Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čerstvé zprávy z Prahy I.

09. 08. 2021
15
34
582
Autor
Alegna

Dnes 9.8.2021 bylo jasno, letňáky dozrávají, mirabelek jsou plné stromy a v údolích je příjemně.

 

Pro ty, co rádi čtou, sděluji, že i mně bylo dnes jasno, pojedu tramvají číslo patnáct na Barrandov.

Kdysi jsme tu měli bydlet, nakonec jsme skončili na Žižkově. Nestěžuju si.

Jak miluju věci na svém místě, tak na výlety se vypravuju nazdařbůh, nejsem majitelkou chytrého mobilu, takže jsem bez navigace a mapu s sebou taky nenosím.

Ale jakési povědomí o tom, že bych se odtud mohla dostat do Prokopského údolí jsem měla a to jsem vlastně chtěla vyzkoušet.

Vystoupila jsem na konečné a doufala v nějakou informační chytrou tabulku, která by mi naznačila směr a ouha. Nic.

Dala jsem se tedy ven ze sídliště, po pravé straně zalesněná prohloubenina slibovala údolí, proto jsem směle pokračovala úzkou venkovskou cestou vpřed a ejhle překvapení.

Koukám, cedulka hlásá Praha - Slivenec.

Ve Slivenci, jsou mravenci i v kredenci, naskočila mi říkanka. Spíš mi v hlavě zanotovala, nebo co. Asi že slunce pražilo.

Za cedulí na křižovatce jsem pokračovala vpravo ulicí Pod Knotkem končící dvěma cestičkami vedoucími z kopce.

Jasně že do údolí. Pravá opět vyhrála a když jsem potkala pána s foťákem, jak stoupá spokojeně vzhůru, nabyla jsem jistoty.

Pod stromem s letňákami jsem si vybrala jedlé jablíčko, které se líbilo i červovi. Podělili jsme se. Občerstvená jsem pokračovala spokojeně dolů.

A dole? Příjemně, Dalejský potok, vlaková zastávka Hlubočepy, turistické značení a možnosti, doleva Dalejským údolím, doprava Prokopským údolím.

Vzala jsem to zpátky, pro dnešek toho bylo dost a to stoupání, co mě čeká!

Díky mirabelkami obsypaným slivoním jsem ho zvládla.


34 názorů

Alegna
12. 08. 2021
Dát tip

To máš velkou pravdu, Jamardi :)


Jamardi
12. 08. 2021
Dát tip

Takové vycházky zkusmu jsou kolikrát lepší než něco plánovaného. :)


Alegna
12. 08. 2021
Dát tip

to mě těší, že ses se mnou vydala :) , díky Markel


Markel
12. 08. 2021
Dát tip

jo, byla jsem tam s tebou :-)) *


Alegna
11. 08. 2021
Dát tip

jo, užila jsem si ho :), díky za čtení, bixley


bixley
11. 08. 2021
Dát tip

alegno, super výlet!


Aru
11. 08. 2021
Dát tip

dračák znám, leč nehrál jsem, my raci to víš, divná stvoření jsme :D ale slyšel jsem o racích co prý byli úspěšní, ale to je naprostý oximorón :D to nevadí, že je to v angličtině, ten deepl překladač je fakt dobrý, neskládám s tím básně, ale na přeložení článku je super ;) měl jsem sice sice svoje herní období, kdy jsem pařil 12 i 15 hodin na jeden zátah, ale to už je fuč :D


Kamamura
11. 08. 2021
Dát tip

Aru - tady je o fantsy tavern jako klišé výborný satirický komix (celý je k popukání, podařený), ale bohužel, v angličtině...

https://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=613


Kamamura
11. 08. 2021
Dát tip

Aru - jako bys čéče nikdy nehrál dračák! Party se přece formují zásadně a jedině v hospodě přiléhavě drsného jména - třeba "U supího pařátu", kde začíná vzorové dobrodružství z českých pravidel pro začátačníky českého klonu D&D zvaného Dračí Doupě od Klímy a spol. BTW kdybys to někde v antikvariátu viděl, tak barbarského bojovníka na obálce kreslila holka, se kterou jsem kdysi chodil - při malování jí prý pózoval bratr s koštětem - sakra, ta byla ale krásná, ale já jsem furt žvanil o Dračáku, tak mě pustila k vodě, a do dvou let pak měla s někým dítě. Mě trvalo dlouho, předlouho, než jsem zjistil, o co jde, ale to sem vůbec nepatří ;-)

Prostě zajdeš do drsné fantasy "taverny", poručíš si něco k pití, jinak tě krčmář vyhodí, nejlépe zaplatíš všem rundu, na nástěnce si vybereš "quest", a poklábosíš s ostatními bijci, a dohodnete se, kdo s kým kam půjde. V klasickém dračáku s reálnými hráči je to jasné, hrát chtějí všichni a spolu, takže se dohadují jen naoko, ale v počítačových hrách můžeš naverbovat i někoho, kdo ti hned v noci podřízne krk. I ty naše výpravy končily nejčastěji tak, že jsme se všichni pozabíjeli navzájem. Nepamatuju se, že by něco skončilo dobře. ;-)


Aru
11. 08. 2021
Dát tip

v tom případě bych rád věděl jaký je můj level a jakého zaměření je moje postava :D no jo, ale kde seberu tu partu, to se někde kupuje? nebo je mladý cestovatel fasuje při vjezdu do Práglu? :))


Kamamura
11. 08. 2021
Dát tip

Co jako? Myslíš ten pražský dračák? To nebudu škrtat, to je dokonalá příručka pro hráče, pány jeskyně i reálné turisty, kteří se odvažují vstoupit na území Práglu bez patřičné přípravy a vybavení. Víš kolik zachrání ty dva odstavce lidských životů? Nepočítaně! Zrovna před dvěma lety si jdu kolem jedenácté koupit něco na zub, než zavřou Žabku, a najednou slyším hlásek jako konipásek: "Pomóc, pomóc" a z  parčíku za tramvajovou tratí se vypotácela mladá blondýna jako obrázek s tváří pořezanou tak, že by se ti srdce zastavilo. Nevím, jestli byl na vině nějaký Manažer Večerního Entertainmentu od Vorařů, nebo nějaký kořala z Ligy, ale jedno vím jistě - kdyby si přečetla mou příručku a pohybovala se po Práglu s větší obezřetností,  tak se jí to třeba nemuselo stát. V hostinci U Holubů u Anděla mívaly triády hlavní stan, vypadalo to jako nóbl asijská restaurace, až tam jednoho dne naběhly komanda samopalníků a milou hospůdku uzavřela nadobro. A co jsem vídával já v Bar Clubu v Hybernské v devadesátých letech, když jsem tam coby nerozvážný mladík chodil tancovat a poslouchat reggae, to ani vyprávět nechci. Prágl je zrádný jako bažina - navrch barevné kytičky a ptáčci zpěváčci a barevné bejlí, dole puch, bahno a stojatá voda. Dobračisko z Horní Dolní snadno ztratí cestu, zabředne, ale už nevybředne... 


Aru
10. 08. 2021
Dát tip Kamamura

člověče Kamamuro, ty jsi snad zapoměl na starodávné umění mistrů škrtaného slova :D


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

vidíš, buzola a mapa, to mi tě nějak přopomíná :) black


blacksabbath
10. 08. 2021
Dát tip Aru

na výlety nazdařbůh....to jako i bez buzoly??????...příště prosím raději jen mírné kopečky.....slivoně mi došly v půlce kopce....červík se se mnou nepodělil...:-)))))))))))))))))))))))))))


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip

:)))) uf......

Koněvovka se upravuje, takže směrem od Ohrady jezdila chvíli 133 pod našimi okny


Kamamura
10. 08. 2021
Dát tip

Ještě tip od zkušeného hráče D&D - Prágl a okolí je danžn pouze pro postavy na úrovni 25 a vyšší. Do inventáře nezapomenout nakoupit následující: alespoň pět železných dávek jídla, dvě čutory na vodu, dva flakónky vody svěcené, vlčí mor (wulfsbane - bez něj nechoďte nikam!), velké předsíňové zrcadlo (na gorgóny a medůzy), krucifix, ankh, dordže nebo pentákl podle víry a přesvědčení kvůli duelům supernaturálním, zaječí tlapku (pro štěstí), tři metry konopného lana (na skály na Barrandově), deku na bivaky pod širým nebem, dva flakóny lampového oleje do lampy, hornickou lucernu, láhev Hanácké Kyselky Idy (na barter s Pražáky, viz Pražák v příloze B [Bestiář]), lyru, citeru, loutnu nebo dulcimer (podle vkusu, kdyby se k družině přidal bard), dva lektvary proti silnému jedu, pět lektvarů uzdravující kritická poranění, obvazy, a nejméně třicet zlatých (nebo ekvivalent v ostatních drahých kovech - lokálním platidlem je Pražský Stříbrný Groš, staletími vyčůranosti pražáků často obroušený na zlomek původní váhy a hodnoty, i když Holírny a Trdelníkárny berou i kreditky).

Výprava chystající se do centra Práglu (Václavák, Karlák, Staromák a tzv. "holírna na turisty" na území mezi těmito lokacemi) by měla obsahovat alespoň jednoho zloděje, chmatáka, marodéra nebo šizuňka, kvůli vyjednávání s frakcemi místního organizovaného zločinu (Vory v Zákoně [pozor, zaměstnávají trolly jako vyhazovače!, nepleťte si je s Bratrstvem Vorařů z Podskalí, to jsou neškodní páprdové stižení nostalgií], triády [směs ninjů a samurajů z daleké Kitaje a Nipangu], Starobylá Liga Romská za Sociální Spravedlnost a Redistribuci Majetku [s těmi se nedávejte po setmění vůbec do řeči, pokud je vám život milý!], Ranaři Žižkovští (pásu podél Koněvovy ulice, jak jezdí autobus 133, se raději vyhněte obloukem!) a Galerka z Jedový Chejše [tradicionalisté, snažte se je naurazit!]).

Podrobnosti v Pravidlech pro Pokročilé, strana 245 - 312.


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip

díky Kamamuro, snad se nikdy neztratím


Kamamura
10. 08. 2021
Dát tip

Zírám, hotový Ťapšlapovský LARP! Tip za odvahu prodírat se džunglí vstříc neobjevenému!


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip

máš pravdu, Evženie, byl a cítila jsem se dobře :)


Tak to byl pěkný výlet :-)


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip

Dianko, ano psi mají orientační smysl dobrý, ten náš taky vždycky trefil :) a taky už není


Alegna
10. 08. 2021
Dát tip

nene Kočkodánku, nepodělal, i když ses tedy rozjel slovy prudce z kopce :)


Diana
10. 08. 2021
Dát tip

Také nemám OR (ORIENTAČNÍ SMYSL) a tak často bloudím. Dříve mne z lesa vyvedl náš pes, doslova až k a autu. Pes už není, tak do lesa nemohu. Ještě snad by byl v tom směru k něčemu manžel .....:-))))  Kočkodan opět zazářil! ;-))


Kočkodan
09. 08. 2021
Dát tip Alegna, dievča z lesa, Radmila Marie

 

Lída má plán obrovský -

 

být v údolí Prokopským,

 

přišla, běda, do Slivence,

 

o pomoc se prosit nechce,

 

není žádná blbka, kráva,

 

zahla dvakrát zprudka zprava,

 

objevila Hlubočepy.

 

“Moc mi chybíš, Lubo slepý,

 

ač se blížíš málem volu,“

 

vzdychla kousek před nádražím,

 

slunce do ní prudce praží,

 

nemíní jít dále dolů.

 

 

 

Otrhala slivoně,

 

snědla mnohé mirabelky,

 

z tašky tahá pivoně,

 

tlak jí střeva svírá velký,

 

pot už polil Žižkovajdu,

 

jasně hlásí bříško srajdu,

 

musí běžet, nekráčet,

 

vydrží to svěrače?

 

Jak Zátopek vdova maká,

 

naštěstí až doma kaká!

 

 

 

A já jsem si to tímhle u tebe také nepodělal, viď? ;-)


Alegna
09. 08. 2021
Dát tip

Je tu toho spousta k prozkoumání, fialko těší mě, žes četla, díky


Alegna
09. 08. 2021
Dát tip

Aru, pěkný poetický komentář, díky


fialka...
09. 08. 2021
Dát tip Aru

:-) to je paráda, co všechno se dá v Praze vidět a ochutnat, pěkná mini :-)


Aru
09. 08. 2021
Dát tip

krásně se svět topí v barvách, když slunce svítí ;)


Alegna
09. 08. 2021
Dát tip Gora

Těší mě, Goro, že ses se mnou také prošla a přijala přírodou nabízené občerstvení


Gora
09. 08. 2021
Dát tip

Vycházka "tak akorát" i s občerstvením!


Alegna
09. 08. 2021
Dát tip

díky Hani, jsem ráda, že i ty se ráda touláš a necháváš se překvapit, mirabelky jsou teď jako med


8hanka
09. 08. 2021
Dát tip

I ja mám rada podobné potulky bez internetu v mobile, ísť za nosom a nechať sa prekvapiť kam má privedie... pokiaľ ho nezlaka vôňa niečoho dobrého...mirabelky sú prima


Alegna
09. 08. 2021
Dát tip

Díky divča, jsi taky odvážná, že ses se mnou vydala :-)


Alegna si odvážny tulák ... preputovala som si to  v duchu s tebou ... a mirabelky MŇAM


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru