Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konečně zas prší!

01. 08. 2021
10
19
523
Autor
Kamamura

Po dnech a týdnech úmorné, rozum vysávající, žhnoucí sluneční výhně konečně zas...

... prší, a prší, a prší, a prší, a prší a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší.....

... prší, a prší, a prší... .... .... .... a prší, a prší... ... ... ... ... a prší, a prší, a prší...

... prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší... ... ... a prší... ... ...

... prší .... ... prší a prší... ... ... ... ... ... prší a prší... ... ... ... ... ... prší, a prší...

... ... ... ... ... ... prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší, a prší!

...

...

...

...

... a prší, doslova leje jako z konve!!!

 

V dětství by mě nikdy, nikdy nenapadlo, jak důležité pro mě budou kstáru zdánlivě nepodstané maličkosti jako déšť. Prostá, zdánlivě samozřejmá věc, voda padající sama od sebe z oblohy, kterou však tráva, a rostliny obecně, zvířata (hlavně hroši) a lidé (hlavně ti, kteří fyziognomií hrochy připomínají) vítají s nepopsatelným, bytostným pocitem úlevy, uvolnění a slasti. 

Ano, slasti. Pamatuji se, jak jsem se jako mladík domníval, že největší slast může člověku nabídnout pouze ženská náruč, respektive konkrétní náruč jedné konkrétní ženy (o které jsem si myslel ve své bláhovosti, že bez ní nemůžu žít, ačkoli, jak jsem až po letech pochopil, jsem pro ni nikdy nebyl ničím víc, než je pro výkonného, zdatného čínského kuchaře pěkně velký, dobře vymáchaný hadr na podlahu), zatímco dnes jsem si jist, že i kdybych měl znovu možnost si vybrat mezi slastí své mladické bláhovosti a slastí, kterou člověku přináší úleva průtrže mračen po dlouhém, vysilujícím horku, že bych bez váhání zvolil to druhé. (Zlí jazykové budou tvrdit, že to není projev moudrosti a životního zrání, ale jedině a pouze vadnoucího libida a špatného zdravotního stavu, ale neposlouchejte je. Vždycky tu budou nějací zlí jazykové...)

A pořád prší, bez přestání, kapky bubnují o parapet, dopadají na betonovou podlahu dvorku několik pater pod mým oknem, některé mi otevřeným oknem spadnou do pokoje, a sebevědomě zmáčí libovolnou částí věčného nepořádku, který v něm po léta panuje. Žádná návštěva není v mém příbytku vítanější, než dešťové kapky. Jen dál, dál, vy poslové naděje, vy neúnavní, čvachtaví soudruzi, vy perly vybroušené fyzikálním zákony z životodárného univerzálního rozpouštedla, bez kterého by život na Zemi nikdy nevznikl a nepřežil, vy slzy, prolévané bohyní Gaiou nad tragédií nehodných synů a dcer drásajících a zraňujících samotné tělo své božské, svrchovaně slitovné a všeodpouštějící Matky, vy kapky andělské moči, která je důkazem, že i nadpřirozená bytost si může po dni dřiny ve službách Všemohoucího řádně ulevit, sdíleje tak cosi základního, až animálního, s onou armádou hříšných zatracenců v hlubině Podnebesí.

Jako druh Homo Sapiens ze zkoušky z Nietchzeho transfomace ze zvířete v Nadčlověka zoufale propadáme, a narůstající počet tornád, lesních požárů, postupující desertifikace dříve úrodné půdy, mizející živočišné druhy a ryby v oceánech, rtuť, PCB, olovo a arzen ve vodě a půdě, postupující změny klimatu, to vše jsou pětky na našem evolučním vysvědčení, které nám vystavuje sama Skutečnost. Ale dokud prší, dokud nezvadlo poslední stéblo trávy, dokud se nerozpadlo křehké civilizační předivo stíle složitějších sociálních a výrobních vztahů, dokud máme svou druhovou paměť v podobě knihoven, digitálních archivů, nekonečných internetových wikipedií, článků, videí a diskuzních fór, dokud vědci bádají, dokud existují ti, kteří místo nesmyslné výroby nepotřebností, honění si vlastního ega skrze majetek a trapné exhibice bádají, zkoumají, diskutují a zoufale hledají řešení, zatímco času, suroviny, životního prostoru, nevykácených pralesů, nesežraných ryb, neotrávené půdy a vody už zbyvá tak málo, tak zoufale málo, potud existuje naděje. 

Proč? Protože prší. Lze podat lepší, přesvědčivější důkaz výše uvedených tvrzení? Pochybuji. 

Jdu k oknu a vyhlížím do nehybného, šedého a opuštěného dvora, a zírám na holuba na parapetu na protější budově, skrývajícího se před dešťovými kapkami. Ledová sprška dopadne i na mou věčně přehřátou mozkovnu, a nezastavena léta neexistujícím vlasovým porostem, schladí se zasyčením cerebrum na přijatelnou provozní teplotu. Divoké obrazy a halucinace mizí, touha konstruovat složité, vágní větné konstrukce pomalu vyhasíná, jako doutnající trosky Národního divadla. Mé Můzy, věčně hudrující jako správné ženské (kdyby reálně existovaly, řekl bych "krev a mlíko"), se ukládají zpět ke spánku. Půjdu se věnovat něčemu užitečnému. 

Například... například... například...

Už vím! Udělám si kafe a půjdu trénovat počítačovou hru Hunt: Showdown. Až se kamarádi vrátí z dovolené, bude je zajímat, jestli už jsem přestal být zeleným zelenáčem, a jestli už dokážu neplašit vrány, nestoupat na skleněné střepy, a jestli už trefím na padesát metrů z opakovačky v křoví číhajícího lovce, který ve mě spatřuje snadný cíl. 

Zombie se samy nepostřílejí, přátelé, vzhůru tedy na zteč!

Once more into the breach, my friends!

Dešti zdar a třikrát hurá!


19 názorů

8hanka
03. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

teda chlapciii, Vaše komentáre nemajú chybu, o strachu by sme sa mohli baviťdlhoooo:)

Potme najradšej nechodím nikam, akonáhle za mnou niekto kráča, prechádzam na druhú stranu, pokiaľ nejdem popri rieke, preplávať by som nedokázala...s palicou nechodím, občas s ľahkými turistickými palicami, ale s nimi buchnúť o asfalt by bola ich posledná akcia...lekárov beriem ako nutné zlo, s niektorými mám za tie roky už celkom korektný vzťah,  strach z nich nemám, z výsledkov hej, poviem nahlas, čo si myslím, ...

Aru, pripomenul si mi vtip, pacienta z oddelenia vezú do pitevne, bráni sa, že veď žije,  ošetrovateľ je nekompromisný -  patológ má od zajtra dovolenku...

 


Aru
03. 08. 2021
Dát tip

kdysi dávno pradávno, no možná to už bude přes rok, chtěl jsem vložit nějaké to fantastické HAIKU, ale nešli mi tam také dát ty japonské klikyháky a pro básničku s otazníků jsem tušil, že Písmák  nebude mít pochopení :D

s doktory to mám dost podobné, není to sice úplně strach, ale averze vypěstovaná strachem předškolního a školního dítka, kterým jsem byl, když jsem trávil mnoho z volného času po doktorech, takže k doktorům chodím, až když teprve hodlám umřít, což myslím zatím nebylo, nechodím ani na kontroly a když po mě chce práce papíry k prohlídce, tak tam pošlu rodiče, nebo tam jdu s krajní averzí a sebezapřením, při tom jim zapřu všechny nemoci, které by mohli potenciálně najít, aby si mě nenechali někde v pitevně už navždy. tmy jako takové se už léta nebojím. s podivnými existencemi to ale máme stejné, ale mě by mocný úder holí rozbíjející dlažbu nepomohl, jelikož nejsem ani zdaleka tak dobře stavěný jako ty. bylo dokonce období, kdy mě sužovali podivné existence velice často. nakonec jsem na lidstvo zcela zanevřel a mluvím s lidmi jen přes internet, je to o mnoho bezpečnější :D


Jamardi
03. 08. 2021
Dát tip

Dívat se na déšť shora je naprosto úžasné. Kdyby jsi byl dole, mohlo by tě ohrozit "být na dně" nebo "teče mu do bot". Ale celkově je mokro (a mazadla) daleko pozitivnější než sucho.

mokro a mazadla: mít šťávu, naplněný, na stejné vlně, tvárný neboli flexibilní, mazaný neboli chytrý

sucho: vyšťavený, být na suchu, být u Suchánků, suchar


Kamamura
03. 08. 2021
Dát tip

Však už mám taky pro tenhle styl japonský název - Kiru-go jutsu (a teď mě zase točí, že Písmák nemá Unicode, protože jsem sem chtěl postnout příslušné znaky z japonské katagany, ale bohužel se zobrazí jako otazníky). Znak "kiru" znamená řezat ("hara-kiri" = řezat břicho), ale také odpojit, přerušit, vypnout, a asi milion dalších významů, podle kontextu, a znak "go" znamená číslici pět, ale také řeč, jazyk, zprávu, proslov, a konečně "jutsu" znamená nějakou dovednosti (kenjutsu, aikijutsu, atd.) Celé to tedy znamená "Umění škrtat slova/sdělení". Zajímavé ovšem je, že sekvenci obou dvou prvních znaků "kiri-go" překládá robopřekladač tvrdošíjně jako "after killing", což znamená doslova "po zabití". O to je to celé vtipnější! :-DD

Chápu tě naprosto, obavy neboli fóbii lze mít nebo získat úplně ze všeho, já se už léta panicky bojím doktorů, ty jak koukám "švestek" a vodních ploch, některé ženské myší a pavouků, a tak dál. Teď jsem se po letech poprvé začal bát i chodit po tmě, jdu takhle někdy minulý pátek na vycházku, a těsně za mnou jdou nějací dva mladíci, jeden vysoký, hubený, jsko smažka, druhý menší, svalnatý, s potetovanými pažemi jako rameny větrného mlýna čouhajícími z trika bez rukávů. Vypadali jako pouliční ranaři - ten vyšší vybírá cíle, a ten svalnatý z nich vyrábí mrtvoly. No a tak jsem se zastavil, aby mě přešli a ztratili výhodu útoku zezatu, ale oni se taky zastavili, a ťukali si něco do telefonů. Tak jsem pokračoval v chůzi, a oni taky, pořád za mnou. Až ve mě narostl strach, adrenalinový rush a podřáždění z toho, že už to tvrá moc dlouho, že jsem se najednou otočil, postavil jsem se proti nim, udeřil holí o dlažku pro efekt a hlasitě zvolal: "Tak co pánové, bude něco, nebo co?!" A hned jsem se poznal, že jsem odhadoval špatně, protože jejich ruce vylétly vzhůru před obličej v typicky obranném gestu, protože jsem je dokonale zaskočil. Kdyby to byli loupežníci nebo vrahové, reagovali by jinak. Ten svalnatý se mě zas tolik nelekl, přece jen už vypadám dost sešle, a řekl: "Jak jako co bude? Co by jako mělo bejt?" Mlčel jsem, a měřil jsem si je uhrančivým pohledem zpod přivřených sádelnatých víček, jak jsem to vídával ve westernech, ale myslel jsem si, že mě pěkně bolí kolena, a rvát bych se tedy rozhodně nechtěl. No a od té doby chodím jinudy - i když se vlastně reálně nic nestalo! ;-)


Aru
02. 08. 2021
Dát tip Kamamura

myslím že tu na Písmáku vytváříme úplnou revoluci Kamamuro, vedle normálních a vážných kritik/komentářů, přeškrtané komentáře! :D

to máme to dost podobný, když jsem byl v Chorvatsku, tak rok po mě tam vypukla válka, od tý doby mám vstup k moři zakázaný, protože logicky, vypukla by tam válka. pro jistotu už nechodím ani k jiné vodě. tedy naposled když jsem se čvachtil, tak tam sice nevypukla válka, ale přiběhli fízlové a co že jako tam dělám, ať navalím vosobní poznávací čísla a jakože voni si mě vověřej a jestli si jako jsem si jistej, že jim říkám pravdu, protože jinak voni strážci planety mě jinak zbalí. vidíš? a nezbalili, jelikož jsem byl jenom nasranej a ne blbej, abych házel nějaký imaginární čísla vo svý vosobě. od tý doby jsem jsem úplně zatrpknul na veškerý vodní plochy a obloukem se jim vyhýbám, aby se někde nevyrojili někde švěstky, jakože chlupatý, chápeš?


Kamamura
02. 08. 2021
Dát tip Aru

To jsme se ale zapovídali, co? Úplně jsme zamluvili fakt, že pořád ještě nevíme, jestli bude koupačka na pískovně? Já navíc ještě k tomu nevím, kde je zmíněná pískovna, a jestli byl dotaz určen mě, nebo nikomu jinému. 

(Objektivně mi na tom zas tak nezáleží, na veřejnosti jsem se naposledy koupal v roce v Rudém moři při návštěvě egyptského turistického letoviska v Hurgádě. Dnes tam turisty vystřídali teroristi a různí jiní fanatici. Dnes bych se pravděpodobně ani koupat nemohl, i kdybych nakrásně chtěl, jakože nechci, neboť se nerad stávám terčem posměchu, a to z příčin přímo vyplývajících z fyzikálních zákonů. Díky mé unikátní fyziognomii mohu být v libovolné vodní nádrži či nádobě buď já, nebo voda, míněno ve smyslu vylučovacím (funkce XOR). Domnívám se, že ostatní koupající se osoby by jednoznačně preferovaly přítomnost vody před mou přítomností, což mě automaticky a definitivně vylučuje z provozu jakéhokoliv koupaliště, řeky, jezera, moře nebo oceánu. Jak ale říkám, možná bych se ani koupat nechtěl, i kdybych mohl, kdoví, jestli ještě umím po zhruba sedmnácti letech vůbec plavat...)


Aru
02. 08. 2021
Dát tip Kamamura

díky! :D


Dagmaram
02. 08. 2021
Dát tip Kamamura

vy jste dětinové, já chci taky :-)


Aru
02. 08. 2021
Dát tip Kamamura

o tebe se nebojím, chce tomu dát trochu času, určitě si najdeš vícero čtenářů ;)

proč to škrtáš, když to jde stejně přečíst? :D

ano, i dospělý může být dětsky spontanní, ale je to, zklamu tě, neměřitelné přístroji, asi :))


Kamamura
02. 08. 2021
Dát tip

No vidíš to, Aru, "dětsky spontánní". A pak že nemám úspěch. 

Takhle hezké komplimenty nedostávám často. 

Zdá se, že dojde na tvá slova, a že se mi "zlaté výběry jen posypou", jak jsi kdysi doslova napsal. ;-)

(Jen by mě zajímalo, jestli je spontánnost výsadou dětí. Může být i dospělý spontánní? A pokud ano, jak se liší dětská a dospělá spontánnost? Dají se od sebe prokazatelně rozeznat, a dalo by se to experimentálně ověřit řekněme něčím jako Turingovým testem? A pokud ne, tak proč ne?)


Dagmaram
02. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro, myslím, že jsi v poho, trošku doslovný a obšírný, ale fajn :-)

Nemyslím, že tohle je veledílo, ale je to dětsky spontánní a to se mi líbí


Aru
02. 08. 2021
Dát tip

já to chápu Kamamuro, možná se vyjadřuju jako blázen, ale pochopil jsem a perfektně mi to tam sedělo s tím, že když má člověk udělat něco důležitýho, že začne dělat právě úplný nesmysl, jak píšeš, takže chápu, i když to tak nevypadá ;)

pro mě je jediný pravý učitel malování Bob Ross, jiné malíře neuznávám :))

to nechápu, ty a neumíš brousit nože??? :D nejenom, že jsem si myslel, že je umíš brousit, ale i že si je doma v obýváku, za tím účelem ve zřízené pícce sám kováš, naprosto jsem v úžasu :D:D

přeju ti ostré nože a jasnou mysl Kamamuro, budeme to potřebovat ;)


Kamamura
02. 08. 2021
Dát tip Aru

Dagmaram - ahoj, hele a díky za tip, teda myslím si, že od Tebe jsem tip ještě nedostal, a myslel jsem si, že zrovna Tebe jsem si svými řečmi nadobro znepřátelil, to jsou věci! Tak ještě jednou dík, o tipy nebo chválu mi ani tak nejde (ano, jsou příjemné, nebudu pokrytec, ale jde mi o to se trochu pocvičit v psaní, získat zpětnou vazbu, něco pěkného si od ostatních přečíst, a hlavně, a to především, hlavně si chci pořád hrát...)

Co se týká dotazu na koupačku - hele, já nevím. Lhal bych, kdybych tvrdil, že mě v dětství koupání nebavilo, ale ten dotaz byl asi určen někomu jinému v diskuzi, kdo ví, kde je pískovna, a s kým ses už někdy v té pískovně koupala, nebo se mýlím? ;-)

Jinak jsem se díval, že o dešti psalo ve stejnou dobu víc lidí, a docela hezky! Je vidět, že nás přes naši propastnou rozdílnost v názorech, povahách a hodnotových systémech dokážou vjemy takových základních přírodních úkazů jako déšť "sladit" na stejnou notu. Zřejmě toho sdílíme v kolektivním nevědomí daleko více, než by se na první pohled zdálo.  

Jinak, Aru, tu zmínku o počítačových hrách jsem tam, jak asi tušíš, vrazil naprosto záměrně, a byl jsem si zcela vědom, jak disonantně působí se zbytkem textu. Inspirovaly mě jazzové "gagy", kdy zkušený muzikant samozřejmě zná harmonie a ví, co by mělo "přijít dál", ale na truc zahraje nějakou naprostou, zdánlivě falešně znějící zhovadilost, jen aby dílu dodal originality a svěžesti, probral publikum a pobavil když už ne ostatní, tak alespoň sám sebe. Vzpomínám si i na jednu online lekci z olejomalby na youtube, kde jsem se marně snažil naučit, jak se správně kreslí perspektiva, a jak trefit skutečné, okem vnímané barvy ve hře světel a stínů (jedno "žluté" jablko totiž může hrát všemi možnými odstíny hnědé, okrové, ale v odlescích i skoro bílé - výraznou, základní žlutou ale při realistické kresbě žlutého jablka využiješ minimálně ;-), a pamatuji se, jak říkal: "při kresbě těchto rozevlátých, tmavých vlasů, jakož i nejtmavších stínů použiju jasně fialovou barvu. Ptáte se asi proč zrovna fialovou, když tam nepatří, a nikde ji ani nevidíme, ale kreslit jen to, co vidíte, to nakonec vede ke strašně nudným, tuctovým výsledkům. Jasně, že se tak taky dá malovat, ale já bych tímhle způsobem skončil opravdu nerad. Navíc mě inspiroval můj učitel, krerý fialovou naprosto miloval, a cpal ji opravdu všude, a já ji dnes používám ji jako připomínku a poctu jeho mistrovství." 

Proto jsem tam, Aru, vrazil i ty počítačové hry. Věděl jsem, že to obzvláště případné čtenářky bude dráždit, a ačkoliv hraju počítačové hry rád a často, a hra Hunt je teď velikým hitem, a konečně se mi splnil sen, že mám herní kamarády, se kterými se vydáváme skoro každý třetí večer, když rodiny usnou, na neuvěřitelné výpravy a je to opravdu čiré, orgaistické potěšení, protože ta hra je výborně udělaná, obtížná a nadmíru atmosferická, tak přes mou vášeň pro hry jsem v ten okamžik reálně ani hrát nešel!

Šel jsem banálně mýt nádobí, abych si udělal místo v kuchyni na stole. Protože bez pořádku na kuchyňském stole se na něm nedají bezpečně a v klidu brousit nože. A co zas mám s broušením nožů, se ptáš? Inu, nějak mě to chytlo. Učím se na obyčejných kuchyňských nožích, ale koupil jsem si z rozmaru i jeden opravdu pěkný, v japonsku vyrobený nůž z vysokouhlíkaté oceli jménem "Yanagi-ba" (doslova "čepel ve tvaru vrbového listu"), což je filetovací nůž používaný při krájení ryb na suši a sašimi, a je to nejostřejší z japonských nožů, je tak ostrý, že třeba můžeš položit rajkče, a pomalým řezem bez pomoci druhé ruky z něj můžeš ukrojit tenký plátek, aniž by se rajče odkutálelo a aniž by z něj vytekla byť jen kapka šťávy. Tak ostrý je ten nůž - při mytí čepele jsem při vší opatrnosti rozřezal houbičku na nádobí ;-) No a jak jsem si přečetl, i tyhle super ostré nože se vlastně prodávají nabroušené jen tak základně, aby se neřeklo, protože každý správný japonec si takový nůž hned po přinesení domů pořádně nabrousí. Jenže háček je v tom, že toto křehké nádherné ostří můžeš velmi snadno těžce, ba neopravitelně poškodit - vysokouhlíkatá čepel je sice extrémně tvrdá a dobře drží ostří, ale je na oplátku nadmíru křehká - čepel se dá poměrně snadno zlomit, dají se v ní vyštípnout větší, nebo menší zuby, které pak lze odstranit jen za cenu obroušení velkého množství materiálu. Koupil jsem si sice originální japonský brousek Naniwa Professional, který je dostatečně tvrdý, aby se na něm dala taková yanagiba brousit (když použiješ levný čínský brousek jako třeba Taida, tak obrousíš brousek, zatímco nůž zůstane tupý, nebo to při nejmenším bude trvat sto let). 

Mám tedy brousek, mám nůž, co ale nemám je technika, zručnost a zkušenost, abych se tak krásného nože mohl dovolit dotknout bez rizika, že ho zničím. Proto trénuji, dívám se na videa, učím se na komparativně levných, obyčejných nožích, stejně jako alchymista se běžnými experimenty a úkony připravuje na svůj Magnum Opus - Kámen Mudrců, Transmutaci Zlata, zkrátka a dobře prací s kyselinami, solemi, kovy a jinými substancemi se snaží především proměnit sám sebe - z neohrabaného, nevzdělaného, těžkého olova, na ušlechtilé, moudré, chemicky inertní zlato.

A tak i já se snažím "vybrousit" svou techniku broušení, abych mohl řádně nabrousit svou nádhernou yanagibu. Jednoho dne. Možná. Když to stihnu. Když mi bude Osud nakloněn. Když budou hvězdy ve správných konstalacích. Když konečně přestane štěkat ten proklatý pes někde v baráku. Nejlépe, kdyby ten den pršelo, bylo pod mrakem a nikdo jiný nebyl doma. 

Snad...

;-)


Dagmaram
01. 08. 2021
Dát tip

My dnes jeli z chalupy domů na kole a vešli se do takového jednoho nepršavého okna. Bylo to déšť přede mnou, déšť za mnou, slunéčko boží nade mnou.

Za déšť jsem ráda, ale nebude teď koupačka na pískovně. Nebo bude? Smajlík v pruhovaných plavkách.


Alegna
01. 08. 2021
Dát tip 8hanka, Kamamura

výstižné, ale jako Hanka, hry nemusím, půjdu ven lokat očištěný vzduch :)


Aru
01. 08. 2021
Dát tip Alegna, 8hanka

to je vážně dobrý! vystihl jsi to. tím koncem jsi to dokonale "zabil", jak se tak moderně říká, žejo, ale úplně to vystihuje a vlastně podtrhuje předchozí text a lidské počínání vůbec.

možná tam mohlo být, že člověk si představuje záchranu Gaii, tak že ji zastaví betonem a asfaltem a zahází plastem. vtipné je jak se sházejí ti představitelé států, jednají o těch kvótách a já nevím o čem všem možném, ale doslova se scházejí úplně zbytečně, města dál rostou a cesty pro auta se dál rozšiřují, teď se objevil ten vesmírný turismus. člověk se určitě rozhodl že svůj domov už konečně definitivně zničí, připravuje si jako nástupce ty svoje roboty, těm budou stačit jenom suroviny, nebudou potřebovat ani kyslík, ani faunu, takže ideální kolonisté vesmíru. třeba budeme jako lidi oslavováni v blízkých i vzdálených galaxiích jako staří bohové, kteří stvořili robotický život :D


jo-jo....chčije a chčije...já mám déšť ráda.....koukat z vokna uklidňuje.....chceš poradit adrenalinovou hru???.......skákat do louží....vyhrává ten....komu vystříkne výš...prohrává ten...který je nejvíc mokrej


8hanka
01. 08. 2021
Dát tip Kamamura, Alegna

Aj ja sa teším dažďu i keď radšej doma ako vonku dostávať plný zásah...pekne si to celé zhrnul, obávam sa však, že ľudstvo je nepouciteľné... počítačové hry idú mimo mňa


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru