Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na krátko

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
25. 07. 2021
35
37
1601

Na krátko

Už dávno nerostu.
Ale vzpomínám si,
jaké to bylo,
když se mi paže i lýtka
prodlužovaly
a vlasy skoro ne.
Ale stejně mi je pro jistotu stříhali.
Růst se smělo
jen na určitých místech
a vlasy podléhaly správě
rodiny.
Těšila jsem se,
až budou jednou moje…

Nezbylo mi nic jiného,
než si na vlasy
hrát.
Byla to jedna z mých nejoblíbenějších her!
Hned po Drakovi,
který rozšlápne celou vesnici
a po obrovské Vráně,
která trhá lidské hlavy.

Dodnes nevím,
proč se vlasy musely krotit,
když byly
mnohem větší problémy
na světě.

 

 


37 názorů

vesuvanka
17. 09. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

Theo, děkuji :-))). Já jsem se s tím nakonec smířila a věnovala se umírněné pěší turistice (ne honění kilometrů), při níž jsem mohla detailněji pozorovat přírodu kolem sebe.

Držím kolegovi palce, aby se na kole naučil jezdit :-))). 


vesuvanko - mám kolegu ve studiu, který taky neumí jezdit na kole! Je mu 28, tak třeba to ještě dožene... A já se to vlastně taky učila docela dlouho. Už jsem to chtěla vzdát, ale pak jsem si uvědomila, že jezdit na kole je něco jako jezdit na koni a tak jsem se překonala :)

Zeanddrich E. - díky za návštěvu :)


vesuvanka
17. 09. 2021
Dát tip

Romane, děkuji za milou odezvu k mému komentáři :-))). Není nad obyčejné boty s normálním podpatkem anebo bez podpatku.

Prozradím na sebe ještě něco, co se bude zdát zcela neuvěřitelné - marná byla moje snaha naučit se jezdit na kole, a tolik jsem se o to snažila v dětství i v dospělosti.


pre Zeanddrich E. ... aj Jánošík nosil vrkoče*


To dievča z lesa: „vrkoče" je pro mne hrozně hezké slovo:, takové ryze  ženské,..., a navíc moravsko -slovenské :)

((....)).


To Vesuvanka: ..no jo, pro mne je záhadou, jak na vysokých štíhlých podpadcích (tzv. jehlách) dokáže někdo nejen stát, ale dokonce i chodit,  ..., a někdy (dokonce)  i běžet! :)

A jinak mne připadá (a líbí se mi to), že když někdo na sebe prozradí, jak to třeba v dětství měl s podpadky a s vlasy, že už je to pro mne (přinejmenším) napůl známý člověk :)


Jo, lépe se krotí  již ..krotké věci  :)


Zbora
24. 08. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Taky mám za sebou poměrně komplikované dětství :)

Mimochodem asi bysme tady na Písmáku pohledali autory s dětstvím čistě harmonickým :))


Radovane moc děkuji za milá slova!Zboro díky za návštěvu :) Jsem ráda, že se básnička líbila.. Já jsem se sobě v té době nelíbila :)))


Zbora
23. 08. 2021
Dát tip

Líbila se mi.


Růst se smělojen na určitých místecha vlasy podléhaly správěrodiny.Těšila jsem se,až budou jednou moje….... tato část na mě dýchla závanem geniality

a ani ostatní nezaostávají! celé to pro mě zavání výběrem


Entropia
10. 08. 2021
Dát tip

Znám. A té hře na draka a trhání lidských hlav se v daném kontextu vůbec nedivím :-(


Philogyny
01. 08. 2021
Dát tip

Ta báseň je krásná, já mám na všech fotkách kohouta se silonovou bílou mašlí. Jednou jsem zašla k holiči a nechala si je ustřihnout u hlavy. Máma tam utíkala a donesla si je domů, dlouho byly v prádelníku...


Holky jsem od mala stříhala na ježka. To ještě nebyly princeznami. A pak ty vlasy rostly a rostly. Jen, když přišly vši, muselo se stříhat, protože těch vlasů bylo děsně moc. já mám ježka pořád, dlouhé mi nesluší. .-)))


Hamar
28. 07. 2021
Dát tip Kamamura

Já už jsem taky nějakou dobu neomezeným správcem svých vlasů. Želbohu nemám, toho už moc co spravovat. :-( Taky mě občas napadá při návštěvě holičství, kdy se mě zeptají, jak to chci. "Prosím ostříhat na dlouhé vlasy" :-)


Ukryta v máku - punčochy byly dobrý materiál! Pletla jsem si z nich copy! Třeba troje na sobě a už to byl hustý cop :)


Cassy - já taky držela hladovku :))) Ale řízky jsou řízky..


cassy
26. 07. 2021
Dát tip Entropia

Dodnes si pamatuju: po zvlášť drastickém střihu jsem coby čtrnáctiletý odmítal chodit ven...chtěl jsem zahájit hladovku, ale svíčková mě přemohla, a do školy mě doprovodila babička...


annnie
25. 07. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

No právě, to je přesný:

stříhat vlasy

je jednodušší než

střídat vlády :)

Moc pěkný, Theo. Tip a.


Aru
25. 07. 2021
Dát tip

Tu dobu jsem nezažil

bouchnul mi pouze Černobil

:D

taky jsem míval chuť poslat pár, ne sice zrovna draků, možná jen menší vojsko s mojí maličkostí v čele :))


dievča z lesa
25. 07. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

pekne zobrazené ... v detstve moje dlhé vrkoče boli pýchou rodiny ... prosíkala som, nedovolili ostrihať ... mala som pocit, že nosím ťažký náklad (nedobrovoľne) a konce svojich vrkočov som často vyťahovala z polievky v školskej jedálni ... keď nastala v tomto smere sloboda rozhodovania, prišiel čas periód ... krátke, dlhé ... v občianskom na fotke som mávala opačnú dĺžku vlasov, ako v skutočnosti

 


Lucie já zase moc neřešila ty podpatky ;) Dělaly jsme si s holkama boty z lopuchu!

Vesuvanko díky za tvůj pohled na věc! A je to fakt - dítě může mít i opačnou touhu a ta krása, když si konečně může s vlasy  dělat co chce, je v každém směru neskutečná radost ;)

Janino6 mne zas napadlo, že mne naši stříhali, protože to co mi na hlavě rostlo, bylo zrzavé :)))


Janina6
25. 07. 2021
Dát tip

Hezké, hrát si na vlasy :-) No jo, když je člověk dítě, tak holt rodiče "všechno vědí nejlíp"... To moje maminka zbožňovala dlouhé vlasy, takže mi je nestříhala vůbec a já je měla řídké, jemné, takže ani nevypadaly moc dobře a vlastně mi to ani neslušelo k tvaru obličeje. Ta změna, když jsem si v patnácti prosadila nový účes ostříhaný nakrátko, byla fakt skvělá. Vlasy pak dokonce i zhoustly, dneska je nosím kompromisně "polodlouhé"... Takže i ke stříhání může být dobrý důvod.


MilanH
25. 07. 2021
Dát tip

:-)


vesuvanka
25. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, Janina6

Pěkné :-))), TIP. Mně se naopak líbily krátké vlasy, do deseti let jsem měla copy, které jsem neměla ráda, copaté jsme byly ve třídě jen tři. Tenkrát se vůbec nenosily dlouhé vlasy volně rozpuštěné. Den, kdy mě kadeřnice ostříhala a udělala "foukanou" (v roce 1956), byl pro mě sváteční. Také jsem zkoušela maminčiny boty, ale chodit na vysokých podpatcích se mně nedařilo a nenaučila jsem to se ani v dospělosti, ale nijak mně to nechybělo.


Theo, takové problémy s vlasy jsem nikdy neměla. Ale v máminých podpatcích jsem chodila :) Byla to sranda :) Jinak Tvé verše byly moc pěkně.


Bixley - a segru chytil za cop pes, tak musela taky na kratko. Od té doby se bojím každé černé dogy. Ale pry si chtěla jen hrát... potvora.


bixley
25. 07. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

V sedmdesátých letech se vlasy krotily hlavně klukům, aby nevypadali jako Beatles... Mně je zkrotil nakonec můj bratr, tak dlouho mě tahal za copy, až jsem se nechala ostříhat. :-)


Thea v tramvaji
25. 07. 2021
Dát tip Gora

Gora - ano byly to až hororové představy. Ráda jsem děsila kamarádky :) Taková zvláštní záliba v dětství. Každopádně mne to přešlo a teď horory určitě nepatří mezi mé oblíbené filmové kategorie :)

Krásnou neděli a díky že ses stavila ;)


Thea v tramvaji
25. 07. 2021
Dát tip Gora

Gabi já bych taky dceři vlasy nestříhala - nechala bych to na ni, na jejim rozhodnutí. Možná proto mám dva syny :)))


Thea v tramvaji
25. 07. 2021
Dát tip Janina6

Black - já nosila na hlavě svetry, sukně... cokoli co bylo po ruce. S holkama jsme tomu říkaly "Materiál". Prostě materiál na vlasy. Cestou ze školy jsme se vždycky navzájem ujistily, že každá máme svůj materiál a hrálo se :)

Děkuju za zastavení... :)


Gora
25. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, Janina6

Theo, zajímavým způsobem a trefně jsi vystihla to, co z dětství všichni známe, a hlavně pocity dítěte... nejen v poslední strofě. Jinak - tvé hry byly "výživné"...


keby sa dal vrátiť čas, neodstrihla by som jediný vlások mojej Monke...na hlávku si dávala žltú spodničku a hrala sa na vlasy...mala som tri dievčatká, myslela som vtedy hlavne na praktickosť - krátky účes, menej starostí

jej malá Haňa má dva roky, jej vlásky nožničky ešte nezažili, vlásky sú od narodenia iba jej

pekne si to *


Jamardi
25. 07. 2021
Dát tip

Neupravená strašidla: Rozára, Mánička, casnoch... Upravené strašidlo neustále chodící s hřebenem v ruce: Fiflena

 


také mi vlasy krotili.....a také nevím proč....pak místo vlasů na provázek kolem hlavy jsem si uvázala maninčiny šátka a za trest...nosila její střevíce.....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru