Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šum /Skalice/

03. 08. 2021
2
3
218
Autor
bart79

Šum -  -Skalice-

...a utichne ten šum....
vůně kmenů a jehličí.
Sedící na břehu a dolů vede sráz
ten um ...a zvuk splavů....rozdělí stezky ,najdeš je snáz.

Ta vůně borovic..šiškami palouk posetý.
Já a nebe plné bílých skic,pod mechem odkaz ukrytý.
...a utichne ten šum
vůně kmenů a jehličí.

Ty siluety borovic,skalky proudem omývané.
Krásy a zázraky kolem ....samozvané.
...a utichne ten šum.


3 názory

bart79
03. 10. 2021
Dát tip

Moc děkuji za kritiku - píšu semtam a jsem rád že mi napsali již  zkušenější  básníci.....verše už menit nebudu - je to hotová věc - slovo um vyjadřuje dovednost přírody a entropie - vytvářející vše kolem.Šišky na palouku spadaly z Borovic lemující palouk.....: ) Odkaz je tajemství - ukrytý pod mechem , nebo také - pod kamenem - zvedni kámen....... , nebo pod dřevem - rozštípni dřevo........mějte krásné dny a inspiraci !


v první sloce se objevuje slovo um, chápu, že kvůli rýmu, ale významově tam nesedí, protože ve sloce jde o popis scenérie a nevyskytuje se tam nic, nebo nikdo, kdo by něco uměl

šiškama posetý bývá spíš les, tam mají šišky z čeho padat, narozdíl od palouku, kde ty stromy právě chybí

já a nebe plné bílých skic - je moc dobré

pod mechem odkaz ukrytý - jaký, pro koho? 

Myslím si, že by básničku stálo za to někam nasměrovat

 


Kvitravn
04. 08. 2021
Dát tip

Tak začnu asi těmi praktickými věcmi, abych neztratila myšlenku... Při čtení by pro mne bylo lepší, kdyby nebyly řádky tak dlouhé a vznikl tak větší prostor mezi slovy a tím pádem vodítko pro to, jak by se básen měla číst. Ale to je možná jen moje preference, protože mám tendecni zhltnout vše, co je na jednom řádku naráz (musela jsem si to přečíst víckrát, aby to na mě mělo ten správný dopad, respektive ten, který si myslím, že byl zde zamýšlen.

Taky mě trochu zaskočilo, že slovo šišky je napsnáno s "a" na konci místo "i," což je možná jen drobnost a možná to ani není nespisovné, ale nějak mi to nesedělo ke zbytku slov, která jsou taková více noblesní.

Jinak k obsahové stránce mě nic nenapadá, je to takové mírně nostalgické a líbí se mi ta přírodní scenérie, takže za mě fajne. :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru