Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Aqua Vitae dvou barev

30. 07. 2021
5
15
448
Autor
Kamamura

"Vae Victis!" - Sir Kain z Coorhagenu

Poznámka: Dílo je součástí upírského cyklu "Občan Tepész drákuluje". 

Při kalném světle měsíce

nejraději chodím ze spaní.

Někdo prý zadávil slepice,

a starosta není k sehnání.

 

Včera chtěl hajný nalít za flintu,

v noci mi ty zas na okno klepeš,

nóbl vizitka pod sklenkou absintu,

K službám, Váš oddaný Vladimír Tepesz!


15 názorů

Bratranec volal na psa,  viděl jeho lesknoucí se oči v zahradě, když tam posvítil

pes neposlechl, nepřišel, řekl si, že jej musí ráno začít drezůrovat

ráno měl vymetenej kurník, něco peří, něco krve zbylo

nebyl to pes, ale ludra liška

 


IQ nick
30. 07. 2021
Dát tip

Já na básně nejsem, ale diskuse mě pobavila velmi. b:-)) 


Aru
30. 07. 2021
Dát tip 8hanka

i

osmiHanko, moje vědomosti jsou čistě subjektivní a Kamamurovi čistě objektivní, proto jsou tak úžasné ;))


8hanka
30. 07. 2021
Dát tip Alegna, cvrcka

samozrejme som kedysi dávno Draculu čítala a bála sa ho, tuším odvtedy milujem cesnak:))))

Vaše komentáre -diskusia -či ako to nazvať sú úžasné, pre mňa tak trochu scifi, ale bavia ma...pred Vašimi vedomosťami sa skláňam, neviem, nakoľko sú objektívne, no majú svoje čaro...

idem si dať cesnak, pre istotu, aj keď vonku slnko a horúco:)


Aru
30. 07. 2021
Dát tip

Kamamuro, nejen tva mnohojazyková báseň, i ty jsi dokonalý. realný svět a skutečné dějiny, jak praví Musaši jsou tou největší iluzí, kterou sníme a čekáme na probuzení :))

ale pozor, pokud je Musašimu 150 a více let je pravděbodoně upír. když byla privilegia válečnické kasty zrušena, odjel Musaši do Evropy, protože sebevražda pro něj nebyla možná, během té doby se naučil evropským jazykům a nakonec skejsnul bůchvíproč na Písmáku v Bohémii.

hoď na něj petardu se stříbrnými odštěpky, ať víme na čem jsme :D


Kamamura
30. 07. 2021
Dát tip Aru

Musashi - tak teď jsi mě vyloženě rozesmál, gratuluji. V profilu máš napsáno, že jsi "rónin", a přitom samurajský stav, právo nosit dva meče a vůbec všechna feudální privilegia válečnické kasty byla v Japonsku zrušena v roce 1869 na začátku období Meidži, když do země vtrhli Američané a prakticky demonstrovali, že sebelepší šavličky jsou proti kulometům a lodním kanónům už prostě slabý čajíček. Čili abys mohl být legitimním roninem (který musel nejdřív být samurajem), musel bys být starší než 150 let, což je vyloučeno - takže si na rónina jen hraješ. A mě chceš peskovat?

Schválně, proč myslíš, že Ježíš řekl: "Musíte být jako děti, abyste mohli vejít do Království Nebeského?" He? Připomínám to proto, že se tě na to tam nahoře u brány budou ptát, tak abys tam před Svatým Petrem neudělal nějakou ostudu, až tě pošle, aby sis dodělal domácí úkoly. 

Co se počítačových her týče, zatímco jsi dřímal, vyvinul se z nich svébytný umělecký žánr, který může zcela směle konkurovat jakékoli jiné formě umění. Jsou stejně tak součístí "skutečnosti", jako třeba nějaké amatérské veršíky - skutečnost, milý Musashi, je totiž vrcholně demokratická instituce, která nevyhazuje někoho na ulici jen proto, že je černoch, ateista, nebo není pro jiného bambulu "dost skutečný". 

"Život je sen vetkaný do snu." - taková předsmrtná báseň jasně naznačuje, že to se skutečností té skutečné skutečnosti nebude tak žhavé. Nakonec, i leckerý čínský ministr, když usnul a zdálo se mu, že je motýlem, který poletuje z květu na květ, tak zjistil, že po probuzení nedokáže z určitostí rozlišit, zda je ministrem, kterému se zdálo o motýlech, nebo motýlem, kterému se zrovna zdá o ministrech. 

Čili, musím s politováním citovat svého bývalého učitele aikido (byl to sice podvodník, ale průpovídky měl špičkové): "Myslel jsem si, že jsi bystrozraký lev, a zatím vidím, že jsi jen slepý pes!"

Jaká škoda...


Aru
30. 07. 2021
Dát tip

apokalypsu jsem svého času četl bohužel celou ke své smůle a je to jenom snůška nesmyslů a pitomostí, kterou můžeš aplikovat na jakoukoli krizi kdykoli a kdekoli na světě, celé to psaní je jedna hloupost a ten kdo to psal by si zasloužil pár pohlavků, protože kvůli němu blázní lidi celá staletí, kdykoli se něco děje


Aru
30. 07. 2021
Dát tip

jo, Stoker za to může! vymyslel všechny ty upíří nesmysly a pak už to po něm všichni opakují jako slepice, hrůza! :D

ale divím se prostě, že někomu, kdo má přímo ve jménu Drak, říkají upír, to je naprostý vrchol hulvátství, tuposti a ignoranství. navíc když Dracula prokázal svými činy, že je hoden svého jména, kdyz vedl boj jako drak.

kdepak hřích a smilstvo, podstata Dračího řádu bylo bojovat proti osmanům/turkům a posilovat křesťanství, lec nosit jméno drak znamená převzít i sílu toho jména na sebe. jak se říká, jak kdo s čím zachází, tím také schází. vytvořit Dračí řád znamenalo probudit i ony síly s tím jménem spojeny.

upír je prostě nesmysl a Stoker byl tupec toužící po penězích a popularitě :D

no s tím bohem a luciferem, myslím, že křesťané přehlédli onu božskou neomylnost a vševědoucnost a museli vymýšlet naprosto absurdní myšlenky o původu padlých andělů. mnohem logičtější je kdyby bůh požádal lucifera, aby pro něj padl do pekel a pracoval odtamtud, pak by si křestané nemuseli vymýšlet ujeté myšlenky proč tomu tak bylo a jak to mohl bůh dopustit, protože by to prostě nedopustil pokud by to sám nechtěl. v podstatě křestanského boha, tak jak je navržen nelze zarmoutit kvůli jeho vševědoucnosti, zároveň s tím je myslenka věčného uvržení zcestná a může to být maximálně místo dočasné.

hrůza, už se tu rozepisuju jak ty, máš na mě špatný vliv ;))


Musaši
30. 07. 2021
Dát tip

Zabývám se reálným světem a skutečnými dějinami. Svět fantasy a počítačových her je mi dokonale ukradený.

Víc a víc tě začínám brát jako věčné dítě. A proč se bavit s děckem o vážných věcech? Takže pa a - divukrásný víkentd u herní konzole.


Kamamura
30. 07. 2021
Dát tip

Musaši - ty jsi prostě nenapravitelný kverulant, ty mě nakonec donutíš, abych na ty tvoje zmatenosti reagoval.

Kain z Coorhaagenu není  z žádného Morgensterna, ale ze slavné a velkolepé série počítačových her nazvané Legacy of Kain - Soul Reaver a Blood Omen. Je to skutečně výborně napsané tragické drama z daleké říše Nosgoth (ve které se právě nachází vesnička Coorhagen, kde vše začalo), které ale zjevně neznáš, což ale není můj problém. Když nevím, tak aspoň gůgluju, ne? Jak v mateřince... 


Kočkodan
30. 07. 2021
Dát tip Kamamura, blacksabbath, 8hanka, Alegna

 

Pro psychiku muka, kláda,

teď mi dobře příliš není,

na okénko ťuká Vláďa,

tenhleten je Iljič Lenin.

 

(Life nemá chuť sladkých malin,

před týdnem mě zastih Stalin.)


Kamamura
30. 07. 2021
Dát tip

To je jednoduché přece, Aru. Před geniálním Lovecraftem neexistovaly horrory nebo strašidelné příběhy, které by nebyly založené na křesťanském základním konfliktu mezi Bohem a Luciferem (což je divné, protože narozdíl od takového Zoroastrismu je to zápas nerovný a tudíž nespravedlivý. Bůh ďábla sám stvořil a je narozdíl od něj všehomoucí, takže to je jenom, jako když se starší, silnější bratr vytahuje na mladšího, nebo když otec buhvípoč ztluče svého syna. Naproti tomu Angra Manyu a Ahura Mazda jsou si rovnými protivníky... ale to jsme odbočili. 

Prostě Stokerův Drákula, jako tvor zbavený duše, možnosti umřít (a tím i možnosti nanebevzetí), jehož neuhasitelná žízeň po krvi, která byla vlastně symbolem neumírného, neukojitelného chtíče, a tím i smrtelným hříchem (smilstvo vs. cudnost), to všechno dělá z Drákuly jasného spojence pekel a proč Drak? Buď v Bibli nebo v Narnii ( teď nevím, kdo to opsal od koho ;-))))) je scéna, jak lev (symbol Hospodina) bojuje s drakem (symbol pekel, protože had byl nástrojem prvotního hříchu, plameny jsou také znakem pekelných hlubin, no a pak ta nepřirozená fyziognomie...), takže proto také na Drákulu funguje krucifix, svěcená voda, modlitby. Je to prostě pořád ta samá píseň ;-)

Dokonce i v Janově Apokalypse je "mnohohlavá bestie", tedy drak nebo hydra. 

Teprve Sapkovský v Zaklínačovi znovuobjevil draky zlaté, kteří jsou podle něj rozšafní, moudří a zabývají se umírněným hedonismem a ekologií! ;-)


Musaši
30. 07. 2021
Dát tip

Kamamuro,

myslím, že se jako Japonec dost topíš v evropské historii. "Vae Victis"(Běda poraženým) zvolal keltský vojevůdce Brennus, když Římané po dobytí Říma Kelty reptali, že Keltové chtějí více zlata za pokojný odchod, než bylo domluveno. Brennus hodil na váhu svůj meč a zvolal Vae Victis, což mělo znamenat něco jako: vítěz si diktuje podmínky, vítěz bere vše.(Ostatně dějiny vždy píšou pouze vítězové...)

Vím, že máš asi taky rád Morgensterna, jako já, ale tahle básnička už je za hranou.


Aru
30. 07. 2021
Dát tip

á Dracula. přijde mi vtipný, jak z člena Dračího řádu udělali lidi postupně upíra :D

co má kruci společnýho drak a upír? to prostě nechápu :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru