Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víla Smutnilka. Jen pro starší 42 let

22. 07. 2021
13
32
879
Autor
Aru

Jednoho odpoledne mě zase bolely oči a co je lepšího, než návštěva Specialisty? No přece kafe! Léčí všechno, tyfus, spalničky, kašel, smrt i smutek :D

Jønïrell - Jónirel - Typické staročeské jméno, dříve se hojně dávalo jak dívkám, tak chlapcům. Z toho vznikaly neuvěřitelně komické situace na svatbách, když si Jønïrell bral Jønïrell, které oddával kněz Jønïrell a rodiče nevěsty i ženicha se také jmenovali také tak, jako i všichni ostatní přítomní na svatbě. Nadužívání tohoto jména jej nakonec vedlo na dno tehdejších kadibudek.

Víla Smutnilka byla moc smutná, protože měla tak smutné jméno ze kterého tím pádem hrozně moc smutnila a ve svém smutku tak mohla rozesmutnět i všechny okolo, což ji činilo obzvlášť smutnou, tak že ji napadaly smutné myšlenky na smutnou sebevraždu. Ale to spolehlivě léčila hořkým kafem, po kterém byla smutná jenom tak obyčejně.
 
Její rodiče byli sakra nezodpovědní, ale zase ušetřili nakonec za Smutnilčiny šaty. Ve velké Vílí encyklopedii se píše, že se oblékají pouze domácí skřítci a ušmudlané víly a pokud jim darujete oblečení, např. uniformu dragouna po dědečkovi, kterou si oblékáte na sado-maso hrátky, tak z domu utečou, zapálí ho, zboří krb - základ rodinného štěstí, - pomluví vás na Nově a otráví vám žabky počásářky, takže nebudete už nikdy vědět jak se ven obléci.
 
Tatínek Smutnilky byl černý! Totiž černý jednorožec Jønïrell III a maminka Smutnilky byla jaksi, ona si totiž už jako malá holčička, hned jak ji její maminka donesla z porodnice ráda kreslila jednorožce po zdech, podlaze, stropě, po mamince i tatínkovi, až z toho měli tiky v oku a museli na psychiatrii žebrat o prášky. Když zhlédla na louce, kde zkracovala před rodovou chatkou trávu kosou Jønïrella III, ve spěchu ze sebe strhala šaty ve svých 17ti letech 11 měsících a 30 dnech, tedy ještě jako nezletilá a vrhla se chtivě na Jønïrella. Uháněla na něm skoro celých 9 měsíců, než se šťastným novomanželům ve stáji, kterou jim vystavěli její stařičcí rodiče narodila víla Smutnilka. Protože když to spolu dají dohromady černý jednorožec a kyprá chatařka z Prahy, tak se jim vždycky narodí blond víla.
 
Typický den Víly Smutnilky byl plný depresí s pocity lítosti, zmaru, zoufalství a frustrace.
"Ach jo, to jsem zase smutná," pronesla Víla Smutnilka, jen co se do prosluněného rána probudila, až se z toho zatáhlo a začalo pršet.
 
"Á naše dceruška se probudila," řekl k manželce jednorožec Jønïrell od denního tisku, kde se psaly moc důležité informace, kolik kde lidí uhořelo, kolik vybuchlo sopek, nebo jaké zemětřesení rozbořilo kolik měst. Bez denního tisku si Jønïrell nedovedl představit, že by mohl existovat, protože by nebyl vůbec informován o aktuálním stavu světa a vůbec by tak nevěděl co se zrovna děje na druhém konci planety Jestřáb v galaxii Zeleného Rošťáka. Jønïrell seděl ve stáji v křesle ze slámy, z kterého si trochu uždíbl, když měl hlad.
 
"Nežer zase to křeslo," pronesla manželka Letní Ráno k Jønïrellovi u sporáku ze slámy na kterém kuchtila trochu té slámy pro manžílka.
"Zrovna ti dělám snídani Jønïrelli."
"Ó, a co kuchtíš, ženuško?"
"Slámu jako vždycky."
"Tak to se moc těším, tu mám nejraději."
 
Mezitím Smutnilka už úplně vstala, takže se přihnala i bouřka a začalo jim trochu pršet do stáje. Maminka (Letní Ráno) Smutnilky proto rychle dosmažila slámu, hodila ji manželovi na zem, ze které jedl nejraději a vrhla se na kafe pro Smutnilku s trochou té slámy pro lepší chuť.
"Aspoň se učeš Smutnilko, nebo ti budeme muset snad koupit šaty a víš jak jsme chudobní, že si k jídlu nemůžeme dovolit ani vojtěšku," řekl Jønïrell Smutnilce.
"Už se nese jedno kafíčko s kapkou slámy na štíhlou linii pro naše depresivní sluníčko," pronesla maminka Letní Ráno. Ale Smutnilka se jenom smutně zahleděla do slaměného stolu u kterého seděla a začala pít kafe. Díky tomu se počasí uklidňovalo a obyvatelé nedaleké vesničky Prdelákov mohli začít vysoušet vytopené sklepy.
"Jdu se zabít," pronesla Smutnilka, když dopila kávu.
"Hezky se bav a nepřivolávej déšť, víš že si na tebe lidi z Prdelákova minule stěžovali a ráno jsi jim zase vytopila sklepy," odpověděla Letní Ráno.
 
Smutnilka se vydala pohřebním krokem na louku a kdyby měla kapsy, jistě by si dala ruce do nich. Na louku chodila se smutkem, kde mohla sama přemýšlet, jak moc jí je smutno na světě, když je tak sama a jak ani nikomu nestojí za to, aby ji někdo v její osamělosti našel. Než si ale stačila lehnout do trávy a přemýšlet o tom jak smutně ji tráva studí, přiběhla k ní Šťastná Lasička, dívka z nedalekého Prdelákova, kterou rodiče naučili, narozdíl od Smutnilky se oblékat. Jak ale Šťastná Lasička spatřila Smutnilku jen tak bez šatů, okamžitě se do Smutnilky zamilovala, protože Smutnilka byla nádherná víla s vnady (doplňte si individuálně) a protože být na holky je prostě super. Jenže Smutnilka tomu vůbec nevěřila a začalo se zatahovat a v Prdelákově začali lidé zase rychle vynášet věci ze sklepů, ale Šťastná Lasička tak moc byla zamilovaná do Smutnilky, že odehnala mraky, chmury a jiný blivajzy.
Od té doby je v Prdelákově a okolí ideálně perfektní počasí a Smutnilce láska svědčí, protože bez šťastného konce by to stálo za starou bačkoru a Smutnilka by byla hodně smutná. Normálně smutná Smutnilka je snesitelná Smutnilka. 
 

32 názorů

Aru
22. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

no vidíš Vesuvanko, na seno jsem si nevzpomněl :D

ale když byli tak chudobní :))

děkujuuu ;)


vesuvanka
22. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, Aru

Pobavilo mě :-))). Slámu k snídani, slámu jako vždycky..., to už by snad by bylo chutnější seno :-))), TIP


Kočkodan
22. 07. 2021
Dát tip Aru

 

Hochu, tak ti teda reknu… ze te vlastne chápu. Toz preji nevypráskané odpoledne, Aru. :-)


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

Aru je Aru! :D

Aru je totiž hravý, literarní, plný nápadů

a v civilu jsem jenom otravný a nudný patron, plný úzkostí, chápeš, to jsou dva lidi a sem chodí Aru ;)


Kočkodan
22. 07. 2021
Dát tip

 

Aru, abych zabil u tebe eventuálne prezívající nedorozumení, tak dodávám, ze já o zádných misandrstendincích nevím.

Ale do dnesního dne nevím také tvoje krestní jméno. A urcite nebudu sám. Po tak dlouhé dobe a pri tak pilném a prátelském skotacení tady by ses nám mozná mohl v tomto smeru trochu poodhalit. Mne osobne bys uchránil od dalsích bezesných nocí, ve kterých usilovne premýslím, co se asi tak ukrývá pod zkratkou Aru. Hlavou se mi prohání mimo jiné Ales Rum(l), Artur Ubohý, Alan Rubes, Archibald Uhde, Alfons Umanutý. Toz o tom pouvazuj. Ale je to samozrejme jen a jen tvoje vec, do jaké míry vystrcís jmenovité ruzky. (nerozzurený smajlík)


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

přesně tak dievča, mám prostě rád šťastné konce, nemůžu si pomoct, děkujuuu ;)


Smutnilka je znesitelne smutná ... počasíčko zachránila láska ... všetko sa pohádkovo na dobré obrátilo

 


Aru
22. 07. 2021
Dát tip Gora

jo, je to tak Goro, ale ono vůbec záleží na pohledu toho, či onoho člověka a podle toho pak vidí to co vidí. tady ten text jako by se asi lámal na dvě roviny.

prostě, tak to dopadne, když se z vážných témat dělá sranda, jenže já můžu :D

děkuji moc ;)

já jinak zbožňuju vesničky, kde lišky dávají dobrou noc, město mě silně nevyhovuje, ale když už jsem byl na vlně vtipných názvů a jmen, tak jsem to tam taky střelil :))


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

Kočkodánku, jen jsem reagoval, jak jsi psal, žes měl obavy,... míra nedorozumění se nám pomalu začíná vršit na sebe :)

nooo, ale slaměný křeslo, jde vyspravit... slàmou :D


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

jo Milane, to je z toho seriálu Dobrá znamení, nebo jak se to jmenuje, děkujiii ;)


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

Jamardi, je to tak, jméno dělá hodně. já teda koukám, že jsem se dotkl něčeho hlubšího, než jsem vůbec plánoval. on člověk má určitý dosah, Smutnilka je extrém :D

díky moc ;)


Gora
22. 07. 2021
Dát tip Aru

Aru, každý si ve tvém textu může najít podle momentálního rozpoložení, veselé či vážnější věci, popřemýšlet nebo se jen zasmát... já si pro sebe vybírám veselejší:-)

Že Prdelákov vejde do Písmáckých hlášek, o tom  vůbec nepochybuj!


Kočkodan
22. 07. 2021
Dát tip

 

Aru, vsak já jsem také z vesnice – Prerova nad Labem. A jestli ti mohu dát dobrý rozkaz, tak si ho na Wiki okamzite najdi. ;-)

 

Mimochodem - ve svete fantazie existuje rcení „zrát si svoje kreslo“. To odpovídá nasemu známému „rezat si pod sebou vetev“.


MilanH
22. 07. 2021
Dát tip

Je důležité , že v Prdelákově a okolí je teď ideální počasí :o)


Jamardi
22. 07. 2021
Dát tip Aru

Je hrozné, že stav něčí nálady může mít vliv na stav něčího sklepa. Tady je vidět, jak důležité je vybrat vhodné jméno, protože i to se na náladě podílí. Třeba takové jméno Jolana. Některým Jolanám se doma říká Joliku, což lidem s fantazií může připomínat slovo joli (francouzky hezký) nebo jokera, což znamená výhodu.

Hlavně že ji přešly ty myšlenky na sebevraždu. :)


Aru
22. 07. 2021
Dát tip atkij

ale konec je přeci šťastný, možná trošku uspěchaný, ale to s tou vesnicí už vůbec nešlo psát, díky moooc, původně to měla být erotická povídka, ale nakonec je to je (snad) pro zasmání, úplně pochopím když to nepřijde každýmu vtipný, ale já se snažil co to šlo :)

díky ti Jitko ;)


atkij
22. 07. 2021
Dát tip Gora

Zdravím po ránu z našeho Prdelákova s hořkým kafem. Pobavilo...nehodí se, ale přihodím smajlíka :-)*, čímž narušuji depre kontinuitu. 


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

já vím bixley, myslel jsem, že jsi to zpracovala do nějaký povídky. já vědel proč dát do názvu ten věk ;)


Aru
22. 07. 2021
Dát tip

ale Kočkodane, však na venkově není nic špatnýho, naopak Prdelákov je velmi humorná vesnice :D

to je pravda, manžel si rozhodně nestěžoval :D


bixley
22. 07. 2021
Dát tip

Aru, odkaz dávat nebudu. Myslela jsem to v obecně abstraktní rovině, že deprese je horší než smutek. Člověk při ní nemá chuť nic dělat, je jako ten lenochod, a připadá mu, že ani nesvítí slunce, že je zatmění...


Kočkodan
21. 07. 2021
Dát tip Aru, Gora

 

U Prdelákova jsem měl obavy, že půjde o určitou periferii. A ty se záhy potvrdily – jedná se o hnízdo, kde dávají lasičky dobrou noc.

 

Výborné účinky kávy na oči potvrdila svým experimentem i amatérská léčitelka Maryša. Podala tento nápoj svému manželovi, který si poté na potíže v oftalmologické oblasti nikdy ani slůvkem nestěžoval.


Aru
21. 07. 2021
Dát tip

já ji to vyřidím Evži, bereš i slámu :D

děkujuuu


V neděli jsem pořádala bazar indického oblečení. To by se jí něco mohlo šiknout. Ceny jsou lidové a šatky nové. :-)))


Aru
21. 07. 2021
Dát tip

tak dej odkaz bixley ;)


Aru
21. 07. 2021
Dát tip annnie

jo annie, hodně je to naštve, to víš lesní bytosti, nenechají se sešněrovat hadříky, jen ti zdomácnělí a ti jsou zas hrdí na svou otrhanost a ušmudlanost :))

díky mooc ;)


bixley
21. 07. 2021
Dát tip Aru

Víla Depreska má úplně jiné rodiče, otec je lenochod a matka Zatmění slunce. :-)


annnie
21. 07. 2021
Dát tip Aru

Velmi poučná stať!!! Už jsem málem věnovala pár kousků oblečení místním vílám - ach, Bože, ty důsledky!!! Ještě žes mě včas varoval... Už jen za to deset tipů :) a.


Aru
21. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

ty jména a názvy mě tam úplně ničili, jsou tak vtipný, že jsem nemohl skoro psát :D

jo jo, smutnílci jsou mezi námi, i když se to o nich ani nemusí vědět, žejo :D

je to taková tichá exploze smíchu a kdo tam vidí něco víc, má ostrý zrak ;))

děkujuuu iví ;)


blacksabbath
21. 07. 2021
Dát tip Aru

Zase jeden z tvých specitextů......Je to sice skoropohádkové, ale.....taková Smutnilka nebo i Smutnílek jsou i v dnešním světě....proto je důležité kafíčko pro depresivní sluníčko.....a někdo, kdo tě má rád... ať jsi třeba nahý.....v díle je hodně na přemýšlení..............*/********


Aru
21. 07. 2021
Dát tip

jak to, a co stáj u rodičů? :D tam mají všechno ze slámy, jo a Smutnilčini prarodiče žijí v té chatce pořád :D

díky moc ;)


bixley
21. 07. 2021
Dát tip

To víla Depreska je na tom hůř. Ta nemá ani tu slámu... :-(

Hezké.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru