození a kontaktní údaje. „Jste vůbec jeho příbuzný?“

„Dozvěděl jsem se to v noci.“

„A jak jste se o tom dozvěděl?“

„Přímo od bráchy,“ zalžu.

„To je zajímavé,“ zašklebí se sestřička. Určitě od rána hledá ztracený mobil. A já jí ho naservíruju jak na zlatým podnosu. Dovede mě k jeho pokoji, před nímž mě beze slova opustí.

Pomalu otevřu dveře. Pohled, který se mi naskytne, je děsivý. Honza je připásaný k posteli řemeny. Nejdřív mě nepoznává. Pak se jeho oči uvrtají do mých, ale jeho bledé rty se ani nepohnou.

Sednu si k posteli a vezmu ho za ruku: „Co se stalo?“

„Měl jsem prý záchvat na ulici…,“ řekne. Je patrné, že každé slovo ho stojí ohromnou námahu. „Pak mě natlačili do sanitky a odvezli sem.  Paranoia, to určitě!“

„Co pro tebe můžu udělat?“

„Dostaň mě odsud.“

„Promluvím s tvým doktorem.“

„Hlavně to ne. Patří taky k nim,“ zamumlá a sevře mi ruku tak silně, jak jen dokáže.

 

„Kde najdu doktora?“ zeptám se sestřičky.

„To není jen tak,“ sjede mě a klepne papíry o stůl, aby se srovnaly.

„Hledal jste mě?“ ozve se za mnou. Do nosu mi vnikne omamná vůně domova, která připomíná skořici s kardamomem, ovšem jen velmi vzdáleně.  

Otočím se k drobnému chlápkovi v bílém plášti: „Potřeboval bych si promluvit o bráchovi. Mám o něj strach.“

„No nic, půjdu si uvařit kávu,“ prohlásí sestřička a natáhne se pro hrnek.

Když odejde, ucítím po těle chlad. Do hlavy se mi zaryje syčivý hlas, k němuž se postupně přidávají další. Chytnu se za hlavu a klesnu na kolena.

„Už dost té komedie,“ řekne doktor v našem jazyce.

Začnu se soukat z kůže. Vždycky, když se jí zbavím, pocítím úlevu. Nesnáším to předstírání, nesnáším smrad lidí, toho plevele, co zamořil modrou planetu. Protahuju se. Stojíme proti sobě, dva dvoumetroví zelení bohové, kteří si prokazují úctu rozeklanými jazyky.

„O narušitele ses postaral, jak se patří.“

Zorničky se mu smrsknou do tvaru půlměsíce. Zhluboka se ukloní: „Za společným cílem a nikdy jinak.“

„Máš pro něj ten čip?“

„Samozřejmě.“

„Chci, aby měl nejlepší péči,“ řeknu. „Bude teď jedním z nás.“


29 názorů

Díky.

Tak pozor na to  "slovo". :-)


bixley
25. 08. 2021
Dát tip

Hezká pointa. Napínavě napsané. Toto slovo jsem už někde četla. 


Díky za zastavení a za podněty. ;)


Lakrov
19. 08. 2021
Dát tip

 Prolog (zvlášť jeho druhá věta) je složitý. Dál -- i když mi to místy přijde psané "nezkušenou rukou" to už má celkem spád. Líbí se mi námět -- to fantazírování. Zpracováním mi to přijde snad trochu zkratkovité (dalo by se to rozvést i do delšího textu). Závěr, k němuž to nevyhnutelně směřuje začínám tušit až nekde za polovinou. Dobře čtení; napínavé, odlehčující... Tip.


Jsem rád, že se líbila...


Originální nápad! Hltala jsem ji až do konce! O reptiliánech jsem dosud neslyšela, ale jde vidět, že někomu z toho může dost přepnout :) 


Janina6
10. 08. 2021
Dát tip

Jasně, ale to čtenář ještě neví a nemá vědět :-) Zatím akorát vidí, že někdo nevybíravě spustí na kamaráda, který volá nejspíš v nouzi... což čtenáře prostě zarazí.


Dík. Když ta replika vadí i tobě, tak na tom asi něco bude.

Ale i když on volá kamarádovi, který přesně ví,  co se mu stalo, protože on stál za tím vším...

Měj se ;)


Janina6
09. 08. 2021
Dát tip

Fajn povídka, nápaditá, zábavná i napínavá.

Jen mimochodem, ty věty "Opravdu? Ne anglická královna?", na které upozorňuje Majaks, mi taky (snad jako jediná maličkost) vadily. Ta replika tam prostě nesedí. Nejlepší kamarád uprostřed noci volá určitě z vážného důvodu, nemá logiku mu nejdřív začít "nadávat", dokud nevíš, co se stalo.


Díky. ;)


Danny
05. 08. 2021
Dát tip

pěkně vypointováno :)


Gora
30. 07. 2021
Dát tip

Taky díky!


Určitě, díky.


Gora
30. 07. 2021
Dát tip

Mohla bych nominovat do soutěže PM?


Jamardi
19. 07. 2021
Dát tip

Zajímavá fantazie.


Aru
16. 07. 2021
Dát tip

když budeš dokola říkat tu samou věc, tak ji lidé začnou postupně věřit, tím víc, čím víc ji uslyší, takhle to funguje u čehokoli, co bys chtěl, aby tomu ostatní věřili.

on jim prostě zastřel vlastní úsudek a myšlení, zároveň jim řekl, kdo jsou ti špatní a před čím mají mít strach - klasický postup jak ovládnout a manipulovat myslí druhých ve vlastní prospěch - v tomhle smyslu je vlastně reptilian každý (tedy i ten člověk co to vymyslel), kdo takto zneužívá druhé a zastře osatním jejich mysl strachem - takto vyškolení lidé pak budou myšlenku šířit dál a je jen na nich samotných, jestli jsou schopni a ochotni z takové sítě vyjít, nebo ne, rozhodně se nenechaji přesvědčit.

vyjímka je znovupoužití té samé metody na kterou už jsou nachylní a vlastně z ní udělali vlastní smysl bytí, kde se manipuluje už zmanipulovanou myslí - pouze nahradíš jedny pojmy druhými, ale mechaniku použiješ stejnou


Gora
16. 07. 2021
Dát tip

Výběr je zdejší označení pro zvláště vydařená dílka... podle úsudku členů redakcí... a pokud se dílko líbí nejm. třem redaktorům, ocitne se ve Zlatém výběru. Viz kolonka v horní části seznamu děl.


Děkuji za vývěr. :)

Výběr můžu chápat jako doporučení redaktora?


ano, šíří to jeden člověk, který si tím zajistil velkou publicitu, moc a jistě i přísun nemalých finančních částek... geniální... překvapilo mě, kolik lidí tomu fakt věří... samozřejmě hlavně v USA, ale najdou se i u nás...


Gora
16. 07. 2021
Dát tip

Netušila jsem, že něco takového vůbec existuje... využít reptiliány k povídce byl skvělý nápad, Biskupe.

Posílám ti výběr.

Povídka mohla být delší, téma více rozvinuto, ale je to tak originální, že...


Aru
16. 07. 2021
Dát tip Gora

hele, ti reptiliáni pocházejí od jednoho jedinýho člověka, už to šíří řadu let, takže jeho fanclub už narostl tak, že jeho stoupenci to sami šíří dál.

prý měl tenkrát nějaký vidění, možná že se fakt spojil s nějakou entitou, nebo se dostal do nějaký sféry, ale co to bylo zač neví asi ani on sám :D něco jako kdyby sis vzal halucinogenní houbičky a pak lidem popisoval, co jsi tam viděl, nebo jak ti připadal tenhle svět :D

v přeneseným smyslu nemusí být člověk nějakým speciálním ještěrem a může žít i tak na úkor druhých


Jsem rád, že se povídka (snad) líbila. Původně měla vyznít/končit trošku jinak, ale jsem ní nakonec spokojený, i když vždycky je co zlepšovat...

PS. Reptal by pouze reptilián... Námět mě napadl, když jsem sledoval "zaručeně" pravá videa a fotky reptiliánů na internetu... doufám teda, že fakt neexxistujou, protože jinak budu mít asi velkej problém... :-)


K3
14. 07. 2021
Dát tip

Zručně a čtivě napsané. Trochu mi vadí vsuvky v závorkách. S reptiliánem, jako se slovem, jsem se tu setkal poprvé.


Gora
13. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Četla jsem na jeden zátah, dobrá zápletka i pointa... pěkné, Biskupe.


Biskupe......teda......vůbec nad dílem nereptám....to bych si nedovolila.....*/***


revírník
13. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Výborně. Tady to máme. A někteří furt, že ne a ne tomu uvěřit.


Aru
13. 07. 2021
Dát tip

konec to zachránil :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru