Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Iluze

04. 08. 2021
9
12
314
Autor
Kvitravn

Omlouvám se

                  ztrácím bdění

Oddávám se klamům snění

 

Nerozumím,   nevím   přece

Kolik hadů žije v řece

        Nebo možná vědět smím,

                 jenom vědět       neumím...


12 názorů

MilanH
05. 08. 2021
Dát tip Kvitravn

:o)


blacksabbath
04. 08. 2021
Dát tip Kvitravn

vítej.......:-)))))....na první dobrou - tip....


Kvitravn
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Pravdaže, děkuji za upozornění! Ta interpunkce mi tam ulítla, musím přiznat, že s gramatikou zápasím dost často. :D Mezery jsem dala úmyslně pro zvýraznění způsobu přednesu, ale chápu, že by pro někoho mohly působit nepřirozeně...

Taky děkuji za další milé reakce, souznění a přivítání. <3 Budu sem chodit asi dost často, když vidím, kolik je tu fajn lidí. (A taky šikovných, ty komentáře mívají často skoro stejnou poetickou hodnotu jako mnoho básní zde a ukazují na věci na první pohled nepoznané.)


Aru
04. 08. 2021
Dát tip

psáno lehkou rukou, to je znát, myšlenka je ale rozhodně podaná dobře,

já tedy v 19ti jsem se s těmi hady pral osobně, tehdy mě rvali na kusy, ale jako bájný Hérakles jsem je přemohl, i když značně pocuchaný, že ani hřebenem jsem se nemohl zčístnout, no ale to vlastně bylo až o několik let později. v podstatě ještě dnes se tu a tam objeví občas někde černý had, kterého ale rychle přišlápnu :D

- s interpuncí souhlas s kolegou Kamamurou, buď všude, nebo nikde, mezery chápu jako umělecký záměr a nevadí mi.

tedy vítej ;)


Kamamura
04. 08. 2021
Dát tip

No a nedostatky? Pouze formální. Interpunkční znaménka bych buď psal (gramatika si jich žádá), nebo nepsal (pocitofka na gramatiku zvysoka... ), ale snažil bych se být konzistentní. Za slovem "smím" totiž správně čárku máš, ale za bdění ti chybí buď čárka nebo tečka (pokud tečka, mělo by být "oddávám se" s malým "o" na začátku). Nemlich totéž platí o konci řádku za slovem "přece". Za "řece" by to rozhodně chtělo tečku, nebo minimálně středník, protože se končí jak ucelený myšlenka tak se mění tempo i tón, a báseň přechází v posledním dvou řádcích ke katarzi (rozuzlení/logickému závěru). 

Tedy jen můj subjektivní dojem - pokud je to vše tvém případě záměr a chceš působit schválně drobátečko zmateně, nebo je to "interpunkční satira", tak je to (opět) dokonalé. 

Ono je velmi těžké napsat nedokonalou báseň, když o tom tak přemýšlím. Vlastně si nevybavuji... ale to jsem odbočil. Kde jsem to... aha, už vím, nedostatky, chtěla jsi o nich vědět. 

Pak jsou tu mezery - v posledním řádku je jich nějak mnoho před slovem neumím, nebo to je tabulátor? Rozeznat to neumím. Je evidentní, že formátování používáš jako náladotvorný nástroj, ale řpesto se občas zdá, že ne všechno vyšlo tak, jak jsi zamýšlela. Ale nevím - do hlavy, jak říkám, ti nevidím, jasnovidec nejsem.


Kamamura
04. 08. 2021
Dát tip Aru

Fantazie! Okamžitě řadím ke svým oblíbeným?

Kolik píšeš v profilu že ti to je? Devatenáct? Teda, já jsem v devatenácti psal jen sáhodlouhé romantické nesmysly, za které se dnes stydím. 

Tohle napsat v devatenácti, tak už jsem dnes mohl být ubytovnou pro staré mládence plnou Shakespearů, Bodlairů a Blakeů!

Fakt dobrý, jako dobrý, myslím to vážně!


lawenderr
04. 08. 2021
Dát tip Kamamura

ten konec mě bavil - ale s rýmy ti neporadím :D jsou to hadi ... vědět nic neznamená, poslouchej, koukej ... a pak zapomeň :)  A pak to napiš

zřím tě:)


Kvitravn
04. 08. 2021
Dát tip

Moc děkuji za pozitivní reakce! Příjemně mě to překvapilo :) Kdyby někoho napadly i nějaké nedostatky, ráda si je také vyslechnu.


Gora
04. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

Text plyne volně, pěkně... ať se ti daří!


Jamardi
04. 08. 2021
Dát tip

Taky na ně nemyslím a možná dělám chybu. :)


atkij
04. 08. 2021
Dát tip

Úplné zaříkávadlo. Podmanivé. Vítej na Písmáku. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru