Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

„A dej o sobě vědět!"

23. 07. 2021
21
45
1026

Všechny zdravím! Po dlouhé době vám opět přeji krásný zážitek z četby!

„A dej o sobě vědět!" 

Bude to už téměř měsíc. Popřáli jsme si mnoho štěstí do života, zamávali si a prchali do šalin, aby neujely. Protože kdyby ujely, museli bychom stát na městské výhni a dívat se, jak se od sebe navzájem vzdalujeme. A tak raději všichni nějak podvědomě pospíchali. I já do nich patřím. Nebo v to alespoň celou dobu doufám. Ne, myslím, že můžu říci, že jsem součástí. Nebo byla? Jsem.

Udivené ráno. Autobusem jsem jela s pocitem, že je to naposled, kdy jedu tam. Kdy mám na zádech můj karamelový batoh s plastovým, černým odznáčkem God is in the detail a cítím to dusno, které svírá má kůže, látka šatů a zadní strana “jako aktovky”, když je ještě ráno a mělo by být svěže. Tak mi ale určitě nebylo. Spíš nějaké to sevření tu bylo se mnou. Slyším hlásit zastávku, která mi vždycky přišla trapně vtipná. Mám na mysli její název. Jedu tou rezavou kraksnou, při které se pokaždé stejně divím, že se ještě vůbec rozjede. Rozjela se ale i teď... Až uslyším ten název správné štace, vystoupím. To mi však (s údivem) nepřijde jedinečné ani trochu. Nejspíš je to už moc ochozená trasa. S dalším překvapením jsem nešla ani hlavním vchodem, nýbrž z boku zahradními drátěnými vraty, které ukazovaly vstup, tím, že byly otevřené dokořán. Hned u nich stál hnědý plastový kontejner. Malinko zapáchal po zbytcích z včerejšího oběda. Vyhodila jsem do něj kapesník, jelikož má rýma byla nezastavitelná. Jako obvykle mi místo běžného pozdravu někdo řekl, jestli už brečím. A já na to, že teď ještě ne, ale co bude, nemohu zaručit. 

Stoupla jsem si k nově namalované zdi. Měla takovou tu moderní barvu omítek - šedou. Začal se zvedat vítr a já v tu ránu byla slavná Marilyn Monroe. „Jeee!” Ruce se snažily dát rozevlátou sukni zpátky na místo, zatím marně. Šaty holt, jak se zdá, propadly pravidlu gravitačnímu. Byly světle žluté, s véčkovým výstřihem. Spíš jsem vypadala jako někdo, kdo představoval husí kůži na povel, protože mě ovládl chlad. Čekala jsem. Mohlo mi dojít, že se asi něco bude dít, když byl právě den, kdy se měla završit má devítiletá povinná školní docházka. Netrpělivě všude postávali takový ti maloši, anebo ti ostatní v tom ne moc roztomilém věku a čekali až dostanou potvrzení o tom, že ten další rok opět dali. Je to skoro jako u doktora. S výjimkou toho, že se na to těší i ta druhá strana, která si s tím dala možná i o trochu větší práci, jenom proto, aby měli rodiče proč koupit dětem zmrzlinu za odměnu. Jedno oko nezůstalo suché… 

Pak jsme tam byli my. Očekávali jsme modrá trička s logem školy, která nepůjdou použít ani jako leštička podlah natož na spaní, jelikož jim došly velikosti hodné mě - neploché deváťačky v oblasti poprsí. Přejel mi mráz po zádech a vyhodila jsem další posmrkaný kapesník. Tak jsem si vzala další a společně jsme předstoupili před celou školu. Stáli jsme tam všichni v jednom zástupu. „Oni na nás koukají jak na hrdiny.” zasmála jsem se. Ale bylo to tak. Byli jsme prezentováni, jako někdo, kdo dal všechen ten stres nestres celých devět let. Jsou tam ještě nějaké nesrovnalosti, ale ty nechám stranou. Nejvíc ale kouleli očima prvňáčci, kteří nám rozdali trička. My jsme se do nich tak tak nasoukali, abychom ukázali, že darovanému koni na zuby vůbec nehledíme a vyrazili jsme na poslední vzestup školou až do horního patra. Ředitelova ukápnutá slza nám ukázala tu pravou cestu do školních vrchů.

Následovala bomba gratulací, “potvrzení” (jak se zdá, ty byly v tento den pouhou formalitou), živých, vázaných květin, bonboniér, mých každoročních ponožek, malovaných obrázků, káv… Každý z nás, který to vydržel nejdelší dobu, dostal dáreček v podobě knihy se vzkazy. Bylo to milé gesto, ale jak jinak než vtipné pro nás šiblé človíčky. Tak jsme si zatrsali na Never Gonna Give You Up, zarapovali na Mareše a na pár dalších srdcovek. Já smrkala, jim slzičky stékaly… 

S těmi, co s námi šli naši cestu, jsme se pořádně rozloučili a bylo to. Teď už se jen těšit na nějaký pořádný mejdan (samozřejmě v podobě školních předpisů), na který budeme pozvaní. Vlastně se stačí podívat na všechny ty detaily, které jsou pro někoho nepatrné. Záchody, bidet - zařízení nezbytné pro pořádnou vzpomínku; naprosto všechny zdi; interaktivní, věčně nefunkční, tabule; šatny, ve kterých nic nenajdeš a především jídelna. Když si na toto všechno vzpomenu, stačí mi to pro naprostou jednu velkou ucelenou vzpomínku. Samozřejmě nesmím zapomenout na nehorázné pachy po octu, linoleu, čistících prostředcích a tresce.

Někdo by řekl: „Tě péro!” nebo „Čágo belo, šílenci!” To ale není nic pro nás, my obyčejně zabouchli dveře. Buch...

„O můj Bože.” vzdychla jsem si, když jsem vylezla schody do bytu, třetího patra. Mé břicho mi dávalo jistá znamení. Z respirátoru jsem odtrhla gumičky, protože mám přece ráda kraby, a vyhodila ho do koše. Na stole jsem uviděla kytičku s heřmánky - jak pěkné gesto po roční práci bez průserů. Oproti ránu bylo dost parno, tak jsem se vyslékla z nového úboru a svých šatů. Pod podprsenkou jsem měla nejspíš bazén vytvořeného jen na bázi MHD potu. Najedla jsem se a neměla náladu, i když jsem se opakovaně zahryzávala do teplého řízku - sváteční oběd.

Hledala jsem balíky kapesníků a strkala je do mé velice nestabilní krosny, kterou využívám jen pro tyto a jim podobné případy. Ručníky, opalovák, jídlo na večer, repelent, oblečení, spacák, karimatka a jede se. Honem jsem všechno popadla a šla. Samozřejmě jsem se vrátila pro jízdenky, mobil, respirátor a kšiltovku. Rychle se ještě podívat na telefon, ne nepsala, můžu jít.

Sraz na zastávce jsem jak jinak než nestihla. „Ano, mám.” odpověděla jsem a vyrazili jsme na nádraží. Po cestě jsme s sebou náhodou přibrali ještě jednoho, který měl tu stejnou cestu, jako my. 

Dvanáctka - vystoupit, hlavní vchod, schody, podchod, Tesco - náš cíl! Teď to bylo teprve správné sevření. Krosna mi plandala sem tam, plosky nohou mi hořely v černých teniskách a oni tam stáli. Všichni. Dnešní deváťáci i ti z minulého, předminulého roku ve sportovním. Jimi se ozývalo: „Vysvědčení mám v batohu, můžu ho dát do auta?” 

„Ty jedeš jako rovnou ze školy, jo?” zaznělo od toho, který nás měl na starosti celých pět let. Postávali jsme v kruhu u parkoviště, který byl tvořen námi. Bylo to jako tehdy, když jsme jeli v sedmé na vodu. Někomu už bude osmnáct, šestnáct, patnáct, třicet dva, nebo tři… Naše těla se i v tomto horku sevřeně dotkla. Bylo příjemné vidět, že se zas toho tolik nezměnilo. 

Popadli jsme krosny a šli zpátky: Tesco, podchod, schody, hlavní tribuna a informační tabule svítící modře. Najednou se tam někde hodně před námi mlžili dva kluci (pak ještě jeden) v dýmovém mraku. Nasávali, vyfukovali… Skoro jako já. S rozdílem, že já smrkala, vyhazovala… Ano, ti tři jeli také. Našli jsme si spoj a jeli směr: zakončení roku! 

„Nemáte někdo vodu?” šířilo se naší bandou, když jsme se konečně došourali v tomto parnu na místo činu. Sedli jsme si na krosny. Srdce mi bušilo o sto šest. Měla jsem pocit, že se mi přesunulo možná až do krku. Mé ruce připomínaly rozpálenou pánvičku, jen vejce chybělo. Slunce nemělo v plánu se v nejbližší době schovat za pár oblak. A přece, co by mu to udělalo?

Slezli jsme dolů, všude písek. Byla vidět ta lehkost, se kterou si každý vyšlapoval. Tou se vyznačovaly právě začínající prázdniny. 

Chuť melounu, plavky, dostala jsem bahnem, některá z nás to dostala…

Začalo se smrákat. Čas na stany a hledání vhodných dřevěných částí stromu k rozdělání ohně. Zjistila jsem, že rovnátka jsem nejspíš nechala doma, nebo je pohodila někde do batohu. Na nic z toho mi ale nedělalo problém ihned zapomenout, jelikož mi břicho opět dávalo jistá znamení prázdnoty. Já se ale oproti němu prázdně ani sama rozhodně necítila. Byli kolem mě lidi, o kterých jsem věděla, že jsou v tu chvíli doopravdy skuteční. 

Zdá se, že na klišé moc nevěřím, i když teď ano. Říká se, že si máme užívat přítomnost, teď a tady. Já byla teď a tady. Nikdo nechtěl, aby bylo zítra ani možná za pět minut. Seděla jsem u ohně na mohutném pařezu ve velké červené pláštěnce s improvizačním klacíkem v ruce, který se tyčil k plamenům. Za déšť se nic z toho, co občasně poprchávalo z nebe, nemohlo považovat. Vedle mě seděli ti, všichni. Voněl tam kouř a párečky. V ohni to praskalo každou chvíli. Upřeně jsem se dívala do něj, byl náš. Jako kdyby ani nepřešel rok, kouzlo. Uprostřed lesa. Všechno to, co jsem měla v sobě, jako by se najednou vylilo do uhlíků v ohni. Velký vůz nad námi… Tak až do půl třetí.

„Budeš mi svítit? Musím čůrat,” řekla jsem. Nebylo vidět na krok.  

„To je kosa, pojď už do stanu,” zatřásla sebou.

„Nesviť na mě!”

Věčné ráno. Chtěla jsem, aby bylo věčné. Snídaně s výhledem. Všechno jsem měla u sebe. Sbalili jsme se a opět šli tam, odkud vyjíždí něco, co nás přepraví nazpět. Respirátory, jízdenky a honem dovnitř. V puse ještě ledová zmrzlina s malého obchůdku na náměstí.

Zase Tesco a parkoviště. Do odpadkového koše jsem vyhodila všechny kapesníky. Našla jsem je, byly naprosto všude. Šli jsme si pro věci do auta. Nevím, jakou mělo barvu. Kufr se otevřel. Byl malý, ale přece jen prostorný. Trochu špinavý, ale proto jsem nežasla. Spacáky a ostatní věci, které se nám nechtěly táhnout, jsme si rozdaly. Teď to přišlo…, konec. Ten konec se rovnal hodně fyzickému kontaktu najednou, na který jsem ale netrpělivě čekala. Každé obejmutí. Zvlášť. Každé jinak dlouhé. Naposled ona. Parno a my byli u sebe. Zvedala jsem ruku a my viděli a věděli, že takto je to doopravdy naposled. Měl rudé oči… Mé největší sevření. Ovládl mě studený pot. Slunce mi svítilo do očí a já zamžourala.

 „A dej o sobě vědět!" 

„A vyfoť ten novej barák!”


45 názorů

Kaj
12. 08. 2022
Dát tip

Líbí :-)


Já Lucie píšu...
18. 09. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Romane, přeji pěkné sobotní dopoledne!

Děkuji za přečtení, tip! Jsem ráda, že jsem Ti mohla způsobit pár potěšení :) 

To P.S.: Jojo :)

Pápá.


Jj, hezké.

Potěšilo mne také, jak rodilého ..brňáka, že jezdíš šalinou:)

 

(( ...)).

(PS : a asi rok jsem bydlel ve 4.patře bez výtahu -už bych to tedy nechtěl! )


Lakrove, zdravím! Moc si vážím toho, že si ke mně opět zavítal. Jsem ráda, že Tě povídka více nadchla, a dokonce i zapůsobila! Díky za hlas :) 

Přeji Ti krásný den!


Lakrov
19. 08. 2021
Dát tip

 Je to takové hodně subjektivní, až z toho na mě padá jakási "tíha", takže něco do sebe ten text má; přináší náladu -- sice možná ne takovou náladu, jakou v tuhle chvíli potřebuju, ale nepřehlédnutelnou působivost té povídne nelze upřít. Tip.


Dobré ráno, Janino! S nominací byly malé komplikace, ale už se vyřešily :) Vůbec se neomlouvej, je to na Tobě pro koho hlasuješ ;) Ale díky, že ses ozvala!

Měj pěkný den.


Janina6
10. 08. 2021
Dát tip

Omlouvám se, že jsem ti tentokrát nedala hlas - hlasovala jsem moc brzy a teď už to nechci měnit. Tak aspoň držím pěsti, ať ti pošlou hodně bodíků další čtenáři :-)


V pohodě, díky :)


Lucie, kolega si toho nevšimnul, jestli souhlasíš, ještě tě tam do Nominací dám, Hlasování teprve začíná. A promiň.


Prózo, Prózo, ještě včera Karel chtěl  nominovat :)


Karle, jasně! Moc díky :)


K3
08. 08. 2021
Dát tip

Lucie, rád bych nominoval do PM, jsi-li pro.


Ptakopysku, pěkný den! Díky :)

Pápá.


Ptakopysk
03. 08. 2021
Dát tip

jo zážitek mám


Theo, přeji dobré poledne!

Moooc ráda Tě u mě opět vidím! Díky, že ses na chvíli pozastavila nad mými slovy :)

Měj kouzelný den!


Luci úplně jsi mne vrátila zpět! Moc pěkné detaily... velice autentické! 


Goro, zdravím!

Jsem moc ráda, že si se k mé povídce dostala, a že Tě nějaké pasáže pobavily! Moc díky za tip, ale především přečtení :)

Miniopravy jsem už učinila, Janina byla mou korektorkou :)

Měj krásné odpoledne plné sluníčka!


Gora
24. 07. 2021
Dát tip

Lucie, přidávám se k těm, kdo zde rádi početli o tom, co jsme sami / kdysi dávno a jinak, ale pocitově podobně/ zažili. Napsala jsi to se ctí, například vtipná hláška - bazén na bázi MHD potu - je skvělá, jako i mnoho dalších míst. 

Jestli jsi dostala instrukce k drobným opravičkám a využiješ je, budu ráda, ale jestli ne, i tak pošlu tip!


Alfonsi, dobré poledne! Děkuji za přečtení, tip!

To Tvá říkačka: nemám slov :)

Přeji pěkný den!


ALFONS
24. 07. 2021
Dát tip

Tip a díky.

 

Na pomaturitní opíkačku, 

na dvouhonou kočku,

až do vysněné penze

zapomenout nelze.  :-)

 

 

 


Já Lucie píšu...
24. 07. 2021
Dát tip annnie

Dobré ráno, má mutr!

Díky, že ses také přišla podívat na ten skvost a pohostila mě svým komentem a tipem :)

Měj krásný, královský den! 


annnie
23. 07. 2021
Dát tip

Král je mrtev. Ať žije král!

Pěkně napsaný, autentický, čtivý... Tip a.


Přeji příjemný večer, K3! Díky, že ses u mě zastavil a pokochal se mými řádky... Je to naprosto přesně jak píšeš! Chci ale zaroveň (asi trošku víc) nechci, aby to skočilo.

Papapa.


K3
23. 07. 2021
Dát tip

Napsala jsi to moc hezky. Je z toho cítit to mládí. Radost ze života, ale i obavy co bude dál. Na jedné straně přání, aby to tak navždy zůstalo, na druhé, aby už to bylo všechno pryč. Příjemná nostalgie.


Gabi, ahoj! To já děkuji za tip a přečtení!

To your koment: Úplně to chápu :) Musím ale říct, že u nás (až na pár výjimek) se Tvá vzpomínka nepotvrdila...

Měj se krásně!


vďaka za vyvolanie dávnej spomienky...chalani na druhom stupni základky sa chovali príšerne, svoj obdiv dievčatám dávali najavo trápnym pokrikovaním...až posledný deň akoby dospeli, posledný výlet pešo na motorest Maják, gitara,spev, kofola, rozhovory, rozlúčka smutná - keď začali byť "normálni", každý sme sa pobrali inam *


Bixley, děkuji za přečtení a tip! Jsem ráda, že se líbilo a dramaticky zaujalo :)

Přeji krásnou odpolední pohodu...


bixley
23. 07. 2021
Dát tip

Pojala jsi to hezky dramaticky, inu, každý zlom je drámo! Moc hezky popsané loučení...


Jamardi, přeji dobré pozdní odpoledne! Díky moc za zastavení!

To your koment: Ano :) 

Pa.


Jamardi
23. 07. 2021
Dát tip

Ano, byly to tenkrát hodně smíšené pocity. Hodně těch pocitů jsi popsala.


Ahoooj, dievča!

Díky za přečtení, tip i chápající koment :)

Pápápá.


Lucka, pekne zobrazené ... vôbec sa nečudujem počtu tých kapesníkov


Zdravím, Ptakopysku! Tuším, že si tu u mě poprvé :)

Děkuji moc, že ses stavil. Jsem ráda, že se líbilo! Klidně mrkni i na mé ostatní texty :)

Měj pěkné odpoledne!


Ptakopysk
23. 07. 2021
Dát tip

čtivé


Janina6
23. 07. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

O.k., tak posílám. Neboj, s těmi 150 jsem notně přeháněla :-)


Janino, přeji dobré odpoledne! 

Jeee, moc mě těší, že jsi měla, díky mně, možnost zavzpomínat :) 

Jestli bys měla čas a chuť, tak mi klidně těch 150 minichyb napiš do zprávy, ráda se přiučím :) Díky za vše (i za klišé :))!

Papa.


Janina6
23. 07. 2021
Dát tip

Paráda. Díky tobě jsem nakoukla tajnou škvírou do duše dívky, kterou jsem (někdy před lety) (určitě!) taky musela (!!) být... :-) Tvůj pohled, nebo spíš spousta drobných pohledů, detailů, všechny originální, se mi moc líbí. Měla bych asi tak 150 gramatických minioprav, ale nebudu s nimi otravovat, leda že je v případě tvého zájmu pošlu zprávou. TIP a hodně nových zážitků pro nové povídky "na nové cestě" (abych ti tedy přidala jedno klišé do sbírky :-))


Já Lucie píšu...
23. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Blackie :) Vždyť já vím... Díky za strávenou chvíli se mnou! 

Užij si den!


blacksabbath
23. 07. 2021
Dát tip Aru

Lucinko.....ještě tě toho čeká spououououtu......ale napsala jsi to opravdu...moc,moc krásně....:-)))))))


Vesuvanko, děkuji za Tvou stopu zde! Každý to máme jinak, a tak je to správně :)

Papapa.


Ahoooj, Kočkodane! Zase Tě po dlouhé době ráda "vidím" :)

Díky za přečtení a lichotku, která vykouzlila veeelký úsměv :) Tiše záviď...

Měj se fanfárově!


vesuvanka
23. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

Moc hezky napsané, procítěné, TIP. Něco končí a něco nového začíná  je to takový životní zlom. Když jsem se vracela ze školy s maturitním vysvědčením (bylo to 17. června 1963), pociťovala jsem smutek nad tím, že jsem byla ve škole naposledy. Přitom ve škole jsem si přála, abych už měla maturitu za sebou, protože jsem se jí bála. Při ukončení základky, tehdy osmé třídy, jsem tento pocit neměla - naopak, těšila jsem se na novou školu, tenkrát to byla jedenáctiletka, která prošla několika proměnami - dvanáctiletka, SVVŠ a nakonec návrat ke gymnáziu.


Kočkodan
23. 07. 2021
Dát tip

 

Kurňa, Lucko, já se furt nemůžu zbavit pocitu, že jsi správňácká holka. A závidím ti to mládí… (smajlík uživatele látkových kapesníků)


Aru, dobré dopoledne!

Je to tak :) Děkuji moc, žes pronikl do mých slov. 

Pápá.


Aru
23. 07. 2021
Dát tip

něco se končí a něco jiného začíná, tak je to vždycky ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru