Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vystoupám

24. 07. 2021
13
21
568
Autor
Dagmaram
balanc
 
jak neprodat lacino
dojemnost momentu
 
dokonalost je v extrému, 
 
přesto
 
jsem jí a občas nejsem mu daleka, 
 
jsem virus v hlavě
 
program, co se s příkazy
v řádcích potýká
 
shutdown 
 
a jsme si moment rovni
 
pak si jdem každý po svých,
 
i na stinném břehu 
život utíká, 
 
kdo říká, že ví co bude
zapomíná na možnosti, 
 
nadzvednu dlaně
 
duše 
opouští tělesnou schránku
jako motýl,
 
nerecykluje se pro život na zemi,
vystoupá
 
nějaká jistota? 
 
stav beztíže
 
/prý když se tíhová a odstředivá síla
rovnají/
 
 
 
 
 
 
 

21 názorů

Dagmaram
09. 11. 2021
Dát tip

viď? Docela občas náročné, tady před okem písmák... 


...jak neprodat lacino dojemnost momentu...


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

Ahoj Helen, číst, že ti dílko ozvláštnilo den, prima pocit. Díky za něj :-)


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

Kamamuro, ty bys utloukl motýla :-))

teď jsem se dívala na radar, vypadá to, že prš a s ním ochlazení se k Olomouci blíží. Juch.

No ono, když začne bouřit, jako by přestal na chvíli platitl lidský řád, a to je prima pocit .. vibrující 


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

Kamamuro, ty bys utloukl motýla :-))

teď jsem se dívala na radar, vypadá to, že prš a s ním ochlazení se k Olomouci blíží. Juch.

No ono, když začne bouřit, jako by přestal na chvíli platitl lidský řád, a to je prima pocit .. vibrující 


Kamamura
26. 07. 2021
Dát tip

Já bych k tomu měl tedy jako geek několik (jak doufám) faktických poznámek.

Virus v hlavě se mi líbí, je to dobrá metafora na různé ideologie (hlavně náboženské), které se často jakoby vlastní vůlí šíří z hostitele na hostitele, s pandemiemi často katastrofálně maligních rozměrů.

ALE...

verš "program, co se s příkazy v řádcích potýká" nedává smysl. Program se nikdy s ničím nepotýká - program je pouze zápis algoritmu v konkrétním programovacím jazyce. Algoritmus je obecně postup, jak dosáhnout nějakého cíle - třeba kuchařský recept na bramboračku je algoritmem k transformaci množiny surovin na stravitelný pokrm - recept se také s ničím nepotýká - s přípravou jídla se může potýkat tak maximálně kuchař, který se snaží podle receptu postupovat.

Počítačový program pak vykonává buď interpreter daného jazyk (dnes zřídka kdy), nebo ho nejprve kompilátor přeloží do tzv. strojového kódu/bytekódu, který se teprve hodí ke zpracování počítačem - a ten už žádné řádky neobsahuje, je to pouze sekvence dat někde v paměti, složená z elementárních, nízkoúrovňových instrukcí. Ani pak se počítač s ničím nepotýká - programovací jazyky mají jednoznačnou syntax, takže chod/kompilace buď něco provede, nebo skončí chybou - s následky se pak potýkají výhradně lidé - uživatelé, pokud program dělá něco jiného, než co chtěli, programátoři, kteří se snaží opravit často vlastní chyby, nebo třeba obchodní oddělení, když se program neprodává tak, jak se očekávalo. 

Další moje námitka je k tvrzení z oblasti fyziky na konci básně - k dosažení beztížného stavu nestačí, aby se rovnala tíhová a odstředivá síla, nýbrž musí být nulová výslednice všech sil, které na těleso působí, což je o hodně silnější tvrzení - například síla raketového motoru může hypotetickou kosmickou loď uvést loď na oběžné dráze do pohybu libovolným směrem, ačkoliv se tíhová a odstředivá síla rovnají - a v kosmické lodi se zapnutým motorem rozhodně beztížný stav nikdy nebude. Naopak člověk padající volným pádem na povrch planety bez atmosféry bude ve stavu beztíže, až dokud nedopadne a nerozmázne se o její povrch, ačkoliv se rozhodně nebude svobodně vznášet jako duch opouštějící tělo (pokud něco takového existuje). Na padajícího člověka totiž působí gravitační zrychlení, ale nepůsobí na něj tíhová síla. Zvláštní, že?

Závěrem uznávám, že nejsem tvým modelovým čtenářem, a že mám na literaturu a vůbec na všechno odlišný pohled. To mě ale podle mého názoru nediskvalifikuje z množiny lidí, kteří se mohou k tvým básním vyjadřovat - samozřejmě dokud mi to sama nezakážeš, což můžeš, a když to uděláš, myslím, že to pochopím a nebudu ti  to mít za zlé. Nicméně jsem toho názoru, že lidé, a obzvláště autoři literárních děl by měli znát definice a správné použití slov, ze kterých staví svá díla, stejně jako řezbář musí vědět všechno o dřevu a kovář o oceli a různých metodách kalení.

Úplně na závěr odpovím na tvojí otázku v komentáři - díky za optání, mám se dobře, ale horko mě drasticky unavuje, protože čím je člověk tlustější, tím snadněji se přehřeje - hroši vědí, o čem mluvím, a proto se pořád koupou, jinak jim hrozí zdravotní následky. Na déšť, či případnou bouřku se těším jako malé děcko, vždy přináší pocit úlevy a zvláštní vzrušení, které si nedokážu vysvětlit. 

Ročním odbobím zdar!


Líbí se mi Tvé dílko, je osvěžující svou jinakostí, děkuji :-)


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

ahoj panenko, děkuji. Potěšilas mě :-) U nás nakonec taky velké burácení, světelné efekty jak z diskotéky a hodně vody ...


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

Vesuvanko, moc děkuji, že jsi vypíchla, co tě oslovilo. To vždycky potěší, když se najde společná struna :-)


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip annnie

ann, já myslím, že to co je po tomto životě přesahuje to, co jsme nyní schopni popsat a pochopit. Určitě přijde další fáze a jak říkáš, zkusíme ji až vystoupáme ... :-)


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

cassy, ty jsi hezky přemýšlivá duše :-)


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip

ahoj kočkodane, lehce vystoupat by mi tlak klidně mohl, anóbržto ho mám stabilně dost nízký :-)

díky za sk/opičiny. Smajlík objímající strom.


Dagmaram
26. 07. 2021
Dát tip blacksabbath

ahoj Black, určitě odstředivá, tíhová je manža :-)

kdyby mě nedržel, tak odplachtím do vesmíru hihi

jsem ráda, že se ti dílko líbí :-)


vesuvanka
25. 07. 2021
Dát tip
i na stinném břehu 
život utíká, 
 kdo říká, že ví co bude
zapomíná na možnosti, 
 
Pěkné, TIP
 

annnie
25. 07. 2021
Dát tip

No... já myslím, že se recykluje, ale připouštím v podstatě jakoukoli možnost... Tak čekám, že se to (zase znovu :) ) dozvím, až vystoupám...

PeS: U nás klidno, tož se mám díky Bohu líp, než si zasloužím... Tzn. dobře. Měj se taky dobře, pa a.


cassy
24. 07. 2021
Dát tip

nevím zde jsem se trefil do černého...představuji si lidi a stromy...slzy a smích...kousek nad zemí...když síly se rovnají...a je jim vyčkávat na kořeny...


Kočkodan
24. 07. 2021
Dát tip

 

Dášo, já už začínám žárlivě závidět i dřevu... na rozdíl od stromků se o mě vůbec nebojíš...

 

Tento komentář ti dávám zdarma, i když je za všechny prachy. (a doufám, že ti z něj nevystoupá krevní tlak)


Ahooooj.....dobře děláš...všechno přivázat...aby to nedopadlo jako u nás na jihu....stále se ještě odklízí popadané a polámané stromy.......apropó...ty jsi tíhová nebo odstředivá síla???......provoz zastaven....alepoň na chvíli.....hezky jsi písmenka poskládala.....*/***************


Dagmaram
24. 07. 2021
Dát tip

ahoooj. Jak se v tom parném létě máte? já čekám na déšť, který schladí. Akorát ty blesky a silný vítr, bez těch bych se obešla. Mám na zahradě dva krásné stromky na vysokém tenkém kmínku a nejsou řádně připevněné, o ty se bojím (ale kůly a úvaz už nakoupené mám, jak půda prosákne, zarazím je a stromky přivážu) :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru