Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ladím struny klece

Výběr: atkij
13. 08. 2021
23
57
1582
Autor
Gora

 

Dostala se mi do ruky sbírka poezie pod názvem Ladím struny klece. Napsala ji Jana Martiníková, je autorkou na Písmáku pod nickem Janina6.

Knížka mě zaujala, a tak vás s ní chci trochu seznámit, tedy vás, kdo dosud neměli možnost sbírku číst.

 

Jednotlivé básně jsou sdruženy do čtyř částí. První pod názvem:

Prohlídky

Jak neobvyklé, začínat sbírku básní autorčinou zveršovanou „zdravotní kartou“, sice s humorem podanou, ale přeci jen „vizit(k)ou“. Úvodní část charakterizuje nejen (pro básnířku) samozřejmá, hravá ironie, sebereflexe formou vtipných minibásní, například…

Jako nová

Jsem celá nesvá

Od hlavy čerstvě sestříhané

až po tu patu ve španělské botě

zn. Snaha Jihlava

 

Veselá jako vyměněná

pomíjivá jak trvalá

 

Čtyřveršími Oříšky a Dům čerpá autorka zejména z času dospívání, z atmosféry domova. Vrcholem první části sbírky, umně spojené hudební linkou, jsou Dvě variace na podzimní průvan (b. Mollová a Durová).

 

Šeptem,

kapitolka druhá, pokračuje vázaným veršem, kterým autorka snad krom dvou básní ve volném verši precizně vládne v první části sbírky. Všímám si jiného, nápaditého dělení. Rytmus u všech básní, pokud mohu soudit, je dokonalý, drobné odchylky pak působí jako znamínka krásy!

Výborná, s mimořádnou básnickou invencí napsaná moudrá Kvantová…

Vzpomínkové a přitom silné Šeptem a Prodali dům, jako prach lehké Prachové chmýří, ale jen na první čtení. Pak z ní zamrazí.

Listy důvěrné (podle nichž se nejspíš zrodil název sbírky) s miniaturou Byla cesta vyvolají v citlivém čtenáři další citovou explozi. K jejímu ztišení dobře napomůže přírodní lyrika Mlha a v podobném gardu psaná Z nečasů, kde souzním na sto procent (nejen) s posledním veršem.

 

Hořké úsměvy -

název, který se nabízí už v začátcích, snad od první básně sbírky. Tenhle osobnostní rys sjednocuje, charakterizuje celé dílo.

Volný verš není doménou Jany Martiníkové, ale i v části Hořké úsměvy se objevují vynikající básně. Dvojnice je naprosto skvělá, také Pravda o Pavlovovi vtipná a originální.

Naopak, jako čtenáři mi zcela nesedla Na návštěvě u Kláry, i když rozumím, že se jedná o společenskou satiru. Hroty v básni mohly být ještě špičatější pro zvýraznění maloměšťáctví skrytého v mnohých z nás. Často nejsme sami schopni rozpoznat, jak škodí nejen obecnému vkusu.

Jako žena oceňuji mini o domácích pracích a mazlíčcích, čtivé, každodenní a hlavně opět vtipné básně. Právě ze zdánlivé jednoduchosti, ze zpracování rodinných témat například poslední miniatury (a přitom zcela „vytěžené“ inspiraci - nevěděla bych, co víc napsat „o štupování“) ční kouzlo autorčina nadhledu.

 

Písničky

Mix různých témat, na která předtím nedošlo.

Výrazná je zejména Písnička o bezpečné chůzi. Nesebevědomí, které se týká naší generace, je mnohdy pro tvůrce této epochy charakteristické. Nedá se slovy překrýt…

Hříčka Sousedská je známkou nevídaně bohaté slovní zásoby autorčiny a nikdy  neutuchajícího až černého smyslu pro legraci. „Předurčenost“ celoživotní práce se slovem se objevuje v závěrečné Nechci psát báseň.

Vrchol poslední části spatřuji v básni Exogenetická. Typickým způsobem, s humorem a nadhledem autorka dává nahlédnout do nitra složité osobnosti tak, že nás, čtenáře, přeneseně nutí k zamyšlení nad sebou samými v kontextu doby: (úryvek b. Exogenetická)

Neumím mluvit o politice

a móda pro mě též nic neznamená.

Přilít jsem z Marsu, spadl z Měsíce.

Netuším, jaká tady platí měna.

Chapadla nemám řádně pojištěna.

Můj zjev se do tabulek nevleze.

Užaslý vědec blahem nad tím sténá:

Hle, vnější původ! Exogeneze!...

 

 

Kvalitní soudobá poezie básnířky nese osobitý rukopis stabilní úrovně. Vhled do intimní, umělecké i společenské „role“ žen podává sice decentně, lehce, ale o to naléhavěji.

Pokud už experimentuje, tak jen mírně, drží se svého. Kdybych „porovnávala“ s někým, jehož tvorbu na Písmáku známe, tak, snad současným jazykem a hutným vyjadřováním, trefnou pointou připomíná básně Honzy Zbořila.

Jestliže se sbírka Ladím struny klece autorky Jany Martiníkové zatím nedostala do vaší knihovničky, vřele doporučuji napravit to! Teprve básně v kontextu celé sbírky dají totiž vyniknout její hravosti i hloubce.

 

Ladím struny klece

Vydalo Nakladatelství Srdeční výdej, Brno, 2016

kniha Kosmas


57 názorů

kvaj
26. 11. 2021
Dát tip

Přijde víkend, hups - šups a je end.


Kamamura
26. 11. 2021
Dát tip

Však já se taky rozcvičuji, abych také napsal svou recenzi té samé knihy, když už mám hotovou recenzi názvu. Knihkupectví za rohem mi ji objednalo a prodalo, a ted jí mám zastrčenou v poličce ve výši očí, abych nezapomněl. 

Jen co budu mít klid a volný víkend, hupsnu na to!


kvaj
26. 11. 2021
Dát tip

To jsou určitě vhodné verše, protože předznamenávají způsob autorčina básnění.


Kamamura
26. 11. 2021
Dát tip

Ladím své struny,

neb zítra kladu věnce.

Nic v peněžence!


Gora
26. 11. 2021
Dát tip

Dobře.... pokusím se. Dík.


kvaj
26. 11. 2021
Dát tip

Jen z praxe - že je rozhodující hned v první větě zaujmout.


Gora
26. 11. 2021
Dát tip

Aha, díky za rady... v blízké době budu psát recenzi na dětskou knihu, tak se mi budou hodit.


kvaj
26. 11. 2021
Dát tip

Dobrá recenze. Jen bych vytáhl do úvodu nějaký detail, třeba dva tři verše z básně ve sbírce, aby recenze nezačínala "Dostala se mi do ruky..."


Janina6
01. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Dales: díky moc!! za odkaz na recenzi Petra Kukala. Kromě jeho opravdu podrobného rozboru jsem našla ještě jednu recenzi na svou sbírku v brněnské revue Weles (od Gabriely Sládkové v čísle 69). Ta Gořina je třetí a pro mě o to milejší, že po těch čtyřech letech absolutně nečekaná :-) Jsem vděčná za všechny tři. Na to, že šlo o prvotinu a neměla jsem žádnou reklamu, je to víc, než jsem doufala... dneska není poezie moc "in" :-) Díky, že mě čtete, psát jen pro sebe má určitě svůj smysl, ale psát pro lidi mě těší mnohem víc...


Gora
31. 08. 2021
Dát tip

Dík, je to spíš pokus o ni, chtěla jsem o sbírce napsat stůj co stůj. 


Dales
31. 08. 2021
Dát tip Janina6

@Gora: Tvoje recenze je taky opravdová.


Gora
31. 08. 2021
Dát tip

Dalesi, děkuju hlavně za podobný náhled na sbírku Jany M.

Děkuji i za opravdovou recenzi, kterou jsi dal do odkazu. Jsou tam velmi odborné postřehy a shodnu se s P.Kukalem v tom, že J.Martiníková je vyjímečně talentovaná autorka. Zvláště ve vázaném verši.

Mně její sbírka, čtená poprvé, vyrazila dech.


Dales
31. 08. 2021
Dát tip

A Klára ok, beru.


Dales
31. 08. 2021
Dát tip Janina6

Přečteno a čteno znovu, líbí moc, mně zejména vázané. Hlavně to celé pěkně drží pohromadě, autorsky konzistentní, jako by navlečeno na jednom provázku. / / Pravda o Pavlovovi připomněla Vonnegutovu Tom Edison's Shaggy Dog. / / Recenze Petra Kukala tady.


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Janino, je to tak - na Písmáka/y/ nedám dopustit.


Janina6
14. 08. 2021
Dát tip

Já vděčím speciálně Písmáku za mnohé. Básničky jsem zkoušela psát od puberty, ale teprve tady jsem se pořádně "rozepsala". Myslím, že reakce čtenářů a rady od redaktorů (tehdy si ještě říkali kritici) byly impulsem, který jsem potřebovala.


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Hm:-))))... ale i tak - jsem ráda, že jsem se /náhodně/ dozvěděla, že existují litweby, jinak bych nepsala... pozdě, ale přece!


Janina6
14. 08. 2021
Dát tip

To je jen tím, že už jsme dlouho na světě :-)


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Jardo, Janina odpověděla i za mne. Lidi, vy už píšete tolik let... jsem stále kandrdas...

Děkuju!


Janina6
14. 08. 2021
Dát tip Gora

Jardo, ahoj a velký dík tentokrát putuje ode mě k tobě :-) nejen za tvoje milá slova, ale i za to, že mi po ty roky věrně "fandíš"... Od skvělého člověka a šikovného prozaika to opravdu povzbudí. Ano, taky si vzpomínám na svou první básničku uveřejněnou kdysi v tisku... mám stále schovaný lístek, na který jsi mi napsal, že je dobrá... byl to takový můj talisman pro chvíle, kdy se mi nedařilo... :-)


revírník
14. 08. 2021
Dát tip Gora

Jsem rád, Ireno, za tuto recenzi, vyslovilas v ní i některé moje názory a pocity. Taky knížku mám, dokonce s Janininým věnováním, neb se spolu známe dobrých čtyřicet let. Bylo mi ctí být také svědkem jejích básnických začátků v třebíčském okresním tisku. Tak i ji tady s dovolením srdečně pozdravím. Ahoj, Janičko, a znovu dík.


Janina6
14. 08. 2021
Dát tip lawenderr, Gora

lawenderr: jo Cestička... my se asi známe z Pište-povídky a já zas nevím, která jsi tam byla :-) to je mi podobné, nestíhám se pořádně rozkoukávat...

Majaksi, hodně knížek jsem rozdala, asi 50 prodala na autorských čteních, že bych na tom zbohatla, to teda určitě ne :-) ale je super pocit, že se to tvoje "dítko" dostane mezi lidi... Zbohatnout na psaní, od toho jsou jiní :-)


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

law, díky... ano, musí se ta "cestička" vyšlapat vlastním čtením. Pak je hodně dobrá.


lawenderr
14. 08. 2021
Dát tip Janina6

a já četla a četla a četla ... bo k tomu básničky jsou, aby je někdo adoptoval :) Ale já jsem mrzák rodič, vybírám si _ a tahle sbírka to se mnou umí, je celá po mámě, celá Cestička! :* k dobrýmu vázanýmu se rádo vrací


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Majaksi, dík!


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Luboši, díky...


Kočkodan
13. 08. 2021
Dát tip

 

Irčo, do recenze tvé recenze se raději pouštět nebudu, Bylo by to neliterární a možná dokonce i nehumánní... (mrk)


Janina6
13. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, to je krásné čtyřverší :-)

Kdyby to třeba někoho zajímalo... tak název sbírky "Ladím struny klece" mi pomohli vymyslet nakladatelé. Jinak jsem měla všechno kompletně nachystané, jen ten název ne... všechny, co mě napadly, se mi zdály příliš... nebo zas málo... :-) Až prý se pan Miroslav Holman, který sbírku taky četl, vyjádřil v tom smyslu, že z některých těch básní má určitý pocit "klece". Nejdřív mě to zarazilo, byl to úhel pohledu, z kterého jsem se na svoje psaní nikdy nekoukla. Ale měl pravdu. Většinou totiž nepíšu, když jsem šťastná, spokojená, ale naopak, když se mi po něčem stýská, když něco ztratím, toužím po něčem, co mít nemůžu a podobně. A znáte to, hodně klecí si člověk taky vystaví sám... Zároveň se snažím dívat se na problémy s nadhledem. A tak jsme vymysleli klec, na kterou si hraju písničky...


Gora
13. 08. 2021
Dát tip

Alegno, děkuji za přání...


Gora
13. 08. 2021
Dát tip

Jani, děkuju za vlídné slovo...


Gora
13. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, díky!


Gora
13. 08. 2021
Dát tip Janina6

Safiáne, děkuji... snad se povedlo vyjádřit pocity, které jsem u čtení měla, vyšší ambice si nekladu. Mě sbírka hodně zaujala, hlavně ženský pohled.

O přítomnosti kvalitního vázaného verše u Janiny6 jsem byla přesvědčena předem, ale nitro básnířky, její vzácný smysl pro nadsázku a humor je pravý poklad. Slova se těžce hledají. Musí se procítit, pročítat...


Alegna
13. 08. 2021
Dát tip

poděkování za přiblížení a knize úspěch


vesuvanka
13. 08. 2021
Dát tip

Irenko, velmi pěkně napsaná recenze i ukázky ze sbírky básní.


Kamamura
13. 08. 2021
Dát tip Janina6, Gora

Ladím struny klece tence,

žalmy hudu o milence.

Z písně bolem srdce puká,

láska, děti, to jsou muka!


Safián
13. 08. 2021
Dát tip Gora

Pěkně a pozitivně napsáno. Člověk dostane chuť si něco přečíst. Z tohoto hlediska je dobře, že hodnocení zůstává v oparu.


Gora
11. 08. 2021
Dát tip

Jitko, jsem ráda, že mé hodnocení zaujalo i tebe... Uvažovala jsem nad větším množstvím ukázek, ale již nyní je článek dost dlouhý - a nakonec, třeba b. Sousedská je tuším u Janiny na autorské stránce.


Janina6
11. 08. 2021
Dát tip

Jitko, knížka je v prodeji např. na Kosmasu, zkusím přidat odkaz:

https://www.kosmas.cz/knihy/223494/ladim-struny-klece/

A moc mě těší tvůj zájem :-)


Gora
11. 08. 2021
Dát tip

Ivi, i tobě díky za zájem a komentář!


Gora
11. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

Přemku, děkuju - i na tvou knížku se těším, ostatně nebude první, kterou jsi mi věnoval.


Sbírku už mám objednanou.....(dostala to za úkol dcera).......plně souhlasím s tím co napsal lastgasp.....11:24:05


atkij
11. 08. 2021
Dát tip

Recenze mě naladila a to je tedy známka dvou hledisek. Za prvé  - dobře napsané hodnocení.(Brala bych tedy ještě víc ukázek, i když plno textů budu určitě znát:) Za druhé - dobrá sbírka. 

Objednala bych si, ale odkaz mi nefunguje. Takže asi jedině dál hledat...


lastgasp
11. 08. 2021
Dát tip

Vlídná recenze láká. Irenko, ty umíš člověka nejen objevit a podržet, umíš povzbudit a akcelerovat k lepším výsledkům. Pro knihu si do Perlovky zajdu, protože Janinu také rád čtu. Vyšla vlastně již před pěti lety. Víš co, já ti taky daruji svou novou knížku, která by měla vyjít koncem září. Možná ji obdaříš také svým přísným. ale chápajícím pohledem. Určitě ti jeden výtisk věnuji do soutěže, jako pro Zelenku.


Gora
11. 08. 2021
Dát tip

Janino, s velkým zájmem jsem tebou darovanou sbírku přečetla a vím, že se budu vracet... je totiž špičková.

Pokud ti mé hodnocení udělalo radost, jsem také ráda!


Gora
11. 08. 2021
Dát tip

Renato, děkuju. Jsem ráda, že sis přečetla něco víc, sbírka je bezvadná.


Janina6
11. 08. 2021
Dát tip atkij, Alegna, blacksabbath

Myslím, že asi nenajdu ta správná slova, jak poděkovat za tenhle krásný "dárek"... Netušila jsem, když jsem ti věnovala knížku, že se dočkám podrobnější reakce, a to až takovéhle! Díky moc, a určitě nejen za to, že mě převážně chválíš... :-) především je to moc dobrá recenze. Vlastně je to druhá "opravdová" recenze, kterou jsem ke sbírce dostala. A cítím z ní, že mi rozumíš, což je neocenitelné. Díky i za kritická slova. Je bezva, že zrovna báseň, o které píšeš, že ti nesedí, mi s odstupem času taky připadá slabší a hlavně jako by se tam nehodila... Ještě jednou díky!


bixley
11. 08. 2021
Dát tip

Moc hezky jsi přiblížila autorku i její sbírku. Taky jsou trefně vybrané citace básní. Moc děkuji za pěknou recenzi, tuto autorku čtu na Písmáku ráda.


Gora
10. 08. 2021
Dát tip

Tak dík za vysvětlení... tohle my tady na Písmáku nevyřešíme. A´t ti jde psaní!


Gora
10. 08. 2021
Dát tip

Dík za reakci, ale netuším souvislost mezi sbírkou a  tvým komentářem...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru