Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Vrtiška: Záhadně záhadná záhada - díl druhý

05. 08. 2021
14
47
620
Autor
blacksabbath

Spolupsaní Aru + blacksabbath

Pan Vrtiška: Záhadně záhadná záhada - díl první

"Jabloňová zem? Tedy Ostrov jabloní, tedy Avalon?" Žasnul Vrtiška, až se mu z toho úplně zkroutily kníry, že si je pak musel urovnávat.

"Ano, toto je Avalon a já jsem víla Morgana, ale poutníci obvykle připlouvají na lodi po jezeru." doplnila Morgana, i po těch staletích stále krásná a mladá.

"Ale my jsme přiletěli, paní, ze snu. Já jsem Linda a tady Jiří Vrtiška je světově známý záhadolog, tak jestli máte nějakou záhadu k mání, my vám ji vyřešíme a v tom pyžámku s koťátky si lehá Ferda." Přidala se Linda a hrozně při tom litovala, že je pořád v noční košili, ke všemu růžové s těmi zlatými opičkami a černými míčky. Úplně ji při tom zčervenaly tváře, jak myslela na to, že je jenom v noční košili, přitom ji rudly tváře ještě víc, protože musela myslet na to jak moc ji rudnou tváře.

 

Ferda si lehnul na svěží trávu a dal si packu pod hlavu, věděl že tyhle rozhovory bývají na dlouho. Druhou packou si utrhnul sedmikrásku a dal si ji za ucho. Radši ani neposlouchal, protože Jiří neměl ani zápisník a když to není zapsaný, tak to není případ, tudíž se Ferda snažil vžít do role, že je obyčejným psíkem, ale moc mu to nešlo.

"Aha, tak to mnohé vysvětluje, tak tedy vítejte, můžete tu být jak dlouho budete chtít. Záhadu tu sice pro vás žádnou nemám, ale když se porozhlédnete, třeba něco najdete. Nebo možná si budete chtít rozšířit své obzory?"

"My bychom se spíš chtěli vrátit vílo Morgano domů, do postelí," řekl Vrtiška v pruhované noční košili a decentně si zívnul, aby naznačil, že odešli pod halucinogenním vlivem Makového mužíčka.

 

"Hm, to nepůjde tak snadno, když jste přilétli sami. Budete muset jít do vílího království za královnou víl. Jistě vás sem pro nic-za nic na vůni svých květů nepřinesla. Můžete letět na duze nebo projít stromem poznání."

"Já bych volil cestu stromem. Jednak raději chodím po svých a jednak se ještě můžeme něco dozvědět. Co ty na to, Watsone?" Linda jenom kývla hlavou.

"Jak je libo," pravila víla Morgana a udělala rukou malý kruh, pak ještě jeden větší a dotkla se kůry stromu.

Strom se otevřel a oni uviděli a užasli....

Uvnitř stromu byla pěšinka. Ne nějaká obyčejná. Tahle byla lemovaná spoustou rostlin a květin. Některé zářily jako slunce a bylo od nich světla habakuk. Jiné měly barvu rubínů. Některé byly azurové a vydávaly jemné tóny, jako když se lehce přejede harfě po strunách. Nad vší tou kráskou se třepotala spousta roztodivných motýlů. Jejich křídla něžně čeřila vzduch.

"To je krása," vydechla Linda.

"To je krása," opakoval po Lindě Vrtiška nezmohoucí se na jiná slova.

" Háááááááf," opakoval po nich Ferda svou psí řečí.

 

Stoupali, totiž sklesávali stále níže a níže do svažující se chodby, či tunelu, nebo snad skála to byla? Kdo ví, Jiří neměl notýsek a Ferda své kožené vaky. Šli ne nepodobní náměsíčným spavcům, kteří za Seléné chodí, chráněni pouze stříbrnými luky, před hrozícím uklouznutím bosé nožky.

'Ach jo, to tam prostě už nemůžeme konečně dojít?' Myslel si Ferda, když světlušky s miniaturními lampičkami se mu naháněly kolem hlavy.

"Jiří, ježto jsem skoro také už docela slušná záhadologyně, napadá mě že jdeme určitě do jakéhosi tuze zvláštního podzemí."

"Ach Lindo, bojím se, abychom tam snad nepotkali athénské loďstvo i s Homérem v podzemním jezeru. Co to vlastně povídám, to asi ta silná vůně květin na mne působí, ježto kafe jsem měl naposled ještě doma."

'To jsou zase mudrlanti a mě se tu bimcají papučky o krk.'

"Jiří, Ferda je nějaký smutný, koukej jaký hází po nás voči."

"Ó to on má hladíka, to já poznám, snad nám něco dá královna víl na zub."

'To z vašich řečí jsem úplně na větvi,' myslel si Ferda.

"Haùúůûüű." 

 

Když tu, tunelující se chodba skončila a ocitli se v podzemní jeskyni, plné hopkajících, totiž skotačících víl, čtenáři mladší osmnácti let je viděli v krátkých průsvitných šatečkách, zatímco pro starší byly úplně svlečené. Vrtiška nemohl vůbec odtrhnout voči od tý krásy, zatímco Linda se na něj dívala docela až naštvaně, vzala do náruče Ferdu a zakryla mu oči, aby uchránila jeho nevinnou psí dušičku.

 

Jiřího oči i oči Ferdy, vlastně hlavně je samotné, zachránil od Lindina proslovu laskavý hlas.

"Vítám vás, moji milí! Jsem ráda, že jste bez potíží doletěli a došli do mého království. Doufám, že váš let i cesta byly kouzelně barevně voňavé. Já jsem královna víl Elphame a mám k vám prosbu, milý pane Vrtiško."

"Ano a jakou? Jde zde snad o nějakou záhadu?"

Jiří už byl zase ve svém živlu. Záhady ty on tuze rád.

"Ano, moji milí. Měli jsme ples. Ples víl, abyste mi rozuměli. Měl to být ples zásnubní, ale....

po prvním tanci, když mělo přijít na pokleknutí, on se vypařil," vyprávěla převelice tiše královna a utírala si pavučinkovým kapesníčkem své hluboké oči.

Pan záhadolog by si nejraději poposkočil. Vílí záhada. Tak to tady ještě nebylo!

"Kdo On? Jak zmizel? Kam zmizel? Proč zmizel? Stalo se ještě něco mimořádného? Byl tady někdo nepozvaný?"

Otázka padala za otázkou, protože je přeci všem nad slunce jasné, že záhadolog se musí vyptávat a pídit po záhadných detailech. A to z toho důvodu, aby byl při vyluštění záhadné záhady úspěšný.

 

Konec druhého dílu....


47 názorů

už se to dozvíš:-))))


bixley
11. 08. 2021
Dát tip

Víla má záhadu! Skutečně eskutečné! A dál??


Jani...děkujeme za tvou přízeň.....třetí díl - konečný... bude cobydup


vesuvanka
06. 08. 2021
Dát tip

Moc dobře se mně četlo, pohádka se pěkně rozvíjí. Těším se na pokračování :-)))


blacksabbath
06. 08. 2021
Dát tip Aru

Tak jste si to vyříkali...odblokovat.....podat ruce a všechno dobrý......Aru a ty huš-huš.....čeká tě pookračování na díle č. 3....já už jsem začala a čtenáři dychtí:-)))))


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

hele, mě normálně lítá nálada nahoru/dolu, takže pak ty komenty ode mě vypadají jako od blázna, ale po letech deprese se to teď spíš drží nahoře.

prostě jsem chtěl zapomenout, to je celý, když nedorozumění nešlo vysvětlit.

číst mě fakt nemusíš, je to pořádnej blázinec co mám v hlavě


Kočkodan
05. 08. 2021
Dát tip

 

Jsem raději, že Jiří, Ferda a Linda (ne Monika, jak nedávno psal jeden trumbera) potkali vílu Morganu a ne korzára Morgana.


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

jestli seš to ty, tak věz, že jsem tě chtěl jenom trochu popostrčit v psaní, přišlo mi, žes to potřeboval, to cos psal se mi tehdy líbilo, ale neboj nebudu tě otravovat, můžeš si sedět ve svým skleněným zámku a říkat, že jsem si s tebe dělal srandu, jestli ti pocit ublíženosti dělá dobře


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

nebudeš ty ten člověk co mě zablokoval, za to že jsem mu projevil obdiv a on si myslel, že si z něho dělám srandu a pak tu měl ještě jiný nick, kde mě zablokoval rovnou při založení, vypadáš totiž na něj


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Spálený Motýl - he?! Proč se nesmí dělat sranda ze všeho?! On je na to nějaký zákon?

Trochu jsi mi připomněl mnicha Jorgeho z Ecova Jména Růže. Drsný příběh, ale rozum nakonec (jako vždy) naštěstí zvítězil. Škoda jen těch spálených knih. Nepřipálil sis křidélka právě tam, při onom klášterním pořáru?!

A Život Briana od Monty Pythonů jsi viděl? To je teprv panečku biják, ti uměli satiru tak, že je pak celá další generace jen napodobovala. 

Jo, staré dobré časy... taky leccos pamatuju,


emanueli....díky za bodík a už nezlob:-)))))))) počkej si na rozuzlení:-)))))))))


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip Aru

Pššššt.....slyšíte???? Královna víl Elphame pláče...který z vás jí nabídne svůj kapesník??????...Já vím....oba dva!


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

věk si můžeš snadno zjistit z mojí hlavní stránky, takže to nemusíš tipovat. ano, rád si dělám srandu, takže si nemám dělat srandu? mám být vážný, zlý a nevrlý? to chceš? aby lidi brali všechno smrtelně vážně?

já měl naopak pocit, že nechceš být čten a z posledních komentářů, že nestojíš speciálně o mojí pozornost.

já se prostě rád bavím


Al.....to je krásné že se dívíš krásně.....:-)))))...no to je otázka...kdepak on je?....Aru! Slyšíš?!....Spadla tady otázka...Kdopak nám ji zodpoví???...Já vím! Al. určitě to bude díl třetí........DĚKUJEME!!!!!!


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip Gora

pánové, pánové...klidně si tady piště....když se nebudete mlátit po hlavě a bude to slušné...proč ne.....ale .....v klídku jo????....Ty vaše komentáře jsou pod pohádkou!!!!.


Alegna
05. 08. 2021
Dát tip

věděla jsem, že se budu divit a divím se a krásně... kdepak ten snoubenec asi je?


Aru
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

takže nemám komentovat? nebo mám jen tebou vybrané autory, nebo jen tebou preferované témata mám probírat? a nepíšu kritiky, ale komentáře, pokud vím, tak tobě jsem nic nekomentoval a máš teď třetí avízo.

to je mi jasný, že si měníš jména a zakládáš si nové, nejsi první kdo to tak dělá a mění identitu a mate všechny okolo


Aru
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

motýle, motýle, nic jsi ode mě nečet, tak jaký furt ;))


dievča..zmizol On....kam a proč????.....snad se to v příštím díle dozvíme


emanueli.....dočti podle své chuti.....alespoň k části, kde lítají motýli....


dievča z lesa
05. 08. 2021
Dát tip Aru

mimoriadne avalonsky napínavé ... veď ani nevieme, kto čo zmizol, zmizla, zmizlo ...*


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip Aru

Přátelé.....děkujeme rukou společnou a nerozdílnou, protože tady se snad ani nepozná, kdo kterou větu psal (nebo snad jen docela malinkato)...nás to baví a vás, jak je vidět z komentářů, taky....tak vzhůru dolů...do království vil na díl třetí ....možná bude poslední....ale kdoví.....

Irčo....je vidět, že čteš velice pozorně.....děkujeme za korekci!!!!


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro...můžeš začít "Už nastavili zrcadlo".....


Aru
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

no nevím, pokud moje sezení není měkce potažené, příjemné na dotek, vkusné na pohled a za mnou vpravo nestojí generál v carské uniformě a vlevo dáma v plesových šatech, tak tam si prostě nesedám :D:D


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

Elphame je královna víl Lucko, myslím že je ze Skotska ;)

Goro, ale ve dvou se to lépe táhne

Lucko nemůžeme nic zaručit, maximálně slíbit :D

děkujeme moc ;)


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Aru - to ja halt tou zamilovaností. Láska je slepá, tzn. má tendence schválně přehlížet i zjevné nedostatky. Věř zkušenýmu! :-D


Aru
05. 08. 2021
Dát tip Gora

Korektor se tímto omlouvá, takové chyby se stávají maximálně jednou za deset let ;D


Máme tu něco jako vílu Zvonilku :D Co tam asi Vrtiška vyzáhaduje... Na dalším díle si dejte stejně záležet, jako na tomhle :)


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Gora - že jo? Delší příběhy právě nechají teprvá vyniknout kumštu autora, podobně jako jazzový trumpetista také ve dvou taktech, které mu domácí Vlachovka milostivě povolila, díru do světa neudělá. 

Jsem rád, že jsem tu narazil do dalšího sounázorovce! ;-)


Gora
05. 08. 2021
Dát tip Kamamura

Mléko já ráda, Aru... a vaše psaní taky. Máte můj obdiv, nezdá se to, ale není snadné psát delší příběhy.

 koukej jaký hazí po nás voči - hází


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, nejde jen o to být první, ale i místo musí být dobré, např. já mám dvě 56. v prvním komentáři a to je místo exkluzivní :D


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

tak myslím, že tentokrát se mohu s klidem sobě rovným poplácat po svém korektorském rameni, neb mé oči ničehož neobjevily :D

mámé to pohádkově vílí, iví a i trochu té erotiky si najde, pochopitelně dospělý čtenář. a těm co nebylo ještě 18: erotika? ne! raději mléko! :D:D


Nami 99
05. 08. 2021
Dát tip

Moc hezké vyprávění.


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Já jsem to zatím nečetl, běžel jsem si zabrak flek v kotli u pódia, zatímco kámoš šel pro lahváče. Až začnou lítat rachejtle, tak si to užijeme pěkně v epicentru! ;-)


Aru
05. 08. 2021
Dát tip

tyjo, vy jste rychločtenáři :D


Tak to je velice napínavé. Já snad ani neusnu.


Kamamura
05. 08. 2021
Dát tip

Prga!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru