Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Labuť

11. 08. 2021
15
11
416
Autor
Movsar

Labuť

Usnula na sluníčku. Mladičká narkomanka, tulačka, indiánka. Tak sní svůj opiový sen na lavičce poblíž Bílé labutě, kam si po práci lidé chodí kupovat krásné šaty z tesilu. Taky byla jako bílá labuť, dokud nepoznala bídáka Johnyho, který ji naučil jak rozpustit heroin v citronce a pustit si ho rovnou do špagátu.

Občas ji někdo nakrmí, položí vedle ní rohlík od svačiny, co v práci nestihl sníst a do obchoďáku ho s ním nepustí. Ještě pořád je trochu jako labuť.

 

Teoretik

U starých Řeků teorie, theoria, znamenala kontemplaci, něco jako dívání se z okna na hvězdnou oblohu nebo do ulice, na její kvas.

Líčil mi kdysi kamarád, že u nich v domě mají početnou rodinu, jejíž pater familias, trvale na volné noze, stejně jako všichni ostatní, vždy ráno, za asistence manželky či nejstarší dcery, provozuje přípravu na rituál: nechá si peřinami a polštáři vystlat okenní parapet, do nějž se pak zapře lokty a celý den až do setmění pozoruje dění ulice. Jižní charakter se v tom ostravském teoretikovi od Frýdlantských mostů nezapřel.

Párkrát, při návštěvě kamaráda, jsem toho muže taky zahlédl. Bylo to mé první setkání s opravdovým filosofem.

 

Sen

Sedím se starými přáteli G a N ve venkovní pivnici. Každý mají při ruce věc podobnou topinkovači s kruhovým otvorem uprostřed, do kterého se vkládají bankovky. Přístroj je nasaje a vytvoří konto, což se dozvídám mimoděk. Divím se, že kamarádi bankovky vkládají vždy do jednoho přístroje, zatímco druhý stojí na opačném konci stolu. Jak rozeznává, kdo vložil kolik? podivuji se. Ukazují mi, že má bluetooth a je připojen k laptopu. Ten ale nikde není. Věc má vypočítat rundy piva a kořalek. Nikde ale žádné nejsou. Vše se točí kolem vkládání peněz dovnitř věci, vždy do jedné, pak do druhé, kamarádi a všichni okolo mají legraci z toho, kolik rund jim je takto vyměřeno. Kolik bankovek je takto ztraceno, nikdo z nich neřeší.


11 názorů

Movsar
12. 08. 2021
Dát tip Gora, Aru, 8hanka

Dámy a pánové, nic tu není smyšleno, vše se stalo. 

Tušil jsem, že teoretiků bude po celém světě řada, kdyby je sestěhovali do jedné ulice, mohli by z oken i viděné hned pribírat. 

Děkuju za čtení!


vesuvanka
12. 08. 2021
Dát tip

Obzvláště mě zaujala Labuť, i když je tgo hodně smutné. Teoretik - vzpomněla jsem si na jednu paní, která v okně někdy i obědvala, aby jí nic neuniklo. 


Jamardi
12. 08. 2021
Dát tip

No, snění je sladké....

K Teoretikovi: Jedná se o dělbu práce. :) Já jsem znala paní, která asi trávila den posloucháním toho, kdo právě je a co říká na chodbě. Reagovala velice rychle tím, že vykoukla ze dveří a přidala se k hovoru. Taky říkala, že hlídá, což bylo fajn kvůli zlodějům.


annnie
12. 08. 2021
Dát tip Gora

No ty nás teda dojímáš! Hořkej předkrm, výživnej hlavní chod a na závěr rozkošný cukrátko :) Jedním slovem: perfektní!!! Tip a.


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip vesuvanka

Labuť - krehká, zraniteľná, v osídlach, dokedy takto vydrží pri Labuti...až sa bojím napísať, že sa mi páči najviac, lebo je to veľmi smutné, priam depresívne, keď si predstavím, že len zázrakom sa z toho vymotá...

my sme, prepáč, čumilom z okna hovorili kukučky alebo novinové správy, v dedine, kde som vyrastala,  nad železničnou stanicou bývali starší manželia, väčšinou boli v okne obaja, ak jeden musel...druhý ostal hliadkovať...vedeli o všetkom, čo sa kde šuchlo...určite neboli filozofi ani teoretici:)


Abakus
12. 08. 2021
Dát tip

Ja sa priznám, že som teoretika čumiaceho z okna ešte nevidela, ale susedu - teoretičku, som musela pozdraviť vždy keď mala svoje poprsie rozložené na parapetnej doske. 


Gora
11. 08. 2021
Dát tip 8hanka, vesuvanka

Labuť u Labuti a Teoretik vedou hitparádu :-), třetí si moc neumím představit.


Aru
11. 08. 2021
Dát tip

nebyly zmíněny, ale vůbec prdýlky! a že jich je :D

bankovky mizí, lidé se smějí, není všechno jen sen? :))


Andělka1
11. 08. 2021
Dát tip

Moc pěkné čtení.


Dales
11. 08. 2021
Dát tip

/*

Tvému teoretikovi obdiv, stát se filozofem a umřít na to hlady umí kdejaký pitomec.  Dokázal to opravdu jen díky své patriarchální pozici nebo se našli mecenáši? 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru