Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na stopu

18. 07. 2021
13
16
515
Autor
PavelK

Pro všechny, kteří za mlada jezdili stopem.

Jsem jednička u pangejtu
ta holka
dvacet metrů za mnou
je jen dvojka

jenže frajer v nablejskanym bouraku
zastaví jí

pak couvne
a otevře mi zadní dvířka

vemete mě do Hradce?
super tam jedu i já
říká ona a její oči
přestřihnou ostnatý drát
mezi námi

všichni se smějem
celý svět se směje


frajer ji nabízí drink
já svobodu
a nekonečnou dálku

fofrem
předjíždíme všechny trabanty
i žigulíky

v Hradci frajer pofrčí
a my půjdeme
po krajnici spolu
vstříc zapadajícímu slunci
vstříc nekonečné dálce
vstříc bezmeznému
milování

za cedulí Hradec
vystupuju
slunce zapadlo
sám
ty dva frčí dál
někam za hranice zaprášených dní
do hotýlku Na konečné
počínat
svou lásku



a já jsem zas jednička
- u pangejtu

16 názorů

PavelK
30. 08. 2021
Dát tip

Radovan Jiří Voříšek:

:D

Já bych ti zastavil...

 

Dík.


chtěl jsem jezdit stopem, ale 190 cm a robustní postava, tehdy jsem se také moc neholil ... nikdo nezastavil


Musaši
23. 07. 2021
Dát tip

Všichni si vybíráme z literatury, co nám osobně konvenuje, nebo, co nám osud přihraje do ruky. Trochu jiná věc je ovšem souvislé universitní vzdělání. To se nás moc neptá, co se nám líbí nebo nelíbí a ke zkouškám pak musíme povinně přečíst i autory, o které bychom jinak ani nezavadili. Já jsem toho musel mít načteno poměrně dost, ale když jsem navíc od jistých básníků a spisovatelů přečetl všechno, zjistil jsem, jak jsou školní výklady jednostranné a ideologické. Naivně jsem se domníval, že si tady na Písmáku třeba na stará kolena doplním vzdělání a získám kupříkladu nový pohled na Ginsberga. Teď už vím, jak naivní očekávání to bylo. Universitní profesoři Písmák opravdu nečtou.

Druhý odstavec tvého komentu naznačuje, že beatnik tak trochu opravdu jsi.


PavelK
22. 07. 2021
Dát tip

Musaši: Nevím toho mnoho o beatnících, beatníci se údajně definovali tím, že se vymezili vůči konvencím. Říci o sobě že jsem beatník by bylo jen opětovnýmvytvořením konvence.  Taky o sobě nerad říkám, že jsem taoista, pokud mám být přesný, moje základní kosmologie je taoistická, to je vše. Nejvíce mne formovaly knihy a překlady přednášek Alana Wattse, o kterém jsem se dočetl, že byl údajně něco jako duchovní guru beat generation.  Mihne se Kerouackově knize Dharmoví tuláci. Přečetl jsem od něho možná vše, co bylo přelořeno do češtiny, i to co nevyšlo a existuje jen v překladu českého křesťanského mystika Karla Makoně. Jestli se cítím být beatník? Někdy ano, někdy ne. Hereklleita ani Hegela neznám. Z evropského myšlení, z toho na co jsem narazil mají podle mne blízko k taoismu stoici.  Nemá smysl, abych diskutoval o Ginsbergovi, o kterém toho vím tak málo.

Po práci mám doma nekonvenční ekozahradu (sousedi říkají bordel) a starý dům. Poslední dobou nemám energii na knihy a otevřu si spíš lahváče. Asi tak.

 


Musaši
22. 07. 2021
Dát tip

A seš "beatnik" ? Cítíš se tak ? ...Jde taky ovšem o to, co si kdo pod tímto pojmem představuje a jak byl vnímán v Americe v polovině padesátých let.(O tom se bavíme s Bačkovským pod mými Slzami, kdyby tě to třeba zajímalo).

Jednota protikladů je zajisté velmi důležitou součástí taoismu a Tao te ťing jí věnuje nejednu kapitolu. Tím ovšem není taoismus nijak vyjímečný. Idea jednoty protikladů je vlastní i evropské filosofii Herakleitem počínaje a Hegelem konče. To až Marx "postavil Hegela z hlavy na nohy" a položil základ totalitnímu myšlení. 


annnie
19. 07. 2021
Dát tip

Hezký, ty paralelní závěry. Tip a.


PavelK
19. 07. 2021
Dát tip

Já Ti rozumím, to je taoistický pohled na svět. Třeba Ti, kterým živoz spíš bere, mají ze života víc, jsou schopni vidět poezii života, píší básně nebo něco jiného, nejsou tolik připoutáni věcmi, spíš naleznou cestu, nakonec v tom je spravedlnost, protože tak jako každé světlo na zádech nese svůj stín (Krebsová), tak i každý stín musí nést své světlo. Je to takové " beatnické" psaní. Dcera přišla nedávno ze školy a řekla mi, táto ty seš beatník. Jestli jsem? je to fuk. "Nikdo se nezná. Jen z důsledků konání, z plodů činů se dá poznat, co člověk může čekat".

R. Wilhelm, komentář k 10 znamení I-ting.

Dík Musaši za pěkný komentář.


Musaši
19. 07. 2021
Dát tip

Proč si pořád něco zabírat? Proč se jitřit rozdíly mezi lidmi? Jen ať je svět pestrý, jen ať jsou dobří a zlí, jen ať jsou bohatí a chudí, jen ať jsou krásní a oškliví. Spravedlivý svět naštěstí nikdy existovat nebude. Byla by to příšerná nuda. ....Ale za básničku tip.


PavelK
19. 07. 2021
Dát tip

Evžennie Brambůrková: Třeba jo. Až s Tvým komentářem jsem si uvědomil, že to je vlastně o nenaplněných snech.

Dík.


Třeba to byla výhra.


Benetka
18. 07. 2021
Dát tip

Stopoval jsem jen jednou v životě. Byl jsem vojínem ČSLA a jel jsem domů do Břeclavi z Roudnice nad Labem na KVOP. A jak na potvoru k uzoufání nic nejelo. Žádný bus žádný vlak. Kousek za Roudnicí mi zastavil starší manželský pár který jel na chatu někam k Budějicím. Provezli mě Prahou a vysadili u odbočky na jih. Stopovat na dálnici je docela problém ale nakonec zastavil passat se slovenskou SPZ. Obchodní zástupce se vracel z Prahy domů do Blavy. Nejen že mě dovezl až do Břeclavi na benzinku ale ještě mě vzal cestou na večeři do motorestu kterou zaplatil... Měl jsem štěstí a dobří lidé pořád ještě jsou. Proto taky když můžu tak taky beru stopaře...


PavelK
18. 07. 2021
Dát tip

Nebál bych se s Tebou, ani kdybys měl černý brejle Kočkodane.

Dík


Kočkodan
18. 07. 2021
Dát tip

 

Pavle, kdybych tě viděl u silnice stopovat (ale mezi námi nevidomými mnoho řidičů není), tak bych ti za tvoje dílka a komentáře zastavil. ;-)


PavelK
18. 07. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath, Benetka

Ten příběh je smyšlený. Jako námět posloužilo vyprávění kolegy z práce, který taky za mlada jezdil stopem o tom, jak auto zastavilo holce, která stála za ním, pak řidič couvl a vzal i jeho, ta holka měla jet do stejnýho místa jako on, ale nevystoupila. Báseň by byla vhodná na autorské čtení, kdybych ji četl, to vstříc bych takhle třikrát opakoval. Hodí se k ročnímu období, já teď nemám moc času na komentáře, tak ani moc nevkládám díla, ale pro tohle je teď ten pravej čas.

Dík Goro


Gora
18. 07. 2021
Dát tip Benetka

Kdyby se splnila tvá přání, o čem bys teď psal??

-  text sedne k ročnímu období, vstříc by /mi/ stačilo jednou:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru