Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Bezbřích z Aldebaranu

05. 08. 2021
6
33
707
Autor
Kamamura

Inspirováno básní "Bezbřehá" autorky "ukrytá v máku":

Snad mi to chuděra promine... 

Hned vedle Bezbře Gé je Bezbře Há,

kdo stavěl je, tam paměť nesahá.

Všechno však víme o Bezbře Ef -

- prostě skladiště na mrkev.

Jsou Bezbře É a Bezbře Dé

plné obalů na CéDé.

Bezbře Cé se každé noci zdá,

že se zebrou v zoo pobíhá. 

Bezbře Bé má srdce zlé,

do tenat láká vše bezbranné.

Ptáte se asi, co Bezbře Á?

čím asi ona vyniká?

Vypadá jako Bezbře Há,

však jediná je bezbřehá!


33 názorů

Aru
07. 08. 2021
Dát tip

ano, kam vstoupí Tom C., tam tráva nikdy nevzroste, plus ten jeho kult, hnus.

šeredná by mi nevadila, pokud by mě zabezpečila a nemusel bych už nikdy nic dělat, oni ti boháči vědí, proč hrabou ty miliardy dolarů a nechávají dětičky živořit v těch zlatých dolech, abychom mohli mít novej mobil, báječnej svět, tedy samozřejmě můj názor je poplatný mojí vrstvě, jinde bych páchal revoluce a věšel boháče, a jinde bych střílel do lůzy :D:D ó ano, jsem také rád, že tento komentář je přeškrutný, lepší než ty smazané komentáře, které se smažou tak, že se pouze přesunou do kolonky "smazané komentáře" a ještě se zvýrazní červenou, aby je bylo dobře vidět :))


Kamamura
07. 08. 2021
Dát tip

Génius rozhodně nejsem, ve svém věku bych už o tom musel vědět. BTW otázka prevence negativních jevů se řešila v Dickově povídce Minority Report (by podle ní natočen i film, bohužel ale s Tomem Cruisem v hlavní roli). 

Ať se lidé klidně přeškrtle zeznamují, a já bych do toho nešel. Jednak už ženu mám; a i kdybych neměl, jsem dost šeredný, a tak by asi sehnal zase jen někoho šeredného. A kdo by se chtěl seznamovat s šeredným člověkem, že? Tak mě napadá, že tento odstavec by mohl ženu urazit - jaké štěstí, že si ho nikdy nebude moci přečíst, protože je přeškrtnutý!


Aru
06. 08. 2021
Dát tip lastgasp, Kamamura

Kamamuro, ty jsi génius! určitě jsou tu kometáře ode mě, který bych vyškrtnul ze života, ale nejde to, ale tvoje metoda to vyřešila! škrtnout komentář ještě před tím, než by se za něj jeho majitel mohl stydět ;))

tak mě napadá, že touto formou by mohla na Písmáku probíhat i Písmácká seznamka, určitě tu nejsou jenom ztroskotanci zklamaní životem, vysedávající u psychiatra, ale i vdavechtivé vdovy s miliony na účtech po svých manželích, kteřích náhle zkonali, nebylo jim dáno a jejich slibně se vyvíjeící kariéru ukončila "nehoda" :D


Kamamura
06. 08. 2021
Dát tip Aru

Aha, jasně, já myslel, že třeba myslíš báseň samotnou, proto jsem se zeptal. 

Novotu můžu vysvětlit - začal jsem s tím já, a nazval jsem to japonsky "Kiri-go jutsu" ("Kiri" = řezat, odpojit, ukončit, vypnout. "Go" - pět, proslov, sdělení, zpráva, nápis, "jutsu" = dovednost, umění, zručnost), tedy zhruba "umění škrtaného/škrtat text". Podotýkám, že japonsky neumím, a že by mi asi japonec vůbec nerozuměl, ale připadá mi zábavné zkoušet se vyjadřovat v neznámém jazyce, a navíc je všechno z Dálného Orientu nesmírně módní a mysteriózní, například veleoblíbené haiku všude tady kolem, a tak.

No a škrtám takové příspěvky, které buď nesouvisí z tématem, nebo jsou důvěrným sdělením někomu konkrétnímu, případně takové reakce, které pravděpodobně budou přijaty s rozhořčením, nevolí, podrážděním nebo agresí, abych dal najevo, že si sice uvědomuji nepatřičnost toho, co píšu, ale mám nějaký (vážný) důvod to přesto napsat, nebo se mi nechce mlčet jen proto, že se někdo třeba rozčílí. 

Jestli chceš, můžeš se přidat - v Kiri-go jutsu dójó nám chybí zámečník, nástěnkář, CFO, CTO, personalista a jasnovidec. Všechno jsou to samozřejmě čestné, neplacené funkce. Ale pracovní doba je dobrá ;-) 

Kromě toho jsem ještě založil "Naga zengi-dó", literární školu vyznávající sáhodlouhé předmluvy před relativně krátkými poetickými a prozaickými díly (doslova "cesta dlouhé předmluvy/předehry"). Obšírněji to myslím není nutné rozvádět. Tam máme taky volná místa ;-)


lastgasp
06. 08. 2021
Dát tip

Taky sorry, asi jsem myslel tu přeškrtanou novotu v grafice, čemuž zase nerozumím já. 


Kamamura
06. 08. 2021
Dát tip

lastgap - sorry, ale nerozumím ti. Můžeš svou myšlenku prosím nějak rozvést?


lastgasp
06. 08. 2021
Dát tip

Co nelze fakticky, lze doplnit graficky. Paráda.


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Dagmaram - dík, náčelnice! ;-)


Dagmaram
05. 08. 2021
Dát tip

dobrá legrácka, pobavila :-)


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip Aru

Hahá, tak ta je dobrá, máš ode mě deset zlatých výběrů a jeden platinový!


Aru
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Pepa s Frantou

i Bláža s Květou

tráví na Jadranu

ne domorodce

ale společnou dovolenou

Jen já s Kamamurou

společně jsme nikam nejeli

- dovolená 2021

:D

 


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

2021? á ano, už vzpomínám, jak jsme tam společně nebyli, to byli pěkné nečasy :D


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip annnie, Kamamura

na tvém břehu  Bezbře Hém...jsem jeden z tvých nedostatků....marně hledáš ke mě Šém....


annnie
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Čítávala jsem ho, čítávala, a jistě dost povrchně, já zas tak moc chytrá nejsem, tak si mě moc nevaž :) Velmi mě bavil. Většinu z toho jsem dávno zapomněla, nojo... Jsem jak ta blondýna z Ala Bundy: když mi do pravýho ucha řekneš novou informaci, levým musí vypadnout jedna stará... 


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip Aru

2021? Nebyl to ten rok, co jsme spolu v létě nebyli v Petrohradu? :-D


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

škoda, škoda, tak to se tam nepodíváme oba společně :D ne ne, neznám, to víš, já odchovaný ve zlaté kolébce, ale zkusím to někde ukrást, vypadá to na pořádnou srandu ;)


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

(Já už, kamaráde, nikam asi nepojedu, ta hnáta mi dává strašně zabrat. Jsem rád, že jsem rád tady doma. A so třeba film "Svéráz národního lovu", znáš? Mě to přišlo docela geniální.)


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

čoveče, asi to tak má být, že když člověk už nemá co ztratit, tak už se prostě nebojí. já tam putoval jen v knížkách, jak jsem naznačil, Dostojevskýho jsem přečet skoro celýho a plno předrevolučních autorů, carský Rusko mě tenkrát prostě učarovalo, plus ta atmosféra ruský smetánky, to se prostě nedá popsat, natož předat. plus zbožňuju ten styl jakým točí filmy Nikita Michalkov. já nevím, ale jsem silně přesvědčenej, že jsem byl nějakej ruskej šlechtic v minulým životě, co všechno jmění rozházel a každýmu dlužil, ale zachránila ho revoluce, kde ho zabili a tak nemusel nic vracet. až pojedeš příště do Ruska, tak mě přibal  :D:D


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

annnie - Ty znáš Borgese? Tedy toho, co se jmenoval Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo? Ten byl ale geniální! Mě na něj přivedl Umberto Eco ve svých esejích o literární teorii, zřejmě Borgese sám zbožňoval. Jestli čteš Borgese, tak si tě pořád málo vážím. Na ten text se hned jdu juknout. A pak už určitě dodělám tu práci! Úplně se už rozednělo, za chvíli se korporáti začnou trousit do svých kjůbyklů, a já jsem promrhal svou kompetetivní výhodu - totiž že nikdy nespím, hehe...


annnie
05. 08. 2021
Dát tip

To máme podobně. Akorát, že já tomu po vzoru Borghese říkám Duch svatý. Viz, pokud by tě to zajímalo, můj krátký velevtipný textík zde na písmáku Autorský paradox...


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Jen neříkej! I ty lišáku!

(Tys byl v Petrohradě? Prej je to nádherný město, Ermitáž jsi viděl? Já nikdy, ale v Moskvě jsem byl, na posledním výměnném studentském zájezdu těsně před Plyšákem. A představ si, že jsem tam na družební diskotéce zbalil nejhezčí holku, věděli jsem, oba, že to děláme na truc spolužákům - ti moji za mnou vztekle volali "Ty jeden buddhistickej děvkaři!" Stejně mi nic nedala, kromě jedné pusy a nějaké ruské šťávy z jedlových šišek, či co to bylo, ale ukázala mi svůj pokoj s plakátem Arnolda Švarcenegra v nadživotní velikosti. Mohl jsem tenkrát opravdu nahlédnout do rozbolavělé lidské duše, ale bál jsem se otevřít oči. Vlastně jsem byl srab většinu života. Odvahu jsem dostal až teď na konci, kdy už skoro není, co ztratit.)


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

já určitě ne, už pomalu neumím skoro číst a psát :))

(ptáš se člověka co začal ruským románem, to byly časy, to jsem ležel celý dny v Moskvě, nebo Petěrburgu, sledoval jak se zvedají mosty za bílých nocí a ráno s rozjel do svý gubernie obrat poddaný o nějaký ty zlaťáky, protože jsem je všechny rozházel v kasínech a po lehkých holkách :D )


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Hele, vy, ztrospuštělci, co jste se tu sešli, zatímco svačím faláfel u svého astroletu, nečetli jste náhodou někdo něco od Stanislava Lema?

Bajky robotů?

Kyberiádů?

Cesty Iljona Tichého?

Futurologický kongres?

???

Protože já zjišťuju, že toho pána nedokážu přestat napodobovat, ať dělám, co dělám. Zamlada jsem ty jeho knihy naprosto zbožňoval. Třeba by pobavily i vás!


Aru
05. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

promiň, že jsem nepochopil tvoji genialitu hned :D

u mě je ten problém, že většina mozkových buněk už stávkuje roky asi někde v Pařízských demonstracích, zatímco ty zbývající se jen líně natírají opalovacím krémem padesát plus :D


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

annnie - Tyjo, fakt dík. Ano, to CéDé je příšerný paskvil, já jsem si říkal, že to asi neprojde, ale krolovalo to se zápisem písmenných identifikátorů těch Bezbří, navíc mi to připadalo jakoby nablble vtipné (vždycky je riziko, že to vyzní jenom nablble), ale hele! Něco ti povím!

Já se ani tak neraduju jako ze sebe. Mě stejně připadá, že ti zdařilejší věci nepíšu já, a proto si představuju, že to píšou moje "Můzy" - blíže neurčený počet nevrlých žen, které bivakují u mě v pokoji, nikdo kromě mě je nevidí, jsou nevrlé nepříjemné, a ke mě se chovají jako reálné ženy, které jsem nejvíc v životě miloval - totiž jako k hadru na podlahu. Nicméně mají něco, něco, bez čeho nemůžu být, a proto je toleruji :-)

Občas ale, mezi chroupáním brambůrků, sledováním příšerných TV seriálů a drbáním ostatních líně naškrábou do bloku něco... něco... no něco takovéhleho. 

A pak je vše odpuštěno - stejně, jako když se člověk zamiluje jako totální blbec! ;-)


annnie
05. 08. 2021
Dát tip

Jo, zdraví tě Ranní Hvězda. Nepochybuji, že tuhle šifru rozluštíš v mžiku...


annnie
05. 08. 2021
Dát tip

Ano, souhlasím naprosto s prvním kritikem :) Samozřejmě, to myslím tebe, kámo- Šaldo. Tahle báseň je naprosto geniální, až na ten verš s CéDé, promiň... Ale bez něj by byla příliš dokonalá. Závidím ti ji. Tip, výběr, zlatej výběr, diamantovej výběr. Bezbře A.


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip aleš-novák

Aru - problém je, že mám dovolenou, ale zůstaly mi nějaké resty, které jsem chtěl dodělat, ale nakonec to dopadlo, že jsem udělal všechno ostatní, jen ne to, co jsem chtěl dodělat - včetně spousty příspěvků sem. 

Není snad jasné, co to má být? Vzal jsem jedno slovo jako inspiraci a utekl jsem s ním daleko, předaleko! Sáhodlouhý setup, jenom abych nakonec vysmahl Cimrmanův absolutní verš v netriviální podobě (fonetická shoda dokonalá, avšak nejedná se o stejné slovo ani význam. 

Navíc to výborně absurním způsobem kontrastuje s originálem, a navíc - každy bude zmaten a bude se ptát přesně jako ty: "WTF? Co má tohle být?" A to je pro nás literární snoby obrovská satisfakce! ;-)


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

co to má být? :D

koukám, žes to tady v noci pořádně rozjel, to musel být mejdan, až rychlý špunty lítaly od stěny ke stropu a k podlaze, aby se odrazily zpátky od stěny :D


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Jelikož jsme mimo Sluneční soustavu, zřejmě se budu muset o kritiku postarat sám. Dívám se na tu věc zblízka i zdálky, počítám hitpointy, zatrojčím pod parou, proklepnu hlavní ekrán, a musím uznat, že ze všech mých dokonalých básní je tahle zrovna jedna z těch dokonalejších. Jsem zkrátka celkem spokojen. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru