Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boj

02. 08. 2021
9
10
465
Autor
Kristule

Určitě jste někdy zažili tu bezmoc, kdy jste s něčím nesouhlasili a když vás někdo do něčeho nutil. Vy víte, že je to blbost. Nezbývá vám nic jiného, než se proti tomu buď vzbouřit, nebo přistoupit na to, co vám druhý tvrdí.

 

Já jsem prodělala prasečí chřipku a mám kvůli tomu dýchací problémy. Každá nemoc má u mě horší průběh. Abyste pochopili, proč to píšu, tak jsem na internátu mohla být jen v týdnu a jednou za měsíc i přes víkend.

 

Ze začátku jsem jezdila na víkend do Liberce do Jedličkova ústavu. To znamenalo, že jsem v pátek a pondělí nemohla do školy, protože autobus z Prahy do Liberce a naopak jezdil ráno a večer. Internát je však v pátek otevřený jenom do čtyř hodin. Po nějaké době ale i ten jeden víkend na internátu zrušili a do Liberce jsem už přestala jezdit, protože bych to nestíhala s učením. Tak nastal problém, co bude se mnou. Pak jsme zkoušeli různé služby, nakonec mě vzali do jednoho zařízení pro lidi s Alzheimerem, kde jsem trávila víkendy. Ale byl tam špatný přístup jako jsou schody a malý výtah, také se o mě skoro vůbec nestarali. Moje máma o víkendu pracovala 2x do měsíce, tak jsme něco vymyslet prostě museli. 

 

Vzhledem k tomu, že jsem chtěla do budoucna zůstat a bydlet v Praze, tak jsme domluvili, že si budu na intru platit pokoj. A bude za mnou docházet osobní asistence. Všechno jsem zvládala. Domlouvala jsem si asistence a takhle to chvilku fungovalo. Jednou jsem onemocněla chřipkou. Myslela jsem si, že to je jen astmatický záchvat, protože mám problémy s dýcháním. Mámě jsem proto ani nevolala. Na intru jsme měli pravidlo, že když jsme onemocněli, tak jsme museli okamžitě jet domů. Já ale mámě nezavolala a na intru zůstala. Myslela jsem si, že to je jen astmatický záchvat, ale byla z toho chřipka, tak z toho byl velký průšvih. Hned když jsem se uzdravila, tak jsem měla zůstat na víkend na intru, ale už mi to nepovolili.

 

V jedenácti jsem prodělala prasečí chřipku a mám problémy s dýchacími cestami. Doktor po incidentu s chřipkou rozhodl o tom, že nemůžu na internátu zůstávat na víkendy sama. Ten doktor, který tam jen občas docházel, tak rozhodl, že tam sama nemůžu být. Pan ředitel naštěstí udělal vstřícný krok, abych mohla zůstávat. Měl však jednu podmínku, že musím mít o víkendu 24hod péči. Já jsem brečela, protože jsem žádnou 24hod péči nechtěla. Přesto jsem hledaly způsoby, jestli by to nešlo udělat nějak jinak, abych byla zajištěna a měla i nějaké chvíle sama pro sebe. I přesto mi to nepovolili, takže jsem agentuře musela platit hodně peněz za zbytečnou asistenci. Za jeden víkend po mě chtěly 6000 korun. Když byli ty víkendy dva, tak to bylo kurva hodně. Po nějaké době jsem zjistila hroznou věc. Měla jsem podepsat papír, že jsem chtěla bydlet sama bez pomoci asistenta. Já jsem ale nic takového nenapsala, ani nepodepsala. V životě by mě to nenapadlo, nejsem blbá.

 

Když sociální pracovnice Jedličkova ústavu odešla na mateřskou dovolenou, tak jsem dostala novou a hodnou pracovnici, která mi pomáhala s nadacemi a snažila se mi pomoct najít budoucí řešení. Poslední rok jsem byla vedena jako externista, protože jsem nestudovala a chodila na kurz speciální pedagogiky. Dostala jsem tak nového sociálního pracovníka. Když se rozhodovalo, co se mnou bude, tak neustoupil od toho, že musím mít 24hod péči. Vůbec jsem se s ním nechtěla o tom bavit. Vychovatelé mě znali lépe než sociální pracovník, tak dělali všechno proto, aby toho zlého člověka přemluvili, že tu 24hod buzeraci vůbec nepotřebuji. Já jsem si chtěla hlavně co nejdříve podat žádost o byt na magistrát. Tam samozřejmě potřebujete vyjádření od sociálního pracovníka, ale ten mi to chtěl napsat s tím, že potřebuji 24hod péči, jinak mi to nenapíše.

 

Do dneška jsem nezjistila, kdo napsal ten papír o tom, že chci bydlet sama bez asistence a podepsal to.  Já jsem nechtěla, aby mi to tam napsal, tak mi to v tom případě vůbec nenapsal, ani s těma 24hod. Potřeboval to poslat rovnou na magistrát, protože mi to nechtěl ani dát přečíst! Napsal mi to tak někdo jiný, ale už jsme to nedotáhly do konce, protože se mi naskytla jiná možnost.  A to se dozvíte v dalším článku.


10 názorů

Kristule
02. 09. 2021
Dát tip

Určitě je zajímavé jak to kdo pochopí. Abych ujasnila, jak jsem na tom fyzicky, tak umím ovládat telefon, jinak nic, a hlava mi funguje normálně, takže všechno co potřebuji, tak popíšu asistentovi, jak co má udělat a on to udělá. Tady vidíte, že žiju úplně normálny život.


Určitě to nemáš jednoduché.


Ptakopysk
03. 08. 2021
Dát tip

nemáš to lehké


gabi tá istá
02. 08. 2021
Dát tip Lerak12

píšeš trochu zmätene...o tom, koľko hodín asistencie potrebuješ, rozhoduje posudková komisia, nie jeden "zlý" sociálny pracovník...predchádzajú tomu odborné vyšetrenia, hlavne neurologické...do akej miery si samostatná? čo dokážeš urobiť sama, bez pomoci inej osoby? písala si, že sa ma nemôžeš na WC,nedokážeš sa osprchovať, potom ako chceš existovať sama v byte?


vesuvanka
02. 08. 2021
Dát tip

Je tp smutné, že dotyčný nerespektoval tvoje přání a papír napsal a podepsal zřejmě na základě nějakého předpisu, který to vyžadoval. Doufejme, že se to nakonec vyřešilo tak, jak sis přála, a další pokračování bude veselejší.


Abakus
02. 08. 2021
Dát tip

Kruci mám pocit, že ti niet čo závidieť. Možno by to šlo spracovať knižne formou denníka. A možno by to trochu pohlo našimi  riadne artriticky skostnatelými systémami. 


Alegna
02. 08. 2021
Dát tip

to bylo opravdu nezávidění hodné, snad příští díl bude trochu veselejší


*** nemám slov ... teším sa na pokračovanie ...***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru